Inghetata cu pudra de roscove

Inghetata cu pudra de roscove
   Astazi, la #miercureafaracarne , am pregatit pentru voi o reteta de inghetata cu pudra de roscove.
  Roscovele sunt folosite ca produs alimentar de peste 5000 de ani si joaca un rol deosebit in traditia evreiasca, fiind de mai multe ori pomenite in evanghelii ( in parabolele lui Isus fiului risipitor tatal i-a dat sa manance roscove).    Originea cuvantului carate vine la carob, denumire alternativa a roscovelor si ne arata importanta data acestui aliment ( semintele erau utilizate ca unitate de masura  pentru aur si pietre pretioase ). Italienii folosesc si astazi semintele de roscove pentru a face rozarii.
Dupa recoltare pastaile sunt prajite si apoi transformate in pulbere. Praful de roscove substituie pudra de cacao si are avantajul de a fi si dulce in mod natural, astfel ca puteti reduce cantitatea de zahar din retete. Pastaile de carob contin 40% zaharuri si proteine 8%.
ingrediente Inghetata cu pudra de roscoveCand eram mica aveam si eu cativa copaci din acestia in jurul blocului, dar acum nu mai exista.
Aceasta inghetata este foarte usor de pregatit si este delicioasa fara a pune niciun pic de zahar in ea.
 
 

    Ingrediente Inghetata cu pudra de roscove:

– 1 cutie de smantana grasa 35%;
– 3 linguri cu varf de pudra de roscove;
– 3 oua.

Inghetata de roscove carob

De ce se pun oua in inghetata

Ouale, in special galbenusurile de ou, joaca mai multe roluri in inghetata de casa. Se poate face inghetat delicioasa si fara oua, dar exista cateva motive pentru care marea majoritate a retetelor le folosesc.   Galbenusurile de ou sunt alcatuite in mare parte din  grasimi si proteine. Grasimea face inghetata moale si cremoasa, iar proteinele mai ales daca sunt gatite se transforma intr-un gel gros care curinde apa ce nu mai poate forma cristale de gheata. Fara aceste  cristale de gheata avem  o inghetata neteda, cremoasa. Ouale valorifica grasimea deja prezenta in baza de inghetata (grasimea din smantana si lapte) si o fac sa transforme mai bine intr-o   textura mai cremoasa. Galbenusurile de ou imbunatatesc stabilitatea unei inghetate, reducand tendinta ei de a se topi,  prelungind durata de valabilitate  inhiband ciclul dezghetare-inghetare ce distruge textura cremoasa a inghetatei. Si era sa uit un atuu important- mai au si un gust bun.

Mod de preparare Inghetata cu pudra de roscove:
 
  Am separat albusurile de galbenus si le-am batut spuma. Galbenusurile le-am amestecat cu pudra de roscove si cu smantana. Deasupra acestei creme am pus spuma de albus si am amestecat usor cu o spatula, miscari usoare de jos in sus, de la exterior catre interior.
  Am pus vasul la congelator. Trebuia sa amestec din ora in ora compozitia.pentru a nu se forma ace de gheata, dar datorita calitatii smantanii nu am amestecat decat o singura data cam la trei ore de cand am pus-o la inghetat. Dupa cinci ore a fost buna de servit la masa.
Daniel are un meniu frugal ce se impunea dupa o vacanta plina de caracatita de Thassos si alte bunatati.

P.S. 

Consumul de oua crude poate fi o modalitate rapida de a ingera o multime de proteine si micronutrienti, dar si un risc major de a contracta Salmonella.  Salmonella este o bacterie ce poate exista in alimente contaminate, ea  provocand diaree, febra, crampe si varsaturi.

 

26 de comentarii la „Inghetata cu pudra de roscove

  1. Pura de roscove tot la diversificare am descoperit-o. Este varianta care nu agita copilul si este varianta mult mai buna care inlocuieste cacao. Nu prea ma omor cu inghetata si atunci cand o aleg, prefer sa fie un baton de inghetata snickers. Este absolut delicios

  2. La cat de usor se face chiar ar fi pacat sa nu o prepar si eu. Mi se pare foarte fain ca doar cu atat de putine ingrediente poti realiza foarte usor si rapid o asemenea delicatesa 🙂

  3. N-am facut niciodata inghetata acasa. Am folosit in schimb pudra de roscove atunci cand am inceput diversificarea pentru cea mica si stiu ca este un inlocuitor pentru cacao. Eu nu prea pot sa fac diferenta de gust si o prefer pe aceasta de roscove ca si asa mananca ciocolata multa 🙂

  4. N-am mancat niciodata roscove, dar taica-meu imi povestea ca el manca fructele astea cand era copil… Daca se gaseste la market pudra asta, o sa caut si eu sa-i fac maica-mii inghetata, ca mananca zilnic de vreun an si ceva…

  5. bai cat de bine arata! ^_^ iti lasa apa in gura, nu alta. o sa-ti incerc candva reteta. siiii am gasit recent si o reteta pt ciocolata din roscove. si asta e pe lista!

    1. Iti inteleg reticenta, mai ales daca folosesti oua din comert. In fiecare an Salmonella face ravagii, iar vara riscul de a o contacta este si mai ridicat. Eu, in general, folosesc oua de casa bogate in proteine ​​si nutrienti, care sunt sigure pentru consumul crud. Nu mancam in mod regulat oua crude, așa cum fac multi oameni ce le aleg pentru beneficiile lor pentru sanatate, dar nici nu ne este frica de ele. De cand am copil sfatuiesc pentru o siguranta optima, sa se foloseasca retete care au o baza gatita, mai ales daca servesc persoane cu risc ridicat. In plus, sa se asigure ca ingredientele lactate sunt pasteurizate. Concluzia- poti folosi oua crude in orice retata ce nu necesita fierbere, coacere, dar numai avand grija la calitatea si provenienta lor. Daca nu vrei sa risti, atunci adapteaza retetele. In acest caz poti adauga o cana de lapte incalzit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.