De ce este important sa mancam seminte? In general, acestea prin continutul lor de fibre contribuie la sanatatea intestinala si prevenirea bolilor cronice, fiind o hrana sanatoasa care ofera energie, vitamine si minerale. In afara de adaugarea la domeniul culinar de textura, culoare, aroma, ele ofera multe substante nutritive pentru organism. Este important sa tinem seama de ele, sa le cunoastem proprietatile nutritive, efectul asupra sanatatii si sa le includem in dieta zilnica. Semintele au devenit populare, consumul lor fiind in crestere, iar Sanovita promoveaza viata sanatoasa, asa ca ea produce, ambaleaza si distribuie pe cele mai importante dintre ele, care ne pot acoperi cerintele nutritionale zilnice. Sanovita ofera un portofoliu larg de produse: seminte superfoods precum chia, quinoa, in, dovleac, ulei Sanovita si pe site gasesti retete alcatuite pe baza acestor ingredientelor. Ma inspir des din ele, dar astazi am ales sa fac paine cu seminte de chia.
In fond, aceste seminte creeaza in pamant o viata noua si produc legumele atat de indragite, asa ca nu-i de mirare ca incorporandu-le in dieta obtinem nutrienti pe care altfel organismul nostru nu-i poate genera de unul singur. Acesti nutrienti sunt responsabili pentru starea de functionare optima al organismului.
Astazi, „Miercurea fara carne”, m-am hotarat sa fac cu ajutorul semintele de chia, paine. Nu am luat reteta de nicaieri, pur si simplu am zis sa incerc sa adaug acest super-aliment in compozitia painii pentru a-i imbunatati calitatile nutritive. Dintre toate semintele, cele de chia au cea mai mare proportie de proteine, mai mult calciu decat laptele (de 5 ori!!!), mai mult potasiu decat bananele (de 2 ori!!!), mai mult fier decat spanacul (de 3 ori!!!), mai multi antioxidanti decat afinele (de 3 ori!!), mai multe fibre decat ovazul (de 3 ori!!) Cum era sa ratez sa fac o paine care sa cuprinda micronutrienti cat o masa intreaga?
Semintele de chia le pastrez intr-un borcan de sticla, inchis etans si plasat pe un raft al dulapului, intr-un loc unde nu patrunde lumina in mod direct. Astfel previn alterarea lor inainte de termen. Inainte de a le manca le imbib in lichid deoarece mancandu-le in mod direct nu se vor mai absorbi nutrientii, iar semintele se vor afla doar in tranzit prin intestin. Pana acum nu am facut din aceste seminte decat budinca de chia, dar ramanandu-mi un bol intreg neconsumat, am hotarat sa-i incorporez continutul in paine. Au fost ceva emotii la operatia de rupere a legaturilor dintre seminte si incorporarea lor in aluat, dar prin framantare semintele de chia s-au distribuit in mod uniform si chiar au dat un aspect placut painii. De fapt toata lumea m-a intrebat daca am facut painea cu mac. Poate data viitoare o sa incerc si asa ceva.
Ingrediente paine cu seminte de chia:
Mod de preparare paine cu seminte de chia:
Vezi si : Placinta cu spanac, in foietaj
Vezi si : Negresa de post -reteta Sanovita
Sanovita modus vivendi
Semintele de chia le recomand nu pentru ca sunt la moda sau pentru ca suna exotic denumirea lor, ci pentru ca asa mici cum sunt inglobeaza o cantitate mare de vitamine si minerale. Chia este un cuvant de origine maya si inseamna putere. Au puterea de a te ajuta sa pierzi in greutate, de a-ti controla apetitul, de a te face sa te simti mai bine, de a te mentine hidratat, de a te proteja de efectele daunatoare ale mediului, de a te energiza, de a creste masa musculara, de a slabi durerea articulara, de a ajuta la eliminarea lichidelor, toxinelor, de a regla flora intestinala, de a impiedica oxidarea celulara si multe altele. Nu-i asa ca sunt impresionante aceste seminte mici? Nu-i asa ca acum o sa incerci sa le incluzi in dieta? Am un amendament, sa nu crezi ca cu o simpla ingerare a acestora o sa devii peste noapte mai sanatos, nu, pentru aceasta este necesar sa ai o dieta echilibrata, sa faci sport, intr-un cuvant sa duci o viata sanatoasa.
