Cuprins
Vinul este un element esențial de sărbători
Vinul face parte din cultura noastră, ocupând un loc privilegiat în toate sărbătorile noastre: la întrunirile de familie, cu prietenii, la o întâlnire romantică… Vinul a fost întotdeauna un simbol al bucuriei, al sărbătorii și al emoțiilor. Cel mai bun vin este cel care poate fi împărțit cu cei apropiați, așa că degustările sunt evenimente la care încerc să nu lipsesc, mai ales că cele mai multe sunt organizate de noi, ASociația Bloggerilor Olteni. Toate degustările noastre sunt de neuitat !!! Cu oameni frumosi si vinuri deosebite !!! La ultima degustare pe acest an, numărul 47, vedetele de pe masă au fost vinurile Cotnari din gama Naiv – vinuri din soiuri pure, românești și brânzeturile Delaco. De vreo șase ani împerechem vinurile cramelor românești cu brânzeturile Delaco pentru că vinul românesc este prieten cu mâncarea. Românilor le place să bea ca aperitiv un vin alb, dar de cele mai multe ori îl asociază unui fel de mâncare. Bine, cam exagerăm, mesele noastre stau să se prăbușească sub greutatea mâncării și băuturii, dar întotdeauna pe ele vei găsi cele mai bune lucruri din cămară și beci. În preajma Sărbătorilor de iarnă, toți, fie că suntem sau nu experimentați, vrem un vin românesc pe masă. Cotnari are dorința de a valoriza și valorifica soiurile pure românești și oferă consumatorului satisfacția de a bea vinuri premium din soiuri autohtone. Gama NAIV exprimă statementul celor de la Cotnari, #doarsoiuripureromânești. Ce a strălucit pe mesele nostre de la C House Milano? Feluri de mâncare pregătite de gazde ( bucătăria lor este bogată, savuroasă și gustoasă) care au avut alături următoarele pairinguri.
- Naiv Busuioaca de Bohotin + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
- Naiv Tamaioasa Romaneasca + Emmentaler Delaco,
- Naiv Grasa de Cotnari + Havarti,
- Naiv Feteasca Neagra + Grana Padano Delaco D’Exceptie.
Vinul de Cotnari este vinul istoric al României
România a produs un vin care a fost faimos în toată Europa în secolul al XIX-lea – Grasă de Cotnari. El a demonstrat un fapt incontestabil- România poate produce vinuri de talie mondială. Era cunoscut la Paris ca „Perle de la Moldavie”, dar în anii comunismului a pălit ușor în umbra economie colectivizate, chiar dacă au fost create complexe mari și moderne. În ultimii ani, viticultura de aici recuperează și vinurile de ultimă generație au parte de un lifting și o revigorare calitativă. propulsând iar Cotnariul pe scena mondială. La Cotnari se fac mai mult vinuri albe, dulci și licoroase din recolte îmbogățite în unii ani cu cu Botrytis. Aici se cultivă soiuri românești- Grasă de Cotnari, Fetească albă, Tămâioasă, Frâncușă, Busuioacă, Fetească neagră. Grasa este puțin dulce, palidă, dar delicată, Frîncușa are o aciditate mare, Feteasca albă are fine arome florale, Tămâioasa este aromată, chiar intens parfumată și destul de greu de făcut vin sec. Vinul superior obținut în ultimii ani nu mai este văzut doar ca un alt aliment (datorită cantității de nutrienți pe care îi oferă), el a devenit ceva mai mult decât atât: un simbol al sărbătorii, al fraternității și al savoir vivre.
Podgoriile de la Cotnari există de 2.500 de ani. Originea lor era in cetatea fortificată a traco-geților din Epoca Fierului care se afla pe Dealul Cătălina. În interiorul acestei cetăți se aflau aproximativ 5 hectare de vie și vinul care se producea era de top. Erau vinurile cele mai scumpe in catalogul venetian inca din sec XV. Regiunea viticolă din Moldova este cea mai mare regiune viticolă din România. Podgoriile Cotnari se află la aceeași latitudine cu celebra regiune viticolă franceză Champagne și regiunea viticolă maghiară Tokaj. Cotnari este singura podgorie din toată România care continuă cu soiurile originale și, deși au fost altoite după filoxeră, sunt totuși aceleași tulpini. Regiunea, terroirul dau ocazia obținerii unor vinuri minunate, vârf de gamă. Până să gust noua gama vinurile lor cele mai pe gustul meu erau spumantele Selectii- Grasa de Cotnari vinificata in sec ( Colocviu la Moscova), Colocviu la Roma ( Tamaioasa Romanesca), Spumantul din Busuioaca ( Colocviu la Barcelona), Feteasca Alba din Gama Domenii și Feteasca Negara din Castel Vladoianu. Despre unele dintre ele am scris în articolul Seara premierelor brânzovine de la Delaco si Casa Cotnari , dar și în articolul Tamaioasa Romaneasca si Maasdam, o bucurie imperecheata. În urma colaborării cu domnul Ștefan Matei, în scurtă vreme va apărea o gamă ultrapremium de vinuri spumante. De-abia le aștept!
