Primele mele abordari de focaccia au fost oarecum dezamagitoare. Comparam ceea ce faceam eu cu minunea bucatariei italiene pe care am mancat-o la ea acasa sau in restaurantele de la noi. Pandemia a fost cea care m-a determinat sa-mi perfectionez reteta pana cand am reusit sa-mi incoronez masa cu o focaccia buna. In final am reusit sa fac o focaccia atat frageda cat si crocanta, suculenta si aromata, iar astazi, la Miercurea fara carne va invit la Focaccia cu ciuperci si spanac.
La fel ca multe alte retete traditionale italiene, originile focacciei sunt necunoscute. Unii sustin ca, la inceput, focaccia se facea in zonele de coasta unde aerul impiedica painea sa creasca corespunzator, asa ca gospodinele au incercat sa rezolve problema. Altii spun ca a aparut in secolul al II-lea i.Hr, ca hrana umila a pescarilor si marinarilor. Oricare i-ar fi originea, Focaccia este delicioasa, hranitoare si se mentine bine chiar si o saptamana. Fiecare regiune din Italia isi pazeste reteta traditionala, care e ba dulce, ba sarata. Secretul acestui echilibru perfect este ingredientul principal, iar cel care ii da stralucirea este doar unul- aurul lichid- uleiul extravirgin de masline. Iata o reteta usoara pentru a face focaccia de casa perfecta! Eu am ornat-o cu ceea ce am avut in frigider, dar tu poti sa-ti arati creativitatea si sa alegi mozzarella, branza feta sau de capra, ansoa, sunca, slanina, chorizo, ardei gras, dovlecei, struguri, portocale, afine …
Ingrediente Focaccia cu ciuperci si spanac:
- 500 gr faina
- 20 gr drojdie proaspata
- 10 gr zahar
- 10 gr sare
- 250 ml apa calduta
- 12 rosii uscate, hidratate anterior în ulei. O idee buna este hidratarea in uleiul de maslinecare va fi folosit ulterior pentru focaccia.
- 8 ciuperci feliate
- o mana de spanac
- 200 gr cascaval
- 150 ml ulei de masline extravirgin, de la Eliada
- rozmarin
- sare grunjoasa dupa gust
Mod de preparare Focaccia cu ciuperci si spanac
Am dizolvat drojdia in apa calduta cu zahar. Apoi am combinat faina cu sarea intr-un castron si am facut o gaura in mijloc, unde am adaugat amestecul anterior. Am framantat aluatul pana s-a omogenizat, l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat cam o ora sa creasca, intr-un recipient uns cu ulei aflat intr-un loc cald si uscat, pana la dublarea dimensunilor. Timpul de dospire depinde mult de drojdie, fermantare si temperatura ambianta. Aluatul este un pic umed si lipicios la inceput, dar pe masura ce este lucrat cu rabdare, se inmoaie si devine uniform, elastic si neted. Aluatul de foccacia este un pic mai moale decat cel de pizza.
Vezi si: Dulceata de ardei iute
Am preincalzit cuptorul. Mi-am uns mainile cu ulei si am intins usor aluatul pe o folie de copt, in tava, si cu varful degetelor am facut gauri mici pe intreaga suprafata. Nu trebuie sa fie o forma perfect rotunda sau elipsoida. Am udat-o forma iar cu ulei si am lasat-o sa se odihneasca vreo 15 minute. Am asezonat cu ingredientele dorite si inca un strop de ulei. Pe deasupra am adaugat sare grunjoasa si rozmarin, apoi am adaugat rosiile uscate, ciupercile, incercand sa le apas usor. Ideal pentru altii este sa nu fie incarcata, dar mie nu-mi place simpla. Am bagat-o in cuptor la temperatura maxima. Dupa cinci minute am redus putin temperatura si am lasat-o asa 15 minute. Am adaugat spanacul tocat stropit din belsug cu ulei si dupa un minut am scos focaccia din cuptor si am stropit-o iar cu putin ulei. Dupa 5 minute, timp suficient sa se raceasca, am feliat-o. Gata in vreo doua ore si fara sa recurg la robot cu framantare.
!!! In Italia am vazut cum mancau focaccia sarata, cu ceapa, la micul dejun si o inmuiau in cappucino. Ciudat, nu?
In #miercureafaracarne Daniel ne imbie cu Chiftele de cartofi. Pofta buna!
Vezi si: Placinta cu spanac, in foietaj
17 comentarii la „Focaccia cu ciuperci si spanac. Retete de pandemie”
Ca tot zisesi de ceapa, ca sa se potriveasca in meniul meu de ciuperci, as fi facut foccacia cu praz 🙂 Pofta buna!
Si eu mai fac focaccia, insa simpla, cu rozmarin pe deasupra. Chiar voi incerca retea asta, imi plac ciupercile 😛
Ce poftă mi-ai făcut, cât de bine arată. 🙂 Super rețetă! 🙂
Nu mănânc spanac, dar zic eu ca il pot inlocui,nu?
Eu nu prea sunt fana spanac, dar trebuie sa recunosc ca acesta combinație suna tare bine. Și arata bine…
Imi place mult focaccia, sotul imi mai face, ca el a trait o perioada in Italia.
Arată atât de bine încât mi-a plouat în gură tot timpul lecturării articolului.
Parol dacă nu mi-ampropus să încerc și eu, mai ales că sunt fan foccasia și preparatele italienești,
Mulțumesc!
Foccacia chiar nu am facut niciodata. Arata delicios.
Arata tare bine!!! Imi place mult foccacia.
Si eu pregatesc frecvent. Este modalitatea de-a schimba putin pizza cu ceva diferit dar cu un gust atat de placut.
Iubesc spanacul, deci voi incerca si eu aceasta reteta!
Nu am incercat reteta asta niciodata. Am mers mai mult pe varianta clasica. Trebuie sa incerc si varianta c u ciuperci si spanac