Citim pentru a invata si citim pentru a ne bucura. Cufundati in lumea cartilor empatizam cu eroii lor, radem si plangem alaturi de ei, calatorim in locuri noi, intalnim oameni incredibili si traim aventuri incitante. Din primul moment cand vedem coperta unei carti, citim titlul, imaginatia ne este pusa in actiune. O deschidem si nu stim ce vom descoperi intre paginile ei. Este o experienta incredibila. Cum putem face ca si copii nostri sa simta la fel? Cum putem sa le insuflam obiceiul de a citi? Ce strategie sa urmam pentru a li se dezvalui placerea cititului? Cred ca ” pofta vine mancand”, adica daca dorim sa le dezvoltam obiceiul de a citi, trebuie sa-i determinam sa petreaca mai mult timp in compania cartilor pentru copii.
Acceptarea sau respingerea se concentreaza de obicei pe emotiile, senzatiile, imaginile pe care le-au experimentat atunci cand le-am pus in manute prima carte, le-am citit prima poveste si apoi i-am inconjurat cu ele. Entuziasmul cu care le-am citit sau le citim povestile este intotdeauna contagios si ajuta la construirea unui mediu dezirabil. Un alt mod de a atrage este modul cum citim aceste carti, astfel incat sa fie cat mai amuzante. Poate unele carti nu au ilustratii care sa para hilare de la primul rasfoit, dar abilitatile de actorie ale parintilor joaca un rol fundamental. Folosirea mimicii, a gesturilor, a vocilor diferite pentru personaje, folosirea de recuzita auxiliara, citirea cu efecte distractive si parodiatul exagerand anumite nuante ce subliniaza trasaturi importante ale eroilor cartii, face cititul mult mai atractiv si aduce povestile la viata. De fapt, in acest fel, si cititul cartii de telefoane ( daca o mai exista asa ceva) devine hilar.
Cuprins
Putine lucruri sunt la fel de satisfacatoare si amuzante ca si cartile
Ne place sa radem. Trebuie sa radem. Zambetele, rasul si umorul sunt fundamentul fericirii, iar fericirea este una dintre cele mai importante stari de spirit din viata noastra. Unul dintre obiectivele literaturii pentru copii este de a amuza si distra copiii. Rasul este viata si nu exista nimic mai frumos in această lume decat rasul unui copil. Sa rada, sa descopere cuvinte noi si sa se bucure de toate in aceeasi masura, acestea sunt superputerile lecturii. Povestile pentru copii sunt principala resursa educationala printre cei mici, datorită magiei si fanteziei pe care le trezesc in ei, avand o mare importanta in dezvoltarea emotional-afectiva, intelectuala si lingvistica. Exista povesti de care copiii nu se plictisesc niciodata, deoarece se conecteaza direct cu lumea lor interioara, cu fricile, emotiile, indoielile si intrebarile lor, iar altele care-i amuza. Noi, parintii, trebuie sa profitam de aceste calitati pentru a le transforma intr-un instrument care sa ne ajute sa oferim copiilor valori educationale. Le trebuie carti catre care sa simta o atractie imediata, care sa-i distreze, sa le dezvolte imaginatia si abilitatile, povesti cu profunzime care sa provoace la continuarea lecturii, cu fraze care sa stimuleze reflexia, cu personaje carismatice, cu evenimente amuzante care sa le permita sa inteleaga lumea si locul lor in ea. Sunt convinsa ca cel mai bun mod de dezvoltare umana este cititul. Literatura pentru copii are o functie imaginativa care permite copilului imbogatirea personala, reafirmarea identitatii si contactul cu diverse lumi stimuland dezvoltarea gandirii. Cartile atrag, capteaza, cuceresc, uimesc, sunt o calatorie permanenta care umplu atat inima cat si creierul de bucurie. Putine lucruri sunt la fel de satisfacatoare ca si cartile. De fapt cred ca sunt singurul lucru care se adreseaza atat sufletului cat si mintii.
