„Drumuri brancusiene” la cea de-a treia editie

„Drumuri brancusiene” la cea de-a treia editie
   La implinirea a 139 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi, cel care avea sa indrepte sculptura pe un drum nou, sa-i fie atat reformator cat si clasic, cel care a adus la Targu Jiu sinteza creatiei sale: Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, tot anul sunt organizate o suita de manifestari comemorative. Ele sunt menite sa readuca in actualitate dimensiunile operei si personalitatii brancusiene, astfel ca pe langa expozitiile de arta fotografica, de carte, simpozioane din cadrul Saptamanii Brancusi 16-22.02 sau Zilele Constantin Brancusi la Craiova editia a III-a 14-15.03, un eveniment important este  si Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”, ediţia a treia (01-30 august 2015).
"Drumuri brancusiene"

   In acest an tabara de sculptura „Drumuri brancusiene” are ca tema  creatia maestrului Tudor Gheorghe, artistul  implinind chiar pe 1 august, prima zi a taberei, 70 de ani.
   Este un omagiu adus celui mai important bard al Romaniei, celui care a reinventat aceasta traditie muzicala, celui care a redescoperit balada romaneasca, maestrului muzicii lautaresti din seva lui Barbu Lautaru, celui care imbina muzica si poezia in spectacole de neuitat, celui care este cunoscut in toata lumea pentru maniera sa interpretativa si nelipsita cobza. Muzica sa face parte din patrimoniul spiritual romanesc si este o transpunere melodica a nefericitei istorii a  neamului romanesc, artistul reusind in peste 40 de ani de munca sa ofere o alta imagine a folclorului romanesc.
        La multi ani, maestre! 
Muzica dumneavoastra este in sufletul nostru! 
  La aceasta editie „Drumuri brancusiene” au raspuns apelului organizatorilor inscriindu-se, 25 de sculptori  din Romania, Bulgaria, Macedonia, Germania si Elvetia, fiind selectati doar 11 dupa concursul de proiecte.
  Artistii selectati si lucrarile lor:

Cele 10 proiectele castigatoare ale concursului "Drumuri brancusiene"

1. Ana Maria Negară (Iaşi)
2. Alin Neacşu (Iaşi)
3. Vlad Dan Perianu (Bucureşti)
4. Michael & Anna Rofka (Germania)
5. Gabriel Sitaru (Câmpina)
6. Tibor Zoltan Farkas (Germania)
7. Andrej Mitevski (Macedonia)
8. Lucian Irimescu (Craiova)
9. Virgil Pumnea (Craiova)
10.Laurenţiu Dimoiu (Craiova)

plus artistul craiovean 11.Gabriel Rizea, ale carui sculpturi in lemn infrumuseteaza cateva locuri din oras, dansul fiind invitat special, in afara concursului propriu-zis.

   Din juriu fac parte Adrian Tudor – fiul maestrului Tudor Gheorghe, Antoniu Zamfir – presedintele Asociatiei „Craiova Capitală Culturală Europeană 2021”, Adriana Teodorescu, Vlad Dragulescu și Lucian Dindirica – vicepresedinti ai aceleiași asociatii, primarul Lia Olguța Vasilescu si Cosmin Dragoste – manager al Casei de Cultura „Traian Demetrescu”.
   Blocurile de marmura de Ruschita sau piatra de Vrata au fost alese conform dimensiunilor cerute de artisti si plasate in curtea Centrului Multifunctional.
   Deschiderea oficiala a celei de-a III-a editii a Simpozionului International de Sculptura „Drumuri brâncusiene”, a avut loc sambata, 1 august, in prezenta  maestrului Tudor Gheorghe care a declarat:
Bardul Tudor Gheorghe vizitand Simpozionul International de Sculptura
„E minunată această idee. Din punctul meu de vedere este excepţională. În loc sa stau şi eu cu prietenii, să beau şi eu un pahar de vin, să mă simt bine, mă uit la aceste pietre care devin vii şi care mă onorează, recunosc. Am avut bucuria în viaţă să cunosc mulţi artişti, mari sculptori şi ştiu ce înseamnă dăruirea şi lucrul în piatră sau în lemn. Ai un sentiment aparte când te întâlneşti cu altă generaţie, cu alţi tineri artişti şi abia aştept să văd ce a putut să inspire muzica şi creaţiile mele. E un lucru deosebit faptul că ei au găsit în cântecele mele, în poemele mele, rezonanţe artistice şi că pot să reflecte în ea libertatea lor este un gest creator şi nu pot fi puse sub un semn al cenzurii. Sunt ideile lor şi să dea Domnul să fie inspiraţi şi să aibă putere de muncă pentru că nu e deloc uşor ca dintr-un asemenea bloc de piatră să faci un lucru delicat. Nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva. Am avut multe surprize în viaţa mea, dar una de asemenea amploare, care să şi dăinuie, să şi rămână în oraşul acesta al nostru este extraordinară”.I-am surprins la lucru, intr-o zi torida, pe cativa dintre artisti, vazand astfel cum iau forma operele acestora

Sculptori surprinsi la lucru, in cadrul Simpozionului International de Sculptura "Drumuri brancusiene"
si cum  prind viata  cuvintele lui Constantin Brancusi.
citat celebru al sculptorului Constantin Brancusi

14 comentarii la „„Drumuri brancusiene” la cea de-a treia editie

  1. Respect si admiratie pentru maestrul Tudor Gheorghe pentru tot ceea ce este ca om si artist. La multi ani incununati de sanatate si succes. Bafta concurentilor participanti la acest eveniment.

  2. Sculptorul Constantin Brancusi are o multime de sculpturi uimitoare pe care ma bucur ca le-am vazut. Ma bucur ca are loc un astfel de concurs la implinirea a 139 de ani de la nasterea sa.

  3. Am avut placerea de a vedea cateva sculpturi de-a lui si sunt impresionate. Frumos eveniment si ma bucur ca Tudor Gheorghe il sustine!

  4. Vai, cat mi-ar fi placut si mie sa particip la acest simpozion!
    Nu m-am inselat cand am spus ca se intampla multe lucruri faine la voi acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.