8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, carti traduse in romana

In 2015, CEO Mark Zuckerberg, si-a propus o rezolutie la inceputul anului si anume a citeasca o carte la doua saptamani. Acea carte trebuia sa fie bazata pe istorie, culturi, credinte sau diferite tehnologii.  Pentru a-i inspira pe altii sau pentru a-l sprijini si a avea cu cine sa schimbe pareri in alegerea cartilor sau despre cartile citite, a infiintat un club pe Facebook, A year of Books( https://www.facebook.com/ayearofbooks). Acolo a postat mereu cartea pe care o citea, a scris cateva randuri despre ea, iar la cererea fanilor i-a invitat pe unii scriitori sa raspunda la intrebarile puse de catre cititori. Din pacate odata cu incheierea anului a incetat activitatea pe pagina clubului, dar sunt convinsa ca citeste in continuare carti.  Fiecare isi stabileste calea si directia in functie de proiectele aspirationale, profesionale, personale, dar nu trage concluzia ca odata citite aceste carti recomandate vei deveni milionar. Nu, te voi dezamagi, nu este o garantie, doar pot contribui la proiectarea unei imagini de ansamblu care-ti va fi de ajutor in drumul tau prin viata.

Cele 23 de carti recomandate si citite pe parcursul intregului an 2015 sunt acestea:

  • #1 „The End of Power” by Moisés Naím;
  • #2 „The Better Angels of Our Nature” by Steven Pinker;
  • #3 „Gang Leader for a Day” by Sudhir Venkatesh;
  • #4  „On Immunity” by Eula Biss;
  • #5 „Creativity, Inc.” by Ed Catmull;
  • #6 „The Structure of Scientific Revolutions” by Thomas Kuhn;
  • #7 „Rational Ritual” by Michael Chwe;
  • #8 „Dealing With China” by Hank Paulson;
  • #9 „Orwell’s Revenge” by Peter Huber;
  • #10 ” The New Jim Crow” by Michelle Alexander;
  • #11 „Muqaddimah” by Ibn Khaldun;
  • #12 „Sapiens: A Brief History of Humankind” by Yuval Harari;
  • #13 „The Player of Games” by Iain Banks;
  • #14 „Energy” by Vaclav Smil;
  • #15  „Genome” by Matt Ridley;
  • #16 „The Varieties  of Religious Experience” by William James;
  • #17  „Portfolios of the Poor: How the World’s Poor Live on $2 a day” by Daryl Collins, Jonathan Morduch, Stuart Rutherford & Orlanda Ruthven;
  • #18 „Why Nations Fail” by Daron Acemoğlu and James A. Robinson;
  • #19 „The Rational Optimist” by Matt Ridley;
  • #20 „The Three-Body Problem” by Liu Cixin;
  • #21  „The Idea Factory: Bell Labs and the Great Age of American Innovation” by Jon Gertner;
  • #22 ” World Order” by Henry Kissinger;
  • #23 „The Beginning of Infinity” by David Deutsch.

Dintre aceste carti recomandate nu toate au fost traduse in romana, asa ca, in continuare, ma voi axa doar pe ceea ce a beneficiat de traducerecarti recomandate

8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, traduse in romana

#1 „ Sfarsitul puterii ” de Moises Naim

8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, traduse in romana

 „Sfarsitul puterii „ de Moises Naim este o lectura provocatoare si o lucrare sofisticata ce indeamna la reflectie asupra degradarii puterilor traditionale: politica, militara, religioasa, afaceri, si-si sustine afirmatiile cu dovezi. In capitolul final concluzia este ca „puterea  nu este moarta, dar aceste institutii vechi sunt mai constranse decat oricand in ceea ce pot realiza”, urmand un val de inovatii politice si institutionale. Ramane de vazut daca aceasta carte are sau nu dreptate, dar intre timp este o lectura interesanta care pune pe ganduri.

