Degustare Delaco-Cramele Recas. Stimularea palatului prin aciditate si grasime

Aceasta primavara aduce in proiectul „Branzeturi cum se cuvin”, la Fajitas Tex Mex,  o noua degustare Delaco-Cramele Recas.  In continuare ASociatia Bloggerilor Olteni isi formeaza palatul cu diverse pairinguri, iar astazi  a fost randul urmatoarelor asocieri la  #30 degustare Delaco-Cramele Recas:

  1. Regno Sauvignon Blanc + Brie,
  2. Regno Roze (Merlot) + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  3. Regno Negru de Dragasani + Gouda Delaco D’Exceptie si piper mozaic.


Degustare Delaco-Cramele Recas. Stimularea palatului prin aciditatea si grasime

Cramele Recas

Domeniile Recas sunt pomenite in izvoare inca de la 1447, cand  Banul Severinului le-a cumparat pe 32 de forinti. Au urmat diversi proprietari romani, maghiari, svabi, sarbi, croati. Tot acest mozaic de nationalitati a apreciat vinurile zonei.  Situate in partea de vest a tarii, in Banat, in Recas (jud Timis) si Minis ( jud Arad), aceste crame se intind pe o suprafata de 1150 ha. Aici se vinifica sub supravegherea unei echipe extinse de oenologi, formata din trei vinificatori: Hartley Smithers- australian, Nora Iriarte- spaniol si Florin Voloaca- roman. Ei supravegheaza toate aspectele legate de evolutia viei si procesul de vinificare de la Cramele Recas, iar acest mozaic de scoli, culturi, traditii se traduc in unitatea in jurul unor valori fundamentale comune ce duc la unicitatea si originalitatea vinurilor Cramelor Recas. 

Expert in vin in 24 de ore - Jancis Robinson
Expert in vin in 24 de ore - Jancis Robinson
Expert in vin. Ghidul laudarosului - Jonathan Goodall, Harry Eyres
Moldova: oameni, locuri, bucatarie si vin - Angela Brasoveanu, Roman Rybaleov
Pe aripile vinului - Bianca Bosker
Pe aripile vinului - Bianca Bosker
Vinurile lumii

Indragostiti de meseria lor, acestor oenologi straini nu le-a fost greu sa se aclimatizeze astfel ca  Hartley Smithers a trecut in al 15 an de cand se ocupa la Recas de crearea vinurilor, iar Nora Iriarte a implinit 10 ani. Vinurile produse de ei la Cramele Recas au primit mereu distinctii importante la concursurile nationale si internationale de gen,  semn ca diversitatea constituie o provocare pentru progresul unei podgorii. (Solo Quinta – „Vinalies Internationales” Paris – Medalia de Aur si Trofeul Exceptional Award pentru cel mai bun vin alb sec in concurs, probabil cea mai mare distinctie obtinuta de vreun vin romanesc vreodata. El este un cupaj alcatuit din patru soiuri de struguri albi: Feteasca Regala, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Chardonnay, iar in functie de an inca un soi negru vinificat in alb.)

Degustare Delaco-Cramele Recas.

Soiurile cultivate la Cramele Recas sunt: Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling Italian, Fetească Regala, Sauvignon Blanc, Pinot Gris,  Muscat Ottonel, Rhein Riesling,  Viognier, Traminer, Fetească alba, Tămaioasa romaneasca, Mustoasa de Maderat, Syrah, Cabernet Franc, Negru de Dragasani, Cadarca, Novac. Marcile detinute de Cramele Recas cuprind game diferite de  vinuri, de la entry lever la cele de top: Schwaben Wein, Castel Huniade, Domeniile Recas, Regno Recas, Muse, Sole, Selene, Solo Quinta, Cuvee Uberland, Conacul Ambrozy. Cateva le-am gustat, dar altele cum sunt cele prezentate asta seara, Regno Recas, imi sunt total necunoscute.

Degustare Delaco-Cramele Recas. Stimularea palatului prin aciditatea si grasime

Cramele Recas – Gama Regno Recas

Gama Regno Recas este alcatuita dintr- o gama de vinuri proaspete, accesibile,  vinuri de vara, nebaricate, fara complexitate, iar dintre cele trei vinuri prezente:  Sauvignon Blanc,  Rosé (Merlot),  Negru de Dragasani,  favoritul meu a fost Sauvignon Blanc. Originile soiului Sauvignon Blanc sunt in Franta, pe Valea Loarei, dar acest stil de vinificare, de Lume Noua, are astazi si repere de Lume Noua: S.U.A., Noua Zeelanda, Argentina, Chile, Australia sau Africa de Sud. Acest Regno Sauvignon Blanc este mai plin, cu o aroma mai indrazneata de fructe tropicale si o usoara mineralitate, asa ca apartine Lumii Noi. El are o  atitudine noua si te cucereste de la prima aroma florala de soc uscat, ca apoi sa simti si ceva fruct exotic, dulceag, ce aduce cu papaya. Aroma sa dulceaga mi s-a parut ca deschide o provocare, te indemna sa gusti vinul cat mai repede de parca s-ar fi putea evapora deodata din pahar si ai tu ai ramane mofluz. Aciditatea Regno  Sauvignon Blanc inveseleste si lasa loc de contrast, asteptand ceva complementar ca branza noastra, Brie. Iti lasa gura apa, la propriu.

