Biserica a fost reparata de catre Pelagius I in 555, reconstruita de Adrian I in secolul VIII si restaurata in 1503 de Julius II dupa desenele lui Baccio Pintelli.
In 1705 a fost adusa la forma prezenta si astazi de catre Francesco Fontana.
Desi a fost destinata pastrarii relicvariului Sfantului Petru totusi atractia principala o constituie mormantul neterminat al lui Iulius II, una dintre creatiile cele mai celebre ale lui Michelangelo. Initial mausoleul a fost proiectat ca o lucrare grandioasa avand trei etaje, patruzeci de statui, basoreliefe, alte obiecte de ornament si era destinat pentru a fi asezata in centrul bisericii Sfantului Petru.
Vicisitudinile au facut din acest monument un capitol curios al istoriei artei cu o durata de peste patruzeci de ani. Planul a fost schimbat de cinci ori iar moartea papei a transformat chestiunea mormantului intr-o afacere dezbatuta intre mostenitori si artist.
In clipa cand a avut dorinta si posibilitatea continuarii lucrarii, Bramante arhitectul de atunci al bisericii Sfantului Petru care se temea ca acest monument imens plasat in centrul bisericii sa nu atraga toate privirile, in urma unor intrigi bine plasate l-a determinat pe noul papa sa-i comande lui Michelangelo decorarea Capelei Sixtine si renuntarea deocamdata la acest mormant.
In acest ansamblu Moise, Leah si Rachel sunt opera lui Michelangelo, Profetul si Sibila sunt realizati de Raffaello da Montelupo si Madona cu copil de Schierano da Settignano
Fragmente din acesta compozitie se afla astazi in multe muzee: Florenta- un sclav aflat in Gradinile Boboli, Luvru- doi sclavi: Sclav înlănțuit si Sclav murind, dar totusi lucrarea este grandioasa si in acest stadiu datorita figurii principale – statuia lui Moise. Patriarhul se afla in momentul in care isi da seama ca poporul se inchina vitelului de aur si e gata sa se ridice si sa-l certe, cu un gest de manie.
1.Vazand insa poporul ca Moise intarzie sa se coboare din munte, s’a adunat la Aaron si i-a zis: „Scoala-te, tu, si fa-ne noua dumnezei care sa mearga’naintea noastra, caci cu Moise, cu omul acela care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s’a intamplat”.
2.Iar Aaron le-a zis: „Scoateti cerceii de aur din urechile femeilor si fetelor voastre si aduceti-i la mine”.
3.Atunci intregul popor a scos cerceii cei de aur din urechile femeilor si i-a adus la Aaron.
4.Si el i-a luat din mainile lor, i-a topit in tipar si a facut din ei un vitel turnat si le-a zis: „Iata-i pe dumnezeii tai, Israele, cei ce te-au scos din tara Egiptului!”
„Iar cand se pogora Moise din Muntele Sinai, avand in maini cele doua table ale legii, el nu stia ca fata sa stralucea, pentru ca graise Dumnezeu cu el”
San Pietro in Vincoli contine lucrari de:
Guercino – Sfantul Augustin, Sfanta Margareta;
Michelangelo – Mormantul lui Iulius II;
Cristoforo Roncalli- Coborarea de pe cruce ;
Raffaelo da Montelupo- Profetul si Sibila din mormantul lui Iulius II;
Giovanni Battista Parodi- Miracolul lanturilor (1706);
15 comentarii la „San Pietro in Vincoli – Roma”
Asa o bisericuta mica si cuprinde atatea comori!!
Un oras impregnat de cultura.
Imi doresc sa pot vizita in curand Roma si mai ales Florenta si cum vad ca preturile practicate de liniile aeriene scad cred ca asta va fi in curand.
Cata istorie ,cate cultura,cata frumusete,ma bucur enorm pentru tine!
Vreau si eu in Italia! Poate la vara….
Care e diferenta intre o bazilica major si cea minor? Minunat arata!
Eu in Italia am fost doar la Milano, dar as vrea sa ma intorc ca sa vad si Roma si Venetia.
Un loc incarcat de istorie si cultura.
Un loc minunat. Nu am avut ocazia sa vizitez Italia, sper ca voi reusi candva.
Am fost in Roma o singura data si nu am apucat sa vizitez aceasta biserica. Am avut cateva zile la dispozitie sa vad principalele obiective. Tura viitoare cand ajung nu o mai ratez
Nu am ajuns pana acum in Roma, dar e un loc minunat. Multumim de recomandare.
WOW! Superbe imagini!
Acum stiu ce as dori sa vizitez anul acesta!
Cu toate ca am fost in Italia, n-am avut timp sa vizitez! Sper ca pe viitor sa mai ajung acolo.
Anul asta vreau sa merg la Roma. Ti-am pus articolul in bookmark, nu de alta, dar sa fac si eu unul asemanator cand revin. Glumesc. Sunt foarte faine locurile vizitate de tine. Mai ca imi faci pofta sa plec de pe acum…
De cand tot urmaresc blogul tau, am ajuns la concluzia ca esti un punct de reper pentru mine in ceea ce priveste calatoriile culturale.