 

#2 „Creativity. Inc. Cum sa depasesti fortele nevazute care stau in calea adevaratei inspiratii” de Ed Catmull

8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, traduse in romana

Acest scriitor este co-fondator impreuna cu Steve Jobs si John Lasseter la Pixar Animation Studios, dar acum vine cu o carte despre creativitatea in afaceri. Creativity. Inc. Cum sa depasesti fortele nevazute care stau in calea adevaratei inspiratii” este o carte in care Catmull dezvalui tehnicile, cultura creativitatii,  idealurile,procesul creativ, structura si viziunile din interiorul Pixar, bazate pe exprimarea individuala si nivelul ridicat de autonomie. E greu sa dai o forma precisa inspiratiei, creativitatii, dar reusita depinde de invatarea rapida, din mers si in mod constant.

 

#3 „Structura revolutiilor stiintifice” de Thomas S. Kuhn 

 Thomas Kuhn in Structura revolutiilor stiintifice” prezinta o abordare noua a modului in care functioneaza si progreseaza stiinta. Cartea debuteaza prin prezentarea ideilor principale ale teoriei sale – stiinta progreseaza in salturi de la  o „paradigma” la alta, de la un set de cunostinte, convingeri si norme de baza primite de la inaintasi. Astfel educatia stiintifica a unui tanar cercetator este un fel de indoctrinare cu viziunea unei comunitati stiintifice. Cand o anumita paradigma este depasita, ea intra intr-o  criza datorita adevarurilor subminate si se cauta una noua, care este de fapt o ruptura din cea veche, cunostintele anterioare trebuind reintegrate in structura celei noi.

Thomas S. Kuhn, Structura revolutiilor stiintifice
Thomas S. Kuhn, Structura revolutiilor stiintifice
Structura Revoluțiilor Științifice
Thomas S. Kuhn Structure of Scientific Revolutions
Gaurile negre. Prelegerile Reith, BBC - Stephen Hawking
Gaurile negre. Prelegerile Reith, BBC - Stephen Hawking
eBook Teoria universala. Originea si soarta universului - Stephen W. Hawking
eBook Teoria universala. Originea si soarta universului - Stephen W. Hawking

#4 „Sapiens: de la animale la zei. O scurtă istorie a omenirii „- Yuval Noah Harari

 Anul trecut cu cine ma intalneam ma intreba despre aceasta carte. Sigur in cercul meu de prieteni a fost printre cele mai gustate carti, Sapiens oferind o viziune de ansamblu asupra istoriei noastre. Acopera destul de multe stiinte de la istorie, la sociologie, la antropologie, biologie si alte -ologii, dar este ceva mai mult, este povestea nostra, cum anume am ajuns sa fim specia dominanta pe Terra. Raspunde multor intrebari si isca altele,  intr-un mod antrenant alaturi de un stil atragator. In opinia lui Harari cele trei lucruri care ne-au schimbat viata sunt:
– curiozitatea si abilitatea de a ne recunoste ignoranta;
– dorinta de a obtine cunostinte noi prin observare si rationament;
– obtinerea noilor puteri atat teoretice cat si tehnologice.
Cartea contine multe puncte care-ti pot schimba viziunea asupra lumii si daca vrei sa intelegi modul in care am evoluat, nu cred ca vei gasi ceva mai potrivit.
carti recomandate de Mark Zuckerberg Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari
Sapiens. Scurta istorie a omenirii - Yuval Noah Harari
Homo Deus. Scurta istorie a viitorului - Yuval Noah Harari
Homo Deus. Scurta istorie a viitorului - Yuval Noah Harari
21 de lectii pentru secolul XXI - Yuval Noah Harari
21 de lectii pentru secolul XXI - Yuval Noah Harari
21 Lessons for the 21st Century - Yuval Noah Harari
21 Lessons for the 21st Century - Yuval Noah Harari

#5 „Jucatorul total” – Iain Banks

Nu stiu cum de a ales Mark din toata colectia Cultura acest volum doi, mie mi-ar fi greu sa aleg din toate zece. Nemira a scos primele trei carti din colectie formand- Pachet Seria Cultura. Aceste romane SF urmaresc interactiunile dintre Cultura si alte specii sau alte societati, unele mai avansate, altele nu. Cultura este un fel de imperiu fondat de sapte specii umanoide. Romanele pot fi citite in orice ordine, au ani diferiti, personaje diferite, comun este decat faptul ca au loc in acelasi univers. Jucatorul total este despre un joc tactic(Azad) ca si viata, fabulos, complex , iar cine-l castiga devine imparat. Personajul principal, Morat Gurgeh, este interesant, dar nu foarte placut.

