Crama Familia Darabonț sau Vinurile sunt o reflectare a celor care le produc

Crama Familia Darabonț

Când se menționează într-o conversație vinul spumant, spumos sau șampanie, imediat vorbitorul are parte instant de atenția mea. Ce să zic, îmi plac bulele pentru că le asociez cu unele dintre acele puțíne momente de fericire și sărbătoare, pe care le avem în viață. Aceste vinuri sunt legate într-un mod atât de intim de toate tipurile de sărbători, încât mi s-ar părea ciudat să fiu la o petrecere și să nu aud. acel sunet caracteristic pe care pluta îl produce când se desprinde din sticlă. Acum știi de ce în plin Festival Shakespeare am ales să particip la o degustare de vinuri Familia Darabonț asezonate cu brânzeturi Delaco. la  cafe restaurant C House Milano. De fapt, crama Familia Darabonț din Biharia, regiunea Crișana, a fost reprezentată de șase vinuri din care doar unul spumos, dar pentru mine era singurul pe care abia îl așteptam. De ce?  Vinurile spumante/ spumoase  sunt de obicei vinuri proaspete și vesele. Bine, ele sunt mult mai mult decât le-am categorisit eu ca vinuri de moment, deoarece au o prezență mare în gastronomia actuală și tot mai mulți le beau, asortându-le cu diferite feluri de mâncare și savurându-le în orice zi a anului, doar pentru simpla plăcere de a experimenta diferitele sale arome și texturi.

De ce să participi la o degustare de vin? 

 Eu văd  trei elemente fundamentale: în primul rând, începem să înțelegem diferențele de preț dintre produse; în al doilea rând, începem un proces de învățare care ne permite să înțelegem caracteristicile fiecărui produs; și, în al treilea rând, definim ce ne place cel mai mult sau ce este cel mai potrivit pentru o ocazie sau un anumit fel de mâncare. În jurul vinului se află multe cunoștințe tehnice despre pregătirea, conservarea și prezentarea acestuia, dar există și o mistică care decurge din ritualul de a servi sau de a bea vin. Ambele, tehnica cât și obiceiurile sunt lucruri care sunt bine de știut pentru a înțelege din magia vinului.

 Dar să-ți spun care au fost toate vinurile și asocieriele prezente la reuniunea noastră blogosferică:

1.     Mezzin (vin spumos extra dry) + Aperifrais Ile de France,

2.     Darabont Feteasca Regala (alb sec) + Camembert Ile de France

3.     URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba) + Havarti Castello,

4.     Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra) + British Cheddar Delaco D’Exceptie,

5.     URME Cuvee Rosu (rosu sec, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) + Cascaval Sofia Delaco,

6.     Projekt M (rosu sec, Merlot) + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Ce este asocierea sau pairingul? 

Asocierea este o combinație de vin și mâncare. Atât vinul, cât și mâncarea merită să fie gustate în toată splendoarea lor. Obiectivul asortării este ca aromele ambelor să iasă în evidență. Există câteva reguli tradiționale care sugerează o culoare de vin pentru un tip de mâncare. De exemplu, vinul rosu este indicat pentru carnea rosie, iar pentru paste, pește și deserturi  este recomandat vinul alb. Totuși, totul este o chestiune de gust; Fiecare persoană va găsi perechea care se potrivește cel mai bine gustului său. 

 Adevărul este că degustând vinuri cu diferite alimente, folosind cele cinci simțuri, poți descoperi arome care îmbunătățesc cu adevărat experiența. În formarea senzației, trebuie să înțelegem cum interacționează toate simțurile noastre: stimulii vizuali interacționează cu aroma olfactivă,  și senzațiile gustative. Toate au un rol determinant. Semnalele vizuale sunt primele care ajung la creierul degustătorului și, pe baza culorii și a experienței, el va putea face o interpretare virtuală despre cum va fi acel vin, apoi urmează mirosul și gustul. Dacă degustătorul este un consumator cu implicare redusă în lumea vinului, va avea puține experiențe la care să facă referință și deci dificultăți în interpretarea semnelor. Pentru consumatorii cu un nivel mai mare de implicare, culoarea vinului generează așteptări cu privire la restul proprietăților senzoriale, întrucât le compară cu alte exemplare pe care le-au încercat deja. Gustul și senzațiile tactile în gură joacă un rol important deoarece în două vinuri care împărtășesc o aromă, diferențele de senzații tactile ne fac să-l percepem ca fiind de calitate superioară sau nu. Prin urmare, trebuie să înțelegem mirosul contextualizat în gustul și senzațiile tactile. 

