You are currently viewing Bania ii e recunoscatoare Mariei Tanase

Bania ii e recunoscatoare Mariei Tanase

Sufletul Mariei a fost oltean, chiar daca ea s-a nascut in Bucuresti.
  Tatal sau, florarul Ioan Tanase, nascut in satul Mierea Birnicii, judetul Gorj, pe malul Amaradiei, i-a insuflat dragostea de aceste meleaguri, de  cetatea Baniei in special( in tinerete a locuit aici ) si de cantecul oltenesc.
      Din aceasta zona Maria culege folclor si ii da un aranjament propriu, nemultumindu-se sa redea cantecele cum erau initial, ea le da sens, culoare, originalitate si mai ales unicitate . E cunoscuta ca cea mai mare interpreta de muzica populara romaneasca, dar ea a fost mult mai mult: solista de muzica usoara, actrita de film si teatru, ambasador al culturii romanesti.
     Bania ii este recunoscatoare si de aceea i-a daruit: un festival-concurs, un muzeu, o fantana, un parc, numele unei strazi, o statuie, un ansamblu folcloric.
      Festivalul a fost inaugurat la 6 ani de la trecerea in nefiinta al artistei si a rezistat probei timpului, se tine la Craiova o data la doi ani, doar in anii impari, anul trecut sarbatorind si un secol de la nasterea artistei. De-a lungul timpului aici s-a valorificat fondul folcloric national si a fost o rampa de promovare pentru multi interpreti talentati.
    Colectia Maria Tanase este parte integranta a Sectiei de Etnologie a Muzeului Olteniei si contine fotografii, obiecte vestimentare, podoabe, documente legate de activitatea sa si acte personale. Aici se afla certificatul de nastere si cel de deces, pasaportul pe care l-a folosit pentru a vizita America, fiind aleasa sa duca faima cantecului popular romanesc la Expozitia Internationala de la New York in 1939.
   In testament Maria a cerut ca in memoria ei sa se construiasca o fantana „pe un drum secetos, dornic de apa” pentru drumetii insetati. La editia XIV, in 1997, in fata primariei din comuna  Calarasi ,judetul Dolj, a fost inaugurata fantana, intr-un parc ce-i poarta numele .
    Statuia a fost dezvelita in 2005, pe Aleea Personalitatilor din parcul teatrului Marin Sorescu din Craiova. In acest an datorita lucrarilor pentru constructia unei parcari subterane, statuia nu o puteti vedea, dar sigur la editia urmatoare a festivalului o veti putea admira.
   Oltenii, dupa cum se vede nu au uitat-o pe Maria si in aceasta toamna se bucura sa gazduiasca primul concert din seria turneului Color of Maria. Acest turneu promoveaza cel de-al doilea disc al proiectului cultural Roots Revival Romania, sustinut de Sensiblu si inregistrat live la Sala Radio in primavara acestui an.
   Nu va spun decat ca aceast proiect reuneste artisti din 7 tari si este inspirat de Maria noastra, totul intr-un melanj de  improvizatie de jazz, tema folclorica si instrumente traditionale.
      Lume, lume, va astept  pe 23 septembrie, la Teatrul National Marin Sorescu,  sa ne umplem sufletele cu muzica  si sa reaprindem spiritul Mariei.

This Post Has 21 Comments

 1. Daniel Botea

  Daca nu ne reperam cumva, Duminica la 19:30 blogosfera din Craiova se reuneste in cadrul Craiova Blog Meet, in Club Q. M-as bucura sa poti veni! Spor!

 2. viorica lazar

  si mie mi-a placut, parca as merge si in alt oras numai sa-i mai revad

 3. oriceieftin

  Maria Tanase este inegalabila.

 4. Nu sunt fan direct Maria Tanase, dar nu poate nimeni contesta ca a fost si este o valoarea a culturii romanesti. Macar dupa moarte sa ne cinstim valorile, daca in timpul vietii ne batem joc de ele!

 5. Maria Tanase ne reprezinta pe fiecare dintre noi fiindca ea a reprezentat atat de bine valorile tarii noastre si continua sa o faca si acum cand nu mai e.

 6. barbierucristina

  Un articol excelent, am aflat multe lucruri nestiute.

 7. Cum spuneam, sunt putin invidioasa cand vad cate evenimente frumoase se organizeaza la voi in Craiova! :))

 8. albusteluta

  Ce frumos! Maria Tanase a fost si ramane o voce deosebita!

 9. Rokolla

  Maria Tanase este unul din cele mai mari simboluri ale Romaniei

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.