Indiferent unde mergi in Grecia, te asteapta surprize culinare delicioase. Nu-i un secret ca mancarea greceasca este unul din motivele turistilor de a vizita tara. Turismul alimentar in Grecia este o destinatie pentru fiecare gust. Grecia si mancarea sunt inseparabile. Aromata, usoara, placuta, sanatoasa, curata, proaspata, este usor de inteles de ce pana si cel mai mare mofturos lesina de placere in fata ei. M-a tentat sa spun si ca e si simpla, dar simplitatea ei e doar o aparenta inselatoare, mancarurile grecesti sunt rezultatul acumularii, modelarii si rafinarii in mii de ani a colectiilor de retete si traditii. Ingredientele locale joaca un rol important in gastronomia greaca si in fiecare vacanta descoperim specialitati grecesti in farfurie, gusturi fine din Ellada, ca apoi sa incercam sa luam cu noi cat mai multe acasa.
De la podgorii pana la ferme de branzeturi si de ulei de masline, Grecia este un adevarat paradis culinar cu plaje si muzee ca bonus. Pentru a recrea acasa acele specialitati grecesti gustate in vacante sau pentru a avea o piele hidratata si un par stralucitor, inghesuiam mereu in valize ingrediente speciale, delicioase sau produse cosmetice pe baza de ulei, lapte de magarita sau miere. Asta daca mergeam cu masina, in calatoria cu avionul se schimba calimera, puteam lua doar ingrediente usoare cum ar fi ardei rosii din Florina, sofran Kozani, fistic Aegina, guma de mestecat Chios, una- doua creme de fata si vreo doua flacoane de sampon. Nici gand de ulei de masline, vinuri, miere, dulceturi, branzeturi, specialitati grecesti ca Melekouni, Makarounes sau masline Kalamata. Apoi asteptam inca un an ca sa-mi reintregesc stocul. Asta pana sa se deschida magazinul Eliada din Craiova care a venit la pachet si cu site-ul https://www.eliada.eu/. Aici am gasit nepretuite ingrediente pe care pot sa le transform in meze delicioase si tot de aici isi iau stralucirea tenul si parul meu.
Cuprins
Eliada, gusturi fine din Ellada!
Scopul principal al lui Eliada, magazinul fizic din Craiova si al celui online, este de a oferi clientilor aroma autentica si gustul unic al specialitatilor grecesti. Ei incearca sa familiarizeze romanii cu experienta pura, distincta, greceasca si sa-i introduca in dieta mediteraneana. Nu este o coincidenta ca popoarele mediteraneene traiesc mai mult si sufera mai putin de diverse boli decat restul europenilor. Dieta mediteraneana, in special uleiul de masline, este de „vina”.
Beneficiile asociate uleiurilor de masline cu compusi fenolici ridicati sunt la fel de valoroase ca cele ale multor suplimente, oferind protectie cardiovasculara, neurodegenerativa sau impotriva cancerului, precum si alte beneficii antioxidante si antiinflamatorii. Eliada garanteaza puritatea, aciditatea scazuta si aroma uleiurilor de masline extra-virgine comercializate, dar si unicitatea altor specialitati grecesti ca dulceata de masline si portocale, pasta de masline si smochine.
Prin ce se diferentiaza produsele marcilor din Eliada?
- Puritatea uleiului. Uleiul lor este 100% pur, natural, organic, fara aditivi, conservanti, substante chimice, pesticide sau amestecuri cu uleiuri de calitatea inferioara
- Aciditatea scazuta a uleiului. Pentru a fi catalogat ca ulei extra-virgin raportul de aciditate trebuie sa fie sub 0,8%. Uleiurile Eliadei nu numai ca respecta acest standard, dar il si depasesc, unele tipuri de uleiuri comercializate au pana la 0,3% aciditate. De ce este importanta aciditatea scazuta? Aciditatea mare este rezultatul unor procese in urma carora rezulta produs impur cu substante chimice sau conservanti.
- Traditie. Uleiul presat natural sau modul de prepararea a specialitatilor grecesti sunt aceleasi ca si cele care au bucurat generatii intregi de greci.
- Prospetime. Toate produsele lor sunt alcatuite din fructe proaspat culese si prelucrate imediat.
- Simplitatea. Recoltarea, presarea, imbutelierea sau pregatirea diverselor specialitati grecesti se fac fara compromisuri, fara interventii corporatiste.
- Produse vedeta alimentare si cosmetice.