Știm să apreciem un vin?

După cum spun mereu, cu cât știm mai multe despre un lucru, cu atât apreciem mai mult. Acest lucru e valabil și la produsele pe care le consumăm, iar cum articolul face referire directă la vinuri și brănzeturi, cu cât avem mai multe date despre istoricul firmei, al locației, modul de producere, oamenii care participă la nașterea sa,  cu atât se schimbă, în sens pozitiv, modul în care le apreciem și le percepem.  Nu este vorba despre repetarea unui  slogan simplist, ci este vorba de a observa, de a valorifica ceea ce avem în farfurie sau în pahar și de a profita la maximum de ele. Desigur, aceasta necesită pregătire, cunoștințe și fix asta se întâmplă la o degustare. De fapt și fericirea înseamnă să observăm, să prețuim  și să profităm la maximum de ceea ce avem. Asta înseamnă că o degustare te face mai fericit? Cred că da, consumul de vin – mai ales într-o companie plăcută– eliberează o cantitate mare de endorfine, așa-numitul hormon al fericirii. Vinul nu este doar un alt produs/aliment, ci mai degrabă ne atrage din punct de vedere senzorial, cognitiv și afectiv până la generarea de emoții, iar noi îi învățăm limba prin apelarea la referințe, etichetând diferitele senzații.

Vinul are o lume cu totul specială. În ea afli cunoștințe tehnice despre pregătirea, conservarea și prezentarea acestuia. Iubitorii de vin cunosc bine aceste detalii și le pun în practică, aproape fără să stea pe gânduri.  Fie că sunt cei care servesc băutura sau cei care o primesc în pahar, se bucură de aceste detalii. Nu trebuie să fii un expert pentru a cunoaște acele lucruri despre vin, dar deținând informațiile, te vei simți mai confortabil și mai integrat în mediu și moment. De exemplu, cum poți aprecia un pahar de vin fără a cunoaște viticultorul, pe cel care pune la punct mijloacele necesare pentru a conduce cultivarea podgoriei în vederea atingerii celei mai bune calități a recoltei? Vinul se naște și se face în vie, dar este făcut de oameni. În mod normal vinurile sunt o reflectare a celor care le produc, dar în cazul Familiei Darabonț acest lucru se vede doar privind eticheta. O etichetă nu este doar un element decorativ pe sticlă, ci oferă informații interesante, iar în acest caz numele de brand ales spune totul.

Vinurile sunt o reflectare a celor care le produc. Crama Familia Darabonț

O cramă de familie este de dimensiuni mici ( în acest caz 40 ha), are rădăcini într-o localitate ( Biharia, Dealurile Crișanei) și este condusă de o singură familie ( Familia Darabonț), generație după generație (a treia). Cu toate acestea, chiar dacă este un proiect mic de tip boutique, ea oferă un produs de înaltă calitate , deoarece lucrează cu propriile podgorii, ceea ce le permite să mențină controlul asupra întregului proces de producție. Cramele de familie câștigă din ce în ce mai multă recunoaștere pentru munca pe care o depun în conservarea vechilor podgoriilor, pentru produsele lor de calitate și pentru menținerea tradiției regiunii și a vieții orașelor în care se află. A alege o cramă de familie înseamnă a alege produse de calitate, tradiție, măiestrie și muncă bine făcută. 

Familia Darabonț produce vinuri proaspete, armonioase, dar și vinuri complexe cu o personalitate specifică soiului și filozofiei lor de proiect.

 

Game vinuri Familia Darabonț

1.Gama Darabonț -vinuri proaspete și delicate,  fermentate în tancuri de oțel inoxidabil controlate termic, și maturate timp de cel puțin 4 luni, pe drojdii fine. 

Vinuri albe 

DA Fetească Albă, DA Fetească Regală, DA Pinot Gris

Vinuri speciale 

 RA Traminer, RA Orange (Riesling de Rhin) 

 Vinuri Rose and Red Wines

BO Rosé, NT Cuvée 21 

2. Gama Urme – vinuri gastronomice, maturate cel puțin 6 luni în butoaie din stejar franțuzesc, unguresc sau transilvănean.

