In Austria in vreme ce liberalii luptau pentru idealurile lor, nationalitatile nongermane cautau sa-si castige independenta. Lajos Kossuth a pregatit o insurectie si a proclamat un guvern maghiar, fortand pentru scurt timp guvernul austriac sa accepte o noua constitutie.
Ungurii au fost intotdeauna un ghimpe in coasta statului multinational austriac, dar Sisi a iubit Ungaria, in parte ca un protest impotriva lui Sophie (soacra sa, care a condus de fapt Austria in primii ani de domnie ai lui Franz Iosef ), ce detesta maghiarii, dar si pentru ca s-a simtit aproape de sufletul, limba si poporul acestei tari. In anul 1866 cand a vazut ca Austria plonja intr-o criza severa, ce risca ruperea ei in mai multe parti, Sisi si-a luat angajamentul unei unei solutionari si numai datorita mentinerii contactului cu aristocratia rebela din Ungaria a imparatesii, s-a putut stabili in 1867 dubla monarhie a Austro-Ungariei, Ungaria redobandindu-si astfel constitutia.
Acum exista o uniune pragmatica intre Austria si Ungaria printr-un monarh comun, armata mixta, ministerele de razboi, externe si finante, o constitutie ramasa valabila pana in 1918 si o reprezentare in Parlament a celor doua state. A urmat o perioda de liberalizare in care s-au pus in practica legi progresiste.
Dupa moartea sa supusii au comemorat-o prin a da numele sau unuia dintre podurile importante de peste Dunare ( cel actual este ridicat recent in 1964, deoarece cel vechi construit intre anii1897 și 1903 a fost aruncat in aer de catre genistii Wehrmachtului in retragerea lor. Este singurul pod de pe Dunare care nu a fost reconstituit in forma sa originala)
Cea de a treia fiica Marie Valerie s-a nascut la Ofen in Ungaria si a fost numita copilul ungar, deoarece a fost nascuta la putin peste noua luni dupa incoronarea la Budapesta. A fost copilul favorit deoarece a fost nascuta la zece ani de la nasterea celui de al treilea copil al cuplului imperial si singurul copil care l-a putut creste langa ea, ceilalti trei fiindu-i luati de mici de catre mama imparatului arhiducesa Sophie. A fost aleasa deliberat Budapesta ca loc pentru nastere pentru ca un baiat nascut acolo ar fi purtat numele de Stefan si ar fi existat posibilitatea ca el sa fie intr-o zi regele Ungariei. Datorita zvonurilor rau intentionate cum ca Valerie ar fi fata lui Andrassy (desi a semanat fizic perfect cu Franz Iosef) ea a dezvoltat o antipatie pe tot parcursul vietii pentru Ungaria si nu a vrut sa aiba nimic de a face cu ea.
De pe podul Erszebet plimbarea continua pe pe Andrassy Utca, numita dupa cel care avea sa fie prim ministru al Ungariei intre 1867-1871 si ministru de externe al Austro-Ungariei 1871-1879 si care va fi unul din prietenii imparatesei. Conform unei legende, contele Andrássy a avut o poveste de dragoste cu Elisabeta, iar in urma ei s-ar fi nascut arhiducele Rudolf. Nu exista insa dovezi pentru aceasta poveste, sustinuta indeosebi de atasamentul lui Sissi si Rudolf fata de cultura si obiceiurile ungare.
Paralel cu Andrassy Utca, la 50 metri intre Kiraly Utca si Racoczi Utca se afla unul din cele doua cartiere din Budapesta ce ii poarta numele si anume Erzsébetváros, celalalt Pesterzsébet se afla mult in sudul Budapestei.
Orice plimbare prin Budapesta pe urmele imperiului Austro-Ungar duce in Piata Eroilor,
desi astazi lipsesc din a doua colonada semicirculara statuile regilor habsburgici datorita unei bombe cazute in cel de al doilea razboi mondial si care a distrus partial statuile lui Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Carol al VI-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Maria Tereza a Austriei, Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman si Franz Joseph I al Austriei. Astazi acestea sunt inlocuite cu statuile unor principi de Transilvania: Ștefan Bocskai, Gabriel Bethlen, Imre Thököly, Francisc Rákóczi al II-lea, plus Lajos Kossuth in locul lui Franz Iosif.
La cativa kilometri se afla palatul Gödöllő pe care statul ungar l-a cumparat in 1867
si dupa o renovare rapida a fost dat cadou de incoronare cuplului princiar, fiindca se impunea o resedinta pentru sejururile monarhilor. Godollo va deveni curand una din cele mai populare destinatii ale lui Sissi deoarece aici nu o deranja nimeni, putandu-se dedica lecturii, invatarii limbilor straine, scrisului, calaritului sau mersului pe jos.
Imparateasa Sissi a petrecut dintr-un total de 2663 zile in Ungaria, aproximativ 2000 la Gödöllő. Aici, in 1901, i-a fost ridicata prima statuie in marime naturala, iar ziua numelui sau s-a comemorat mereu, inclusiv in anii celui de al doilea razboi mondial.
