Cadouri ce tintesc spre cer

  Ne gandim mereu la un cadou ca fiind expresia prieteniei sau a dragostei, dar darul are mult mai multe valente: poate arata: respect, recunostiinta, urari de bine pentru anul nou, poate afirma rangul social, poate genera distractie si emotie, poate onora semnificatia spirituala a unei sarbatori, poate fi un tribut intre tari sau poate fi un cadou inselator cum a fost calul troian. Darurile sunt un mod in care oamenii stabilesc legaturi si conexiuni, traducandu-se de fapt in expresii concrete ale relatiilor lor sociale. Le oferim la ocazii speciale cum ar fi: la intoarcerile din vacanta, la diverse aniversari, la sarbatorile importante ale crestinatatii. Darurile pot exprima o gama larga de sentimente sau de ganduri, pot felicita, pot face o reconciliere sau o noua conexiune, pot vindeca o rana veche, pot reafirma o poveste de dragoste sau pot fi de compasiune. Cand reusesc sa-si atinga scopul pornesc o avalansa nesfarsita, urmand runde intregi de a da si a primi, creand un sistem de reciprocitate ca un fel de obligatie morala. Valoarea lor reflecta partial valoarea relatiei dintre cel care daruie si daruit, iar natura in schimbare a relatiei este reflectata in schimbarea valorii darului. Valoarea sa nu este neaparat data de intelesul material, deoarece cadourile vor capata valoare sentimentala in raport cu relatia, si dupa cum stim cele mai memorabile daruri din viata fiecaruia nu au o valoare monetara mare asociata. Darul induce o bucurie dubla si de aceea cred ca este atat de greu sa gasesti cadoul perfect pentru prieteni sau familie.
   Dar de unde a inceput istoria cadoului, a fost mereu parte integranta a culturii umane?
   Eu cred ca da, poate fi la fel de vechi ca si oamenii, cred ca un Homo sapiens a apelat la generozitate pentru a-si atrage o partenera, atragand-o cu cu mici daruri de mancare.
   In traditia Romei antice era implicat schimbul de urari de bine si cadouri in timpul sarbatorii Saturnalia (o serie de festivitati ce aveau loc in decembrie). Romanii le-au numit strenae dupa Strenia, zeita noului an, a bunastarii si purificarii, cuvinte ce  inca mai sunt conservate in vocabularul italian ( strenne) si francez (étrennes ).
   Exista o istorie lunga a darurilor bogate si celebre:
– crearea de catre Dumnezeu a Evei si apoi daruindu-o lui Adam;
– focul furat de Prometeu din vatra lui Zeus si daruit oamenilor;
– Gradinile suspendate ale Semiramidei daruite de regele Nabucodonosor al II-lea sotiei sale Amytis pentru a-i alina dorul de casa;
– elefantul alb Hanno, ce a fost daruit de regele portughez Manuel I papei Leo X la incoronarea sa;
– diamantul daruit de contele Orlov imparatesei Ecaterina cea Mare pentru a o recastiga;
– primul ou Faberge daruit de Tarul Alexandru al III-lea sotiei sale drept cadou de Pasti pentru a-i aminti de tara natala;
– diamantul de 70 de carate daruit de Richard Burton sotiei sale, Elizabeth Taylor.
 
