Legenda podgoriei de la Starmina spune ca una dintre sirenele metamorfozate de catre Demetra, s-a cuibarit pe una din meandrele Dunarii, exact in dreptul podgoriei Starmina si a devenit muza viticultorilor, inspirandu-i sa transforme vinul in arta.
Nu trebuie sa te miri, putin mai sus cu cativa kilometri era pana in anii 70 insula Ada Kaleh, unde legenda greaca spune ca ar fi fost trimis Hercule sa fure cirezile lui Geyron. Homer si Hesiod descriau Erytheia (Ada Khaleh) astfel:”insula era la capatul lumii, dupa ce se strabatea oceanul”.
„Raul Okeanos” era raul despre care credeau grecii ca inconjoara lumea si a putut fi identificat ulterior cu Dunarea si cu alte doua rauri spaniole (grecii le credeau unite). Tot pana aici spun legendele ca ar fi ajuns si cei 15 argonauti, care la intoarcerea in patrie au dus de aici maslinul simbolic. Poate sirena noastra a ajuns aici ghidata de corabia argonautilor, tot urmarind cantecul lui Orfeu si la plecarea acestora a ales sa se stabileasca aici.
Daca atator eroi legendari le-au fost dragi aceste meleaguri cu clima temperat-continentala, cu usoare influente mediteraneene, de ce sa nu-i placa si unei sirene? O sirena mladioasa, frumoasa, al carui cant vrajit a fost inspiratia pentru o magica licoare bahica. In patria vinurilor rosii ea a prins caldura si dulceata soarelui metamorfozandu-l intr-un vin alb cu textura eleganta.
24 de comentarii la „Misterele Eleusine de la Starmina”
Imi plac mult articolele tale, sunt tare bine scrise si mereu aflu lucruri noi!
articolele tale referitoare la vinuri sunt excelent documentate! ai un talent sa imbini notiuni teoretice cu cele istorice si sa reiasa niste povesti tare frumoase!
As gusta acest vin, cred ca e de o calitate exceptionala.
super articol, imi plac vinurile dulci dar in ultimul timp am inceput sa apreciez si altele mai seci!
Sunt fana înfocată a vinurilor de orice fel, dar nu cred că am văzut acest sortiment prin magazinele noastre. Am sa ma duc la unul doar de vinuri să degust și eu această minunăție de vin.
Imi place mult documentarea din spatele articolelor tale. Frumoasa legenda.
Foarte frumos articolul tau, chiar am in frigider o sticla de vin alb de la Starmina.
Pentru mine vinul e poezie, daor daca vine insotit de branzeturi nobile cum sunt cele de la Delaco. Superb articolul tau. Stii deja atat de mult despre vinuri si aceasta combinatie excelenta.
De regula nu prea beau vin, decat la ocazii mai speciale, insa citind articolul tau mi s-a facut o pofta nebuna de un vin bun…
Trec pe lista de cumpărături. Sigur are un gust excepțional și e perfect pentru serile mele de relaxare cu o carte bună.
Nu prea sunt eu cu vinul, dar legendele-mi plac!
Starmina, este o localitate foarte aproapiata de Drobeta, si principal sursa de aprovizionare a locuitorilor din aceasta zona, avad parte de soiuri diverse si de calitate.
Deci articoul este foarte bine documentat si scris. Pacat ca eu nu beau alcool. As putea sa degust cu siguranta, dar nu pot bea nici macar un pahar de vin ma ameteste foarte repede.
Imi place ca participi la tot felul de proiecte care mai de care mai frumoase, stropite cu vin si asezonate cu branza buna.
Putina mitologie nu strica, iar la cate seminte de rodie am mancat eu ar trebui sa fie iarna continua 🙂 Mai in gluma mai in serios, eu prefer un vin rosu demisec cu niste paste al bianco si niste parmezan proaspat ras 😉
Ce interesant. Nu eram informata despre acest subiect.
Eu nu sunt o impatimita a vinului (a alcoolului in general) dar citesc cu placere articolele tale atat de bine documentate.
Drept sa-ti spun, am citit articolul de dragul legendelor 🙂 cu vinul… ei, ca femeile, mai putin, asa…
Daca sunt in cautarea unui vin bun stiu la cine sa apelez 🙂 Ce zici, Ralu, ne vedem la Craiova la un pahar de vin?
Nu stiam de acest vin de la Starmina.
Multumim pentru recomandare! Chiar ne-ai facut pofta!
Nu beau de obicei vin, insa la o degustare de vinuri am fost cu un grup organizat si tare mi-a placut atmosfera de acolo!
Nu ma pricep la vinuri, dar ocazional prefer sa beau si eu un pahar de vin bun