Dupa cum ti-am zis in articolul anterior, am fost invitata sa particip la evenimentul #prinHD, iar o parte a lui a constituit-o dar si descoperirea Tinutului Padurenilor si vizita la grupul de firme AVIS 3000, Acest grup contine complexul avicol integrat AVIS 3000, lantul de magazine cu produse alimentare „PRO HD & AB”, cafeneaua dependenta de cultura „Jos Palaria”, ziarul „Glasul Hunedoarei”.Am ajuns seara in Deva, la cafeneaua „Jos Palaria”, prinzand doar jumatate din concertul folk al lui Marius Matache. Am pierdut „Bormasina”, dar am prins „Muraturi” si am cules cateva dedicatii catre blogolteni, printre care si „Oltenia eterna Terra Nova”. Seara ne-am petrecut-o la Vila Ponton, pe malul lacului Cincis, iar a doua zi de dimineata am plecat la vizitarea complexului avicol integrat AVIS 3000. Aveam prejudecati si imi era oarecum teama de ceea ce o sa vad. Imi inchipuiam o serie de practici brutale, crude pe care chiar daca sunt mare iubitoare a carnii de pui, nu tineam neaparat sa le cunosc. Peste ce am dat? Niste pasari reproducatoare guralive, niste puisori pufosi, niste pui care cresc ca Fat Frumos intr-o zi cat altele in trei zile. Poate ai sa zici ca am avut poate noroc, am vizitat ferma vinerea si in aceasta zi nu exista sacrificari, dar judecand dupa albeata, curatenia si tehnologia moderna implicate in acest proces, sunt convinsa ca nu as fi avut de ce sa ma tem.
Cuprins
Ferma de reproductie Lesnic, nr 6
V-am spus despre tehnologia de ultima generatie ce echipeaza fermele AVIS 3000, prima intalnire cu ea a fost la incubatorul Petersime, lider mondial in incubatoare, echipamente pentru incubatoare si eclozionare. Aici se gasesc 7 incubatoare a cate 76.800 de oua, asa ca e de inteles ca fara o tehnologie electronica avansata care sa garanteze incalzirea, ventilatia, umiditatea in parametrii optimi, ar rezulta un fiasco. Ca semn al complexitatii tehnologice a lor satu marturie: exploatarea eficienta, economica, cu o securizare bio fara compromisuri, maximizarea rezultatelor incubarii si eclozarii (doar 8% dintre oua sunt infertile), maximizarea calitatii puilor dupa eclozare, minimizarea costurilor operationale cu intretinerea, forta de munca si energia consumata.
Tehnic vorbind, un ou este pur si simplu recipientul in interiorul caruia un embrion poate creste si dezvolta pana cand poate supravietui singur. Tehnologia imparte aceste doua etape: dezvoltarea embrionului de la ziua 0-9, apoi urmeaza ovoscoparea- verificarea aspectului cojii, albusului, galbenusului si se trece la cresterea embrionului -zilele 9-18. In a 18 -a zi ouale se transfera rapid in eclozionator, evitandu-se orice risc de racire sau supraincalzire. N-am inteles eu prea bine cum se face incubarea, eclozarea si mai ales de ce trebuia controlat precis nivelul de CO2, dar mi-am dat seama ca aceste operatii nu-s deloc usoare dupa cum am vazut cat se concentreaza personalul pe analizarea datelor, a modelului optim de incarcare si a programului de incubare. E normal, ouale difera ca si greutate, momentul crearii, chiar daca toate sunt productie proprie. Noroc cu software-ul dedicat si cu specialistii fermei. Datorita pasiunii echipei si a tehnologiei, in fiecare luni si joi pleaca de aici puii de o zi care populeaza fermele de crestere.
Fabrica de nutreturi combinate Mintia
Cu ce sunt hranite pasarile fermei? Firma AVIS 3000 detine propria fabrica de nutreturi combinate, asigurand integral hrana necesara pasaretului conform standardelor europene, lucru ce se reflecta in calitatea carnii si a oualelor. M-a impresionat scara silozurilor: 2 de 60.000 tone si inca 2 de 40.000 de tone, ce se inaltau ca niste uriasi dominand satele din jur. Nu te gandi la uriasii cruzi, egocentrici, invidioasi sau cu o rautate brutala din basme, ci la unii blanzi, pasnici care hranesc sute de mii de pasari si ale caror dimenziuni avantajeaza nutritionistii si medicii veterinari in a stabili cele mai bune compozitii de nutreturi, asigurand hrana pasaretului din fermele de tineret sau din ferma de gaini ouatoare. Datorita experientei profesionistilor de aici care au dezvoltat retete performante, a calitatii materiilor prime, la complexul avicol integrat AVIS 3000 exista siguranta calitatii hranei pasarilor la standarde europene. Fabrica este tehnologizata, se alege reteta cu proteina si grasimea necesare fiecarei varste a puilor, iar computerul comanda benzile din depozit sa aduca materiile prime la malaxoare, unde sunt macinate si comprimate in granule mici sau mari, in functie de varsta puilor. Mai departe se incarca in cisterne si se aprovizioneaza silozurile de langa fiecare bloc al fermelor. Aici cu o singura apasare de buton se alimenteaza benzile spre a hrani pasaretul. Aceste furaje sunt alcatuite din: orz, secara, grau, porumb, soia, seminte de floarea soarelui, ulei, cereale sau alte plante care nu-s modificate genetic, fara adaosuri de hormoni, antibiotice, faina de carne, stimulatori de crestere sau alte substante periculoase pentru sanatatea omului sau pasarile.
