Vinul este o băutură socială și savurându-l cu prietenii, familia sau cei dragi poate îmbogăți experiența, creând amintiri de neuitat. Dacă vrei să faci ceva diferit cu prietenii și ai un buget modic, cred că o idee excelentă este vizita la o cramă. Enoturismul continuă să se comporte ca o formă de turism „de evadare” care se face de obicei în cuplu sau în grupuri de prieteni. Noi, blogoltenii de la ASBO, ASociația Bloggerilor Olteni, pe lângă faptul că organizăm degustări de vinuri în Craiova, din când în când ducem această activitate de grup chiar acolo unde are loc magia transformării sucului de struguri în vin și anume crama. Fără îndoială, a vizita o cramă înseamnă a-i vizita regiunea, natura și a cunoște cultura locului. Este unul dintre avantajele enoturismului. Pe lângă vizitarea cramei vine bucuria dată de gastronomie, vin și activitățile conexe lor și dacă dorești, poți face turism convențional prin cunoașterea naturii, peisajului și a culturii regiunii. Noi am început invers turul nostru prin Banat, întîi turismul convențional descoperind poveștile și istoria Timișoarei printr-un un tur ghidat prin piețele și pe străzile importante din Cetate ce se unduiesc printre clădiri vechi uluitor de frumoase și vizitarea expoziției eveniment „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, iar apoi am mers la o degustare de vinuri la Crama Aramic din Silagi. Infotripul nostru s-a materializat într-un context de fuziune a sensibilității și armoniei dintre artă, natură și vin. Npi, ASBO ne dorim să devenim consumatori tot mai rafinați care să își dezvolte gusturile, să cunoască vinul atât ca și cultură dar și ca mod de viață, vrem să încurajăm românii să guste cât mai multe vinuri din diferite soiuri, ale tuturor cramelor atât cunoscute, dar mai ales ale celor necunoscute, năzuim cu nerăbdare să umplem în noi și în voi acest gol de necunoscut care s-a format de-a lungul anilor. Nu ignorăm nicio zonă, nicio cramă, niciun vin și mereu descoperim surprize plăcute.
Cuprins
Vizitarea unei crame este o experiență senzorială completă
Vizitarea unei crame este o experiență senzorială completă pentru că opțiunile sunt practic nesfârșite. Versatilitatea cramelor ca legătură comună între gastronomie, natură și cultură, face din aceste unități un centru de atracție aproape fără limite. Nimic nu-i place mai mult unui turist decât să dai cep unui butoi și apoi să bea vinul direct din el. Deși acest lucru nu este întotdeauna posibil, turistul care degustă vin direct din butoi sau o probă de tanc devine cel mai bun ambasador al mărcii. Apoi ar mai fi degustarea directă a vinurilor în diferite etape de producție care produce una dintre cele mai mari satisfacții vizitatorilor. Nici această activitate nu-i posibilă oricând sau oriunde, dar plimbările prin podgorii, vizitarea instalațiilor cramei, a tehnologiei enologice industriale, discuțiile și degustările de vinuri, merg în orice anotimp. Podgoria este unul dintre peisajele care se schimbă în fiecare anotimp al anului, oferind constant imagini pitorești și atractive.
