Toate

Mugurii de bambus

    Pe 19 februarie a inceput Anul Nou Chinezesc –  Anul Caprei de Lemn. In astrologia chineza, zodia Caprei raspandeste energie Yin, ce simbolizeaza liniste, tihna, stabilitate, dar nu putem sa bucuram de acestea decat daca suntem sanatosi. 

   Mugurii de bambus sunt un ingredient des intalnit in bucataria chinezeasca datorita valorii lor nutritionale si incerc si eu sa-i adaug in preparate atunci cand pregatesc mancaruri asiatice. 

   Azi am alaturat aranjamentul meu din bete de bambus,(l-am cumparat cand a inceput Anul Nou la noi, deoarece se zice ca aduce noroc) de conserva cumparata din market si m-am intrebat cum anume au obtinut fasiile lungi din conserva, deoarece mugurii de la bambusul meu sunt mici si au alta forma, iar din bete era exclus sa fie obtinuti.       Am cautat pe net si primul site deschis  era cu o reteta cum anume poti prepara mugurii proaspeti acasa. Reteta incepea cu alegerea lor din piata, dar insista sa fie tari, cu textura ferma si proaspata, asa ca am continuat cautarea  si  am priceput instant cand am vazut  poze.
 Se culeg  mugurii copacului bambus la interval de doua saptamani dupa ce rasar din pamant si nu lastarii  betelor de bambus. Mugurii sunt suculenti si protejati prin frunze de tip teaca inchise rigid. 
  
.
   Se extrag din pamant cu o cazma si apoi se tin la rece in cutii cu gheata, pentru a ramane proaspeti mai mult timp. Odata cumparati din piata se decojesc frunzele exterioare, varful este mai fraged si adauga textura in orice mancare, dar baza este apreciata fiind gatita in tocane si supe de cei care prefera partile mai fibroase. 

 Am gasit doua soiuri: unii cu teaca violacee si altii verzi, asta inseamna ca sunt multe specii si   Wikipedia aminteste sapte din ele, iar ca raspandire geografica se gasesc in est, sud si sud-estul Asiei. Denumirea in chineza este zhú sǔn jiān ().

   Pentru a putea fi adaugati in mancaruri se fierb timp de 20-30 minute in apa pentru a indeparta aroma amaruie a mugurilor si apoi se lasa la foc mic inca o ora. Pentru a le accentua dulceata se pune ardei iute in apa. Se lasa in apa ca sa se raceasca si apoi se pot adauga in mancare.
Motive  ca sa mananci muguri de bambus:

  • sunt saraci in calorii 
  • contin multe fibre ce ajuta digestia si sunt satiosi, asa ca sunt indicati in curele de slabire
  • sursa excelenta de poatsiu, reduce tensiunea arteriala 
  • contin fitochimicale – lignani care lupta impotriva cancerului, bacteriilor, ciupercilor, virusilor si acizi fenolici care au proprietati antioxidante si anti-inflamatorii

Bibliografie:
www.livestrong.com
www.inspiyr.com
www.asian-bamboo.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Bamboo_shoot

12 comentarii la „Mugurii de bambus

    1. Daca tot vorbeam de dieta chinezilor nu puteam sa nu amintesc de faptul ca ieri au inceput Anul Nou (capra te pomeni ca o fi de bambus, ca alte lemne pe la ei nu prea gasesti).

  1. Foarte interesant articolul! Am mancat si eu noodles cu muguri de bambus (sau orez?) nu mai stiu. Dar a fost o mancare extrem de gustoasa. Imi place mancarea asiatica. Si noi avem bambus, doi frati gemeni care au la randul lor pui. Ii tinem in apa si la soare. Sa creasca mari si frumosi. Le-a mers foarte bine si sunt marisori.
    Mi-ar place un bonsai. Dar trebuie ingrijit si eu n-am rabdare. Pupici!

    1. Cred ca erau muguri de bambus, de muguri de orez nu am auzit, dar imaginatia asiaticilor in a valorifica orice se poate manca nu are limite. Bambusului meu nu prea ii prieste, arata fix la fel ca atunci cand l-am cumparat si eu imi doream ca lastarii sa creasca, poate stie Meli cum trebuie ingrijiti.

    1. Cred ca fac muguri numai cei plantati in gradina. Eu l-am inmultit prin taierea unei tulpini si punearea ei in apa. Mi-a placut ideea conform principiilor Feng Shui ca este simbolul fericirii, bunastarii, sanatatii. Bambusul cu 3 tulpini aduce fericire, cu 5 tulpini bunastare, cu 6 tulpini sanatate, problema e ca eu am 35 de tulpini :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.