Azi, invitat la „Miercurea fara carne” am un imam ( preot sau prelat musulman) chiar daca e el intr-o stare mai rea, adica e lesinat (bayıldı)- Imam Bayıldı.
Imam Bayıldı este unul dintre cele mai populare feluri de mancare din bucataria turceasca si foloseste ca ingrediente principale uleiul de masline si vinetele. Asa cum v-am spus bayıldı se traduce literal ca lesinat. Originile denumirii sunt apocrife, unii spun ca imamul a lesinat de placere cand sotia i-a servit asa bunatate, altii stiu alta poveste. ….
Cu mult timp in urma un imam cunoscut ca si mare gurmand si-a anuntat casatoria cu fiica unui bogat negustor de ulei de masline. Binenteles ca mare parte din zestre a fost cuprinsa in butoaie cu ulei. Imamul nu a avut habar ca fata era un bucatar excelent si a avut o surpriza placuta cand dupa casatorie, in fiecare zi era asteptat cu feluri de mancare speciale demne de un sot epicurian.
Vezi si: Negresa de post -reteta Sanovita
Una dintre mancarurile alese i-a atras atentia in mod special si si-a rugat sotia s-o pregateasca in fiecare seara la cina. Aceasta s-a intamplat timp de 12 zile consecutive, dar in a 13-a zi imamul a fost surprins de lipsa delicatesei si mirat si-a intrebat consoarta de motiv.
Senina sotia i-a raspuns ca nu mai are ulei de masline, iar imamul a fost atat de socat incat a lesinat. Nu a lesinat la vederea rezultatului testului de colesterol, ci pentru ca si-a dat seama cat de mult ulei folosise sotia.
Din acea zi mancarea a primit numele de Imam Bayıldı. Unii spun ca vinetele despicate in lungime si acoperite cu legume multicolore, ar arata ca un imam culcat pe spate care are pelerina neagra si palarie. Eu nu am atata imaginatie si daca le-as vedea astfel cred ca nu le-as mai manca,….mai ales la „Miercurea fara carne” :)).
Eu am o poveste care seamana intrucatva, am facut cunostiinta cu Imam Bayıldı in luna de miere, in Muntenegru. Intr-o seara am fost invitati la masa de catre o doamna, localnica si ne-a pregatit aceasta delicatesa. Al meu proaspat sot se pare ca are inclinatii de imam, deoarece cantitatea de ulei din farfurie l-a impresionat, dar in alt sens, este foarte atent la alimentatia sa. Sa nu credeti ca s-a gandit vreo clipa la cat ulei fusese folosit, nu, nu avea habar cum anume se prepara, ca de altfel nici eu. De mancat a mancat, chiar portie dubla, dar de rusinea gazdei. Eu in schimb am savurat din plin mancarea si mi-am propus s-o incerc cand voi ajunge acasa.
In bucataria traditionala turceasca legumele sunt preparate prin prajire la foc mic intr-o baie de ulei de masline, dar eu m-am gandit la o varianta mai putin uleioasa, care din pacate nu are exact acelasi gust, dar e mai prietenoasa cu ficatul. Acest fel de mancare se preteaza mancat rece in zilele de vara si intotdeauna este mai bun a doua zi.
Vezi si: Supa crema de conopida
Ingrediente Imam Bayildi:
– o bucatica de telina;
Mod de preparare Imam Bayildi:
Vezi si: Placinta cu spanac, in foietaj
Varianta originala: se presara cu sare cavitatile si se lasa sa se scurga pe un prosop de hartie cam 30 minute, apoi se prajesc in ulei cam 7 minute pe ambele parti, cat sa se inmoaie si sa se rumeneasca. Se scot si optional se mai pot pune putin sa se scurga din uleiul excedentar.
Intre timp preparam umplutura. Se taie marunt ceapa, morcovul, ardeii, usturoiul, telina
Se prajeste in ulei ceapa si usturoiul impreuna cu morcovii, ardeiul, telina. Dupa 5 minute se adauga rosiile decojite si tocate cubulete, boia de ardei, zahar, sare, piper si …daca aveti pekmez.
