Aceasta primavara aduce in proiectul „Branzeturi cum se cuvin”, la Fajitas Tex Mex, o noua degustare Delaco-Cramele Recas. In continuare ASociatia Bloggerilor Olteni isi formeaza palatul cu diverse pairinguri, iar astazi a fost randul urmatoarelor asocieri la #30 degustare Delaco-Cramele Recas:
- Regno Sauvignon Blanc + Brie,
- Regno Roze (Merlot) + Maasdam Delaco D’Exceptie,
- Regno Negru de Dragasani + Gouda Delaco D’Exceptie si piper mozaic.
Cuprins
Cramele Recas
Domeniile Recas sunt pomenite in izvoare inca de la 1447, cand Banul Severinului le-a cumparat pe 32 de forinti. Au urmat diversi proprietari romani, maghiari, svabi, sarbi, croati. Tot acest mozaic de nationalitati a apreciat vinurile zonei. Situate in partea de vest a tarii, in Banat, in Recas (jud Timis) si Minis ( jud Arad), aceste crame se intind pe o suprafata de 1150 ha. Aici se vinifica sub supravegherea unei echipe extinse de oenologi, formata din trei vinificatori: Hartley Smithers- australian, Nora Iriarte- spaniol si Florin Voloaca- roman. Ei supravegheaza toate aspectele legate de evolutia viei si procesul de vinificare de la Cramele Recas, iar acest mozaic de scoli, culturi, traditii se traduc in unitatea in jurul unor valori fundamentale comune ce duc la unicitatea si originalitatea vinurilor Cramelor Recas.
Indragostiti de meseria lor, acestor oenologi straini nu le-a fost greu sa se aclimatizeze astfel ca Hartley Smithers a trecut in al 15 an de cand se ocupa la Recas de crearea vinurilor, iar Nora Iriarte a implinit 10 ani. Vinurile produse de ei la Cramele Recas au primit mereu distinctii importante la concursurile nationale si internationale de gen, semn ca diversitatea constituie o provocare pentru progresul unei podgorii. (Solo Quinta – „Vinalies Internationales” Paris – Medalia de Aur si Trofeul Exceptional Award pentru cel mai bun vin alb sec in concurs, probabil cea mai mare distinctie obtinuta de vreun vin romanesc vreodata. El este un cupaj alcatuit din patru soiuri de struguri albi: Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, iar in functie de an inca un soi negru vinificat in alb.)
Soiurile cultivate la Cramele Recas sunt: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling Italian, Fetească Regala, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Rhein Riesling, Viognier, Traminer, Fetească alba, Tămaioasa romaneasca, Mustoasa de Maderat, Syrah, Cabernet Franc, Negru de Dragasani, Cadarca, Novac. Marcile detinute de Cramele Recas cuprind game diferite de vinuri, de la entry lever la cele de top: Schwaben Wein, Castel Huniade, Domeniile Recas, Regno Recas, Muse, Sole, Selene, Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy. Cateva le-am gustat, dar altele cum sunt cele prezentate asta seara, Regno Recas, imi sunt total necunoscute.
Cramele Recas – Gama Regno Recas
Gama Regno Recas este alcatuita dintr- o gama de vinuri proaspete, accesibile, vinuri de vara, nebaricate, fara complexitate, iar dintre cele trei vinuri prezente: Sauvignon Blanc, Rosé (Merlot), Negru de Dragasani, favoritul meu a fost Sauvignon Blanc. Originile soiului Sauvignon Blanc sunt in Franta, pe Valea Loarei, dar acest stil de vinificare, de Lume Noua, are astazi si repere de Lume Noua: S.U.A., Noua Zeelanda, Argentina, Chile, Australia sau Africa de Sud. Acest Regno Sauvignon Blanc este mai plin, cu o aroma mai indrazneata de fructe tropicale si o usoara mineralitate, asa ca apartine Lumii Noi. El are o atitudine noua si te cucereste de la prima aroma florala de soc uscat, ca apoi sa simti si ceva fruct exotic, dulceag, ce aduce cu papaya. Aroma sa dulceaga mi s-a parut ca deschide o provocare, te indemna sa gusti vinul cat mai repede de parca s-ar fi putea evapora deodata din pahar si ai tu ai ramane mofluz. Aciditatea Regno Sauvignon Blanc inveseleste si lasa loc de contrast, asteptand ceva complementar ca branza noastra, Brie. Iti lasa gura apa, la propriu.
Regno Sauvignon Blanc de la Cramele Recas
Intr-un vin alb aciditatea este cea care da echilibrul si este indispensabila. Eu mi-am format palatul cu bucataria olteneasca care cunoaste bine frumusetea aciditatii. Nu om avea noi fructul pasiunii, dar corcodusele, macrisul adauga dimensiune in mancarurile oletenesti, sporind intreaga experienta gastronomica. Asa s-a intamplat si cu acest Sauvignon Blanc, a sporit experienta degustarii prin aroma puternica si aciditatea buna. Alcoolul sau e bine integrat, are un corp de nivel mediu, asa cum este de asteptat de la un Sauvignon Blanc, iar pe final se simte usor migdalat. Culoarea este deschisa, alb-galbui, limpiditatea sa are un luciu cristalin ce dovedeste ca este un vin superior. Despre eticheta ce sa mai spun, seamana cu tablourile celor patru anotimpuri ale lui Giuseppe Arcimboldo, tablouri ce contin portrete alcatuite din fructe si legume.
