Bucataria Tex-Mex, peisaj gastronomic mondial
Brillat-Savarin a postulat acum doua secole celebra fraza: „Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti.” gandindu-se poate si la felul cum hrana si-a schimbat sensul primar pana la a ajunge un fel de barometru al schimbarilor sociale si culturale.
Natura globala a turismului a creat o serie de provocari la nivelul gastronomic: invatam sa recunoastem, sa interpretam evolutia gustului si a practicilor alimentare a altor popoare.
Restaurantele cu diverse specifice etnice sunt expresii recente ale acestor schimbari, facand conexiuni in peisajul gastronomic global intre bucatarii si identitatea indivizilor.
Astazi vreau sa va introduc intr-un peisaj gastronomic cu influente din bucataria latina, dar care nu se gaseste pe vechiul continent, ci pe unul nou, colonizat de marile puteri europene – America – si anume bucataria mexicana americanizata.
Bucataria mexicana are privilegiul de a fi recunoscuta inca din 2010 ca facand parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii, datorita autenticitatii si particularitatilor ei.
Bucataria Tex-Mex, peisaj gastronomic craiovean
De ce se numeste Fajitas Tex Mex?
Tex-Mex este un termen care descrie o fuziune de bucatarie americana si preparate din bucataria mexicana. Acest restaurant Fajitas Tex-Mex urmareste istoria culturala a produselor alimentare in Mexic cu influenta de gen, rasa, clasa, inca din timpurile aztece pana in prezent, trecand prin cartea de bucate a Primului Imperiu Mexican. Acest imperiu includea pe langa alte teritorii ce astazi apartin SUA si statul Texas. Din 1845 Texasul a fost anexat SUA, dar baza acestei bucatarii Tex-Mex dateaza inca din perioada prehispanica, bucataria mexicana fiind cea de referinta.
Majoritatea meniurilor restaurantului includ celebrele tortilla, turtele traditionale de 15 cm realizate din faina de porumb si vin. Cand acestea vin umplute cu carne sau alte ingrediente se transforma in quesadillas si capata un plus de rafinament prin utilizarea mai multor tipuri de sosuri din ardei iute. Acesti ardei variaza de la cel dulce „Ancho Chili” la cel mai aprig „Habanero Chili”. Desi poarta numele orasului cubanez ardeii habanero isi au originea in Peninsula Yucatan si sunt printre cei mai iuti din lume, masoara intre 80.000- 600.000 de unitati Scoville.
Eu in general vreau ca felul de mancare sa fie insotit de un chili mai bland, nu ma simt in stare sa mananc jeratic, dar multi din prietenii mei sunt pregatiti pentru a accesa toate nivelurile habanero.
Eu va recomand Fajitas de Pollo, e pregatit din piept de pui asociat cu legume ca: ardei, ciuperci, porumb, ceapa si vine insotit de trei tortillas, doua feluri de sos: guacamole, sos mexican si un bol de branza mozzarella. Dupa cum stiti carnea de pui are o valoare nutritiva si gustativa deosebita datorita proteinelor complete in aminoacizi esentiali, o durata de prelucrare termica mica si o digestibilitate usoara.
La capitolul bauturi nu am incercat prea multe alcoolice m-am rezumat la bere, dar data viitoare vreau sa incerc o Margarita Mexicali cu tequila si bere. Suna bine, nu-i asa?
Bucataria Tex-Mex este recreata peste tot in lume, exista restaurante in acest stil in fiecare tara, iar acum si Craiova se poate lauda cu unul. Aici mancarea este consistenta, savuroasa, bine gatita si expusa, delicioasa. Totul este complet natural, aromat, bogat in culoare si gust.
Foto: www. diego-rivera- foundation.org
18 comentarii la „Craiova conectata cultural la bucataria Tex-Mex”
Atunci cand musti dintr-un ardei iute te-ai intrebat de ce te curinde un val de caldura? Din cauza capsaicinei. Receptorii din gura si gat detecteaza chiar si cele mai mici cantitati de capsaicina ce va determina o senzatie de arsura. Nu beti apa ca sa potoliti arsura, capsaicina nu este solubila in apa, dar laptele si alte produse lactate ce contin cazeina "spala" eficient moleculele de capsaicina.
am aflat ceva nou de pe blogul tau, imi place bucataria mexicana 🙂
Interesant articol, noi nu am incercat bucataria mexicana.
Imi plac aromele mexicane, insa nu prea iuti!
am gasit si noi un restaurant mexican in galati si e suuuuper, m-am indragostit de el!
Yummy! Nu am incercat pana acum bucataria mexicana.
Eu am mancat pentru prima data mancare mexicana anul asta la Street Food Festival si mi-a placut.
Nu am mâncat până acum mancare mexicană, însă arată foarte bine.
Mie imi place mancarea mexicana dar si cea thailandeza si chiar mi-ar place sa am un local unde sa ma bucur de ele. Cred ca voi veni sa te vizitez la Craiova 🙂
Off sunt atat de invidioasa pe tine 🙂 Asa multe evenimente frumoase acolo la tine
Chiar as vrea sa vin in zona ta sa degust astfel de preparate si sa vizitez cate ceva
Bucataria mexicana mi se pare apetisanta, dar pana acum nu am incercat mancarea din aceasta zona.
Cand ajung in Craiova, trebuie neaparat sa fac o degustare.
Din pacate bucataria mexicana nu ar intra pe lista mea de favorite culinare. Nu pot sa suport gustul iute, am senzatia de arsura puternica in gura si fac bășici. Eu nu mananc deloc iute.
Un articol foarte interesant. Se vede ca esti pasionata de gastronomie
Nu am gustat nimic din bucataria mexicana, dar am auzit ca preparatele sunt tare bune! Mi-as dori sa le incerc!
Trebuie sa ii vizitez si eu, nu am mancat pana acum mancare mexicana.
Nu am mancat niciodata mancare mexicana, dar ma gandesc ca de la mine pana la Craiova sunt doar 100 km. Merita facut un drum ca sa incercam. Mie cred ca mi-ar placea, ma impac bine cu gustul iute.