Folosesti seminte de chia? Ce anume pregatesti cu ajutorul lor?
PS. Vazui la Daniel ca sub toata zapada de afara se mai gasesc si verdeturi cat sa faci o ciorba, dar mai interesant mi se paru ca gasi flori de dovlecel ,cat sa faca de- o farfurie cu ele pane.
P.S.
Daca esti in cautare de altceva bun, intra pe Miercurea fara carne si acolo vei gasi mai multe retete.
29 de comentarii la „Paine cu seminte de chia. Sanovita modus vivendi”
Eu folosesc semintele de chia si la prajituri, dar cel mai mult le folosesc la shake-uri.
Arată foarte bine pâinea ta, sunt sigur că e bună! 🙂
O idee minunată, eu nu m-am gândit să le integrez in paine. Mulțumesc!
Mereu citesc retete interesante pe blogul tau, multumim😍👍
Yammy, zilele trecute mi-am facut si eu un smothie cu avocado si seminte de chia, atre bun a iesit
Si noi facem paine cu seminte de chia la masina de paine si e intradevar foarte buna si sanatoasa.
Nu stiam ca semintele din chia au atat de multi mironutrienti. Am mancat pana acum doar budinca din chiar pe stomacul gol dar chiar as face cateva painici cu seminte, mai ales ca eu consum foarte putin paine si cred ca varianta optima ar fi niste bulci cu seminte.
Eu nu prea folosesc seminte de chia dar as incerca sa fac o paine. A ta arata apetisant.
Mmm… Cu seminte de in am incercat, dar cu chia niciodata. Arata tare bine! Ar trebui sa incerc s-o fac si eu.
Eu nu am facut niciodata paine in casa, pentru ca nu ma pricep la framantat. M-am gandit multa vreme daca sa cumpar sau nu o masina de facut paine. Painea facuta in casa e totusi, foarte sanatoasa si gustoasa
si eu fac, iarna mai ales, cu diverse seminte… imi place sa miroasa in casa a paine proaspata!
Mai, mai! Ce bine iti arata painea. Oricum nu te uit eu, chiar aveai la un moment dat si un chec care arata de milioane. Sincer, as incerca painea facuta de tine, dar fara seminte de chia ca le scot mai greu dintre pauzele dintilor. :)))) Dar in rest, esti o gospodina buna fata mea. :* Bravo tie!
Eu nu ma dau in vant dupa semintele de chia, dar cred ca intr-o paine ar fi tare bune. Se poate face retata asta si cu faina neagra?
Chiar sunt curioasa ce gust are, pana acum am incercat doar paine simpla si paine cu masline.
Asa frumos a cresut panita. <3 Felicitari, Ralu! Si eu obisnuiesc sa pun un mix de seminte in paina de casa, printre care se afla si cele de chia.
Si noua ne place painea cu seminte. Arata tare bine a ta!
Eu de obicei folosesc semintele de chia in iaurt la micul dejun 🙂
Nu cred ca am mancat o paine in aceasta combinatie, dar arata tare bine si sunt sigura ca este si gustoasa
Arata foarte bine, nu am mancat pana acum paine cu seminte de chia. Eu nu am mai facut pana acum paine, insa m-as incumeta sa incerc reteta ta!
Niciodata n-am facut paine in casa. Voi incerca si eu sa fac combinatii de genul. Imi plac semintele de chia in diverse combinatii
Arata extrem de bine. Si de apetisant! 😉
Nu am incercat niciodata chia, desi sunt tentata sa o fac.
In general nu mananc seminte de nici un fel – am eu un fix ca semintele contin energia intregii plante mature si de aici, cei predispusi, pot face cancer, pt ca energiile alea le dezvolta in organism un corp fizic care nu e planta, dar e tumoarea – ma rog, ia-o ca pe o ciudatenie, precis am citit chestia asta undeva si mi s-a agatat de memorie… insa painea de casa mi se pare de mii de ori mai buna decat aceea de la bacanie.
Ce faina e reteta 😍 eu folosesc de obicei chia in budinca cu diverse fructe
Vai de mine, arata atat de bine! 😍 Voi incerca si eu pentru ca de ceva vreme am grija de dieta mea.
imi place mult painea cu seminte de chia,este gustoasa si foarte sanatoasa.