Cum pot deveni realitate visele despre casa perfecta

Casa este coltul nostru de lume. Este primul univers, locul unde ne-am inradacinat, paradisul nostru terestru.  Casa este leaganul in care am fost depusi inainte de a fi aruncati in lume. In maternitatea ei amintirile isi gasesc adapost prin cotloane, coridoare, camere sau colturi. Aici spatiul conserva timpul. Viata incepe in acest loc, inchis, protejat si calduros. Ea ne sustine printre furtunile vietii. Chiar si cea mai umila casa contine fericirea centrala, sigura si imediata. Casa este spatiul fericirii noastre si mereu este perfecta. Dar cum devin realitate visele despre casa perfecta?

Cine iti transforma visul in realitate?

Vreau sa-mi cladesc un camin pentru noua familie care am intemeiat-o. Pentru aceasta trebuie sa incalec un prag de vis si sa ma intorc in mine, cea din trecut. O casa este construita din vise si mistrie.  Dar cine defineste visele si le transforma intr-un proiect de casa?  Cine ia in considerare unitatea si complexitatea ei integrand valorile particulare la o valoare fundamentala? Cine atunci cand elaboreaza proiecte de case iti face sufletul sa rezoneze si sa revina la energia originii? Specialistii. Iti recomand sa vizitezi profilul AIA Proiect, birou de proiectare si servicii, sunt o echipa de profesionisti ce ofera idei minunate si iti transforma visul in realitate marindu-i valoarea.

Atunci cand pornesti un proiect de casa de la zero sunt multe optiuni de luat in seama privind structura si designul viitoarei proprietati, astfel incat sa se potriveasca visului si stilului tau.  Numai un ochi de specialist poate sa citeasca dificultatile, riscurile si modul in care poti trece peste ele.

Cum masori, compari si faci alegerea privind amprenta ecologica a diferitelor produse, materiale, practici de constructie? Eu ma simt coplesita de atacul ecoetichetelor, e o adevarata cacofonie a lor care concureaza pentru atentia mea si le gasesc stampilate pe aparate, mobilier, covoare, materiale de constructie, ferestre, acoperisuri. Ai nevoie de un specialist care sa le descompuna, sa te ajute sa le descifrezi, alegand pe cele carora trebuie sa le dai atentie cand vine vorba de o constructie ecologica.

 Dupa ce te-ai hotarat asupra proiectului ai nevoie de servicii auxiliare: certificat energetic, cadastru, intabulare, autorizatie pompieri,  calcul global G, studiu geotermic, alte avize si acorduri intre care singur te-ai pierde cu siguranta. Pentru a stabili valoarea materiala la care se ridica casa visata iti ofera si serviciile unui evaluator ANEVAR. De asta imi place mie aceasta firma, ofera suport pe toata perioada constructiei, mai mult, in 2017, la orice proiect complet avizele pentru autorizatia de constructie sunt cadou. Tu vii doar cu visele, nevoile, dorintele tale.

Cum pot deveni realitate visele despre casa perfecta

Cum visez eu casa perfecta

Ceea ce caut acum este linistea, apropierea familiei, plimbarile in natura, cerul incredibil de curat care sa ma invite sa contemplu stelele si Calea Lactee. Vreau sa ma deconectez de la civilizatie, vreau atunci cand privesc pe geam sa nu-mi rup privirea in acoperisuri, betoane, ci sa vad larg in zare, sa simt o aroma unica, poate mirosul strugurilor, poate al teilor in floare. Exteriorul casei sa vina cu o piscina minunata, o gradina plina cu flori si o zona de lounge moderna, o lunca insorita cu soparle ascunse printre copaci si cuiburi de pasarele. Fara poluare vizuala, acustica, olfactiva sau de orice alt fel. Fara retele electrice, turnuri de apa, stalpi de beton golasi. Doar o casa  eco-eficienta care sa aiba natura in fiecare camera, preferabil cu zero facturi, construita din materiale sustenabile si ecofriendly.

La intrebarea pusa de catre proiectant ce arhitectura preferam: rustica, moderna sau singulara, parerile familiei au fost impartite. Eu vreau o casa solara ca un dom, care sa implementeze numai solutii active si eficiente prin care sa nu se consume energie. Doresc sa fie din sticla,  fara efect de sera, dar care sa contina o sera cu flori in interiorul ei. Camera mea sa fie rotunda, boltita, fonetica, astfel incat sa pastreze trecutul, dar sa domine spatiul. Locuinta unui suflet care crede in ceruri. Camera si casa sa aiba semnatura unei intimitati de neuitat, continand visul unei flori inchise ce contine mirabila samanta. As vrea ca proiectantul sa intre pe usa visului, iar valorile intimitatii casei sa-l absoarba atat de mult incat sa nu mai asculte vorbele mele, deja s-o vada in fata ochilor. Sa pipaie amintirile copiilor, nepotilor si a altor fiinte care vor domina casa memoriei. O casa este mai mult decat patru pereti si un acoperis. Este sanctuarul familiei, locul de confort si securitate. Casa visata este  locuita, o fiinta adevarata, plina de viata, inscrisa fizic in mine chiar pana la cel mai mic amanunt.