    Dar toate darurile enumerate de mine sunt facute de catre barbati (neluand in calcul si Divinitatea), oare istoria nu consemneaza si daruri facute de catre femei?
   Cred ca zestrea adusa de ele ar putea fi considerat un cadou, mai ales cum a fost cea a Catherinei de Braganza, sotia regelui Charles II care a inclus Tangerul (ceea ce a dat Angliei acces la Mediterana) si Bombay-ul (baza valoroasa a comertului cu India). Dar acesta nu a fost un act benevol, a fost o negociere pentru a realiza o alianta anglo-portugheza.
   Poate gestul Cleopatrei de a se prezenta lui Iulius Cezar infasurata intr-un covor ar putea fi considerat un cadou, trecand peste considerentul politic ca astfel si-a asigurat sprijinul lui in lupta pentru tronul egiptean. Sau poate faptul ca i-a daruit un fiu lui Iulius Cezar, este mai elocvent si este si darul facut de mii de ani barbatilor de catre femei.
    Cu asemenea istoric, nu ma mir ca atunci cand avem de facut cadouri catre barbati stam mereu si ne intrebam oare ce sa contina. A face un cadou nu este o sarcina usoara, a-l face unui barbat special e cu atat mai greu.
      Dar eu am gasit un magazin de cadouri – MyMan.ro, ce contine daruri perfecte pentru barbati speciali. Nu este un magazin online care contine si o sectiune pentru barbati, este pur si simplu un magazin  ce contine numai cadouri pentru barbati. Veti gasi aici idei rafinate de cadouri, reprezentate prin obiecte de arta, elegante sau de colectie. Sunt cadouri decorative ce vor pune amprenta asupra oricarui interior, mai mult decat selectia unei palete cromatice sau a unor texturi, dand semnificatie spatiului datorita interactiunii cu ele. Ele vor incarca spatiul cu o nota personala intr-un mod armonios, echilibrat, personificand si dand caldura oricarei amenajari interioare. Tot aici veti descoperi trabucuri cubaneze, sticle de vin sau cognac foarte vechi, accesorii vestimentare si cosmetice deosebite, ceasuri de colectie, seturi de sah de lux, ce vor da viata si caldura oricarui interior si care pot fi oferite cadou iubitului, sotului, cat si ca un cadou corporate sau cadou business pentru un om de afaceri.
 
  Avand de oferit un cadou  unui barbat, trebuie intai sa va ganditi ce pasiuni are, care-i sunt hobby-urile, astfel incat cadoul sa-l onoreze pe beneficiar, sa-i ofere energie, buna dispozitie si mai ales o escapada din rutina zilnica. Cautati sa aflati ce il caracterizeaza, ce-i defineste personalitatea, poate este un pasionat de machete, de un sport, de astronomie sau este colectionar de diferite obiecte mai mult sau mai putin obisnuite.
Va propun cateva obiecte decorative din acest magazin online, ce ar putea armoniza spatiul biroului unui domn pasionat de zbor, fiind cadouri ce tintesc spre cer.
  De mii de ani oamenii s-au uitat pe cer admirand gratia si usurinta cu care zboara pasarile si si-au dorit sa le semene. Intotdeauna capacitatea de a zbura a fost vazuta ca un semn al puterii si maretiei. Zeii si eroii mitologice se deosebeau de oameni fiindca puteau zbura si i-au inspirat pe oamenii care au  incercat astfel sa-si depaseasca conditia si limitele.
   Mi-a atras atentia o figurina cu un aer aristocratic, romantic si epic reprezintandu-l pe Manfred von Richthofen, poreclit Baronul Rosu, datorita culorii rosii a avioanelor pilotate de el. El a fost unul din acei eroi a carui viata pare un scenariu demn de film. Disciplina, mandria, abilitatile de as al cerului, patriotismul teutonic, nobletea, toate combinate intr-un singur om i-au adus faima care i-a supravietuit. A fost un fel de spaima romantica a cerurilor in Primul Razboi Mondial, care a dovedit oficial ca a doborat optzeci de avioane aliate, mai mult decat orice alt pilot.  In timpul razboiului, unele avioane britanice au avut „nasuri” rosii, anuntandu-si astfel intentia de a-l vana pe von Richthofen. Aceasta s-a intamplat atunci cand duelul aerian era cu adevarat o experienta limita, plina de martialitate si adrenalina, incomparabila cu cea de astazi cand tehnologia a transformat totul intr-un fel de joc pe calculator.
   Figurina este mobila, daca ii imprimi o miscare usoara se balanseaza mimand zborul. Atat pilotul cat si biplanul sunt stilizati si realizati manual, pictura si finisajele  creand iluzia unui obiect invechit.
   Din solidaritate cu acest as al asilor am mai remarcat si o replica a triplanului Fokker Dr.I, cel mai cunoscut aparat de zbor al Baronului Rosu, desi el a petrecut marea majoritate a timpului de zbor pilotand biplanele Albatros D.II si D.III.
Cel mai faimos aviator al Germaniei a inceput o traditie, escadrila sa  Flying Circus Richthofen in spirit de solidaritate s-a afisat cu avioane vopsite in rosu, pana cand dupa moartea sa succesorul  Hermann Goering a ales sa piloteze avioane complet albe.
Biplanele la incheierea razboiului au fost vandute civililor, astfel ca avioanele Flying Circus Jenny au avut parte de spectacole locale si nationale, calatorind prin toata America si oferind plimbari turistice, postale sau facand cascadorii spre a incanta multimea. Ele sunt asociate unei ere vesele si fermecatoare  a inceputului zborului civil.
Am gasit in acest magazin si  macheta unui astfel de avion, realizata din lemn, panza si metal, ea putand fi asamblata usor in doar cateva minute. Sunt respectate proportiile avionului original si totul este realizat cu o atentie deosebita la detalii.
Toate aceste cadouri ce tintesc spre cer arata puterea vointei, perseverenta, dorinta de a ajunge la scopul propus chiar biruind piedici uriase a omului. Fara taria de caracter, fara staruintele supraomenesti cateodata, fara stralucirea mintii, fara jertfe, omenirea nu ar fi ajuns la suveranitatea universala de astazi a omului viitorului, care dupa ce a pasit pe alte planete aspira la calatorii intergalactice.
   Navigand prin acest magazin de cadouri, puteti gasi oricand cadoul perfect pentru un barbat rafinat, care pe langa ca il va binedispune detensionandu-l fizic si psihic, ii va dezvolta  latura perfectionista si dorinta de a cunoaste cat mai mult.