Trebuie dată posibilitatea ca oamenii să vină să vadă unde și cum se face vinul pe care-l beau și iubesc și sigur o să îl aprecieze și mai mult când o să vadă peisajul, oamenii locului și toată munca din spatele fiecărei sticle de vin. Eu apreciez experiențele personalizate și fix de așa ceva am avut parte la Crama Aramic. În mod normal, programul de vizitare al cramei este de luni până vineri dupa-amiaza, dar noi am plănuit acest infotrip in weekend pentru că majorității i-ar fi fost greu să lipsească de la job. Cosmin Crăciunescu, managerul de la Aramic, ne-a ascultat doleanța și a făcut posibilă vizita noastră duminica la ora prânzului. Nu numai atât, a sacrificat din timpul petrecut cu familia și ni s-a alăturat pentru a putea afla cât mai multe despre cramă chiar de la sursă. Crama este visul împlinit al dânsului, vis care i-a adus alături și pe cei doi copii, așa că putem spune că Crama Aramic este o afacere de familie. Am descoperit istoria locului și a proaspetei crame într-un pahar bun de vin. De fapt în mai multe. Atât albe cît și roșii, iar percepția asupra calității mărcii a crescut semnificativ pentru că am putut gusta un astfel de produs natural „in situ” privind pe fereastră rândurile aliniate de butași de viță de vie ca niște soldați așteptând ordine de la comandanţii lor. Le-am dat pe loc repaus și apoi am început să le scoatem în evidență capacitățile combative, declarînd la final cș sunt pluton fruntaș în stabilirea, apărarea și promovarea normelor vinicole.
Mai multe despre Crama Aramic și vinurile sale
Tânăra crama, Aramic, a fost construită în 2015 cu ajutorul fondurilor europene, iar azi are o capacitate de producție de 200.000 litri obținuți de pe o suprafață de 48 ha, dar se vrea extinderea teritoriului. Soiurile cultivate sunt autohtone, dar și străine: Muscat Ottonel, Fetească albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fetească neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, astfel încât să împace toate gusturile, dar în principal se dorește recuperarea patrimoniului istoric al locului. Vinurile care celebrează aromele unice, frumusețea olfactivă, consistența gustului și a postgustului sunt făcute de către Adalbert Marton, un enolog localnic cu 17 ani de experiență în vinificație și viticultură, în Italia. Zona Silagiului este o zonă viticolă cu tradiție. Prima atestare duce la anul 1825 când Sigismund Ormos deținea pe aceste dealuri rânduri de vie, doar că după revoluția din 1989 totul a stagnat până la apariția programelor de reconversie, așa că azi sunt mai multe crame cu DOC Buziaș-Silagiu. Noi am vizitat doar una, cea care cred că este și cea mai mare și importantă- Crama Aramic, loc unde unde ne-am delectat cu următoarele vinuri
1. Feteasca Alba sec 2022, 13,9 % volum alcool. Culoarea este mai închisă decât mă așteptam și modul cum curge în pahar semnalează o anumită consistență și densitate. Corp, dens, consistent, intens floral la nas parcă aș zice Mâna Maicii Domnului cu ceva miere ( ceva neobișnuit pentru un vin tânăr), cu note de piersică urmate în gustul lung de citrice si parcă o zarzăre necoaptă. Gust plin, corp bine definit, un 13.9% alcool insesizabil. Palatinul vine jovial, sprințar, revigorant și continuă linia aromatică. Un vin gastronomic, excelent, a mers de minune cu starterul.
2. Cupaj Alb din Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Feteasca Alba, sec, 2022, 13,5% volum alcool. O culoare galben- verzui delicioasă. Nasul se deschide pe un fundal floral, primăvăratic cu note delicate de fructe purtate pe o briză proaspătă. E jovial, easy-ti-drink, dar cu tentă aromatică.
3. Roze din Pinot Noir, sec, 2022, 13 % volum alcool. Roze din Pinot Noir surprinde de la primul contact, fără a fi intens olfactiv, explodează gustativ în note de fructe roșii de pădure coapte și dulciuri de casă. Cu o culoare arămie, nu foarte acid, nici foarte dulceag, un neaoș Pinot Noir, vinificat în Rose, cu palat fin și echilibrat natural. Ce să mai- „un coup de coeur” .
4. Feteasca Neagra 2021 sec, 15% volum alcool. Vin care are substanță, prestanță, și îți povestește cumva despre regiunea de proveniență, mai putin tradițional cu acei 14.8% alcool pe care i-a integrat foarte bine Adalbert, cu cirese si piper alb in nas si-n gust si un corp mediu.
