In aceasta saptamana la Miercurea fara carne va prezint miracolul caramelizarii intr-o dulceata de ceapa. Stii cum se transforma cristalele de zahar intr-un sirop auriu, apoi chihlimbariu, de cupru si in final in culori de mahon. Stii ce arome bogate, complexe de caramel transforma masa alba descompunandu-se in molecule mari si recombinandu-si apoi atomii intr-un sirop vascos. Aceasta este carmelizarea. Tehnic, caramelizarea este oxidarea controlata sau arderea zaharului in prezenta caldurii. Asa suna plicticos, dar daca efectuezi operatia, o sa-ti lingi degetele…la propriu.
Imi plac sosurile dulci cu aroma lor subtila de caramel, imi place ceapa pe gratar, ii adauga adancime in arome, asa ca imi place si dulceata de ceapa. In plus e si usor de facut, nu-ti ia mai mult de 40 de minute si concentreaza in ea arome incredibile. M-am gandit initial sa o fac cu miere in loc de zahar, ideea e tentanta, dar se poate arde cu usurinta si nu sunt convinsa ca as fi reusit.
Vezi si: Dulceata de ardei iute
Vezi si: Dulceata de usturoi
Se taie julien ceapa si se caleste in unt pana devine translucida pierzand apa din compozitie. Se adauga zharul, vinul, ghimbirul ras, condimentele, otetul si se fierbe la foc mic. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn. Dupa 30 de minute lichidul e aproape evaporat si trebuie gustat pentru a echilibra gustul. Poate mai este nevoie de otet, de sare, de condimente. Nu insista cu caramelizarea, aromele intense se obtin la inceputul ei. Cand dulceata are culoare intensa si straluceste poti opri focul, e timpul transferarii ei in borcane.
Vezi si: Dulceata de rubarba
Vezi si: Panna Cotta, un desert perfect
Poti inlocui vinul alb cu cidru, suc de mere, de portocale, iar in ultimele cazuri poate vei constata ca iti trebuie o doza mai mica de zahar. Daca adaugi vin, nu te ingrijora, acesta se evapora complet in timpul fierberii, iar preparatul final nu va contine alcool.
Se utilizeaza in mod traditional la foie gras, dar este excelenta si pe carnea de porc, de pasare sau in starterele cu branzeturi.
Te mai tentez cu dulceata de ardei iute, dulceata de rubarba, dulceata de usturoi. Una mai aromata si mai delicioasa ca cealalta.
#Miercureafaracarne la Daniel vine cu usturoi, ca asa-i sta bine unei seri de Halloween. Bu-Hu-HUUUUU!
Cookie | Durată | Descriere |
---|---|---|
cookielawinfo-checbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
20 de comentarii la „Dulceata de ceapa la „Miercurea fara carne””
Esti cu o saptamana in urma 🙂 Miercurea viitoare astept dulceata de usturoi 🙂 Spor!
Doamne deci de la tine aud toate retetele astea interesante, eu chiar nu stiam
Nu am mâncat până acum dulceață de ceapă…nu mă pot pronunța dacă e bună sau nu! 😉
Boooo! Eu nu as manca niciodata dulceata de ceapa pentru ca nu-mi place ceapa in mancare, dar stiu ca e o delicatete.
nu suna rau deloc! chiar as vrea sa fac si eu, cel putin pentru fripturica. merge si alt tip de garnitura, cartofii deja sunt banali
Nu am facut si nici gustat vreodat dulceata de ceapa, dar recunosc ca as incerca.
nu am mai auziit pana acum de astfel de dulceata, as fi curioasa de gust
Ce interesant suna, dulceata de ceapa, as incerca si sa o gust si sa o fac.
Am auzit de dulceața de ceapă dar nu am mâncat și nu am făcut până acum.
Cred că m-ai convins să mă apuc. Merg să caut ceapa roșie, zahăr am, ghimbir, da, ce mai ziceai, oțet balsamic, de verificat ….
Chiar n-am gustat niciodata dulceata de ceapa. Sunt curioasa daca mi-ar placea.
Recunosc ca n-am auzit de aceasta dulceata pana acum. As fi curioasa s-o gust si sa vad cum este
Mie imi place sa o folosesc impreuna cu dulceata de ardei iute la fripturi 🙂
Am sa incerc și eu reteta,multumim Ralu.