Degustare Delaco-Cramele Recas. Regno Sauvignon Blanc + Brie

Regno Sauvignon Blanc de la Cramele Recas

Intr-un vin alb aciditatea este cea care da echilibrul si este indispensabila. Eu mi-am format palatul cu bucataria olteneasca care cunoaste bine frumusetea aciditatii. Nu om avea noi fructul pasiunii, dar corcodusele, macrisul adauga dimensiune in mancarurile oletenesti, sporind intreaga experienta gastronomica. Asa s-a intamplat si cu acest Sauvignon Blanc, a sporit experienta degustarii prin aroma puternica si aciditatea buna. Alcoolul sau e bine integrat, are un corp de nivel mediu, asa cum este de asteptat de la un Sauvignon Blanc, iar pe final se simte usor migdalat. Culoarea este deschisa, alb-galbui, limpiditatea sa are un luciu cristalin ce dovedeste ca este un vin superior. Despre eticheta ce sa mai spun, seamana cu tablourile celor patru anotimpuri ale lui Giuseppe Arcimboldo, tablouri ce contin portrete alcatuite din fructe si legume.

Vinuri Cramele Recas. Regno Recas

Delaco, #fanbranza

Delaco este de aproape trei ani sponsor al proiectului nostru, „Branzeturi cum se cuvin”. Branzeturile sale cremoase si aromate sunt un fel de miracol care amplifica dimeniunea degustarilor si fac pairingurile sa devina delicioase. Branza inseamna aroma, textura, grasime, iar noi profitam din plin de magia ei datorita Delaco si a brandurilor renumite pe care le importa: Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana.

Brie

Brie este o branza importata de la Ile de France, este o branza specifica frantuzeasca denumita chiar regina branzeturilor frantuzesti. A fost descoperita in manastiri si aduce la gust cumva cu Camembertul. Francezii stiu sa foloseasca grasimile si sarea facand de secole branzeturi incredibil de delicioase si absolut fantastice cu arome delicate dar si intense. Branza prin grasimile sale este o sursa esentiala de energie si descrie istoria locurilor din care provine. Nici Brie nu face exceptie, ea este denumita dupa regiunea din care provine, regiune aflata in nordul Frantei, astazi  departamentul Seine-et-Marne. Brie este o branza moale, care la caldura iti lesina pe farfurie si te imbie astfel tolanita sa o inghiti cat mai repede. Legenda spune ca imparatul Carol cel Mare a gustat aceasta branza la o manastire si s-a indragostit imediat de aroma, cremozitatea si bogatia ei. Favorita regelui va fi sigur si una din favoritele tale, te asteapta doar s-o gusti ca sa te cucereasca.

Regno Sauvignon Blanc + Brie

Brie- Sauvignon Blanc  

Acest pairing mi s-a parut sublim datorita asocierii lor prin contrast.  Grasimea branzei cu gustul usor de ciuperci  a echilibrat perfect aciditatea vinului. Palatul  a fost stimulat de catre aciditate si am salivat, adica am pregatit corpul pentru a manca.  Ce mergea cel mai bine?  O branza grasa si cremoasa. Toate sosurile grele frantuzesti sunt insufletite in mod magic pentru ca au un compozitie un acid, intr-un bol de salata uleiul si otetul sau sucul de lamaie sunt nelipsite, asa ca pentru un pairing sinergic nu putea lipsi alaturi de un vin cu aciditate o branza cremoasa. Aciditatea echilibreaza aromele dulci sau sarate furnizand savoare. Aciditatea si grasimea sunt yin si yang in gastronomie. Prezenta lor  confera aroma si adauga gusturi interesante imbunatatind bucatele.

 Grasime + Aciditate =Savoare

Blogosfera olteneasca la degustarea Delaco- Cramele Recas

Imperecherea branzeturilor si a vinurilor este o stiinta si poate si mai mult, o arta. Ea ilustreaza puterea caracteristicilor gusturilor noastre. Sigur si tu vrei sa gasesti pairinguri care se completeaza bine, asa ca inainte de a deschide o sticla de vin intreaba-te ce branza l-ar insoti cel mai bine sau invers, ce vin ar trebui sa cumperi pentru a produce sinergie alaturi de branza pe care o ai deja in frigider. Secretul unui pairing perfect sta in exercitiu.  Daca crezi ca nu te pricepi defel te asteptam sa ni te alaturi.

Asociatia Bloggerilor Olteni la degustarea Delaco- Cramele Recas
Suport mediu din lemn pentru sticle vin
Suport mediu din lemn pentru sticle vin
Suport pentru sticla de vin
Suport pentru sticla de vin
Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle
Suport vinuri din lemn pentru 7 sticle
Set De Accesorii Pentru Vin Și Șah InnovaGoods (37 Piese)
Set De Accesorii Pentru Vin Și Șah InnovaGoods (37 Piese)
Set accesorii pentru vin
Set accesorii pentru vin

14 comentarii la „Degustare Delaco-Cramele Recas. Stimularea palatului prin aciditate si grasime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.