3. Gama de vinuri spumoase/spumante ușor de băut, revigorante

-MEZZIN 2022 (cupaj proaspăt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă) 
MEDIAN 2021 (cupaj Chardonnay, Fetească Regală, Riesling de Rhin) 
METHODE TRADITIONNELLE 2021 (cupaj Chardonnay, Riesling de Rhin, Fetească Regală) 

4. Gama PROJEKT 2 0 2 4-  vinuri gastronomice, complexe, corpolente. 

Spumos, spumant sau șampanie?

Putem începe prin a spune că un vin spumant, spumos, frizzante, șampanie, etc ( există o mare diversitate de produse de diferite stiluri, origini și prețuri.) este un vin care conține în interior dioxid de carbon (CO²)  ce produce o spumă persistentă, Principalele diferențe dintre vinurile de mai sus sunt în metoda de producție.

După metoda de producție :

  • Șampania Acest termen se referă la o Denumire de Origine Franceză, așa că orice vin de această natură care provine dintr-un alt loc din afara acelei zone, nu poate fi numit așa. Practic toate țările, inclusiv a noastră, au folosit termenul la un moment dat, dar astăzi nu mai este permis . Metoda de obținere se numește Metoda Clasică sau Metoda Tradițională (Méthode Champenoise, în Champagne), iar în producerea acestui tip de vin, spumarea (a doua fermentație) are loc în sticlă. La baza de vin cu alcool scăzut, sub 11º, se adaugă zahăr și drojdii și se îmbuteliază pentru a permite a doua fermentație. După cel puțin 9 luni, sticlele sunt înclinate spre dop și apoi gâtul este înghețat și degorjat pentru a elimina reziduul solid. Prezintă în general note de pâine prăjită, nuci și o aciditate bună. Bulele sunt de obicei foarte mici, subtile, dar cu o permanență în pahar.
  • Vin spumant – vinul al cărui dioxid de carbon provine tot din a doua fermentație alcoolică a vinului doar că aceasta poate fi făcută în sticlă (metoda Champenoise/tradițională) sau în recipiente mari (metoda Chaussepied/Charmat). Vinul obținut prin cea de a doua metodă are  o presiune minimă de patru atmosfere la 20ºC și cu un conținut alcoolic de la 10 până la 13% din volum. și aici se află Prosecco și Lambrusco italian.  Ele tind să fie mai ieftine decât șampania și să aibă o calitate ceva mai scăzută. 
  • Vinul spumos se obține printr-o metodă de gazificare sau carbonizare- cea mai simplă, mai ușoară și mai puțin costisitoare procedură. Pur și simplu se adaugă dioxid de carbon într-un vin liniștit.

Acum ai cunoștințele necesare pentru a putea face selecția corectă a unui vin spumant/ spumos și a te bucura mult mai mult de acele bule din pahar.

Fericirea nu se măsoară după banii pe care îi avem sau nu îi avem: ci prin acele lucruri simple pe care nu le-am schimba pentru toți banii din lume. Nu toți oamenii știu să se bucure de lucrurile simple pe care le oferă viața. Poate pentru că sunt incapabili să le vadă, alții pentru că nu le apreciază și sunt mai înclinați spre atașamentul material, spre satisfacția imediată, ceea ce nu durează. Să te bucuri de plăcerea simplității este o atitudine pe care mulți o cultivă pentru că au deja o pace interioară. Bucuria simplității vine la unii după o lungă călătorie în care, brusc, devin conștienți și descoperă plăceri de care nu ținuseră cont până acum: Vinul poate fi o astfel de plăcere și el ar trebui să fie băut de cei care știu să-l aprecieze, nu de cei care își permit

Prin urmare, pentru a continua să avem grijă de noi, nu uita ca te invit în fiecare lună, deocamdată doar virtual, să faci parte dintr-o nouă ediție a degustărilor organizate de noi, ASBO- ASociația Bloggerilor Olteni. Și mai mult ca oricând să ciocnim un pahar de vin și să ne urăm: Noroc!

2 comentarii la „Crama Familia Darabonț sau Vinurile sunt o reflectare a celor care le produc

  1. Tare interesante informațiile și experiența! cum am mai spus, mi-ar plăcea să particip la o astfel de experiență.
    Mai ales că acum știu și cât de faină e comunitatea(asociația) voastră.
    Hugs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.