1 Decembrie serbat la Centrul Cultural Polonez

     Anul acesta am sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei cu mancaruri traditionale romanesti  la Centrul de Limba si Cultura Poloneza din Craiova.

Mancare traditionala romaneasca
     Nu stiam ca exista asa ceva in Craiova si am dat o cautare pe Google pentru a afla cati cetateni etnici polonezi sunt in Romania. Prietenul  Wikipedia mi-a spus ca in Romania traiesc 3559 cetateni de etnie poloneza dintre care 2609 in judetul Suceava, dar exista centre de cultura poloneza in Bucuresti, Cluj si Craiova. Aici se promoveaza patrimoniul cultural polonez  si crearea de relatii intre cetatenii celor doua tari.
      Zis si facut, am relationat azi la o fasole cu ciolan autohtona si un Pan Tadeusz polonez distilat  pana la 40% alcool pe volum.
Pan Tadeusz
    Primul cuvant invatat in poloneza a fost  Nazdrovje – noroc  si de aici in colo totul a fost mai usor, am avut mai multe idei prin care sa ajutam la promovarea Centrului Cultural Polonez. Centrul se afla langa caminul 10, acolo unde era inainte cantina caminului. Asa mi-am adus aminte de anii de studentie cand am  curatat cartofi acolo chiar daca nu stateam in camin, dar de …cica faceam practica in vederea desavarsirii carierei mele de inginer.
1 Decembrie serbat la Centrul Cultural Polonez
    Deja joi ne vom intalni pentru a vedea in cadrul serii filmului polonez filmul „Ida” in regia lui Paweł Pawlikowski cu subtitrare in limba romana. Eu as vrea sa mergem toti sa vizitam Polonia si chiar am inceput sa caut cum anume s-ar putea ajunge. Cu masina e cam departe sunt 1529 km pana la Poznan de unde este Magdalena Filary (gazda noastra nativ poloneza), asa ca am cautat cam cat costa avionul la Lot Polish si pretul Bucuresti -Poznan de 230 euro mi s-a parut cam mare. Ar mai fi o varianta de zbor prin Roma si ar costa mai putin, dar nu stiu daca merita sa faci 7 ore cu tot cu escala.
     Pana cand ne vom hotari cum anume sa ajungem in Polonia ar fi bine sa invatam cateva cuvinte si sa aflam cat mai multe despre cultura poloneza.
   Ceva tot stim datorita atator scriitori celebri: Guillaume Apollinaire, Joseph Conrad, Bolesław Prus, Władysław Reymont, Henryk Sienkiewicz, Stanisław Lem (e in programa scolara de cls 8-a la lecturi suplimentare, stiu sigur pentru ca am cautat destul cartea sa Ciberiada), Witold Gombrowicz, Tadeusz Dołęga-Mostowicz care daca nu va spune ceva numele sau datorita greutatii pronuntarii, sigur cartea sa Vraciul vi-l readuce in minte (acum cativa ani filmul serial dupa ea rivaliza la noi cu Dallas).
     Nu am uitat marii muzicieni: Frédéric Chopin cu ale sale nocturne, concerte, scherzouri, poloneze, balade si mazurci, Józef Hofmann sau marele pianist Arthur Rubinstein.
     De abia astept sa aflu lucruri noi despre toti oamenii mari pe care i-a dat Polonia si  va invit si pe voi alaturi de mine.
Do zobaczenia wkrótce!

26 de comentarii la „1 Decembrie serbat la Centrul Cultural Polonez

  1. Ciberiada este una din cartile copilariei mele, cred ca am citit-o de vreo 3-4 ori, iar acum la batranete am petrecut minute in sir sa-mi aduc aminte cine a scris-o si cum se chema :)) Nu aparuse pe nicio lista de lecturi suplimentare la vremea cand am citit-o eu, faptul ca a aparut acum nu face decat sa ma bucure. Si sunt sigur ca am citit si Vraciul.

  2. Imi place atunci cand astfel de institutii organizeaza astfel de evenimente. Si in zona mea e un centru cultural, dar nu a organizat nimic.

  3. Foarte frumos evenimentul si imi place ca ai si invatat cateva cuvinte in limba poloneza. E frumos sa descoperi cultura altor popoare si ma bucur ca se fac astfel de evenimentele si tu ne impartasesti din experienta ta in cadrul lor.

  4. Sa stii ca primul lucru care mi-a venit in mintre cand am vazut articolul tau a fost scriitoruk Witold Gombrowicz. Felicitari pentru aceste articole, nu stiam ca sunt locuri atat de interesante in craiova 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.