Librariile sunt un spatiu de libertate
Cartile pentru copii sunt o samanta care intareste legatura unei calatorii care va dura o viata intreaga, iar librariile pentru copii sunt gradinile care in care se seamana viitorul. Librariile sunt mai mult decat o afacere, sunt un spatiu de libertate, o poarta catre cunostere si o fereastra catre lume care adauga culoare vietii si o face mai interesanta. In ultimii ani librariile au devenit si spatii sociale, culturale pline de vitalitate si activitati care de care mai interesante. Sunt locuri dedicate frumusetii, unde literatura este vizibila, palpabila. Biblioteca clasifica, ordoneaza, aranjeaza, pastreaza, dar libraria seduce, afiseaza si aduce cartea aproape de cititori. Aminteste-ti pentru o clipa care este senzatia cand intri si le strabati, cum esti sedus de imagini, culori si mirosuri. Nimic nu este mai placut decat mirosul unei carti noi!
Libraria timisoreana Librarul cu papion
Cate librarii pentru copii stii in tara? Prea putine, le numeri pe degete, dar de un an si jumatate a mai aparut una – Librarul cu papion. E prima librarie timisoareana dedicata copiilor si are o marioneta draguta care-i poarta numele. Marioneta are un aer cultivat, dar nu frecventeaza mediile academice traditionale, ci ii plac copii si spatiile nesofisticate, este usor melancolic si are o estetica eleganta care nu stiu daca se datoreaza parul putin carunt, ochelarilor, costumului bleumarin sau papionului de la gat. Iti da un sentiment de puritate, de misiune impletita cu visare si ii face pe copii sa rada. Nu-i foarte pragmatic, e doar un filozof visator care iubeste copii si care imbogateste libraria cu prezenta, dragostea si jocul lui. El este primul care te intampina in acest spatiu versatil: magazin, centru cultural, centru de activitati si ateliere pentru cei mici si cei care nu mai sunt asa, spatiu de socializat, scena de evolutie pentru artisti din mai multe genuri, spatiu pentru re(indragostitii) de literatura, toate avand scopul de a transmite dragostea pentru carti si de a face publica calitatea si diversitatea lor. Librarul cu papion este o sursa bogata de joc simbolic, un mijloc de a exprima lucruri care altfel ar fi greu de exprimat in mod deschis. Da spectacole improvizate care provin de cele mai multe ori dintr-o problema actuala din viata de zi cu zi a copiilor.
Marioneta Librarul cu papion
Marionetele sunt placute de catre copii, datorita abilitatilor de a crea si reprezenta diferite povesti, momente, aventuri si situatii noi. De aceea sunt un bun element pedagocic si educational. Jocul lor incurajeaza lectura intr-un mod diferit, copii le pot folosi pentru a-si spune propriile povesti. Librarul cu papion ajuta chiar si pe cei mai timizi copii sa se deschida si sa comunice, facilitand atat comunicarea verbala, cat si cea non-verbala. El nu este doar o jucarie cu care copii empatizeaza si rad, ci transmite mesaje morale, educa valori. Librarul cu papion a proliferat comunitatile de copii care citesc, comenteaza, recreeaza, rad, onoreaza si pun in scena textele pe care le consuma. Libraria a devenit, chiar si in ciuda pandemiei, locul de intalnire al unei comunitati care isi impartaseste lecturile, isi exprima indoielile sau teoriile si care rade impreuna in timp ce-si creaza propriile povesti cu ajutorul marionetei- Librarul cu papion. Aici lectura a devenit catalizatorul unor noi activitati sociale distractive si recreative.
Ce face libraria Librarul cu papion atat de speciala
Ce face Librarul cu papion atat de special?
- Mascota care-i apropie pe copii de carti, ii asculta si le acorda atentie copiilor;
- Descoperirea de carti interesante atat in libraria offline cat si in cea online;
- Inveti intreband: Daca vrei ceva diferit, daca cauti o anume carte, poti intreba librarul, ii place sa vorbeasca despre carti;
- Participi la activitatile pe care le ofera: Cauta pe Facebook agenda zilnica a activitatilor, poate astazi este un club de lectura, poate un workshop, poate un joc cu marionete, poate o lansare de carte sau doar un loc magic pentru a schimba opinii, recomandari si unde poti intalni parinti si copii cu aceleasi preocupari si gusturi.
- Iti face cunostinta cu cartile autorilor preferati;
- Spune povesti : povesti clasice, povesti care vorbesc despre valori si mai ales pline de umor;
- Te relaxezi intre carti;
- Te intoarci la copilarie: Daca ai sau nu copii, nepoti nu poti rata activitatile organizate aici pornind de la Librarul cu papion si cunoscutii sai printre marionete pana la citirea de povesti si trecand prin tot felul de ateliere creative.
