Bavaria este una dintre cele mai faimoase regiuni ale Germaniei, renumită pentru peisajele sale pitorești, berea de calitate și istoria bogată, așa că atunci când am auzit de existența în Craiova a unui restaurant numit Bavarian Corner, m-am așteptat ca aici să regăsesc ceva din toate acestea. Am găsit două din trei, ba chiar doi în unu, adică bere bavareză. Ea este o mărturie a secolelor de măiestrie a berii, dar și a calităților unice care continuă să-i încânte pe iubitorii de bere din întreaga lume. Acest tip de bere simbolizează moștenirea tradițională a producției de bere germane și este cunoscută în întreaga lume pentru gustul și calitatea sa excepțională.
În primul rând, ce este berea bavareză? Orice bere produsă în regiunea germană Bavaria, aflată în sud-estul Germaniei, poartă acest nume. Rădăcinile fabricării berii bavareze datează din Evul Mediu, când călugării jucau un rol important în arta fabricării ei. Berăriile monahale au înflorit în Bavaria, perfecționând tehnicile de fabricare și producând o bere excepțională, astfel că la începutul secolului al XIX-lea, în Bavaria existau aproape 30.000 de fabrici de bere. Practic, fiecare mănăstire avea propria ei bere. Cu legea privind puritatea berii datând din 1516, „Reinheitsgebot” (Reinheit = puritate și Gebot = poruncă, lege), Bavaria are prima legislație în materie de alimente și băuturi din lume ,ce încă e în vigoare. Legea implementată în Bavaria s-a extins treptat în restul țării, până în 1906 când a fost aplicată în toată Germania. Așadar, berile preparate conform „Reinheitsgebot” pot fi făcute doar cu apă, malț, hamei (mai târziu s-a adăugat și drojdia). Această lege a avut scopul de a îmbunătăți calitatea și conservarea berii, deoarece impunea utilizarea hameiului care are proprietăți antibacteriene. Au existat și niște motive ascunse, cum ar fi faptul că ducele William al IV-lea avea monopolul orzului, dar asta e altă poveste.
Dar asta nu este tot. Berea bavareză poartă logo-ul de calitate al UE „Indicație geografică protejată” (IGP) și nu poate fi fabricate în altă parte. Toate berile cu acest logo sunt preparate prin procedeul tradițional cu ingrediente în principal locale și îndeplinesc anumite cerințe: de la conținut la culoare. Este greu de crezut că atât de multe tipuri diferite de bere pot fi făcute din trei ingrediente și două procese de preparare (fermentație inferioară și superioară). Rădăcinile berii Herrnbräu datează din secolul al XVII-lea, mai precis anul 1527, când câteva fabrici de bere din Ingolstadt au fuzionat pentru a forma o „Actienbrauerei”. Herrnbräu are sediul exact acolo unde a fost anunțată „Legea purității bavareze” în 1516 de către Ducele Wilhelm al IV-lea – la Ingolstadt.
Sa revenim la berile bavareze pe care le poți bea la Craiova, la Bavarian Corner. Intuiesc întrebarea ta- Si cum e berea bavareza? Eu n-am baut decat două sortimente – unul de Weissbier ( se traduce prin „bere albă”), o bere de grâu cu o aromă ușoară, fructată și una Dunkel (dunkel, care înseamnă în germană „întunecat”, o bere cu un profil bogat de malț, arome de ciocolată, parcă și ceva caramel), ambele Herrnbräu. Dintre cele două beri băute, cel mai mult mi-a plăcut cea blondă Wassertal, dar e posibil ca la aceasta să fi contribuit mult povestea ei. Berea Mocănița este produsă după o rețetă tradițională fiind fermentată la rece și maturată apoi timp de patru săptămâni. Are un gust plăcut, ușor de malț. Wassertal este o bere bavareza branduita local ca Mocănița, deoarece este vanduta si la terasa de unde pleaca celebra Mocanita de la Viseu de Sus, din Valea Vaserului. După cum știi Mocănița este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume și singura din Europa care încă mai este folosită pentru transportul lemnului. Dacă vii în Maramureș, din mai până în octombrie, te poți plimba cu acest tren cu aburi și înainte de îmbarcare nu uita să bei o bere Mocănița. Dacă treci oricând prin Oltenia, oprește la Bavarian Corner, din Craiova, și încearcă berile bavareze. Dacă locuiești în Craiova, Bavarian Corner te așteaptă oricând să îi treci pragul sau poți comanda berea direct de pe site.