Pekmez este un sirop in special de struguri, obtinut prin fierbere cu un agent de coagulare. Eu inca nu am gasit asa ceva prin magazinele noastre, asa ca am facut fara.
Vezi si: Dulceata de ardei iute
Se pun vinetele intr-o forma termorezistenta vinetele si se umplu cavitatile cu amestecul de legume, incercand sa compactam bine. In tava se adauga ulei de masline (pana in 100 ml) si o jumatate de cana de apa. Se poate adauga in loc de apa cantitatea de lichid din sosul preparat de legume.
Se pune tava in cuptor si dupa vreo 10 minute se acopera vasul. Inainte de a fi servite la masa se recomanda sa se raceasca, dar nu stiu daca veti avea atata rabdare.
Azi Daniel va momeste cu altceva bun.
Pofta buna si sa nu lesinati …decat de placere!
23 de comentarii la „Imam Bayildi – un deliciu turcesc”
un adevarat curcubeu de culori,draga mea <3
Am invitat toamna in farfurie.
Mi se limba plimba-n gura ca sa-l pronunt, dar pare apetisant 🙂
Nici eu nu cred ca ii rostesc numele corect, dar sa vezi ce repede il mananc pe imamul asta.
Te rog sa pui si o reteta de baclava.
Aferim, o bunatate!
Vinetele sunt si legumele mele preferate si combinatia vinete, usturoi si ulei este foarte placuta papilelor mele gustative.
Ce bunatate si ce culori bogate!
Doamne ce bine arata si ce explozie de culori. Yummy 😀
excelent fel de mancare pentru zilele calduroase de vara, fac si eu vara, destul de des!
WOW! Ce bine arata! Cu sigurnata si gustul este desavarsit!
Cu siguranta vara asta am sa incerc si eu, desi mi-e groaza ca trebuie sa folosesc cuptorul!
Wwoowww ce bine arata….am vazut la un restaurant turcesc, dar nu am mancat 🙂
Foarte interesanta reteta. Cred ca am facut-o si eu, fiind din Constanta, dar nu stiam ca se numeste asa.
De ceva timp, gatesc si eu vinetele cat mai variat, Sunt gustoase si dau un un gust aparte preparatului.
Interesanta si aceasta reteta.
Geniala reteta, fac si eu ceva asemanator, dar fara siropul acela de struguri. Din start cred ca acela e ingredientul minune si trebuie sa incerc si varianta ta.
ce poveste frumoasă despre mâncare! Şi ce bine ar fi dacă toate reţetele de pe internet, ar fi insoţite de câte o istorioară! Mi-a plăcut articolul tău! O să-l distribui! merită citit de mai multă lume!
Am mancat si eu asa ceva la o amica din Bucuresti. N-a prea vrut sa-mi dea reteta, a zis-o asa, la modul general, bine ca ai postat-o, multumim!
Arata foarte bine! Iar povestea este tare amuzanta!
foarte interesante atat reteta cat si povestea din spatele sau. nu stiam aceste informatii si ma bucur ca am descoperit ceva nou. 🙂
pupici!
Nu-mi place să citesc despre mâncare, vai, vai!! Ce foame mi-ai făcut la ora asta!
Arată destul de interesant ^^
N-am făcut retete cu vânata la cuptor, dar rețeta asta ma tenteaza. Pare foarte gustoasa
Raluca, te admir pentru varietatea articolelor tale si pentru cat de bine si frumos sunt scrise, documentate, detaliate! Tinand ca am aproape toate ingredientele din propria gradina, cu siguranta voi face reteta in curand! Imi place sa experiementez in bucatarie si sunt (stiu ca se si vede) o gurmanda!
Deja îmi plouă în gură 😊. Trebuie să încerc și eu rețeta asta.