Specialitati grecesti -uleiul de masline
Cel mai mult imi lipsea adevaratul ulei de masline pentru a transforma o simpla mancare in experienta unei mancari fine. El este alimentul emblematic al dietei mediteraneene, recunoscut pentru superioritatea sa nutritionala si efectele pozitive asupra sanatatii, fiind considerat unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei nutritii echilibrate.
Degeaba am cautat in supermarketuri unele specialitati grecesti, nu-s de gasit, iar uleiul de masline comercializat in ele este de slaba calitate. Multe uleiuri sunt diluate, prelucrate sau prezentate ca provenind din alte origini decat cele de drept. Doar comparand culoarea si vascozitatea acestora cu ceea ce ai vazut in Grecia, iti dai seama usor de diferenta. Sunt convinsa ca daca ar fi testate in laborator nu ar indeplini standardul de aciditate scazuta pentru a fi considerate extravirgine.
Statistici ale uleiului de masline grecesc
Grecia este al treilea mare producator de ulei de masline (11%) dupa Spania (40%) si Italia (14%). Uleiul de masline grecesc este preponderent de calitate superioara, 80% este extra-virgin, spre deosebire de Italia (65%) si Spania (30%). Cel mai adesea el este mancat pur si simplu ca parte a unei diete sanatoase, in special de catre greci, care consuma mai mult ulei de masline/persoana decat oricare alt popor din lume. Acest consum este in general crud, astfel pastrandu-i cel mai bine aroma si nutrientii, prin inmuierea painii in el, punandu-l peste salate, oua, peste, legume fierte sau la gratar.
Terenurile agricole ocupate de catre cultura de maslin duc Grecia pe locul fruntas in lume, cu 14 %. Este propice cultivarii maslinului mai ales clima din regiunea sud-mediteraneana, dar diversitatea microclimatelor tarii duce si la o minunata diversitate de arome unice. Structura semi-muntoasa, nivelul scazut al umiditatii sunt factori cheie ce conduc la calitatea superioara a uleiului grecesc, care este caracterizat prin aciditate scazuta si caracteristici organice, nutritive crescute. Alti factori care afecteaza produsul final sunt soiul de masline, timpul si procedura de recoltare, metodele de extractie, depozitarea.
Agoureleo
Agoureleo este numele unui ulei extravirgin nefiltrat care are particularitatea de a fi facut din masline recoltate timpuriu si prelucrate asa, verzi. El este primul ulei de masline al fiecarui an. Uleiul Agoureleo are culoarea verde stralucitor (datorita continutului ridicat de clorofila), aroma intepatoare, usor fructata, un gust intens amar, picant, si este recunoscut pentru aciditatea sa scazuta (in jur de 3%) si continutul mai mare de antioxidanti. Un criteriu la evaluare este modul in care inteapa pe gat ducand la o usoara tuse, semn al calitatii inalte.
Ulei extravirgin Eliada Agoureleo 2019, 500ml, sticla lux
Val energetică – 825kcal/3404 kj, Acizi grași – 91g, din care Acizi grași saturați – 12g, Acizi grași mononesaturați – 72, Acizi grași polinesaturați – 8g, Sare – 0mg, Colesterol – 0g, Aciditate max. – 0.3,
Ulei extravirgin Green Fresh E-LA-WON, 250ml cutie tip cadou
Valoare energetică: 3388kj/824kcal; lipide: 91,6g, din care: saturați: 13, mononesaturați: 72,1g, polinesaturați: 6,5g; Carbohidrați: 0g, din care zaharuri: 0g; Proteine: 0g; Sare: 0g.
Ulei extravirgin Eliada Agoureleo 2019, 500ml, canistra
Val energetica – 825kcal/3404 kj, Acizi grași – 91g, din care Acizi grași saturați – 12g, Acizi grași mononesaturați – 72, Acizi grași polinesaturați – 8g, Sare – 0mg, Colesterol – 0g, Aciditate max. – 0.3
Acest ulei este mult mai scump si mai greu de gasit, deoarece maslinele necoapte produc mai putin ulei decat celelalte. Are toate beneficiile uleiului extravirgin, plus altele datorate prospetimii sale, inclusiv continut mai mare de polifenoli. Prin natura lor polifenolii sunt volatili, dispar in timp la contactul cu oxigenul. De aceea acest ulei de masline extravirgin enefiltrat este recomandat sa se consume rapid, cat isi pastreaza intacte proprietatile. Pentru cunoscatori el este un fel de „crème de la crème” a uleiurilor de masline.