 

carti recomandate de Mark Zuckerberg Jucatorul total - Iain M. Banks
Jucatorul total - Iain M. Banks
Folosirea armelor - Iain M. Banks
eBook Spectrul lui Phlebas (Seria Cultura partea I ebook)
eBook Spectrul lui Phlebas (Seria Cultura partea I
Hydrogen Sonata Iain Banks
Hydrogen Sonata Iain Banks
#6 „De ce esueaza natiunile” – Daron Acemoglu și James A. Robinson

8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, traduse in romana

Pe baza unui studiu de cinsprezece ani, cei doi analizeaza evolutia institutionala in mai multe contexte istorice si cu dovezi istorice din Imperiul Roman, Venetia, Uniunea Sovietica, Anglia, Europa, SUA, etc. Vor construi o teorie a economiei politice examninad de ce unele tari sunt sarace si altele nu. Cartea stimuleaza dezbaterile pe teme actuale sau probleme posibile in viitor pe baza acestei inegalitati globale.

#7 „Problema celor trei corpuri de Liu Cixin

 

Este prima carte dintr-o trilogie SF cu detalii tehnice de la mecanica cuantica pana la inteligenta artificiala. Ce incearca sa ne spuna Liu Cixin este ca experienta noastra in univers este limitata, perspectiva noastra umana, minuscula, si tot ceea ce cunostem s-ar putea sa fie accidente sau actele unei fiinte superioare necunoscute. Teoriile spectaculoase, dar si infricosatoare, sunt construite pe un schelet de thriller convingator, cu personaje simpatice si sunt presarate cu referinte matematice, fizice, tehnologice. Un proiect chinezesc, militar, trimite semnale in spatiu spre a stabilicontactul cu extraterestrii, iar o astfel de civilizatie il recepteaza si hotaraste sa invadeze Pamantul. Numele cartii vine de la o problema matematica din secolul al XVII-lea, din Principia Mathematica a lui Isaac Newton, problema ce se refera la calculul miscarii a trei corpuri masive supuse efectelor lor gravitationale.

carti recomandate de Mark Zuckerberg -Problema celor trei corpuri - Liu Cixin
Problema celor trei corpuri - Liu Cixin
Padurea intunecata - Liu Cixin
Capatul mortii - Liu Cixin
The Dark Forest - Cixin Liu
The Dark Forest - Cixin Liu

#8 „Ordinea mondiala”, Henry Kissinger

Henry Kissinger prezinta in Ordinea mondiala calatoria istorica a puterilor lumii de la decizia luarii „ordinului”,  semnarea Tratatului de la Westphalia din 1648, la sfarsitul Razboiului de Treizeci de ani si pana in 2014. Cel mai prezent in ultima sectiune a cartii este impactul social media asupra coeziunii societatilor si el sustine necesitatea reglementarii lumii virtuale, dar fara a prezenta propuneri, fara a da vreun raspuns.  Intr-adevar internetul a schimbat functionarea sociala, capacitatea de a influenta procesul decizional si riscam ca politica sa devina teatrul in care rolurile principle le joaca likeurile si sharurile. Este o alarma trasa de un reputat politolog care desi avea 90 de ani la timpul publicarii cartii nu se simte nici batran, nici depasit de schimbarile din jurul sau.

#8 "Ordinea mondiala", Henry Kissinger Henry Kissinger prezinta in Ordinea mondiala calatoria istorica a puterilor lumii de la decizia luarii "ordinului",  semnarea Tratatului de la Westphalia din 1648, la sfarsitul Razboiului de Treizeci de ani si pana in 2014. Cel mai prezent in ultima sectiune a cartii este impactul social media asupra coeziunii societatilor si el sustine necesitatea reglementarii lumii virtuale, dar fara a prezenta propuneri, fara a da vreun raspuns.  Intr-adevar internetul a schimbat functionarea sociala, capacitatea de a influenta procesul decizional si riscam ca politica sa devina teatrul in care rolurile principle le joaca likeurile si sharurile. Este o alarma trasa de un reputat politolog care desi avea 90 de ani la timpul publicarii cartii nu se simte nici batran, nici depasit de schimbarile din jurul sau.
Diplomatia - Henry Kissinger
carti recomandate de Mark Zuckerberg HENRY KISSINGER Ordinea mondiala
Henry Kissinger Ordinea mondiala
Henry Kissinger On China
Henry Kissinger Nuclear Weapons and Foreign Policy

