Astazi, la „Miercurea fara carne” am ales nautul ca baza a preparatelor pentru ca el este un substitut bun al carnii. Nautul este o leguminoasa populara in bazinul Marii Mediterane, Orientul Mijlociu, Asia de Sud, sanatoasa, deliciosa, cu gust usor de nuca si foarte versatila. Este indicat vegetarienilor ca sursa bogata de fibre, proteine si acid folic. De asemenea aceste boabe de naut sunt mult mai usor digerabil decat suratele lor din fasole, producand mai putine gaze.
20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut
- A fost cultivat pentru prima data in Orientul Mijlociu acum 7500 ani i.Hr . Popularitatea sa l-a raspandit repede in toata lumea fiind cultivat si consumat in multe civilizatii antice. Cea mai veche boaba de naut a fost gasita intr-o pestera din L’Abeurador, Franta si dateaza din 6790 i.Hr;
- Grecii si egiptenii il consumau ca afrodisiac;
- Caii romanilor erau hraniti cu el pentru a le spori virilitatea;
- Numele lui Cicero, avocat, orator, om politic, consul, filozof provine de la cecio, cicer, numele nautului in italiana, latina. Cicero avea o excrescenta pe nas care semana cu un bob de naut. M-am uitat la statuile care il reprezinta pe filozof si n-am vazut nimic pe nasul sau, lucru care-l face sa scada in ochii mei, da dovada de narcisism.
- Evreii il consuma la sarbatori traditionale, deoarece acesta reprezenta cercul vietii;
- Creste usor pe tot parcursul anului, chiar si pe terenurile nisipoase;
- Usor de pastrat, boabele trebuie doar inmuiate timp de 12 ore in apa rece si „prind” viata;
- Este minune agricola, produce o recolta valoroasa, dar in acelasi timp reprezinta o metoda organica naturala de a fixa azotul in sol, lucrand ca un ingrasamant, plus fungicid care rupe ciclul bolilor culturilor de grau si orz, continand un insecticid natural in frunzele sale. In urma cultivarii sale rezulta un mediu mai curat, mai ecologic.
- Poti slabi mancand aceasta sursa de fibre solubile si dietetice si astfel iti mentii sitemul digestiv sanatos;
- Substitut pentru carne, bogat in proteine si contine un numar mare de antioxidanti, vitamine si minerale, inclusiv acid folic, magneziu, vitamina B6, C, fier, potasiu, calciu, fosfer, zinc. (O ceasca de naut contine mai mult de 70 la suta din necesarul de acid folic zilnic al unei femei si aproape 50 la suta din nevoile de zi cu zi a unei femei gravide sau care alapteaza. O cana contine mai multe proteine decat doua oua mari.)
- Rol important in reducerea riscului unor serii de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, diabet si cancer;
- Versatil, poate fi mancat conservat, prajit, uscat, rece, cald;
- Este ieftin;
- Substitut de cafea inca din sec 18;
- Idiomul „in ginocchio sui ceci“ care inseamna pocainta provine de la obiceiul pedepsirii elevilor punandu-i sa stea in genunchi pe boabe de naut. Norocul copiilor italieni ca pedagogii lor nu aflasera de cojile de nuca.
- Spalatul pe cap cu faina de naut te scapa de matreata. N-am incercat desi faina de naut se face relativ simplu, se prajesc boabele si apoi se macina.
- O pasta din faina de naut aplicata pe piele face sa dispara petele. N-ar strica sa incerc mai ales ca dupa ce trece vara raman cu ceva pete de la soare.
- Induce un somn odihnitor datorita continutului mare de triptofan si serotonina;
- Liderul mondial in productia de naut este India, previzibil. Pe locul 2 Australia.??
- Culoarea frecventa a bobului de naut este bej, dar boabele unor soiuri pot fi verzi, rosii sau negre.