Certificari ale uleiului de masline comercializat in shop-ul Eliada
Productia uleiului de masline Eliada presupune presarea directa a maslinelor proaspete intr-o moara prin metode pur mecanice, folosind extractia la rece si fara a aplica niciun fel de tratament chimic. Astfel se asigura un produs final de cea mai inalta calitate, cu o aciditate extrem de scazuta (0,3 – 0,8) si caracteristici unice, care este imbuteliat in ambalaje superbe demne de premii de design. Datorita concentrarii pe etapele necesare crearii uleiului de masline excelent, multe din uleiurile lor au castigat premii majore la concursurile de degustare atragand atentia asupra lor. Probele prezentate pentru studii stiintifice la Universitatea din Atena au indicat multi compusi fenolici sanatosi.
Uleiul de masline grec nu-i doar un produs, este un manunchi de experiente. Dupa ce gusti din marcile de uleiuri de la Eliada diferenta de aroma, aspect si gust este izbitoare fata de celelalte din comert. Este experienta uleiului de masline adevarat.
Alte specialitati grecesti prezente in shop-ul Eliada
Multe produse speciale sunt disponibile cu usurinta in Grecia, natura le produce in cantitati generoase. Ele sunt care alcatuiesc diversele specialitati grecesti si care au creat bucataria greceasca ca o suma de bucatarii locale distincte. Bucataria greaca are la baza faptul ca mancarea trebuie impartita. Gatitul este un act de a oferi, de filoxenie (ospitalitate). Impart si eu cu voi ceea ce am gasit la Eliada in materie de gusturi complexe si pure: chutney-ului de masline si smochine, gemul de casa din masline si portocale, diverse soiuri de masline conservate in saramura sau ulei, pasta de masline sau diverse cadouri cu ulei de masline. Eliada transmite romanilor mesaje culinare mai putin cunoscute, dar de care vor deveni dependenti.
In afara de alimente, uleiul de masline este folosit si ca ingredient de baza in produsele cosmetice. El este folosit in produsele cosmetice de mai bine de 6000 de ani. Eliada are in portofoliul sau produse cosmetice pentru ten, par si corp cu o eficacitate marita. Protagonist este uleiul de masline care este baza, conservantul si purtatorul celorlalte ingrediente active din formula. Retete antice au fost modernizate creandu-se produse inovative, antiage cu eficacitate certificata. Nu trebuie sa te temi la gandul ca acest ulei va face crema „grasa”, iar pielea ta nu-l va absorbi cu viteza potrivita, produsele cosmetice contin un echilibru extraordinar intre natura si stiinta. O fi natura minunata, dar fara stiinta nu este suficienta.
Sper sa te fi facut curioasa cat sa vii sambata, 13 iunie, la deschiderea noului magazin Eliada, Craiova, Strada Calea Unirii, nr.50, la parter, sa testezi cateva din minunatele specialitati grecesti sau daca esti din alt oras, sa le comanzi de pe shop-ul online https://www.eliada.eu/.
14 comentarii la „Eliada, o destinatie olteneasca cu specialitati grecesti pentru fiecare gust”
Rezonez în totalitate cu produsele grecești de orice fel.
Mi-a atras atentia gemul de masline si portocale.Pare o combinatie inedita.Nu am gustat niciodata dar il voi comanda ca sunt foarte curioasa
Imi place uleiul de maslime si toate produsele care il contin
O sa intru si eu in magazinul online pentru ca imi plac foarte mult produsele grecesti si imi place Grecia.
Hmm, nu stiu de ce, dar Eliada imi pare cunoscuta. Nu am mancat niciodata mancare greceasca dar sunt tare curioasa cum este la gust.
Mi-ar fi placut sa fi fost mai aproape, sa particip si eu. Asa, ma voi multumi cu o comanda online.
Daca nu putem ajunge in vacanta in Grecia, macar sa ne delectam cu preparatele lor culinare.
Ador Grecia si mai ales mancarea. O sa le studiez cu atentie oferta si daca-mi place ceva, clar voi comanda.
Intre timp, mi-ai facut pofta de gyros 🙁
Nu am fost in Grecia decat o data, dar imi amintesc de bunatatile de acolo. Eu ulei de masline consum, dar iau de aici din Franta extra virgin si sunt multumita. Multumesc de informatii!
Informații foarte utile si complexe!😊
Ce de-a produse faine! Îmi plac foarte mult produsele grecești…Păcat că sunt departe de mine…
Sunt mare fană mâncării grecești . Acest gem cu portocale și mașinile mi se pare extrem de interesant .
Am incercat ulei de masline de calitate superioara si din Spania si din italia, dar de departe cel mai gustos mi se pare cel din Grecia, l-as alege fara sa stau pe ganduri. Absolut delicioase imi par toate aceste specialitati!!!!