Printre aceste carti recomandate ar mai fi una si anume „Despre imunitate” de Eula Biss, despre care Editura Litera a anuntat pe Facebook ca o va publica in curand. Este o carte fascinanta si curajoasa care abordeaza fricile noastre. O astept.

Deocamdata doar aceste 8 carti recomandate sunt traduse in romana, a 9-a urmeaza sa apara in curand, dar pe celelalte le puteti gasi pe Amazon sau  in librariile romanesti, dar in limba engleza. Daca aceste carti au avut impact asupra lui Mark,  banuiesc ca si asupra noastra isi vor lasa amprenta. Un exemplu graitor de impresie puternica asupra lui Zuckerberg a fost„The New Jim Crow”, de Michelle Alexander. Ulterior a decis sa viziteze inchisoarea notorie din California, San Quentin, pentru a vedea conditiile de trai ale detinutilor si a discuta cu ei.

Concluzia este ca aceste carti recomandate pot constitui o provocare pentru fiecare din noi. Ar trebui sa-i urmam exemplul, intai acela ca putem sa ne respectam rezolutiile propuse la fiecare inceput de an si apoi ca aceste texte pot inspira si da sfaturi care ne pot ajuta in realizarea viselor.

Citeste  „Top 8 cei mai bine platiti scriitori din lume”.

Citeste, gandeste si actioneaza!

P.S.

Alte reviewuri gasesti in categoria Cartea Saptamanii.

32 de comentarii la „8 carti recomandate de Mark Zuckerberg, carti traduse in romana

  1. Foarte interesante recomandarile. Mi-am notat si eu cateva titluri. Mi-ar placea sa citesc cartile SF si in primul rand ”Problema celor 3 corpuri”.Pare foarte interesanta.

  2. Nu știam de recomandările lui Mark, cred că i-am ratat postarea, dar titlurile cărților nu-mi sunt străine. Din păcate nu am citit nici una momentan, dar cu siguranță o voi face.

  3. Eu sunt mai carcotasa de felul meu si doar pt ca le-a recomandat cineva sus-pus, exact de aia nu le-as citi. Dar cartea de Henry Kissinger n-ar fi rau sa-mi pice in mana…

  4. Toata admiratia pentru Mark Zuckerberg. La banii lui putea sa se apuce de altceva. S-a apucat de citit.

  5. Habar n-aveam. O sa imi aleg si eu vreo doua din cele recomandate de el. Anul asta si eu mi-am propus sa citesc o lista de carti, dar, din pacate, sunt tare in urma.

  6. E bine sa ai alternative si sa iti largesti sfera cunoasterii cat mai mult, chiar o sa le adaug si eu pe lista mea.

  7. Dintre cele traduse, Sapiens cred că se bucură de cel mai mare succes, în acest moment. Am auzit doar vorbe de laudă. De abia aștept să o citesc. Sunt multe cărți foarte bune. Rolul celor de dezvoltare personală de multe ori nu este acela de a te învăța ceva revoluționar sau nou, ci de a te motiva, a-ți reaminti că poți să faci ceva. Așa că merită să citești orice carte, atâta timp cât simți nevoia de un imbold, o încurajare, o motivație.

  8. N-am citit NIMIC din ce recomanda Mark. O fi de bine? O fi un semn că trebuie să-mi lărgesc orizonturile literare?

    1. Nici eu n-am citit decat „Ordinea mondiala” de Henry Kissinger, in curand o sa-i fac si review, dar de Ziua Cartii mi-am comandat de Ian Banks toata seria Cultura, asa ca in curand o sa am bifate 2 din 8.

  9. Am si eu Sapiens in biblioteca! Nu stiam ca Mark o recomanda! In acest caz trebuie sa ma apuc cat mai repede de ea sa vad ce e de capusorul ei! Felicitari pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.