Seara compozitorilor rusi la Filarmonica Oltenia

Seara compozitorilor rusi la Filarmonica Oltenia

    In programul de astazi din cadrul stagiunii 2014-2015 a Filarmonicii Oltenia, au fost interpretate doua lucrari a doi mari compozitori rusi indragostiti de simfonii, opere, balet si muzica de camera. Fiecare compozitor apartine unui secol diferit si astfel sonoritatile sunt  distincte: de la o fericita simbioza intre operele clasice occidentale si folclorul rus in cazul lui Ceaikovski- secolul XIX, pana la contrastele muzicale puternice ce creeaza un limbaj muzical cu o mare putere emotionala ale indragostitului iremediabil de muzica de jazz – Sostakovici- secolul XX.

     Ceaikoski a compus “Concertul nr 1 in Si bemol minor pentru pian si orchestra op.23” intr-o singura luna in anul 1874 si a fost cantat pentru prima oara cu un an mai tarziu la Boston cu un succes enorm.

     In aceasta seara sub bacheta dirijorului Vittorio Parisi am fost incantati de sonoritatile somptuase ale concertului  si de scriitura virtuoza a  pianistei Adela Liculescu, ce a brodat fara ajutorul partiturii: generos, expresiv si plina de gratie liniile melodice.
   Vittorio Parisi este nascut la Milano, a absolvit Conservatorul din Milano si  din 1997 preda la catedra Departamentului de Dirijat.
   Adela Liculescu este nascuta in Craiova si a urmat cursurile Liceului de Arta “Marin Sorescu”, iar acum studiaza pianul la  Universität für Musik und darstellende Kunst din Vienna  sub indrumarea profesorului Martin Hughes.

   “Simfonia nr 10 in Mi minor (op. 93)” de Dmitri Sostakovici a avut premiera  in 1953, fiind interpretata de catre Orchestra Simfonica din Leningrad, ca urmare a decesului lui Iosif Stalin si este un portret muzical al lui Stalin si a anilor stalinisti.
   Un mare aport in cresterea popularitatii lui Sostakovici in ultimii ani l-a avut dirijorul olandez, Andre Rieu, (devenit celebru prin reinterpretarea “Valsului Nr.2” din suitele de jazz) pe care il asteptam cu nerabdare in  vara aceasta sa concerteze in premiera in Romania.
   Pentru maine, 14 februarie este programat un nou concert sub bagheta dirijorului Hur Dae-Sik din Coreea de Sud si care ii are ca solisti pe:

Kim Tae- Guen Coreea de Sud si Alexandru Marian

In program:
Ludwig Van Beethoven- Uvertura Leonora nr3, op72b
Johann Sebastian Bach-Concertul in Re minor pentru doua viori si orchestra, BWV 1043
Ludwig Van Beethoven- Simfonia VII-a in La major, op92
  
Citeste:  Haydn parintele simfoniei, cel care merita sa fie redescoperit

12 comentarii

 1. Las' ca-mi trece mie tusea 🙂 Sper ca pana maine seara 🙂 Spor incantator!

  1. Author

   Ma bucur ca ti-a trecut tusea si ai putut sa asisti la cea de a doua seara muzicala, cea a compozitorilor germani

 2. Data viitoare va insotesc si eu. Bine-nteles ca data viitoare fiind peste doua saptamani cand revin acasa. Se pare ca a fost o seara de vis! 🙂
  P.S. Ai vazut pisica melomana? 🙂

  1. A fost minunat! Pisica n-am vazut-o, poate-si punea blana pe bigudiuri pentru Meawlentine's Day.

  1. Daca pe 13 februarie a fost seara compozitorilor rusi din secolul XIX si XX, pe 14 februarie este seara compozitorilor germani din sec XVII- XVIII si XVIII-XIX.

 3. Sanda, dar tu ai un real talent literar!
  Tare frumos ai scris despre aceasta seara si despre performanta muzicienilor!
  Nu stiu cand o sa imi mai fac si eu timp sa mai merg, mai in primavara sper.

  1. Incerc sa merg cat mai des, m-ar bucura sa ne intalnim si sa petrecem clipe magice pe taramul muzicii.

 4. Frumos blog, am deschis și am rămas aici să ascult muzica. Am citit, apoi am lăsat să curgă notele.

  1. Imi place muzica si de aceea am pus cate o linie melodica pe blog, unora le place, altora nu, dar vizitatorii mei au posibilitatea sa o inchida daca nu corespunde cu preferintelelor muzicale sau eventual sa micsoreze volumul.

 5. Mi-a placut partea interpretata la pian, din George Gershwin. A fost o surpriza frumoasa, pentru mine de ex. caci imi place jazz-ul. Sper sa mai ascult la Filarmonica si alte compozitii de Gershwin.

  1. Poate data viitoare vor interpreta cateva suite de jazz scrise de Sostakovici, mie imi place “Valsului Nr.2” care-i si preferatul lui Andre Rieu.

Lasă un răspuns