#Miercureafaracarne #38
Cum toamna si-a intrat de ceva timp in drepturi, nu pot trece usor peste cea mai comuna activitate a gospodinelor – punerea muraturilor. Astazi am facut o reteta usoara ce nu necesista fierbere, dar care dureaza 24 de ore, in sensul ca se taie legumele cu o zi inainte si se lasa 24 de ore la macerat. Intervalul de timp nu este batut in cuie, ideea este sa aiba timp sa-si lase toate legumele zeama.
Cum toamna si-a intrat de ceva timp in drepturi, nu pot trece usor peste cea mai comuna activitate a gospodinelor – punerea muraturilor. Astazi am facut o reteta usoara ce nu necesista fierbere, dar care dureaza 24 de ore, in sensul ca se taie legumele cu o zi inainte si se lasa 24 de ore la macerat. Intervalul de timp nu este batut in cuie, ideea este sa aiba timp sa-si lase toate legumele zeama.
Ingrediente salata de muraturi:
– 1 kg gogosari;
– 1 kg gogonele;
– 1/2 kg ardei capia;
– 4 morcovi;
– o capatana de usturoi;
– 4 ardei iuti;
– 1 lingura sare;
– 400 ml otet;
– condimente (eu am cumparat de la Fuchs doua pliculete care contin seminte de mustar, seminte de marar, boabe de ienupar, cuisoare, foi dee dafin, ienibahar);
– 200 gr zahar.
Mod de preparare salata de muraturi:
Se taie in rondele morcovii, usturoiul, ardeiul iute; in feliute gogonelele, gogosarii si ardeiul capia, se adauga otetul, sarea, zaharul si condimentele si se amesteca toate intr-un vas. Se lasa la macerat 24 de ore.
La inceput va fi putin lichid, dupa 24 de ore va fi suficient cat sa le acopere. Lichidul rezultat poate fi gustat si in functie de preferinte se mai poate adauga sare, otet sau zahar.
La inceput va fi putin lichid, dupa 24 de ore va fi suficient cat sa le acopere. Lichidul rezultat poate fi gustat si in functie de preferinte se mai poate adauga sare, otet sau zahar.
Se pun legumele in borcane astfel incat lichidul sa le cuprinda in totalitate si apoi se capseaza. Borcanele se pun intr-un vas mai mare pe fundul caruia se aseaza un prosop, iar vasul umplut cu apa cat sa acopere 3/4 din borcane, se pune la fiert. Dupa ce a dat apa in clocot se ia vasul si se scot borcanele pentru a se raci.
Se poate schimba combinatia de legume pastrandu-se insa cantitatea totala. Daca nu doriti sa puneti la fiert borcanele, se poate adauga un pliculet de conservant printre ingrediente. Fara fiert si fara conservant se va scurta intervalul de timp in care trebuiesc mancate, existand pericolul sa se acreasca prea tare si sa se moleseasca legumele.
Inainte de va spune spor la treaba vad ca Brindusa a pregatit o paine cu cartofi si ceapa si Daniel are #salatata asortata.
36 de comentarii la „Salata de muraturi la rece”
arata tare bine,imi doresc si sa gust din salata ta!
Esti invitata mea peste o luna.
Suna tare bine! Si e bine ca merge fara fierbere, chiar daca trebuie consumata mai repede
Mie mi-a tinut de anul trecut pana acum, dar cateodata este prea cald peste vara si nu rezista bine.
maine ma apuc de treaba, saru-mana!
Sa-mi spui cum ti-a iesit.
Am mancat salata de-asta mai demult de la soacra-mea. Este delicioasa insa nu stiam ca se pregateste atat de usor. Pofta buna fara carne!
Mie-mi place mult datorita usturoiului. Reteta se poate adapta la ce ai in camara, adica poate fi pusa si conopida, ceapa, mar sau mai stiu ce idee iti vine.
Eu n.am pus decat castraveti anul asta. Asa ca vin la tine cand am nevoie.:-)
Am pus si eu doar trei borcane de castraveti, nu prea au succes la noi. Te astept!
Ce bine arata! Trimite si la Maramures un borcan.
Nu-l trimit singur ca se pierde pe drum, vin eu cu el :)).
Arata foarte bine si cu siguranta am sa incerc si eu aceasta reteta
Ai putea s-o imbunatatesti sau s-o personalizezi dupa gustul tau. Astept sa-mi spui cum ti-a iesit.
Ma tenteaza, poate voi voi preda reteta mamei sa o faca( o ajut si eu 😀 )
Eu am "furat-o " de la servici si dupa ce a gustat mama din ea este mereu in lista de muraturi de peste iarna.
Ador muraturile. Mi-am facut si eu cateva, dar tot mai vreau sa fac. Sper sa trec diseara prin piata.
Si noi le iubim, suntem mari fani:)).
Mie-mi place la nebunie conopida murată. Deja am apă-n gură!
Poti sa o adaugi si sa faci astfel o noua reteta.
Ce tare! Păcat că nu-mi plac decât castraveții sau conopida, dar rețeta e super easy și colorată. :*
Ai putea sa incerci sa adaugi castraveti si conopida la aceasta reteta, iar apoi sa ne spui cum a iesit noua salata.
Nu am mancat niciodata salata de acest gen, nici nu stiam ca exista asa ceva. Mie una mi se pare complicata reteta, adica e mult de munca la ea. Daca mi-ar da cineva sa gust, nu as zice nu.
Mi-ar plăcea să cumpăr de la cineva gata făcute. Nu am timp și nici răbdare, recunosc, prefer să fac o mie de prăjituri!
Nu fac aceasta reteta din motive de puturosenie :)) dar promit ca anul acesta o voi face. De fapt eu nu prea fac nimic, mama e responsabila cu bucataria si stiu ca asa face gogosarii, iar eu, de cate ori ajung la vasul in care ei se imbaiaza , mai mestec si mai gust cate 1, 2, 5…. :))
Sotul meu este responsabil cu muraturile, el le pune. Ii voi arata reteta ta,poate anul acesta o va incerca!
La mine cu muraturile e o problema. Sotului ii plac la otet, mie la saramura. :))) Dar daca se termina unul din sortimente, mancam ce avem fara sa mai comentam. :))
O sa incerc si eu aceasta reteta.
A inceput sezonul muraturilor, eu am noroc cu mama, ea ma ajuta mult 😀
Ador muraturile! Anul acesta mama se ocupa de tot. Am scapat!!! 🙂 ))))
Îmi plouă în gură… Fratele meu cel mare face foarte bune murături. Lui îi place mult să facă bunătăți și cred că i-ar prinde bine o nouă rețetă.
Si iarna ele sunt murate? Eu muraturile nu le fac asa, spal castravetii, ii pun in borcane si peste ei torn apa clocotita cu o lingura plina de sare grunjoasa la kg. Mai adaug putin usturoi si atat. A doua zi pun capacele si dau la camara. Ies perfect!
Si mie imi plac muraturile la rece. Trebuie sa incep sa le pun pentru iarna 🙂
Anul asta mi-as dori si eu sa pun niste muraturi. Poate voi incerca reteta ta
yummy! m-ar tenta si pe mine sa incerc, macar cateva borcane
Arata delicios! Cred ca o sa incerc si eu sa fac!