Viata pe pamant se bazeaza pe ecuatia catorva gaze. Prea mult sau prea putin dintr-unul si pot dispare chiar forme de viata. Apa, atat de indispensabila vietii, este tot o relatie intre doua gaze. Chiar si o variatie usoara a compozitiei aerului, ca urmare a modificarilor mediului inconjurator, poate duce la diverse boli. Exista putine placeri simple in viata, iar o gura de aer curat este printre ele. Stiinta ne-a demonstrat acest lucru, petrecerea timpului liber in aer curat aduce beneficii surprinzatoare bunastarii fizice si psihice. Aerul curat are un efect masurabil asupra sistemelor noastre circulatorii, cognitive, a timpului de recuperare dupa o boala si a sanatatii generale. Mai mult oxigen duce la o mai buna functionare a creierului, ne imbunatateste abilitatea de concentrare, ne ofera mai multa energie, ne simtim mai luminosi, mai fericiti, mai relaxati, inlatura stresul, ne face sa ne simtim bine si ne stimuleaza sistemul imunitar. Corpurile noastre au nevoie de aer curat si de sentimentele bune care vin odata cu el. Daca esti stresat, obosit, prost dispus, cateva minute petrecute la aer curat fac minuni. Corpul si mintea iti vor multumi. Pentru a preveni aparitia unor probleme de sanatate, trebuie ca aerul din incintele in care traim, lucram sau ne deplasam sa aiba trei caracteristici: sa fie curat, proaspat si cu un nivel adecvat de umiditate. Din pacate, izolarea in pandemie face ca aceste trei caracteristici sa nu fie intotdeauna indeplinite, dar daca le putem obtine, atunci ne vom simti mai fericiti si vom fi mai sanatosi.
Nu este nimic mai rau decat sa fii blocat in interior pe o perioada lunga de timp si am vazut asta acum. Pentru prevenirea infectiei cu COVID-19, am luat in serios distantarea sociala si ne -am izolat in locuinte, dar aceste masuri au avut consecinte atat la nivel psihic cat si fizic. Tanjim dupa o iesire in natura si dupa o gura de aer curat.
Izolarea in pandemie afecteaza calitatea aerului din incinte. Calitatea aerului din incinte nu se ridica la nivelul celui extern, putand fi deteriorat sau chiar contaminat. In mod frecvent locuintele noastre sunt bine izolate, deci exista posibilitatea de a se acumula si dezvolta inauntru multe substante chimice toxice, plus bacterii, virusuri. Ele pot provoca ameteli, pierderea coordonarii, deteriorarea plamanilor sau a sistemului nervos central, afectandu-ne speranta de viata. Daca ai simptome similare gripei sau alergiei, ele pot fi rezultatul aerului din interior si trebuie sa iei urgent masuri. Caminul ne influenteaza aproape fiecare aspect al vietii noastre, de la cat de bine dormim pana la cat de sanatosi suntem sau la cat de siguri ne simtim. Daca vrem sa ne imbunatatim sanatatea si bunastarea cu greu putem gasi un loc mai important pentru a porni actiunea decat de acasa, locul in care ne petrecem cea mai mare parte a vietii.
Conform unor studii citate de catre Reuters, coronavirusul transportat in aer prin tuse sau stranut persista in aerosoli si este capabil sa infecteze oamenii aproximativ 3 ore. Pe suprafete de carton virusul este viabil 24 de ore, pe plastic si otel 3 zile, pe obiectele de cupru 4 ore. In interior concentratia de agenti contaminanti poate fi de 2-5 ori mai mare decat cea existenta in aer liber si asta in conditiile in care gradul de ocupare al spatiului este mult crescut.Izolarea in pandemie afecteaza calitatea aerului din incinte. Asta nu inseamna ca nu putem sa ne bucuram de aer curat in interior. Din fericire, exista modalitati de a obtine aer necontaminat in casele noastre – folosirea unor dispozitive cu lumina ultravioleta.
Xiaomi Lampa UV Germicida Pentru Sterilizarea Si Dezinfectarea Aerului Cu Ultraviolete UV-C
8 comentarii la „Izolarea pe timp de pandemie afecteaza calitatea aerului din incinte”
Ai dreptate, e un subiect destul de sensibil. E bun astfel de dispozitiv.
Stiu de aceste dispozitive, insa nu am intalnit pe nimeni care sa le incerce. Dar am sa caut recenzii, poate gasesc feedback.
Mi se par foarte utile aceste lampi cu UV, care sa purifice aerul. Cred ca ar fi o investitie buna.