You are currently viewing Arhibasilica San Giovanni din Laterano, catedrala oficiala a Romei

Arhibasilica San Giovanni din Laterano, catedrala oficiala a Romei

Construita de catre Constantin cel Mare in secolul 4, 324 d.Hr., arhibasilica San Giovanni din Laterano este prima dintre cele patru basilici major din Roma. Se poate ajunge la ea coborand la statia de metrou, autobuz, troleu, San Giovanni.

Basilica  San Giovanni din Laterano a fost dedicata sfintilor Ioan Botezatorul si Ioan Evanghelistul, dar este de asemenea catedrala episcopului Romei, Papa,  „Omnium Urbis et Orbis Ecclesiarum Mater et caput ” ( Mama tuturor Bisericilor din Roma si din lume) dupa cum ne spune inscriptia de pe fatada ei. Pana la sfarsitul secolului al 14-lea, aici a fost locul principal de cult al papei.

inscriptie San Giovanni in Laterano

 Timp de o mie de ani a fost cea mai importanta biserica a crestinismului si inca este catedrala oficiala a Romei cu scaunul episcopal (cathedra provine din latina si inseamna tron, un simbol al autoritatii reprezentand pozitia si autoritatea episcopului). Este exemplul perfect cum o catedrala poate fi si basilica, deoarece este biserica sefa a unei eparhii si totodata  biserica parohiala.
   Este putin ciudat deoarece in general se crede ca Basilica Sfantul Petru din Vatican este cea mai importanta, dar ca episcop al Romei, Papa, are o catedrala si aceasta este Sfantul Ioan din Lateran. Papii au locuit in palatul alaturat timp de aproape o mie de ani pana sa se mute la Vatican. Cele mai multe evenimente din istoria bisericii romano-catolice au avut loc intre aceste ziduri si nu la Vatican.

   Basilica San Giovanni din Laterano a fost cunoscuta initial sub numele de Basilica Mantuitorului, in secolul X a fost inchinata Sfantului Ioan Botezatorul si in sec XII a fost dedicata si Sfantului Ioan Evanghelistul. Numele de Lateran ii vine de la familia care a detinut terenul pe care s-au construit basilica, palatul, manastirea, baptisteriul. Consulul Platutius Lateranus a fost executat in anul 65 pentru ca a complotat pentru asasinarea lui Nero, iar proprietatile sale au trecut in zestrea sotiei lui Constantin, cel care a construit aceasta prima mare biserica crestina. In baptisteriu se presupune ca ar fi fost botezat insasi imparatul Constantin si aceasta legenda este inscriptionata la baza obeliscului egiptean plasat langa palat.

Imagini ale Arhibasilicei San Giovanni in Laterano, interior si exterior

  Arhibasilica a fost reinnoita in seculul 17-lea de catre Borromini, iar in 1735 Alessandro Galilei i-a adaugat fatada alba. Pe langa cladirea impozanta ce contine mostenirea credintei, istorie, cultura, se gasesc doua relicve importante – un baptisteriu antic San Giovanni in Fonte si o manastire datand din secolul 13, pe langa care eu din pacate am trecut in nestiinta.

Baptisteriu arhibasilicei San Giovanni in Laterano
Foto: Wikipedia
 Despre interiorul redecorat pentru Jubileul din 1650, despre nava principla ce are 130 metri, baldachinul de deasupra altarului papal care contine moastele capetelor sfintilor Petru si Pavel, mormintele papilor, fresca de Giotto ( specialistii au pareri impartite referitor la originea sa), privelistea uluitoare a plafonului aurit,  podeaua de mozaic din sec XV, Porta Sacra, nava centrala decorata cu sculpturile monumentale de 4,6 m ale apostolilor in urmatorul articol.
 

This Post Has 18 Comments

 1. Simona Mihalache

  Se pare ca mai am inca multe de vizitat in Roma, nu am vazut bazilica asta cand am fost la Roma, in schimb am ramas profund impresionata de Basilica din San Paolo

  1. Ralucaok

   Eu n-am ajuns la basila San Paolo fuori le Mura desi mi-am propus, dar sper la proxima ocazie cand sigur voi ajunge acolo. Nici Santa Maria Maggiore n-am vizitat-o desi am fost doia ani consecutivi pana la portile ei, dar tot restaureaza la ea. Ma asteptam ca de acest jubileu sa se deschida portile, dar cel putin cand am fost eu, era tot inchisa.

 2. Mihaela Nistor

  Imi doresc sa ajung sa vizitez si eu Roma. Italia imi place tare mult. Sper doar sa am timp sa vizitez tot ce imi propun.

  1. Ralucaok

   Cu vizitatul e cam greu, Roma este toata un muzeu in aer liber si nu stiu cate luni ar fi de ajuns pentru a o cunoaste cat de cat.

 3. Mirabela M

  Nu sunt o persoana religioasa, dar pur pentru aspect si atmosfera as vizita acest loc.

 4. Paula Ion

  Sunt minunate toate basilicile, fiecare in felul ei. Nu stiam ca ai aceasta ,,pasiune,, de a vizita basilici. 🙂

 5. Mikyangel

  Eu in general prefer castelele pentru ca sunt impresionante asa ca mi-ar placea sa vizitez si o basilica din acelasi motiv.

 6. Ramona Gheorghe

  Am sa imi notez toate aceste obiective vizitate si am sa merg si eu cu urmatoarea ocazie! Sunt atat de multe lucruri frumoase de vazut

 7. Diana Ion

  Wowww….ce frumos…asta au spus mandrele mele, care stau calare pe laptopul meu si imi cer sa mai vada pozele pe care le-ai pus 😀

 8. vyo vyoleta

  Nu am fost la Roma, dar mi-as dori si mai ales sa vizitez macar una dintre aceste basilici care le-ai prezentat tu.

 9. Deyutza

  Chiar am gandeam pt concediu urmator sa vizitam Roma. mersi de pont

 10. coco

  multumesc de plimbare, am fost pe acolo anul trecut in febroarie, ma bucur sa aflu detalii!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.