Gama NAIV- vinuri din soiuri pure românești de la Casa de vinuri Cotnari
“În mijlocul iernii înghețate am învățat că există în mine o vară fără putință de învins.” Albert Camus
Vinul este un mare ambasador al zonelor în care este produs, făcând ca modul de înțelegere al vieții localnicilor, cultura, obiceiurile lor asociate cu vinul să treacă granițele. Cotnari este un ambasador al colinelor ieșene. Mai nou ei marșează pe sloganul -Doar soiuri pure românești. De fapt e mai mult decât un slogan este o înțelegere socială a vinului, o experiențâ pur românească care vine mână în mână cu turismul viticol, cu descoperirea regiunii ieșene și a magiei din spatele fiecărei sticle. Totul numai pe segmentul de high quality și sub brandul NAIV. Ușor de ținut minte duce la ideea de autentic, de românesc, și oferă personalitate plus garanția calității.
Poate sunt eu naivă, dar în mijlocul iernii înghețate am cunoscut gustul verii. Prin gama de vinuri Naiv de la Casa de vinuri Cotnari. Doar soiuri pure românești. Toate minunate, toate dăruind o experiență, cea a unei veri dulci, parfumate. Vinul ne trezește o mie și una de senzații, mirosul, culoarea, savoarea și texturile lui evocă diferite emoții și experiențe. Vinurile casei de vinuri Cotnari, vinurile din gama Naiv, mă duc instantaneu cu gândul la vară. Gama NAIV este semnată de enologii Viorel Andronic și George Maluțan și concepută împreună cu George Moisescu. Cele patru vinuri disponibile acum au fost inspirate de puritatea soiurilor străvechi românești. După cum am mai spus soiurile de aici sunt originale românești, doar că din cauza filoxerei sunt varianta altoită. Soiurile din gama NAIV sunt Tămâioasă românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin și Fetească neagră. Urmează ca în curând să fie adaugată și o Fetească albă.
Arta a fost întotdeauna strâns legată de lumea vinului și, de-a lungul istoriei, s-au creat fuziuni cu lumea picturii, literaturii și gastronomiei. Gama NAIV- vinuri din soiuri pure românești de la Casa de vinuri Cotnari este reprezentativă prin fuziunea cu pictura, etichetele reproduc tablouri ale Biancăi Culuș, o tânără pictoriță de origine aromână din Constanța. Ilustrațiile sunt pline de umor și au trimiteri clare la vin și la această regiune viticolă. Aș vrea să fi făcut mai multe poze la etichete, ca să le puteți gusta mai bine savoarea lirică.
De ce Naiv?
”De ce NAIV? Pentru că suntem singurii naivi care vrem să credem că soiurile românești pot concura cu soiurile internaționale. Am ales asocierea cu arta, pentru că vinul este o artă. Astfel, am făcut asocierea între arta naivă și vinul nostru din gama NAIV.” (Ștefan Matei, Cotnari)
De ce cred eu că au dat acest nume gamei? Pictura naivă permite să-ți exprimi visele și sentimentele, direct și sincer. Cel mai bun lucru la ea este că cineva- pictorul/ vinificatorul își poate folosi propriul limbaj, evitând astfel regulile tradiționale ale picturii/vinificării. Pictura naivă este o artă narativă, în care imaginile sunt în slujba cuvintelor și ideilor, iar omoloaga în vinificare este o artă senzorială, în care gustul și aroma sunt în slujba emoțiilor și a savorii. Artistul naiv nu reprezintă lucrurile/vinul așa cum le vede, ci așa cum și le imaginează. Universul său este legat de propriile experiențe și de cunoștiințele sale despre lucruri (vin). Cel mai talentat artist naiv ( oenologul) este cel care-și folosește arta pentru a spune povești personale, pentru a-și explica experiențe poetice într-un mod care captivează prin prospețime, căldură și inocență. Sper că te-am convins pentru a alege Gama NAIV- vinuri din soiuri pure românești!
Naiv Grasa de Cotnari + Havarti
Pairingul care m-a impresionat cel mai mult este – Naiv Grasa de Cotnari + Havarti.