Cum se gateste nautul in trei pasi:
- Se inmoaie in apa rece peste noapte. Se poate adauga bicarbonat de sodiu pentru a i se inmuia „pielea”;
- Se scurge si se clateste;
- Se pune la fiert 1-2 ore fara sare, intareste „pielea”. Apoi se utilizeaza reteta preferata. Surplusul se poate congela si folosi ulterior. Daca nu vrei sa pierzi timp cu fiertul lui, poti cumpara naut la conserva.
Retete:
- Supa de naut in stil marocan
Pofta buna!
P.S.
Te invit sa rasfoiesti alte retete de post in categoria ce se adreseaza proiectului „Miercurea fara carne„
24 de comentarii la „20 de lucruri pe care nu le stiai despre naut”
Nu stiam nimic despre el. Cred ca de vreo 2-3 luni am cumparat si eu o punga si zace in camara, nu m-am incumetat inca sa gatesc ceva cu el.
Buna. Interesant articol. La pregatirea a vreunui desert se poate folosi?
Si da…asta cu cojile de nuca, nu am incercat-o la scoala dar banuiesc ca e mult mai dureroasa decat pe boabe de naut :))
Am facut pasta de naut acum cativa ani si culmea e ca le-a placut si copiilor. Uitasem de reteta aceea. Bine ca mi-ai adus tu aminte.
Chiar nu stiam aceste lucruri despre naut si recunosc ca nici nu folosesc prea des. Imi voi indrepta mai mult atentia spre el cu aceasta ocazie
Hummus am mai mancat, si facut in casa si mai cu pretentii pe la Food Bloggers. Insa supa de naut nu stiam ca se face 😉
E foarte sanatos nautul! Si eu gatesc des cu el. Chitelutele de naut sunt excelente!
Deci mie personal nu imi place deloc nautul. Stiu ca este sanatos, dar nu se lipeste deloc de mine :))
După ce am citit articolul, mi-am dat seama că nu știam nimic despre năut. :)) Deși îmi place mult hummus-ul Dar în fiecare zi învățăm câte ceva nou.
Mie nu imi place prea mult, asa ca rar il consum. Dar dupa ce am citit articolul acesta o sa-i acord mai mult interes. Poate reusesc sa gasesc o reteta care sa-mi placa si sa ma faca sa-mi schimb parerea
Chiar nu știam toate acestea despre năut și mă bucur că ai scris despre el. Eu iubesc hummusul, mai ales cel facut in casa. E delicios, satios si sanatos.
Eu iubesc nautul si implicit hummus-ul. L-am descoperit in urma cu cativa ani la un restaurand libanez si i-am ramas fidela. Am sa incerc sa prepar si eu acasa. Nu stiam atatea lucruri despre naut, multumim de infos! :*
L-am descoperit anul trecut, sub forma de hummus. Delicios.
supa arata bine rau! am facut hummus o data si mi-a placut la nebunie!
Ma bucur ca lumea descopera nautul, e sanatos si gustos.
Stiu ca e sanatos dar nu-mi place gustul si nici nu am rabdare sa-l pregatesc.
Imi place nautul. N-am mai facut nimic cu naut in ultima vreme. Pe timpul lu Ceasca beam cafea cu naut. Mama, ce buna!
Sincer, nu stiam nimic despre naut, insa acum ca am aflat atatea informatii o sa il trec pe lista.
Si mie-mi place nautul, dar recunosc ca nu prea stiu retete delicioase.
Multumesc pentru sugestii!
De vreun an am descoperit si eu nautul. Imi pare rau ca nu ma descurc sa-l fierb. Imi iau cutii cu el gata fiert si-l folosesc la salate, la mancare sau imi iau hmmux gata preparat
Ador hummus-ul. Foarte faine informatiile, am mai aflat ceva nou 😀
Da am cunparat cartea si am reusit sa prepar si eu ceva din ea.
Pilaf de urzici sau urzici batute sau iahnie de fasole boabe. Am incercat sa le fac pe ambele 3, dar pina la urma am preparat un singur fel de mincare. Si am preparat exact ce imi place mie, adica fasole batuta. Asta este iahnia de fasole. Si chiar mi-a iesit. Mai departe nu am mai preparat nimic, am luat o pauza.