- Te poti juca. Nu toate cartile sunt citite, unele sunt interactive: pot fi colorate, altele cu labirinturi, activitati. Pe langa cartile de toate felurile, libraria poseda si o gama larga de jocuri inteligente. Distreaza-te cu cartile si jocurile ca si cu o jucarie!
- O cafenea unde mami poate bea o cafea si puiui o limonada.
Vezi si: 35 de carti de Craciun pentru copii
Cartea care vrea sa trezeasca afinitatea pentru lectura- "Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit."
In cautarea catorva carti potrivite pentru o fetita de patru ani careia inca nu i-a fost trezita curiozitatea pentru citit, am navigat prin site-ul online al Librarului cu papion. Am gasit cartea perfecta „Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit.”de Emma Perry si Sharon Davey. Mesajul, efectul transformator al cititului in viata noastra, este transmis atat de pur si simplu frumos. Alisei nu-i plac cartile, deloc, dar le tot primeste cadou. Sa le citeasca? Nicidecum. Cititul cartilor este o prostie! Decizand ca nu le va deschide, le foloseste in alte scopuri: pe post de saniuta pe scari, ca pe un mijloc de a ajunge la rafturile mai inalte, opritoare de usa sau jongleaza cu ele. Intr-o zi cartile se revolta si o atrag intr-un vartej hotarandu-se sa-i arate ce contin, dar nu tot, ci doar o parte, cat s-o faca curioasa si s-o determine sa afle singura sfarsitul povestilor citind. Si deodata se intampla minunea, Alisa se adanceste intre paginile lor si le indrageste.
"Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit." de Emma Perry si Sharon Davey
„Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit.” este o carte despre dragostea de citit care poate transporta in diferite locuri, catre noi experiente si cum s-ar putea ca ea sa nu fie descoperita imediat. Unii copii se ataseaza repede de carti, in timp ce altii o fac calatorind pe un traseu ocolit. Interesul pentru lectura nu este innascut, se formeaza, isi are originea in experienta si constituie o provocare pentru parinti. Cititul poate deveni una dintre cele mai distractive si placute activitati, preferata copiilor, daca au contact cu carti bune si frumoase potrivite varstei lor, care sa-i inconjoare ca un mediu cald si placut. Pentru ca cititul este o placere, una care ne permite copilului sa-si imagineze evenimente, personaje, locuri, sa ii imbogateasca experienta personala si sa-si dezvolte capacitatea de intelegere si exprimare. Daca nu va citi, copilului ii va fi dor de milioane de lucruri si va fi condamnat la plictiseala eterna, la lipsa de imaginatie si va fi vaduvit de experiente noi.
Timpul pentru citit e magic
Timpul in care se citeste, spune o poveste este magic, dar necesita pregatire si un climat specific. Nu citim o poveste cum am spune o reteta, o stire. Graba nu-i un bun sfetnic, trebuie sa ne pregatim corpul si vocea pentru a crea suspans. Vocea s-o modulam in timp util, s-o imbogatim cu nuante care sa fie adaptate situatiilor dramatice si comice la care facem referire. Poate este nevoie ca sa surprindem copii sa introducem o mica melodie, sa folosim o marioneta ca si Librarul cu papion sau un obiect legat de povestea pe care urmeaza sa-i dam viata, sa intoarcem paginile incet, sa reglam evolutiv intensitatea vocii, astfel incat sa obtinem o montare demna de cel mai bun teatru din lume, un spectacol unic si exclusivist. Copilul nu trebuie sa vada povestea ca o reprezentare dramatica, ci sa fie convins ca-i rupta din viata. Nici cel mai talentat actor cu toata tehnica lui nu se va ridica ca povestitor la nivelul mamei, tatalui, bunicii pentru ca acestia din urma au de partea lor dragostea pentru copil.
Ai vazut o naratiune esuata?