Cum  viseaza sotul casa perfecta

 Sotul in schimb vrea o ferma autonoma energetic amplasata pe o plaja, un fel de casa-pamant potrivita pe contururile terenului si care sa se amestece in peisajul natural. Isi doreste un acoperis verde extins pe care sa creasca flori si sa pasca animalele, iar locuinta ar putea sa se uneasca cu dealul pentru a maximiza castigul solar. Acest detaliu estetic prezinta multe avantaje economico-ecologice. Casa verde la propriu si figurat sa fie responsabila fata de mediu, construita din materiale sustenabile, sa utilizeze atent resursele si sa fie incredibil de eficienta din punct de vedere energetic. Cat de eficienta? In cele mai friguroase seri de iarna sa poata fi incalzita doar cu caldura echivalenta unui foen. Sa fie rezistenta, durabila, astfel incat sa fie adapost de vise si pentru copiii, nepotii nostri. Structura sa sa fie construita din materiale regenerabile, panouri celulozice, lemn compozit, fibre, materiale fara efecte daunatoare asupra sanatatii umane, fara emisii de compusi organici volatili.

Ce ar mai vrea? O ferma diferita de orice alta intalnita, cu fatada casei moderna, chiar cu un aspect revolutionar, un patio extins, propriul cuptor de pizza pe lemne, un spatiu de luat masa in aer liber, un beci unde sa-si amenajeze o mica crama, un teren de sport privat si un park skate pentru a-si elibera copilul interior. Caracteristicile ei sa includa lucarne luminoase, sa aiba o combinatie de plan deschis care sa se reverse intr-un spatiu exterior, perfect pentru refugiu, relaxare si divertisment. Sa genereze energie solara, sa o stocheze in baterii pentru sistemul combinat de incalzire, ventilatie, apa calda, alimentare electrica, generand beneficii pe termen lung atat pentru buget cat si pentru mediu. Iluminarea sa fie bazata pe becuri economice si sisteme automate cu senzori, sa existe rezervoare de colectare, stocare, refolosire a apei pluviale;  parchet de stejar, blaturi din granit, incalzire si racire cu pompa de caldura si multe altele.  Totul construit astfel incat sa fie emisii de carbon reduse.

Cum ne armonizam visele?

Pana la un punct suntem ambii de acord, vrem o locuinta eficienta din punct de vedere energetic, frumoasa,  utila,  ultra-confortabila, sanatoasa, silentioasa, durabila si  extrem de impresionanta, mai ramane sa unificam ideile intr-un design unic. Daca m-ai fi intrebat pe mine as fi zis ca mai usor am proiecta un OZN decat sa gasim o solutie novatoare de camin in care sa prindem ideile amandorura, dar uite ca proiectantul a rezolvat usor problema. Ma gandeam deja la o solutie de compromis in care as fi cedat putin din visul meu, dar n-a fost nevoie. Adept al celei de-a treia cale, proiectantul nu a redus lucrurile la „nici/ori”. Succesul unui camin trebuie sa fie holistic, o situatie de tipul „castig- castig” pentru fiecare membru al familiei si pentru mediu. Cum pot deveni realitate visele despre casa perfecta

Casa ne reprezinta ca familie

De-abia acum vad cat de bine ne reprezinta casa visata pe fiecare in parte. Eu sunt o fiinta verticala care aspira, viseaza, iar sub inaltimea domului meu transparent vreau sa mangai cerul si sa visez rational.  Realitatea este aici pentru a expune vise. Casa sotului este o fiinta concentrata, te cheama la o constiinta centrala, isi activeaza profunzimea prin fixarea pe sol si prin existenta subsolului cu  puterile subterane. Verticalitatea casei noastre ar trebui sa fie polarizata intre cele doua forme extreme si opuse, dar care se conditioneaza reciproc, mansarda (visul) si subsolul ( inconstientul).  Ideile fiecaruia au devenit clare pe masura ce le-am pus unele langa altele, mai trebuia doar cineva care sa le asambleze.  Numai un specialist putea vedea si solutiona aceasta problema, drama aerului si a pamantului. Casa, familia, toate contin spiritul yin si yang, si numai astfel putem obtine echilibrul perfect, echilibrul armonic, gasirea unitatii in mijlocul dualitatii. Caminul nostru merge de la pamant catre cer, se ridica din adancurile terestre si isi infige bratele in cer, pleaca din trecut si se avanta catre viitor. Astazi real si vis alcatuiesc o unitate,  sunt solidare ca locuinta a unei singure familii.

 

Visele pot deveni realitate

Visam sa am o familie reusita, astazi este ceva real. Apoi am dorit o casa a noastra in care sa ne intampine dragostea, sa ne gasim echilibrul, armonia, puterea de munca, linistea sufleteasca, alt vis. Astazi caminul nostru este ceva real depasind stadiul de vis si asta multumita specialistului biroului de proiectare. Nu inceta sa visezi!

Acest articol a fost scris pentru competitia SuperBlog 2017.

20 de comentarii la „Cum pot deveni realitate visele despre casa perfecta

  1. Si eu am visul casei mele.Incepe sa prinda contur, dar inca mai am mult de lucru la interioare. Inca nu ne-am mutat , dar nici nu preconizez ca o vom face prea curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.