Dogoare, inabuseala, toropeala, zaduf, cuvinte ce-ti descriu prea putin canicula de afara. Ce bine ar merge acum o supa de vara, care sa te racoreasca! La aceasta temperatura nici nu-mi vine sa mananc mare lucru, iar gandul de a mai sta si pe langa un aragaz cu doua-trei ochiuri aprinse, nu-mi face nicio placere. Deja m-am saturat de mancat Gazpacho si Ajoblanco, e cazul sa mai variez meniul, asa ca m-am gandit azi sa fac Vichyssoise ( nu va speriati, e o denumire mai pompoasa la supa crema de praz si cartofi).
Chiar daca numele te duce cu gandul la un bistrou francez, supa a fost inventata in New York City, de catre cheful francez Louis Diat al Hotelului Ritz-Carlton. Acesta i-a dat numele dupa Vichy, un oras nu departe de orasul sau natal Montmarault din Franta, deci este o supa facuta de un francez, care de fapt nu-i frantuzeasca:)).
Daca va aduceti aminte in Batman Returns, majordomul il aduce lui Bruce Wayne (industriasul miliardar, playboy notoriu, identitatea secreta a lui Batman) un bol de vichyssoise. Cu ajutorul lui am reusit eu s-o fac pe fata mea sa manance aceasta supa, logic a tras concluzia ca pentru a fi destept, a fi mare luptator pentru dreptate, intr-un cuvant super-erou, trebuie sa te si hranesti bine, asa ca nu a facut niciun moft la Vichyssoise.
Ce zici acum de un castron mare de supa? Supa rece, care se face usor, este economica si care foloseste ingrediente simple, usor de gasit in orice bucatarie?
Eu zic sa incep prepararea ei.
Ingrediente:
– doua bucati de praz ( se foloseste doar partea alba);
– un plic de piure de cartofi;
– o lingura de ulei;
– 500 ml supa concentrata de pui;
– sare;
– optional smantana, lapte, branza cu mucegai dupa gust.
Cu un blender sau mixer de mana se transforma totul intr-o crema fina.
18 comentarii la „Supa crema de praz si cartofi – Vichyssoise”
o portie si la mine te rog mult >d<
Yummy, Un deliciu. Si simplu de facut!
M-ai ajutat cu meniul pe azi.
Eu nu am mancat niciodata supa crema, nici macar la restaurant, dar arata tare bine.
Mie îmi plac mult supele creme, voi face și eu una zilele acestea.
Un deliciu oltenesc!
Ce bine arata, multumim pentru reteta 🙂
hmmm, pai ce crezi? nu fac si eu? ador supele crema si eu si Eva!
Cu vichyssoise-ul ala mi se plimba-limba-n-gura, altfel totul e ok. Pe aici nu exista praz, sau sa merg in kaufland?
Supa-crema este preferata mea, insa de praz n-am incercat pana acum 🙂
Eu am pacalit-o pe fiica-mea sa se dea cu ceai de musetel cand avea conjunctivita zicandu-i ca apa magica din tinutul lui Shimmer si Shine 🙂 si ca va avea super vedere 😀 A mers 😉
Stiu ca prazul este specific acelei zonei, iar castigatorul MasterChef ia surprin pe juratii tot cu praz (daca nu ma insel.
Timp liber am, blender vertical mi-am luat, da eu supa crema tot n am apucat sa fac 😂 n am mancat in viata mea si de cand tot zic ca fac si nu stiu ce tot aman
Oare pot pune ceapa in loc de praz?
Nu am facut niciodata supe creme, dar vazand cum arata supa asta, ma gandesc ca e un inceput pentru toate.
Pe mine m-au atras foarte mult crutoanele. Sunt facute de tine? Ne spui reteta?
Mananc ocazional supe creme, dar pe aceasta n-am incercat-o niciodata. Mi-ai facut pofta! O voi incerca si eu
pare interesanta, desi nu sunt fan praz. sincer, nu am incercat supe creme pana acum