varianta mea |
varianta: Nu faceti ca ei!:)) |
In #Miercureafaracarne am hotarat sa postez o alternativa mai sanatoasa a cartofilor prajiti si anume cartofi wedges.
Sunt deliciosi, usor de preparat, se fac relativ repede si sunt mult mai sanatosi decat varianta junk food. I-am mancat in diverse versiuni, cu mai multe sau mai putine calorii, in functie de preferinta bucatarului, dar ultimii mancati in Lefkada au pus capac, la modul ca nu faceti ca ei. Desi am mancat cateva feluri excelente la o taverna in Nidri ( pestele Maiatiko pe gratar cu sos de lamaie a fost bestial), cu cartofii wedges au dat-o in bara, iar eu m-am incapatanat sa-i comand in doua zile consecutive, in speranta ca prima data i-au uitat un pic mai mult in cuptor. Mai vazusi! Asa ii faceau ei in mod normal, uscati cat sa-ti cada plombele daca iti puneai mintea cu ei.
Ingrediente cartofi Wedges:
– 6 cartofi;
– 5 catei de usturoi;
– putin ulei (eu am folosit de masline);
– oregano;
– sare;
– piper;
– boia de ardei;
Mod de preparare cartofi Wedges:
Inainte de a taia in forma de pene cartofii, acestia trebuiesc spalati bine pe coaja, eventual frecat putin pentru a indeparta toata murdaria. Nu-i neaparat necesar sa pastrezi coaja la cartofi, dar eu am impresia ca astfel arata mai bine si parca au si alt gust. Penele pot fi rezultate din taierea cartofului in oricate sectiuni doriti, numai sa nu fie prea mari pentru ca nu se coc uniform si nici prea subtiri pentru ca vor fi prea uscati. Se inmoaie penele de cartofi in apa calda (cateva minute) pentru a se scapa de excesul de amidon sau eventual pot fi fierte timp de 5 minute. Cu cat scade continutul de amidon, cu atat vor rezulta cartofi mai crocanti. Dupa ce i-ai fiert sau inmuiat in apa calda, se pun pe un prosop de hartie pentru a se usca. Se pot usca la aer sau pe o foaie de copt in cuptorul usor incalzit.
Inainte de a fi introdusi in cuptor se stropesc cu ulei, sare, piper, boia de ardei, coriandru sau alte condimente preferate. Eu am un recipient cu ulei care promite ca fiecare puf contine o calorie, asa ca am numarat 30 de pufuri pana am fost multumita de cum aratau cartofii.
Pentru a mai scadea din calorii si grasimi se poate inlocui uleiul cu un lichid la care sa adere condimentele (suc de lamaie, portocala, grapefruit sau poti incerca cu putin otet balsamic) sau dupa ce sunt scosi din apa calda cartofii nu se vor usca complet, ci doar se vor zvanta.
Se amesteca bine cartofii cu condimentele si se distribuie uniform intr-o tava. Exista o tava speciala pentru a pregati acesti cartofi (are niste fante care permit mai bine aerului cald sa cuprinda feliile de cartofi), dar eu nu am asa ceva si nici nu cred ca o sa-mi cumpar vreodata pentru ca nu mi se pare neaparat necesar.
Am uitat sa precizez ca ar trebui preincalzit cuptorul inainte de a introduce tava cu cartofi. Cartofii se intorc de vreo trei ori in timpul coacerii pentru a micsora timpul de coacere si a fi uniform copti. Atunci cand sunt usor rumeniti si se banuieste interiorul pufos, se pot scoate din cuptor. Practic daca pot fi strapunsi usor cu furculita sunt tocmai buni de mancat.
Daca ti-au mai ramas cativa cartofi de la masa anterioara se pot reincalzi usor si nu-si pierd din calitati.
Despre caloriile continute imi este greu sa ma pronunt datorita diversitatii de soiuri de cartofi. Daca alegeti cartofii dulci ca baza, sigur si caloriile vor fi mai multe, dar in medie o portie de cartofi normali va contine intre 110-150 de calorii/ 100 grame. In poza alaturata, a site-ului myfitnesspal, am gasit urmatoarele valori nutritive pentru cartofii wedges preparati in casa.
Alege sa pregatesti bucate mai sanatoase si mai ales nu uita de proiectul ASBO „Miercurea fara carne”!
Astazi a postat Brindusa o delicioasa placinta cu dovleac, iar Daniel ne-a pregatit iar #salatata si ne face trecerea intre anotimpuri cu o pizza Quatro Formaggi.
37 de comentarii la „Cartofi Wedges”
arata tare bine si merg de minune intr-o zi de miercuri!
Cred ca ai poftit la cartofii mei (Auchan) wedges din trecutele zile de Miercuri fara carne 🙂
Miercurea trecuta cand am poftit la cartofii tai mi-am luat uscaturile de la taverna :))
tare bine arata cartofi , am sa incerc si eu aceasta reteta..chiar imi lasa apa in gura
Impresia vizuala cam lasa de dorit pentru ca pozele le fac cu telefonul din comoditate, dar te asigur ca compenseaza la nivel gustativ.
Imi place ideea #miercuri fara carne!
