Astazi visez la vacanta de vara si m-am gandit sa pregatesc un preparat intalnit in bucataria mediteraneana, ciorba de linte cu rubarba.
Lintea este originara din Orientul Apropiat si e cultivata de mai mult de 9000 de ani. Datorita proprietatilor sale nutritionale este una dintre cele mai consumate leguminoase din lume, fiind cu precadere intalnita in hrana populatiilor mediteraneene si asiatice. In tari precum India, unde nu se consuma carne de animale, proteinele zilnice se obtin din soia si linte. Bogatia in antioxodanti si nutrienti o face sa stea deseori la baza dietelor vegane. Are un indice caloric ridicat, la acelasi nivel cu orezul sau carnea de pui, iar o doza justa poate oferi beneficii la scaderea in greutate. Lintea este economica fiind ieftina, versatila putand fi combinata in diverse feluri, gustoasa si mai ales o sursa naturala de vitamine, minerale si proteine. Unul din dezavantajele proteinelor este ca dureaza mult pana se obtine digestia, dar in cazul lintei nu se intampla asa ceva. Ea contine un tip de aminoacizi care faciliteaza digestia, daca este combinata cu alimente adecvate. Eu o aleg in principal datorita faptului ca se fierbe repede si nu produce flatulenta ca ruda ei, fasolea, iar gustul mi se pare identic cu cel al fasolei.
Rubarba este unul din cele mai vechi si cunoscute medicamente traditionale chinezesti pentru a trata constipatia si inflamatia intestinului. Este o planta comestibila care contine mult acid oxalic. Ai vazut desigur tulpinele sale lungi, subtiri si rosiatice prin supermarketuri. Nu au frunze deoarece toxina este concentrata in ele( acidul oxalic este utilizat ca inalbitor). Este o leguma populara in toata lumea si contine fibre pentru a ajuta digestia, vitamina K pentru cresterea oaselor si a functionarii optime a neuronilor, vitamina C, cu proprietati antibacteriene si antiinflamatoare. Poate fi consumata in stare bruta sau gatita in mancaruri, dar cel mai des o regasim in dulciuri ca gem, dulceata, umplutura la torturi, inghetata.
Ingrediente ciorba de linte cu rubarba:
1 ceapa;
2 buc pastarnac;
1/4 telina;
1/2 gulie;
1 tija rubarba;
4 rosii;
200 gr kaiser;
sare, piper, smantana;
patrunjel.
16 comentarii la „Ciorba de linte cu rubarba”
draga mea ,o mancare pe care eu nu o stiu,insa am sa o incerc si eu ,trebuie sa fie f.buna!
a fost un real succes, au mancat tooot!
hranitoare si sanatoasa!
Multumesc si trebuie sa pregatesti odata si pentru bloggeri.
N am mancat niciodata, dar chiar o sa incerc ca mi place lintea, rubarba nu cred ca am incercat.
Eu nu prea mananc linte iar rubarba nici nu stiu ce gust are. Dar recunosc ca reteta arata delicios!
O reteta interesanta chiar daca nu prea sunt familiarizata cu ingredientele. Arata tare bine.
Am facut si eu ciorba de linte dar simpla.Cu rubarba nu m-am gandit sa combin. Noi folosim bors de putina pentru acrit.
Nu stiam ca poti face si ciorba din rubarba, eu am mancat-o doar in prajituri, are un rol de a echilibra dulceata. Mie imi pare ca are gust a visine 🙂
Mi-a atras atentia faptul ca ai folosit rubarba. Ai gasit-o in supermarketuri la noi? Imi poti spune si mie unde?
Mărturisesc ca nu știam aceasta rețeta dar cu siguranța o voi încerca pentru ca pare sănătoasă și gustoasa.
Cu linte stiam, dar si cu rubarba…nu.Cred ca este super buna!
eu ma gandeam ca rubarba este doar pentru deserturi! pare interesanta!
Chiar nu am.mancat niciodata ciorba de.linte. Sunt curioasa cum e.
N-am mancat rubarba niciodata. Stiam doar ca poate fi folosita in combinatii dulci.