Fermele nr.7 -Soimus si nr.8 -Balata
Aceste ferme sunt populate cu puii de carne rezultati din ferma reproducatoare de la Lesnic. Halele noi se remarca prin marime si inaltime, fiind structurate pe doua niveluri. Atractia acestor ferme au fost puisorii de doua zile. Nu prea am remarcat altceva decat dragalasenia si galagia acestor ghemotoace simpatice si pufoase, jucarii perfecte pentru noi, asa ca ne-am inghesuit in a le mangaia puful galbior. Erau destul de vioi, unul chiar a ciugulit telefonul, o fi vrut sa ia legatura cu restul familiei. Cu greu ne-am despartit de ei, am fi stat toata ziua sa ne jucam acolo.
Fermele 2 si 4, Mintia
Aceste ferme nu le-am vizitat pentru ca sunt identice cu cele 7 si 8. Singura deosebire este ca acestea gazduiesc puicutele cu varsta de 16 saptamani, ajunse la maturitate, apte pentru a produce oua pentru consum. Puicutele sunt cele crescute in ferma proprie reproducatoare, lucru care asigura calitatea oualelor rezultate. Cresterea este pe sol, iar productia este de 100.000 de oua pe zi din ianuarie pana in august, crescand la 200.000 de oua din septembrie pana in decembrie.
Abatorul Soimus
Abatorul l-am vizitat intr-o zi in care nu se lucra. Ne-a intampinat o tanara care s-a prezentat a fi directoarea complexului si ne-a condus prin hale. Totul era alb imaculat si foarte tehnolocizat si modernizat astfel incat sa fie indeplinite standardele UE. Cred ca si daca am fi venit intr-o zi lucratoare, nu am fi vazut nimic care sa ne inspaimante. Toate prelucrarile dupa sectorul de receptie, locul pasarile unde sunt examinate sanitar-veterinar si apoi agatate pe conveioare, presupun succesiuni de operatii complet mecanizate si automatizate, ascunse privirii umane. Practic puii de 42 de zile patrund printr-o despartitura in perete si intra in zona de prelucrare, unde nu mai sunt vizibili. Fazele parcurse sunt: asomarea cu gaz (un fel de ametire cu o combinatie de O2 si CO2), sacrificarea la o masina automata, oparirea prin imersie in apa calda la temperatura de 52,5°c dupa care penele se indeparteaza usor mecanizat, deplumarea- smulgerea penelor, spalarea carcaselor neeviscerate la 0-4°c , eviscerarea, refrigerarea carcaselor pe trei niveluri, transarea in functie de cerinte pe diverse portiuni anatomice, congelarea carnii, depozitarea in locuri special amenajate astfel incat sa fie asigurate temperatura si umiditatea necesare. Capacitatea de prelucrare a acestor utilaje este de 4000 de capete/ora, astfel ca intr-o zi lucratoare se ajunge la sacrificarea a 30.000 de capete, aproximativ 60.000 de tone in viu. Am inteles ca mai mult de jumatate din populatia satului Soimus lucreaza in acest abator, iar numarul total de angajati al complexului avicol integrat Avis 3000 este de 425. Impresionant, nu?
Toata aceasta carne se vinde in reteaua celor 28 de magazine proprii din judetul Alba si Hunedoara, in restul tarii este distribuita in diverse magazine, iar o parte din ea este exportata sub brandul Avis 30000, in Ungaria si Germania. Avis 3000 are si un parteneriat cu un producator local, astfel ca au dezvoltat o linie de mezeluri ce poarta numele de „LaGrasu”. In Craiova am regasit ouale complexului avicol integrat AVIS 3000 in Lidl, iar carnea in doua magazine mici, dar banuiesc ca se gaseste in mai multe locuri de care eu nu stiu, inca.
Ce am facut dupa aceasta vizita o sa afli in urmatoarele doua articole. Pana atunci iti deconspir doar ca am vizitat Tinutul Padurenilor si apoi Chef Alexandru Hora ne-a pregatit o cina excelenta din carnita de la AVIS 3000, carnita pe care am stropit-o cu cateva vinuri sprintare de Samburesti, unul dintre ele fiind proaspat medaliat.
P.S.
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.
10 comentarii la „In vizita la grupul de firme AVIS 3000 (2) – Povestea de succes a complexului avicol integrat AVIS 3000”
O sa caut marca in magazine pentru ca imi place ce citesc. E greu sa stii ce sa crezi dintr-o reclama, prefer genul acesta de recomandari
N-am avut niciodata ocazia sa vizitez vreo fabrica. Cu atat mai putin un complex avicol asa de mare. Dar cand te gandesti ca pe micutii aia pe care i-ati tinut in palme ii vom manca foarte curand…
Nu cred ca mi-aș dori sa vizitez o fabrica de carne… Pur și simplu cred ca ar fi prea mult pentru mine, de cele mai multe ori ma gândesc sa devin vegetariana
Cred ca vizitarea unei astfel de fabrici e interesanta dar totusi nu pentru oricine, oricum interesante informatiile aflate, chiar nu le stiam, mulțumesc.
Mi-ar placea sa vizitez si eu fabrici, as avea multe intrebari de pus.
Am vizitat multe fabrici in viata mea…de plante, de medicamente, de ciocolata. Insa , n-as putea sa intru niciodata intr-una de carne. Motivul este ca dupa o astfel de vizitya n-as mai consuma deloc carne 🙁