Nestemata vinurilor românești, Grasa de Cotnari, datorită climei ușor temperată și foarte umedă, care favorizează și acțiunea Botritys, dobândește concentrații mari de zahăr producând vinuri natural dulci și demidulci, de culoare galben-aurie, echilibrate, aromate și complexe. Naiv Grasa de Cotnari este un vin sublim care se remarcă prin culoarea aurie și care oferă o aromă puternică și complexă care amintește de miere și piersici coapte. Când spui Grasa de Cotnari la ce te gândești? Eu mă gândesc la dulceața stafidelor, la un vin sec complex din punct de vedere aromatic cu un parfum inconfundabil, cuceritor. Astăzi, această vinificare în sec parcă pune și mai mult tipicul soiului îmbrăcându-l armonios. Este conturat foarte frumos, gustul este exuberant, are o definiție a fructului foarte clară, alcool 13,5 %, mirosul caracteristic soiului, ce să mai zic, NAIV Grasa de Cotnari este un vin alb sec, seducator invaluit in arome de struguri copti. Un alt atuu al gamei de vinuri Naiv de la Casa de vinuri Cotnari- se potrivește tuturor tipurilor de buzunare. Îmi plac vinurile parfumate, aromate și la un preț modic, iar acestă gama are, cu siguranță, un bun raport calitate/preț.
Despre Havarti ce mai pot să-ți spun? Am scris de atâtea ori despre calitățile ei, încât se vede de departe că este brâza favorită din sandviciurile noastre. De la grădiniță la serviciu, pachetele noastre au cuprins această brânză. Nici acum nu ne-am dezis de ea, încă ne însoțește peste tot, doar că am dat grădinița pe facultate. Mai proaspătă sau mai matură, simplă sau asortată cu ierburi aromatice și condimente, toate sortimentele ei sunt fenomenal de bune. Gustul său își dezvoltă mai mult caracter pe măsură ce se maturizează. Havarti este realizată după o rețetă tradițională daneză.
Ai gustat Castello Havarti? Această brânză este una învechită, delicios de netedă, echilibrată și îți garantez că se potrivește tuturor gusturilor. Știu că și ție îți place Havarti, dar aceasta este un pic mai altfel, adică mai bună. Odată cu învechirea, Castello Havarti devine puțin mai dură și aici încep să se formeze niște fenomenale cristale de proteine. Pierde din consistența cremoasă, dar câștigă în savoare. O adevărată experiență pentru papilele gustative.
Continuați și explorați întreaga gamă a brânzei noastre Havarti, de la mai tânără la mai matură, simplă sau asortată cu ierburi aromatice și condimente.
Împreună, cele două- Naiv Grasa de Cotnari și Havarti fac un mariaj atrăgător, adică
- își caută compania și se bucură de ea;
- pot ține o conversație ore după ore, zile după zile, ani după ani;
- au obiective și vise de realizat;
- luptă în fiecare zi pentru a-și construi o versiune mai bună;
- nu au nicio problemă să-și țină și singure companie;
- au interes pentru cultură și astfel devin mai valoroase;
- îți trezesc interesul și cunoștințele;
- îți transformă viața: aduc multă bună dispoziție și un nivel mai ridicat de creativitate;
- își caută compania și se bucură de ea;
- nu le este teamă să își arate adevăratul „eu” .
La Cotnari, viticultorii sunt foarte conștienți de importanța culturii vinului și a turismului vinicol. Din acest motiv, în marea parte a anului se desfășoară aici diferite activități care invită vizitatorii să descopere aromele vinurilor. Te poți bucura și tu de peisajul care înconjoară cramele de la poalele Carpaților în timp ce îți încânți simțurile degustând vinurile autohtone, doar caută pe site-ul lor perioadele când se organizează vizitele.
După ce ai citit acest articol, nu ai chef de un pahar de vin? Amintește-ți că ai Gama NAIV- vinuri din soiuri pure românești la doar un clic distanță. Nu uita să bei cu moderație. O vorbă românească spune că trebuie să bei vin: „Un pahar pentru sănătate, doi pentru plăcere și trei pentru o odihnă bună. patru te întristează și mai multe te înnebunesc”.
Sănătate și un An Nou fericit!
5 comentarii la „Gama NAIV- vinuri din soiuri pure românești- Casa de Vinuri Cotnari ”
Această gamă reprezintă o noutate pentru mine, dar mă bucur mult că am descoperit-o. Poate o degustăm și noi (eu și soțul) de sărbători.
Imi place vinul si inca nu am incercat gama asta, cred ca e timpul sa o fac.
Deși nu consum alcool am auzit de multe ori de vinul de Cotnari de la tata și alte persoane.
Noua nu ne lipseste vinul din casa, mai ales la sarbatori.
Vinurile Cotnari sunt delicioase! Avem in casa mai mereu un vin. Pentru sarbatori a ales mama vinul.