Relatiile romano-franceze sunt consemnate inca din anul 1396, atunci cavalerii lui Jean Nevers au luptat impotriva turcilor alaturi de soldatii lui Mircea Cel Batran. Cum in 1411 Carol cel Mare a acordat monopol pentru branza Roquefort, iar via de la Corcova e pomenita intr-un act intarit de Mihai Viteazul in 1594, e posibil ca la Nicopole prietenia romano-franceza sa fi fost stropita de vinul mehedintean si pecetluita cu o bucata de branza cu mucegai albastru. Mai stiu si alte prietenii romano-franceze, iar in continuare va spun despre una degustata de curand.
Branza Roquefort
Cu Roquefort m-am mai intalnit in alte combinatii, mai aspre, era in acompaniementul unor vinuri rosii robuste, dar cum varietatea e condimentul vietii, acum a venit insotit de un vin de desert dulce, vin de la Corcova. Daca in celelalte degustari mi-au placut combinatiile branza cu mucegai albastru- vin rosu, (chiar sunt teribile aceste incrucisari, taninul vinurilor se lega literalmente de proteine si grasimi si-ti curata cerul gurii dupa fiecare muscatura) acum am spus: WOW! A fost o experienta OMG. Si asta e de bine. Dulceata vinului s-a agatat de grasimea branzei si a creat o senzatie de gust uimitor, pentru ca sarea iubeste dulcele.
Oamenii se impart si astazi in doua categorii: cei care il adora si cei care il urasc. In lumea branzei cu mucegai albastru nu exista cale de mijloc. Desi in general nu se gateste cu aceasta branza mie-mi place sa o pun la sosuri si sa le servesc peste un filet mignon.
La imperecherea branzei cu vinul, cheia se afla in echilibru
Corcova Dessert, „aur lichid”
Corcova Dessert, este produsul a altei prietenii si asocieri romano-franceze, aceea dintre Roy si Damboviceanu, care au infiintat in 2005 Compania Viticola Corcova. Au preluat vechile crame detinute la inceputul secolului XX de catre Printul Bibescu si le-au modernizat. Vinurile produse aici vorbesc despre istorie si pasiune.
In timp ce Botrytis poate fi un parazit distructiv pentru aproape orice forma de planta, in anumite conditii meteorologice este un instrument esential in crearea unui vin de desert. Acest vin este dulce, decadent, sublim, poetic si de nedescris, un adevarat „aur lichid”.
Clima zonei aceastei podgorii este temperat- continentala, cu influente submediteranene, astfel periodele de umezeala, ceata, sunt echilibrate cu perioade de soare si uscaciune, ceea ce contribuie la dezvoltarea mucegaiului nobil. Prea multa sau prea putin apa si magia nu mai apare, mucegaiul ucide strugurii sau nu se formeaza. In conditii optime, in struguri se concentreaza zaharuri, acizi, arome unice. Productia de vin este mica pentru ca pulpa strugurelui nu mai contine mult suc, dar prin presare rezulta un nectar delicios care fermentand elibereaza „vinul de aur” complex si delicat, un vin cu har si caracter.
Nu-ti fie teama sa incerci acest duet nobil, poate fi un acompaniament minunat pe cont propriu sau la sfarsitul unei mese. Bucura-te de multitudinea de senzatii date de aceste prietenii romano-franceze si invita-ti familia, prietenii sa-i cunoasca la randul lor.
La aceasta degustare am aflat multe lucruri noi despre modul in care se face degustarea, modul de servire a vinurilor, a branzeturilor, tipuri de pahare pentru diferite vinuri, tipuri de sticle folosite la imbutelierea vinurilor, toate elemente de baza in a pregati o petrecere pentru prieteni.
Pentru a descrie pe scurt senzatia creata de Corcova, Dessert, Roquefort – Ile de France si imperecherea lor am ales urmatoarele trei cuvinte:
Delicatete – Bogatie – Eclectism
Tu ce parerea ai despre acest exemplu de prietenii romano-franceze? Te tenteaza sa o degusti? Vezi si celelalte degustari din proiectul „Branzeturi cum se …cuVin”.
21 de comentarii la „Prietenii romano-franceze pe masa si nu numai”
Asa da prieteni!
Ce dragut! Nu am fost niciodata la o degustare de vinuri.
Si eu sunt #fanbranza, deci articolul tău e pe placul meu.
ce experienta faina! Eu iubesc astfel de evenimente, mi se par pline de influente culturale.
Se pare ca iti place aceasta experienta. Datorita tie imi doresc si eu!!
Pe bune ca am salivat la pozele astea, desi nu sunt chiar asa mare fan branza. Ieri ziceam ca nu am incercat combinatia de vin cu branza. Uite ca nici branza cu fructe n-am avut onoarea. Pai nu iau io maine nistre branza si cateva boabe de strugure?
Foarte frumoase cuvintele si experientele tale! Chiar mi-as dori sa stiu si eu mai multe despre vinuri si combinatiile pe care le pot face pentru a pune in valoare aroma acestora. Mai am multe de invatat insa!
Mi-a plouat in gura de la prima poza! Chiar ieri dezbateam ca aceasta este cea mai buna branza ever!
Ce poftă mi-ai făcut de un platou cu branzeturi bune.
Aici chiar m-ai nimerit! Branzeturile frantuzesti sunt preferatele mele! Se pare ca a fost o seara super faina!
Hm, uite ca Roquefort inca nu am gustat. Mi-ai facut pofta si am sa caut sa imi cumpar si eu.
Te invidiez pentru intalnirile tale si pentru gusturile alese si nu pot sa ma abtin sa citesc pana la capat pentru ca de fiecare data imi oferi informatii care ma ajuta sa aleg mai bine produsele data viitoare si nu pot decat sa-ti multumesc pentru asta.
Felicitari pentru tot ce faci, pentru energia care o ai…as vrea sa pot merge si eu la astfel de evenimente.
Francezii astia au super vinuri, ce-i drept. Dar niciun vin nu e suficient de grozav daca nu e acompaniat macar de o bucatica de branza potrivita sau de un fel principat corespunzator. Altul e gustul.
Nu-s eu prea mare cunoscatoare de vinuri…si le prefer pe cele mai dulcege, licoroase, de desert (dar nu extrem de dulci, totusi).
Sunt un pic invidioasa pe intalnirile voastre cu degustari de vin, dar ma bucur ca ne povestesti mereu despre ele.
Nici la capitolul alegerii paharului nu stau foarte bine, dar sunt convinsa ca tu te-ai specializat in acest sens
O adevarata experienta culinara ai avut! 😀