Descoperă „Oltenia Mănăstirilor”, un ghid al așezămintelor monahale ortodoxe din regiunea Olteniei, o parte din lumea spiritualității și a misticismului creștin oltean ce vrea să pătrundă în casele și în inimile noastre prin paginile a două volume! În pragul Sărbătorilor de iarnă, aici veți găsi un mediu senin și liniștit pentru întâlnirea cu Dumnezeu, cu sine și cu ceilalți. precum și dulci momente de relaxare spirituală. Concret, lucrarea autorilor Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru analizează douăzeci de așezăminte spirituale străvechi din cele cinci județe ale Olteniei.
Așezăminte monahale ortodoxe din regiunea Olteniei
Viața monahală a avut mereu ca obiectiv întâlnirea personală și comunitară cu Hristos. În acest scop a fost și este orientat întregul ansamblu de activități, practici, spații monahale din toată creștinătatea. Unde se află aceste așezăminte monahale ortodoxe în perimetrul celor cinci județe ale Olteniei?
- Judetul Dolj
- Mânăstirea Coșuna- Bucovățul vechi
- Mânăstirea Jitianu
- Mânăstirea Sadova
- Județul Gorj
- Mânăstirea Lainici
- Mânăstirea Polovragi
- Mânăstirea Tismana
- Județul Mehedinți
- Mânăstirea Gura Motrului
- Mânăstirea Strehaia
- Mânăstirea Topolnița
- Mânăstirea Vodița
- Județul Olt
- Mânăstirea Brâncoveni
- Mânăstirea Călui
- Mânăstirea Clocociov
- Județul Vâlcea
- Mânăstirea Arnota
- Mânăstirea Bistrița
- Mânăstirea Cozia
- Mânăstirea Dintr-un Lemn
- Mânăstirea Frăsinei
- Mânăstirea Govora
- Mânăstirea Hurezi
- Mânăstirea Surpatele
Fiecare dintre aceste centre are un spațiu dedicat cu o scurtă trecere în revistă a istoriei lor în care sunt descrise originile mănăstirii, promotorii și întemeierii acestora, legăturile sociale pe care le-au stabilit, protecția politică, promovarea episcopală. Sunt detaliate proprietățile, mirenii care le-au permis să se susțină și etapele de înflorire datorate donațiilor sau acțiunilor mirenilor.
În plus, cartea oferă o descriere interesantă a patrimoniului arhitectural al fiecărei mănăstiri, a moaștelor care se păstrează în incinte și a reformelor la care au participat. În acest fel, se promovează indirect și potențialul patrimonial și turistic pe care aceste locuri îl pot avea pentru comunitățile lor.
Sunt incluse și recenzii biografice ale personalităților care au locuit aici, permițând celor interesați să acceseze crâmpeie din viața unor monahi de renume care au jucat un rol spiritual, social relevant.
Dezvoltarea informațiilor este însoțită de fotografii care arată cum se prezintă aceste așezăminte monahale astăzi. Folosirea acestui tip de informații grafice se potrivește foarte bine cu datele arheologice ale acestor așezăminte monahale ortodoxe.
După acest preambul care prezintă doar o parte din bijuteriile spirituale și materiale apărate de zidurile monahale, vreau să vă invit la lansarea de carte care va avea loc sâmbătă, 17 decembrie, la ora 10, la sala Amza Pelea, Teatrul Național Marin Sorescu. Aici vor fi prezenți autorii cărții, dar și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei, doamna primar Lia Olguța Vasilescu și alți invitați speciali. Dacă nu locuiești în Craiova, poți comanda cartea Oltenia Mânăstirilor de pe site la un preț promoțional de 99 lei.
Citind acestă carte realizezi că ceea ce experimentezi depășește cu mult propria ta existență, propria ta călătorie, este o cale care te apropie de Dumnezeu. Descoperă „Oltenia Mănăstirilor”, un ghid al așezămintelor monahale ortodoxe din regiunea Olteniei!
3 comentarii la „Ghid de așezăminte monahale ortodoxe – Oltenia Mânăstirilor”
Mi-e dor de linistea unei vizite la o manastire.
O carte foarte utila care ar trebuii sa fie nelipsita din fiecare casa!
Vaaai, mulțumim mult pentru articol, mie îmi e de mare folos.