33 de comentarii la „Pe urmele imparatesei Sissi in capitalele vechii Monarhii Dunarene (I Budapesta)”
Felicitari pentru articol.
O tema extraordinar de frumoasa!
superb articolul mai ales ca vreau sa vizitez si eu anul acesta ungaria si austria
Sincer nu stiam aceste lucruri, foarte interesant articolul tau.
Foarte frumos povestit . Imi place cand pot invata ceva nou
Erau niste desene "Printesa Sisi" si pentru ca mi-au placut foarte mult am fost curioasa sa citesc mai multe despre ea. Nu ma gandeam ca o sa se gandeasca cineva sa scrie despre ea. Defapt… ma bucur ca mi-ai amintit de ea 🙂
Foarte interesanta povestea, am mai invatat cate ceva!
Am aflat multe lucruri noi din articolul tau
Am fost obsedata de Sisi in copilarie. Era un desen animat despre ea si de bine de rau, chiar am invatat si ceva istorie.
Dupa ce am vazut la tv mini seria despre ea, am cautat pe net poze sa vad cum arata in realitate si mi-a placut maxim cat de frumoasa era.
Imi plac mult articolele tale despre istorie. Ma ajuta mult si in meserie.
Asa cum cred ca am mai comentat la tine pe blog, nu ma pasioneaza prea tare istoria insa e interesant ce citesc aici.
Sissi este un personaj emblematic pentru perioada aceea istorica, o figura feminina extraordinara, o conducatoare stralucita si o femeie senzationala! Intr-un an, in concediu, mi-am ales ca tema „sa merg pe urmele lui Sissi” si a fost senzational!
Clar a devenit un must Budapesta. Foarte fain prezentate informatiile!
Budapesta e pe lista mea de ceva timp si sper ca in urmatorii 5 ani sa ajung acolo macar odata. Am vazut multe filme cu Sissi si mi-au placut mult de tot.
Sa citesti si cartea cu povestea imparatesei Sissi. Mi-a recomandat-o si mie cineva, insa nu am avut timp nici macar sa o cumpar. :))
Ce frumos ai scris! Am fost si eu la Budapesta, mi-a placut tare mult. E un oras frumos!
Initial am crezut ca o sa vorbesti despre salamul (sau ce o fi el) cu acelasi nume 😂
Multumim pentru lectia de cultura.
o tema pe gustul prietenului meu in special care e pasionat de istorie, pe mine ma cucereste partea vizuala
Atunci cand dau aici peste articole de acest gen, ma simt ca la o ora de istorie. Insa nu se poate compara, fiindca reusesti sa le scrii in asa fel incat sa starnesti interes.
Orasele din Ungaria sunt pline de istorie, doar timp si energie avem nevoie sa le descoperim.
sper sa ajung s eu curand in ungaria. aproape e, timp sa avem!
Eu și istoria nu ne prea iubim, dar felul cum povestești e foarte atrăgător și dacă era așa în școală, poate măcar cochetam și eu cu vremurile trecute. În Ungaria am fost, dar mai mult așa, în trecere, așa că aceste informații sunt numai bune de știut.
Cand am vazut prima data seria la televizor mi-a placut maxim de ea, dupa ce am mai cautat si am mai citit despre viata ei mi se pare ca a fost o copila rasfatata care nu a crescut niciodata. Nu ma mai atrage deloc subiectul, dar locatiile sunt de vis. Mi-as dori sa le vizitez si eu.
Ce tema frumoasa, desi istoria nu este punctul meu forte, imi place ca din cand in cand sa mai dau peste astfel de articole sa le citesc.
Imi place sa aflu lucruri noi despre istorii apuse, marile personalitati si-au lasat amprenta asupra istoriei.
Foarte interesant si educativ articolul tau. Felicitari!
Am savurat articolul tau, cu adevarat!
Felicitari pentru redactare si mai ales pentru fotografii!
Am vizitat si eu palatul unde locuia Sissi in Budapesta si parca am simtit ceva deosebit in aerul tare al serii, sub luna plina de pe cerul senin de vara…
Inca o lectie de istorie ce am savurat-o cu drag. Imi plac foarte mult articolele tale de acest gen.
In adolescenta vedem filmul Sissi cred ca de peste 4-5 ori pe luna. Stiam aproape toate replicile din film, dar de fiecare data il vedeam cu aceeasi placere.Am fost in Austria special sa vad castelul , gradinile.Imagini frumoase.
Eu am ajuns in Viena la Palatul Schombrunn unde printesa Sissi si-a trait o mare parte din viata. Mi se pare foarte interesanta istoria vietii ei care ar fi trebuit sa fie incredibil de frumoasa dar in relitate a fost un chin.
Ps. Frumoas articol, mai ales pozele ♥️👍🏼
Imi plac articolele si ideile pe care le consemnez. Este o adevărată plăcere să intru la tine pe blog.
Am fost in Austria in fiecare an si de fiecare data trec prin Budapesta. Cu toate astea, n-am vizitat mai nimic de acolo si ar fi interesant sa fac un city-break pana acolo