
In ciuda faptului ca este una dintre cladirile cele mai cunoscute din Roma antica, rolul jucat de ea este slab inteles. In timp ce arhitectura sa a fost bine studiata, functia sa rămane incerta. Se crede ca era un fel de indicator cosmologic, datorita acoperisului sau sferic ce are un oculus, care avea rolul unui cadran solar ( acesta teorie ar explica si orientarea sa spre nord). Nu a fost construit astfel pentru a face masuratori precise ale ciclului soarelui ( are o abatere de 5,5 grade fata de Nord), ci mai degraba pentru a sustine legatura simbolica a cladirii cu calea soarelui in cursul anului, pentru a determina timpii zilelor si a tine un calendar al echinoctiilor. Dimensiunile extraordinare ale rotondei si puterea naturala de luminare a ei ( oculus impreună cu deschiderea portii reprezinta singura sursa de
lumina naturala in interiorul templului) dau un efect surprinzator, spatiul boltit fiind redirectionat spre origini, pana la o reprezentare materiala a cosmosului la scara umana. Decalajul dintre cilidru si sfera, pot sugera o miscare de rotatie in jurul axei centrale, cupola sferica reprezentand ordinea cosmica. Oculus este un fel de ax central de legatura intre cer si Roma, centrul Imperiului. Pentru a veni in sprijinul unei iconografii ceresti a cupolei, pe langa oculus arhitectura cupolei poate fi inscrisa intr-un context astrologic, deoarece cupola este impartita in 28 de raze. Numarul 28 era deja cunoscut ca fiind numarul de zile in care luna realizeaza o rotatie in jurul Pamantului. Aceste raze sunt intersectate de cinci cercuri impreuna cu care formeaza 140 de casete. Cele cinci cercuri ar putea reprezenta cele cinci planete care erau deja cunoscute; Mercur, Marte, Jupiter, Saturn, Venus si astfel am avea tot sistemul solar cunoscut in antichitate, prezent pe cupola Pantheonului.
In civilizatia greaca ideile geocentrice (Pitagora, Platon, Aristotel) apar relativ simultan cu cele heliocentrice (Aristarh), dar ramane ca functional sistemul geocentric aproape 2000 de ani pana la Copernic, asa ca rotonda ar putea reprezenta un univers geocentric.

360/16=22,5 grade
Din aceste 22,5 grade scad abaterea pe care o are cladirea fata de axa nordului 5,5 grade.
22,5-5,5=17 grade -este azimutul pe care il are atunci cand atinge prima nisa.
Daca la aceste 17 grade adaugam 22,5 obtinem azimutul primei casete:39,5 grade.
17+22,5=39,5 grade
Faptul ca in anul 609 imparatul bizantin Focas a daruit edificiul papei Bonifaciu IV, care l-a transformat in biserica crestina, a salvat cladirea de la distrugere (desi dupa un mileniu, sub pontificatul papei Urban al VIII-lea, monumentul a fost jefuit de podoabele sale din bronz si a fost refolosit de Bernini pentru confectionarea baldachinului urat, cu aspect mortuar din catedrala Sfantu Petru), putand sa reziste inca doua milenii. Panteonul a devenit primul templu din Roma care a fost crestinat, ramasite ale unor martiri fiind reinhumate de-a lungul timpului din catacombele Romei.
Trebuie recunoscut ca aceasta transformare in biserica s-a dovedit salutara pentru conservarea sa, asemanator altor temple transformate in biserici de pe intinsul lumii civilizate antice.
O fi cladirea crestina, dar sentimentul coplesitor cand intri in ea este pagan si este dat in principal de o serie de cercuri concentrice din jurul unei sursa luminoasa – care este oculus din centrul domului. Este un spatiu care impune respect si veneratie. Dovada este tacerea care este spontana odata ce ii treci pragul. Un fel de mirare rece este cea mai comuna emotie.
28 de comentarii la „Pantheonul roman, un model al universului antic”
imi doresc sa vizitez si eu candva,ai facut o prezentare superba!
Nu stiam ca este si in italia unul, am auzit doar de cel de la atena
L-am vazut doar la Tv si acum dupa prezentarea ta, m-a apucat un mare dor de calatorii.
WOW ! Ce frumusete! Istorie, arhitectura si iubire…de frumos, de viata, de tot!
Felicitari pentru articol!
Mi-as dori sa ajung si eu sa-l vizitez. Pana acum nu l-am vizitat
Eu in general sunt inebunita dupa castele, dar as vrea sa ajung macar odata acolo pentru ca e intradevar impresionant.
Nu am stiut de el, haabar nu aveam ca exista unul in Italia…dar ai facut o prezentare atat de frumoasa, incat as vrea sa merg sa il vizitez…in viata asta, sper 😀
Super postarea ta, m-ai facut sa tanjesc dupa o miniexcursie aici.
Pantheonul roman chiar e de vis! Nu am mai ajuns de mult timp aici si spre sa trec curand
Nu stiam de el, doar de cel din Grecia. O destinatie de pus pe lista.
Uaf… ce dor mi s-a facut de vacanta dupa ce am citit postarea ta…
Nu stiam de cel din Italia. L-am ratat.
mi-a facut placere si dor sa revad locurile, multumesc mult!
L-am vizitat si eu si merita vazut.
Am vizitat Pantheonul acum 2 ani, frumusetea arhitecturii te lasa fara cuvinte.
Intr-un city break mi-ar placea sa il bifez si eu!
Nu am fost in vizita, nici in cel din Grecia, imi place cum arata.
Unul dintre obiectivele pe care imi doresc sa le vizitez. Multumesc mult pentru detalii si informatii, dar mai ales pentru imagini!
Mi-ai fost o pofta de vacanta si de vizitat locuri frumoase! Abia astept vara si vacanta!
Ce locuri frumoase ai vizitat, ai un bagaj frumos de transmis urmasilor, ai ce povesti!!!!
Ce prezentare frumoasa, mi-as dori sa vizitez si eu locul.
Nu prea mi-a placut mie istoria, dar tot mi-as dori sa vizitez acest Pantheon si multe alte destinatii care le-am vazut la tine.
Tocmai ne-ai prezentat frumos o lectie de istorie 🙂 mi-ar placea si mie sa vizitez Roma intr-o zi…
Am un mare dor de vacanta. Imi doresc sa plec si eu intr-o vacanta de paste. Problema este ca doar eu imi doresc acest lucru! Sotul meu vrea cu totul altceva! 🙂
Nu pot sa citesc astfel de articole si mai ales sa vad si poze(glumesc , ma roade invidia :)) _.Ador sa calatoresc, daca as avea bani mi-as dori sa pot vedea toata lumea asta…Italia era in plac anul acesta macar careva zile ,dar din pacate concediul nostru s-a anulat cu totul… nu aveam anul asta
Imi place foarte mult cand postezi articole de genul acesta – mereu invat ceva nou din ele!