5. Cupaj Rosu Rezerva din Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon 2019, 14,6 % volum alcool, un cupaj solid, special, fabulos, un vin cu personalitate, vin medaliat. Palatin dens, frumos structurat, amplu, cu adâncime, cu un alcool foarte bine integrat si o tușa excelenta de condimente. Îl văd ca pe un clasic. Maturat 14 luni în bariq și un an în sticlă. Note delicioase de fructe de pădure și ceva cireșe amare, iar la finalul lung parcă cuișoare. Mi-a rămas pe creier, ceva gen „coup de foudre” . Pe mine în general mă lasă rece medaliile, punctajele, singurul meu reper ține de nasul și papilele mele. Dacă imi place mie nu contează că are sau nu medalii și dacă le place și altora este frumos, dar oricum este treaba lor.
Regula fundamentală din lumea vinului
În lumea vinului, regula fundamentală este simplă: bucură-te de ceea ce îți place. Cu toate acestea, atunci când găsiți un vin care vă place, explorarea bogăției sale de arome și nuanțe poate duce la o experiență și mai plină de satisfacții. Sunt oameni care cheltuiesc foarte mulți bani pe sticle de vin, dar trebuie să știm că doar pentru că un produs este mai scump nu garantează calitatea lui sau că gustul lui este pe placul nostru. Deși prețul nu garantează întotdeauna calitatea, este important să recunoaștem că vinurile de înaltă calitate necesită adesea investiții financiare mai semnificative. Cu toate acestea, există opțiuni grozave în toate intervalele de preț și puteți găsi vinuri la prețuri accesibile pe care le iubiți. Gusturile în rândul consumatorilor sunt foarte subiective. Așa-i și în lumea vinului, gustul este subiectiv și personal. Ceea ce o persoană poate iubi, alteia poate să nu-i fie pe plac. Deloc. Prin urmare, regula de aur este că cel mai important lucru este că îți place vinul pe care îl bei. Nu contează cât de lăudat sau de scump este el. Dacă nu-ți place, nu este vinul potrivit pentru tine.
Turismul vinicol și gastronomia
Turismul vinicol și gastronomia sunt strâns legate, iar în prezent ele trăiesc unul dintre cele mai bune momente ale lor, datorită nivelului profesional ridicat al bucătarilor, excelenței și diversității materiilor prime, amplasării restaurantelor în incinta cramelor. Toate vor să surprindă în mod pozitiv pe turistul iubitor de vin. Existența unui moșteniri gastronomice abundente este pusă în evidență prin rețete variate. Regiunea Banatului este extinsă și diversă teritorial și asta se reflectă în existența unei cămări pe cât de bogată, pe atât de variată și abundentă, Particularitățile bucățiii de teritoriu din jurul Silagiului face ca experiențele gastronomice de la Crama Aramic să merite să fie cunoscute în profunzime. Aici ai parte de modalități comune și diferite de a pregăti bucătăria tradițională. Există aici mâncăruri după rețete răspândite în toată România alături de cele din geografia regională cu nuanțele locale, iar ultimele se remarcă prin marea lor diversitate și bogăție. Degustarea produselor locale este mereu o recomandare pentru deliciul turiștilor.
Lumea vinului este o călătorie de explorare și descoperire
Consider că turismul viticol (sau enologic, cum vreți să-i ziceți) este foarte important. Și spun asta uitându-mă la alte nații, în general italienii. Știu să-și dezvolte zonele rurale prin prisma viilor și a vinului. Sfatul pe care vreau să-l transmit este să încercați cât mai multe vinuri, să vizitați cât mai multe crame, ele merită le să dați șansa să fie cunoscute. Lumea vinului este mereu în evoluție, oferindu-ne experiențe noi, dar în mod constant este o călătorie de explorare, descoperire.
Hai noroc și sănătate!
3 comentarii la „Propunere de enoturism – vizita la Crama Aramic”
Ce atmosfera frumoasa. Nu am fost niciodata la o crama, dar mi-ar placea sa ii descopar istoria si aromele fascinante.
Tare imi doresc sa ajungem si noi sa vizitam cateva crame.