Delaco, #fanbranza
Delaco este de aproape trei ani sponsor al proiectului nostru, „Branzeturi cum se cuvin”. Branzeturile sale cremoase si aromate sunt un fel de miracol care amplifica dimeniunea degustarilor si fac pairingurile sa devina delicioase. Branza inseamna aroma, textura, grasime, iar noi profitam din plin de magia ei datorita Delaco si a brandurilor renumite pe care le importa: Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.
Brie
Brie este o branza importata de la Ile de France, este o branza specifica frantuzeasca denumita chiar regina branzeturilor frantuzesti. A fost descoperita in manastiri si aduce la gust cumva cu Camembertul. Francezii stiu sa foloseasca grasimile si sarea facand de secole branzeturi incredibil de delicioase si absolut fantastice cu arome delicate dar si intense. Branza prin grasimile sale este o sursa esentiala de energie si descrie istoria locurilor din care provine. Nici Brie nu face exceptie, ea este denumita dupa regiunea din care provine, regiune aflata in nordul Frantei, astazi departamentul Seine-et-Marne. Brie este o branza moale, care la caldura iti lesina pe farfurie si te imbie astfel tolanita sa o inghiti cat mai repede. Legenda spune ca imparatul Carol cel Mare a gustat aceasta branza la o manastire si s-a indragostit imediat de aroma, cremozitatea si bogatia ei. Favorita regelui va fi sigur si una din favoritele tale, te asteapta doar s-o gusti ca sa te cucereasca.
Brie- Sauvignon Blanc
Acest pairing mi s-a parut sublim datorita asocierii lor prin contrast. Grasimea branzei cu gustul usor de ciuperci a echilibrat perfect aciditatea vinului. Palatul a fost stimulat de catre aciditate si am salivat, adica am pregatit corpul pentru a manca. Ce mergea cel mai bine? O branza grasa si cremoasa. Toate sosurile grele frantuzesti sunt insufletite in mod magic pentru ca au un compozitie un acid, intr-un bol de salata uleiul si otetul sau sucul de lamaie sunt nelipsite, asa ca pentru un pairing sinergic nu putea lipsi alaturi de un vin cu aciditate o branza cremoasa. Aciditatea echilibreaza aromele dulci sau sarate furnizand savoare. Aciditatea si grasimea sunt yin si yang in gastronomie. Prezenta lor confera aroma si adauga gusturi interesante imbunatatind bucatele.
Grasime + Aciditate =Savoare
Imperecherea branzeturilor si a vinurilor este o stiinta si poate si mai mult, o arta. Ea ilustreaza puterea caracteristicilor gusturilor noastre. Sigur si tu vrei sa gasesti pairinguri care se completeaza bine, asa ca inainte de a deschide o sticla de vin intreaba-te ce branza l-ar insoti cel mai bine sau invers, ce vin ar trebui sa cumperi pentru a produce sinergie alaturi de branza pe care o ai deja in frigider. Secretul unui pairing perfect sta in exercitiu. Daca crezi ca nu te pricepi defel te asteptam sa ni te alaturi.
14 comentarii la „Degustare Delaco-Cramele Recas. Stimularea palatului prin aciditate si grasime”
Iar m-ați făcut sa salivez! Pai bine, asa se face? Când ne invitați și pe noi?
N am fost niciodata la o degustare, dar nici cu branza nu le am.
Uuu, ma bucur ca ati inceput in forta cu degustarile! Mi-ai facut pofta si mie! 😀
Ca de obicei, ma faci curioasa de aceste degustari, tare mi-as dori sa iau parte la un astfel de eveniment.
Iar avuserăți degustare bre? Fără mine?
Nu, trebuie să mă cpnvertesc în blogoltean 🙂
Superb, mi-a plăcut maxim combinația Brie-Sauvignon blanc!
Tare vesele par degustarile astea ale voastre. 😛 Sa fie vinul de vina?
De cand cu articolele tale, m-am apucat si eu de savurat vinurile de colectie in casa.
Miam, miam! Totul e la superlativ acolo!
Se vede că v-ați distrat maxim, oameni frumoși!
Foarte faina experienta ta! Am participat si eu la cateva degustari in grup si foarte draguta a fost experienta.
Foarte placuta experineta si teribil de placuta. Imi place maxim asocierea asta de branza cu vin
Iubesc branzeturile de la Delaco si chiar imi doresc sa le combin cu vin sa vad cum este. Sper doar sa fac combinatiile potrivite