Ai vazut o naratiune esuata? Eu, da. O fetita ii citea unei surori mai mici povestea Capra cu trei iezi. Cum cititul ii cam punea piedici, lectura se impiedica destul de des in hartoapele despartirii in silabe, astfel ca cea mica era neatenta, putin plictisita. Cand a lupul a intrat peste iezi in casa si a gasit doi dintre ei, fetita n-a clipit si n-a empatizat deloc cu iezii. Cea mare a vazut si i-a zis: Sperie-te! la care cea mica a ramas netulburata. Vazand atat insucces sora cea mare s-a lasat de lecturat si a chemat bunica sa continue povestea. Morala este ca si cea mai buna poveste devine cea mai slaba, in functie de modul in care este spusa. La fel este cu bancurile pe care le auzim spuse zilnic in jurul nostru, cateodata razi de te prapadesti desi ai mai auzit bancul, o faci chiar inainte sa fie spusa poanta anticipand acea parte, iar alteori nu-ti vine sa razi defel datorita modului in care a fost spusa sau altor circumstante. Gluma nu mai este perceputa ca hilara daca nu este insotita de gesturi, tonuri de voce, atitudini, obiecte sau nu este amuzant spusa. Umorul are intotdeauna si o latura nonverbala care depinde de performanta celui care o spune. La fel se intampla si cu cititul unei povesti, in functie de aptituudinile povestitorului poate face diferenta intre un esec si un succes, ambele rasunatoare.
Cartile in era digitala
Ce pot sa-ti spun ca sa te determin sa-i iei si tu copilului tau aceasta carte? Este proiectata magic, Are ilustratii frumoase si detaliate care dau viata povestii si de care copii sunt entuziasmati. Cartea arata clar cat de distractive sunt cartile si cate posibilitati ofera de a evada in lumi ascunse. Pentru mine, acest mesaj a fost unul din motivele principale pentru a o cumpara. Cartea este recomandata pentru varsta de +3 ani, si orice copil cu siguranta se va distra ascultand-o. Povestea este foarte importanta mai ales in aceasta era digitala, cand lecturile rapide de pe telefon (mesaje de pe retelele de socializare, stiri, informatii) au inceput sa ne influenteze creierul, astfel incat unora cititul de carti le este aproape imposibil, si-au pierdut rabdarea cognitiva. Cititul unei carti se face numai prin concentrare, iar distractiile lumii digitale sunt foarte tentante, mai ales pentru copii. Lumea digitala cu bombardamentul sau de imagini este un concurent redutabil, Eu am crescut intr-o lume cu carti si inca nu ma pot obisnui sa le citesc in format electronic, am nevoie sa le tin in mana, sa le miros, sa le pipai.
Oda inchinata cartilor si cititului
Povestea Marlei este importanta si este spusa cu umor, fantezie si suspans, corespunzand modului de gandire a unui copil. Chiar si fara un adult care sa-i citeasca, copilul se poate distra si descoperi povestea doar privind ilustratiile detaliate si pline de culoare. Ca si povestile din cartile Marlei, odata inceputa actiunea cartea nu va putea fi lasata din mana. Copilul va vrea sa afle sfarsitul, iar tensiunea in crestere ii va starni si mai mult curiozitatea. Cartea este o oda inchinata cartilor si cititului, arata cat de importante sunt cartile sau cat de importanta este lectura. O consider speciala si o recomand tuturor parintilor ai caror copii inca nu au dezvoltat un atasament fata de carti. Nu ma asteptam ca mesajul pe care voiam sa-l transmit sa-l gasesc atat de clar conturat, desi eram convinsa ca voi gasi un alt act de pasiune tiparita care sa ajute la pregatirea unui bot de om ca sa fie cea mai buna varianta a sa. Nici ca puteam gasi o carte mai potrivita unui copil care inca nu-i atras de citit.
Alte lucruri pe care le putem face pentru a incuraja lectura
O poveste la fel de draguta ca a Marlei ii va face pe copii sa reflecteze asupra magiei literaturii. Dar exista multe alte lucruri pe care le putem face pentru a incuraja lectura in randul lor.
- Exemplul personal ii determina pe copii sa citeasca. Daca copiii isi vad părintii citind sau ii aud vorbind despre cartile pe care le-au citit, vor vrea sa se alature acestui club de familie.
- Carti la indemana copiilor, astfel incat sa le poata apuca atunci cand le vine chef sa citeasca sau sa se joace cu ele. Poate la inceput le vor folosi ca si Alisa, dar daca vor ajunge sa le rasfoiasca, sigur intriga lor va ajunge sa-i captiveze.