Si nu uita:

„Darurile cuceresc pe oameni şi pe zei. Până şi Jupiter este împăcat prin daruri.”
                                                                                                      Ovidiu
 
 
 

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2015.

26 de comentarii la „Cadouri ce tintesc spre cer

  1. Nu stiu cum fac, cum ma invartesc, ca tot scriu povesti. Cred ca am ramas cu sechele de cand spuneam in fiecare seara cel putin una.:))
    Daca nu cauti cadoul potrivit fiecaruia, inseamna ca nu acorzi suficient respect nici lui si nici tie. Cheltui doar niste bani aiurea, doar ca sa scapi de o obligatie si cadoul tau va risca sa stea pe fundul vreunui dulap.

    1. As mai fi vrut sa introduc ceva, sa scriu despre marul dat de Eva lui Adam. Acesta ar fi fost primul cadou facut de o femeie, dar nu am fost sigura daca i l-a daruit sau l-a imbrobodit ca sa muste din el :)).

  2. Mi-au placut mereu avioanele si cand eram mica le montam impreuna cu tata. O perioada destul de lunga nu le-am mai vazut de vanzare pe nicaieri si m-am bucurat nespus cand le-am regasit in acest magazin online. In final cu avioanele mele nu stiu cine s-a jucat mai mult: eu sau tata. :)) Cred ca s-a simtit si el putin copil si a profitat de acest prilej pentru a se deconecta si relaxa.

      1. Mi se pare destul de greu sa alegi un cadou pentru un bărbat 🙂 dar articolul tău este perfect și chiar mi-ai dat niște idei tare bune! O sa intru sa vad ce produse mai au!

  3. Mi-a plăcut modul în care ai îmbinat istoria și arta de a face daruri, cât și conexiunile superbe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.