El era unul dintre cei mai de succes reprezentanti ai noii religii in Ierusalim. Liderii religiosi concurenti, invidiosi pe popularitatea sa si predicarea sa zeloasa, il acuza in urma unui complot de blasfemie si il fac sa fie adus in fața Sanhedrinului sau a curtii rabinice, in anul 36. Acolo pretinde ca are o viziune cu Isus si cu Dumnezeu stand impreuna in cer. Acest lucru fie revolta multimea, fie le ofera pretextul pe care l-au cautat si il apuca, il tarasc in afara zidurilor orasului Ierusalim unde arunca in el cu pietre pana moare.
Pun pariu ca ai crezut ca romanii au fost cei care l-au lapidat si persecutat. Intr-adevar, doar administratia romana avea autoritatea legala de a executa o condamnare la moarte, dar romanii nu sunt mentionati deloc; se pare ca iudaicii sunt cei care arunca cu pietrele in ceea ce s-ar putea numi o procedura extrajudiciara ad hoc .
La fel ca multe practici nespus de crude, lapidarea unei persoane este un fel de munca grea pentru care lapidatorul isi scoate hainele, (poate pentru a nu se murdari de sange).Relatarea biblica spune ca mulțimea „și-a așezat hainele la picioarele unui tânăr pe nume Saul”. Saul va deveni in cele din urma evanghelistul Pavel, dar in acel momentaproba lapidarea si participa la abuzul crestinilor din Ierusalim. Acest pogrom este greu pentru nasterea bisericii, dar pe masura ce convertitii fug de persecutie, „cei care au fost împrăștiați au propovăduit cuvântul oriunde s-au dus”. Deci, indirect, moartea Sfantului Stefan declanseaza raspandirea crestinismului in lume.
Pe parcursul primelor patru secole ale crestinismului toti sfintii venerati au fost martirizati, dar moartea lor nu a fost un motiv de tristete, ci de entuziasm spiritual, ziua martiriului este ziua trecerii la viata vesnica. Aceasta zi este sarbatorita de catre Biserica Catolica pe 26 decembrie si de catre Biserica Ortodoxa pe 27 decembrie.
Biserica Ortodoxa Romana nu a facut o practica curenta din canonizarea sfintilor, dar din anul 1992 poporul roman are un mijlocitor in cer, pe Stefan cel Mare si Sfant. S-a simtit nevoia unei decizii oficiale bisericesti, desi inca de la moartea sa el a fost considerat sfant de catre popor.
Mormantul lui Stefan la Putna |
10 comentarii la „Sarbatoarea Sfantului Stefan”
Să urmăm exemplul de viață al sfinților, însă nu cred că e prea ok să ne închinăm lor. După Biblie, singurul mijlocitor este Hristos.
Recunosc, am lipsit la lectia de religie cand se vorbea de el, de fapt am lipsit la cam multe lectii de religie 😉
Intetesanta poveste. Stiam ca voievodul Moldovei a fost canonizat, dar nu m.am documentat mai mult
Nu stiam istoria acestui Sfant. Cu totii au cate o poveste interesanta. Fie ca Sf. Stefan sa ne lumineze sufletul si sa ne daruiasca tot ceea ce avem nevoie.
Foarte dragut ca te-ai gandit sa scrii intr-o zi asa de speciala despre acest sfant.Mi-a palcut articolul
Fiecare Sfânt are istoria sa și cred că ar trebui să o cunoaștem și să o înțelegem. Frumos articol și foarte educativ.
Foarte frumos articolul, imi plac povestile despre sfinti, despre minunile pe care le-au facut…
Nu stiam nici aceasta legenda, dar imi place numele acesta.
Multumim pentru aceasta lectie, foafte draguta initiativa.
Eh e bine sa fi aducat. Eu nu sarbatoresc niciun sfant, dar stiu povestea discipolului Stefan sai am avut multe de invatat de la el.