Miercurea fara carne de astazi vine cu un sarbatorit, Iuliu, cel mai simpatic blogger din Alba Iulia. Iuliu e un pic gurmand, iar de ziua lui m-am gandit sa fac o reteta stiuta de la el- gogosi evreiesti Sufganiyot. Nici eu si nici el nu avem radacini evreiesti, dar ne plac aceste delicatese, care simbolizeaza miracolul lampii cu ulei din templul antic al Ierusalimului.
Hanukkah, Festivalul de Lumini, este sarbatoarea ce comemoreaza rededicarea templului evreiesc din Ierusalim, in sec 2 î.en. Dupa ce templul a fost curatat, era nevoie de ulei de masline pentru a alimenta menora (un fel de policandru). Odata aprinsa lumina, aceasta nu trebuia stinsa niciodata, dar ei nu aveau ulei decat pentru o singura zi. Minunea a fost ca flacara a durat opt zile, timp suficient pentru a se putea aduce o noua provizie de ulei.
Exista doua feluri de gogosi sefardice care se manaca de Hanukkah, bunuelos – gogosi acoperite cu miere si sufganiyot- gogosi umplute cu jeleu.
Ingrediente gogosi evreiesti:
1 pachetel de drojdie de 25gr;
3 cani faina;
2 oua;
3 linguri zahar;
1 cana de lapte cald;
2 cani ulei pentru prajit;
2 linguri coniac;
coaja rasa de la o lamaie;
gem sau dulceata facuta cu zahar gelifiant.
Mod de preparare gogosi evreiesti:
In reteta se puneau toate ingredientele intr-o punga, se amestecau bine si punga se punea intr-un bol cu apa calda timp de o jumatate de ora, ca sa creasca.
Eu am adaptat la stilul romanesc, am pus drojdia, zaharul in laptele cald, am lasat 5 minute si apoi am turnat lichidul peste faina facand un aluat lipicios. Acest aluat l-am lasat sa creasca o ora si l-am intins la o grosime de 1 cm. Cercurile le-am taiat cu cana primita la SuperBlog, de la sponsorul Swiss Solutions, daca nu ai peste o saptamana incepe competitia si poti face rost :)). Gogosile in forma de tor le-am taiat cu alta cana mai mare si un capacel.
Am acoperit rotocoalele cu un prosop si am mai stat 30 de minute. Intr-o tigaie am pus uleiul si cand s-a incins am inceput sa pun gogosile la prajit. Dureaza pana intr-un minut prajirea pe fiecare parte si apoi se scot pe un prosop de hartie lasandu-se la racit.
Pentru adaugarea gemului am avut o problema, nu gaseam niciun dispozitiv care sa aiba un tub putin mai lung ca sa ajunga pana in centru, dar am improvizat. Data viitoare imi caut in magazin, la articole de patiserie, un tub cu piston.
Acum ca m-am indopat cu gogosi, stau si astept sa vad articolele celorlalti bloggeri care spun prezent la #miercureafaracarne. Prima este Brandusa cu ciupercute in vin cu fidea, Daniel vine din urma si marcheaza cu o supa de broccoli.
P.S.
Era sa uit sa va arat si felul principal, am facut niste burgeri vegani, decat i-am prajit in tigaie.
Nu prea au fost grozavi, asa ca i-am incercat si langa niste pilaf cu sofran, dar tot gust aiurea au avut.
Fie-mea a mancat tot si i-au placut, asa ca e subiectiva treaba.
22 de comentarii la „Gogosi evreiesti – Sufganiyot”
Nu prea ma omor eu cu dulciurile, dar daca m-ai facut curios cu coniacul 🙂
Ramane o simpla aroma de coniac, pot manca si copii. Cred ca se evapora alcoolul cand da de temperatura inalta de la prajit.
multumim de invitatie la masa,chiar imi era pofta de gogosi si ale tale arata tare apetisant!
Ma gandesc sa fac si cealalta reteta sefarda de gogosi. Pe acelea nu le-am facut niciodata, nu stiu de ce. Rau lucru si obisnuinta asta!
EEee , ce pofta mi-ai facut de gogosi, nu am mai facut de mult timp. Interesant, nu stiam ca poti inlocui esenta de rom probabil cu coniac.
Arata foarte bine si nici nu sunt greu de facut! Eu in general nu sun fan gogosi,dar voi avea aceasta reteta in vedere 🙂
Ce bine arata totul. Mie imi plac gogosile pufoase si glazurate cu mult zahar asa ca o sa le incerc si pe astea.
Gogosile singurele chestii cu care ma poti cumpara :)) Le ador pe toate in toate formele, doar ca am grija si stiu cat ingrasa si le refuz politicos de fiecare data. Dar cateodata ceva bun, nu strica.
nu am auzit de acestea evreiesti…dar, daca sunt gogosi, sigur sunt excelente 🙂
Vaii arata superb, parca sunt de revista 🙂
Am ramas cu gandul la ele, arata de-a dreptul demential si cu siguranta sunt foarte gustoase. Mi-ai dat tema de lucru pentru acest sfarsit de saptamana.
Arata delicios gogosile. Ambele sortimente imi plac.
Gogosile astea arata intr-un mare fel. Voi fura reteta prietenului tau si o sa o incerc si eu :p Abia astept sa le incerc 🙂
Ce gramaj are cana? Sa stiu cat sa pun. Si … eu folosesc drojdie uscata la plic, sa pun jumatate din plic sau tot?
gogosile arata mult prea delicios pentru binele meu dar sa stii ca burgerii vegani nu prea sunt pe gustul meu, prefer doar cu branza fara carne dar sa aiba gustul acela care e gust
Varianta cu jeleu parea mai interesanta. O sa incerc reteta poate chiar weekendul acesta, daca nu mai iau cu altele.
Burgerul e de la Kaufland? Parca acolo le-am vazut. Zici ca nu a fost prea reusit, oricum…
Eu obisnuiesc sa imi pregatesc singura burgerul veggie si iese super gustos, dar imi ia mult timp, asa ca mereu caut solutii de-a gata facute care sa fie si gustoase
Nu am incercat pana acum gogosi evreiesti, dar arata destul de bine.
Arata atat de apetisant … Oare daca fac dupa reteta ta imi ies atat de frumos si aspectuoase? Zici ca’s cumparate
Nu am facut niciodata gogosi si nu stiu de ce pentru ca daca prind pe undeva mananc de rup. Poate ma apuc si eu odata sa incerc reteta ta
Ooooo! Dar ce bine arata blogul nou 😀 Si gogosile bineinteles 😀
Nu-s multumita de cum arata, dar atat ma duce capul…acum. De cati nervi mi-a facut migrarea asta am mancat o gramada de gogosi ca sa compensez.