- Sa cautam carti atractive care sa le placa. De exemplu, daca copilului ii plac dinozaurii, atunci sa le cautam carti care sa contina povesti cu ei. Putem sa incercam sa le oferim copiilor carti la moda printre colegii lor, deoarece schimbul de impresii ii va lega mai mult.
- Nu este niciodata prea devreme pentru a incuraja lectura. Bebelusii beneficiaza in multe moduri de lectura: le imbunatateste legatura cu parintii, promoveaza limbajul, stimuleaza simturile, iar faptul ca parintii le citesc zilnic povesti ii face sa se simta confortabil cu cartile inca de la o varsta frageda.
- Sa devenim niste obisnuiti ai librariilor: Acest lucru si l-a propus si libraria timisoreana Librarul cu papion.
- Sa folosim marionete ca pentru a-i atrage : Sunt jucării simplu de creat chiar de catre copil. Niste sosete sunt cea mai comuna marioneta. Jucandu-se si interactionand cu personajele copii isi extind vocabularul, stimuleaza si promoveaza empatia, isi exercita logica si memoria. Este important sa foloseasca marionete pentru a-si exprima dorintele, pentru a se identifica, a se elibera de angoase sau tensiuni
Cateodata este nevoie sa depunem mai mult efort pentru a atrage copii catre lectura. Nu fortand, nu presand, ci incet si sigur. Nu este usor. Este nevoie de timp, de rabdare, iar rezultatele nu vin rapid. Dar cand vom reusi, lectura va fi un refugiul privat in care copilul va gasi confort, liniste si sfaturi.
Daca esti interesat sa trezesti dragostea de lectura intr-un pitic asemeni Alisei, te astept cu intrebari, dar pana atunci chiar daca ai incercat si nu a functionat, iti recomand sa incerci din nou, poate chiar cu cartea „Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit.” In cazul fetitei pentru care am cumparat cartea, a functionat strategia datorita dedicarii si perseverentei bunicii.
Aminteste-ti ca daca te bucuri de lectura impreuna cu copii tai, cu siguranta si ei se vor bucura de ea. Distrati-va impreuna! Asa va creste zi de zi dragostea de carti si lectura.
Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2021
19 comentarii la „„Nu vreau sa citesc. deloc. si punct. sfarsit.” sau cum sa motivezi un copil caruia nu-i place sa citeasca”
Da, trebuie să admitem că mai sunt și astfel de copii. Însă mai greu este până ce dau de o poveste care îi acarează. 😀
Citesc cu ai mei copii și deocamdată sunt destul de interesați.
O, Doamne, îmi doresc ca piticii familiei să iubească să citească măcar pe jumătate cât iubesc eu să citesc. Și recurg la tot felul de trucuri pentru a-i atrage. Până acum, mi-au ieșit, dar am nevoie de inspirație în continuare iar articolul tău mă va ajuta.
Mereu am spus că, asta consider eu, cărțile sunt cei mai buni prieteni ai omului/copilului.
Interesant ce am citit despre Librarul cu papion. Nu știam de existența acestei librării, dar mă bucur că am aflat.
Băiatul meu încă nu știe sa citească, dar nici răbdare sa asculte nu are.
Cred ca daca ii inveti de mici cu cărțile, sigur le vor adora oe parcursul vieții. Daca ii dai telefonul din prima sau tableta, e normal sa nu aprecieze lectura
Trebuie sa recunosc ca m a durut un pic sa privesc pozele prezentate de tine intrucat imi este tare dor sa o duc pe Dia in cercuri de copii dar din pacate suntem „blocate” doar noi doua la citit carti seara de seara. Speram la vremuri mai bune in curand 🙂
Din fericire, amandoi picii mei adora cartile. Ma bucura tare mult lucrul asta.
Cartile pt copii sunt tare frumoase! Trebuie mereu sa stimulam copiiilor interesul pt carti.
Ce concept frumos! E atât de important pentru copii să citească, cred că putem să îi convingem prin joc, printr-un mod mai inedit de a spune povești, prin propriul exemplu…
Chiar sunt curioasa daca aflu vreun secret. Am sa caut si eu cartea sa i-o citesc gargaritei mele
Adevarul este ca din ce in ce lectura este inlocuita de internet si de alte activitati si cartile raman pe ultimul loc din pacate. Un concept frumos care cred ca da roade!