Întregul portofoliu de beri aflat la Bavarian Corner include mai multe feluri de beri de grâu, în general specialități cu fermentație inferioară. Pe toate le găsești și pe site-ul BEER 2 GO, iar pretul pornește de la 7,5 lei. Berăria Bavarian Corner oferă și livrare la domiciliu, iar transportul este gratuit de la 6 beri în sus. Pe site îți poți selecta și comanda produsele preferate din gama Herrnbräu sau de ce nu, vino în Brazdă să ți le iei. Nu există niciun motiv să ratezi ocazia de a te bucura de experiența uneia sau mai multor stiluri de bere bavareze și de ce nu, să să îți impresionezi prietenii invitându-i aici.
Pe lângă o mare varietate de beri, Bavarian Corner are și câteva preparate tipice tradiționale cum ar fi pretzel- covrigii bavarezi care serviți calzi lângă beri oferă o surpriză plăcută. Ce mai merge lângă aceste beri? Niște Hot Dog bavarez, Kase Wurst picanți, cârnați și mici, dar nu oricare, ci din carne de struț. Dintre toate eu am mancat un covrig bavarez care a fost grozav pentru că ii fac la locație, așa că erau fierbinți, și niște mici de struț alături de niște cartofi prăjiți. Da, ai citit bine- struț, acești mici sunt făcuți din carne de struț crescuți la Ferma Ograda cu Struți, iar Bavarian Corner este singurul restaurant din Craiova unde găsești așa ceva. Carnea de struț este o bijuterie culinară neconvențională, dar rafinată, o sursă incredibilă de nutriție și un pariu sigur pentru cei care doresc să experimenteze arome unice. Ea este una dintre cărnurile roșii care furnizează cei mai mulți acizi grași polinesaturați, inclusiv acizi grași omega-3, omega-6 și omega-9, esențiali pentru sănătatea cardiovasculară, pentru funcționarea creierului și pentru sistemul imunitar.
Ce gust au micii de struț?
Carnea de struț, deși nu este atât de comună în majoritatea bucătăriilor din întreaga lume, a câștigat popularitate în ultimii ani datorită profilului său nutrițional și aromei unice. În timp ce pentru unii carnea de struț poate părea o alegere neobișnuită, cei care o încearcă sunt adesea surprinși de aroma și textura sa delicioasă. Ce gust are carnea de struț? Rămâne să vă răspund altă dată când oi mânca un preparat făcut doar din ea. Deocamdată vă pot spune ce gust au micii de struț. Gustul l-am simțit ca și când ar fi un amestec de carne de vită și de pasăre, iar aroma și textura sunt surprinzător de asemănătoare cu carnea de vită. Din punct de vedere al texturii, carnea de struț este fragedă și ușor fermă cu o aromă bogată și ceva note de fier. Amestecul de mici de struț vine de la fermă gata preparat, tocmai bun de pus pe grătar. Din cauza conținutului scăzut de grăsimi și pentru a preveni uscarea sunt ținuți puțin pe grătar, doar cât să se sigileze sucurile și să se mențină carnea fragedă și suculentă. Odată era practic imposibil să obținem această carne, motiv pentru care ne dă impresia că este exotică, dar azi este la îndemâna oricui. Sunt convinsă că mulți dintre voi nu am mai gustat mici de struț până acum și asta este o greșeală ce poate fi remediată ușor. Carnea de struț are valoare energetică scăzută, digerabilitate ușoară, conținut ridicat de fier și acestea sunt doar câteva dintre beneficiile oferite de ea. În plus, struții sunt animale cu creștere rapidă care necesită mai puțină hrană și apă în comparație cu alte animale de fermă. În plus, carnea lor poate fi obținută din punct de vedere etic și fără cruzime, ceea ce o face o alegere prietenoasă cu mediul și drepturile animalelor.
Berea bavareză a trecut testul timpului pentru a rămâne un simbol al excelenței berii, dar carnea de struț acum își scrie istoria pregătind o revoluție gastronomică. Deci, nu uita că dacă fiecare pahar de bere bavareză îți oferă un gust de calitate și tradiție, fiecare bucată de carne de struț îți aduce proteine în stare pură sub o formă gustoasă, accesibilă tuturor.
3 comentarii la „Bere bavareză și mici de struț la Craiova”
Ce bine o duceti voi acolo. 🙂 Mici de strut n-am mancat inca, dar as incerca.
Nu cred că am consumat vreodată bere bavareză, dar mi-ar plăcea să degust, să văd dacă îmi place. 🙂
Ce petrecere! Ce răsfăț! Mi-ar fi plăcut să fiu acolo, cu voi.
Îmi place berea bavareză, însă micii de struț nu i-am încercat.
Hugs!