Si eu tot cartofi am pregatit astazi 🙂
Bine, am facut multe altele ca era zi de stat acasa si de gatit 😛
In ASBO Asociatia Bloggerilor Olteni avem mai multe proiecte frumoase, dar acesta, #miercureafaracarne, ne permite sa schimbam impresii si retete cu toti prietenii virtuali din toata tara sau chiar de peste hotarele ei.
Deci, mi-e foame 😀 Reteta suna foarte bine!
M-am gandit ca ar fi bine sa postez retete simple care sa fie la indemana oricui, astfel ca si un copil sa poata urmari si realiza singur aceste feluri de mancare.
Ce bine mi-ar prinde si mie acum o portie 🙂
Mai ai? :p
De avut nu mai am, dar pot pune imediat de alat portie :)).
Pofta de ceva bun! Merci de reteta!
Se pare ca nu-s singura care are mereu pofta de ceva bun :)). Incerc sa demonstrez ca si o mancare simpla fara niciun pic de carne se poate incadra la ceva bun.
Arata apetisant. Facem ce facem si tot la cartof ajungem! 🙂
Mie imi place gatit in orice fel!
Cartoful cred ca este leguma cea mai des utilizata in bucataria noastra si nu stiu ce ne faceam daca nu trecea Atlanticul.
Absolut deliciosi si eu obisnuiesc sa ii fac.
Din cand in cand mai trisez si ii cumpar gata facuti, dar nu mereu sunt asa de deliciosi ca cei facuti acasa.
Iubesc cartofii wedges de la MC sper sa imi iasa si mie ceva asemanator.
Dupa cate stiu eu reteta lor ca si cea de la KFC include pe langa a mea branza si faina. Mai au un secret: tin cartofii cruzi taiati felii timp de 1-2h in frigider inainte sa-i fiarba, iar pe cei fierti acoperiti cu amestecul de condimente si faina ii pun in congelator inainte de a-i praji.
Nu pot sa iti explic ce pofta mi-ai facut… De maine gatesc si eu din nou dupa o pauza de vreo 3 saptamani, timp in care nu am avut aragaz. Abia astept sa mananc ceva bun, nu imi place deloc mancarea gatita cumparata.
Eu stau vis-a-vis de Auchan si mai gresesc sa-mi iau cate o caserola mica cu cartofi wedges. Nu ca nu as putea sa-mi fac si singura, dar cateodata este mai rentabil din toate punctele de vedere sa-i cumper.
Cartofii, sunt marea mea placere. Ca sa nu ii mai prajesc am schimbat metoda de a-i face la cuptor asa cum ai arat tu. DELICIU. Dau un fazan ptr o tava de cartofi 😀
Eu aveam o slabiciune la cartofii prajiti, dar usor, usor, am trecut pe cartofi preparati in varianta light, iar acum nu mai simt lipsa celorlalti.
woooow…. psunt preferatii mei. 😀
Acum, dupa ce am mancat ani de zile cartofi prajiti, stau si ma intreb de ce nu am preparat mai des aceasta varianta de cartofi la cuptor. Reteta nu am descoperit-o ieri sau alaltaieri, dar totusi nu am folosit-o decat in mod ocazional. De ce? N-am habar.
Arata foarte bine!
Aratatu ca aratatu, dar sa vezi ce aroma imbietoare de ulei de masline si de condimente se revarsa din bucataria mea. De gust nici nu mai pomenesc, te lingi pe degete!
sunt printre preferatii mei, multumesc de reteta
Cartofii sunt o sursa de hrana deosebit de populara. Din pacate foarte multi oameni ii mananca sub forma de cartofi prajiti sau chipsuri de cartofi si un astfel de regim alimentare predispune la atacuri de cord. Cartoful copt, spre deosebire de omologii sai junk food, este un aliment bogat in fibre foarte sanatos, cu un continut scazut de calorii si care ofera protectie impotriva bolilor cancerigene sau cardiovasculare. Eu zic ca inca nu am descoperit toate calitatile cartofului, dar i-am descoperit toate felurile in care consumul sau ne poate afecta sanatatea.
Yammy, arata delicios, ma bucur ca am gasit reteta, o voi incerca si eu
Un motiv in plus pentru a introduce in dieta ta un aliment sanatos. Poate ni te vei alatura in proiectul nostru, #miercureafaracarne.
Arată foarte delicios, și eu tot în coajă îi gătesc. Sunt mai buni 🙂
Pentru a creste valoarea nutritiva este indicat sa-i consumam impreuna cu coaja deoarece aceasta este o sursa concentrata de fibre alimentare.
notat rețeta! 😀
Cu acesti cartofi poti face si o excelenta Salata Nicoise doar adaugand bucatele de ton, de rosii si cateva masline. Astazi fiind joi si ne mai avand restrictie la carne, asa am procedat cu surplusul de cartofi ramasi de ieri.
cartofii wedges imi plac la nebunie! si ai tai arata wow!
Se pare ca toti prietenii mei sunt fani ai cartofilor, asa ca o sa incerc sa-i cooptez si in proiectul nostru, proiectul ASBO, Miercurea fara carne. Vrem sa promovam un stil de viata sanatos.