Iti place sa-ti rasfeti corpul si sufletul cu o baie relaxanta si calmanta? La ce produse apelezi pentru a o realiza: spumant, saruri, uleiuri sau bombe de baie? Preferatele mele sunt bombele de baie si asta datorita exploziei efervescente de culori, arome. Ce ai zice daca ti-as spune ca iti poti crea singura bombe de baie cu ajutorul ingredientelor pe care le ai acum, in casa? Suna ca si cand oricine le-ar poate face si chiar asa si este. Nu trebuie decat sa presezi intr-o forma un amestec de acid citric, bicarbonat de sodiu, uleiuri esentiale si se va naste o bomba de baie.
Cuprins
Istoric al bombelor de baie
Bombele de baie sunt saruri de baie facute astfel incat sa explodeze in cada facand bule si adaugand textura apei. Ele au fost inventate in 1989. Co-fondatoarea marcii Lush, Mo Constantine, a produs primele Aqua Sizzlers ( mai tarziu s-au numit Bath Bombs) inspirandu-se de la comprimatele efervescente de aspirina Alka Seltzer. Mo a reusit sa schimbe ritualul bailor noastre si sa-l revolutioneze cu efervescenta acestor bombe de baie glamour care ajuta la relaxarea corpului si a mintii. Ele combina avantajele aromaterapiei cu cele ale ingredientelor hidratante lasand in urma atat o stare de calm, dar si o piele delicata si moale. Ofera atat distractie, confort cat si beneficii pentru sanatatea pielii.
Generalitati
Nu-i dificil sa faci bombe de baie. Pe scurt, trebuie numai sa amesteci ingredientele si apoi sa presezi pulberea intr-o matrita. Formele se lasa sa se usuce o noapte. Pot avea o gamă larga de ingrediente, inclusiv saruri de baie (calmeaza muschii), coloranti alimentari, uleiuri esentiale, etc. Exista totusi doua ingrediente cheie: bicarbonatul de sodiu si acidul citric (sarea de lamaie). Cand o bomba de baie intra in contact cu apa, bicarbonatul de sodiu si acidul citric reacționeaza chimic producand bule cu dioxid de carbon. Aceasta este o reacțte acid-baza, unde bicarbonatul de sodiu este o baza slaba, iar acidul citric este un acid slab. Daca bomba contine uleiuri parfumate, coloranti, sclipici, acestea sunt eliberate impreuna cu dioxidul de carbon.
De ce sa-ti faci singura bombe de baie
- Sunt captivante, facandu-ti rutina de baie mai interesanta;
- Realizarea lor cu ceilalti membri ai familiei este distractiva si creeaza legaturi;
- Economisesti bani;
- Pot fi personalizate dupa bunul plac alegand mirosul, culoarea preferata;
- Stii ce beneficii primesti, deoarece stii ce ingrediente ai folosit;
- Sunt un cadou frumos.
Ingrediente uzuale
Bicarbonatul de sodiu are o varietate de beneficii pentru sanatate: neutralizeaza acizii, elimina mirosurile, ofera proprietati antibacteriene si antimicrobiene, calmeaza durerile, alina mancarimea pielii ameliorand durerile provocate de intepaturile de insecte si cea a arsurilor solare, curata pielea. Datorita pH-ului ridicat, el este un supliment popular in randurile celor care practica sport, imbunatatind performanta si intarziand oboseala muschilor. In plus, el este ieftin si usor disponibil, il gasesti in orice magazin. Este o substanta alcalina des intalnita in produse de igiena ca agent ecologic de curatare.
Beneficii:
Agent alcalinizant in cosmetic, dezodorizant, neutralizeaza mirosurile neplacute, limiteaza dezvoltarea bacteriana, fungicide, abraziv pentru curatenie, agent abraziv si de inalbire pentru dinti, agent de inmuiere a apei, ecologic, biodegradabil.
Acidul citric apartine unei categorii mari de acizi cunoscuti sub denumirea de AHA, acizi alfa-hidroxi, care sunt o alegere populara in ingrijirea pielii, in special deoarece o exfoliaza lasand pielea neteda si radianta. Acidul citric poate lumina un ten lipsit de stralucire, dar in plus are si proprietati antioxidante. Acest lucru il face un bun insotitor in lupta impotriva radicalilor liberi. Deoarece ajuta la ajustarea PH-ului in formularea produselor, el se gaseste peste tot: de la produse alimentare, de curatare pana la produsele de infrumusetare, fiind cel mai comun aditiv conservant si aromatizant.
Amidonul de porumb este un alt ingredient versatil pe care probabil il ai in bucatarie. Eu ingros cu ajutorul lui mancarurile si formez crusta crocanta la prajeli. Tot el este o optiune buna pentru a ameliora pruritul si a mentine uscate anumite zone ale corpului. Pentru a se incetini reactia dintre acidul citric si bicarbonat se adauga amidon de porumb si efectul bombei in timp poate fi crescut de la cateva secunde pana la 3 minute. Amidonul de porumb actioneaza controland reactia chimica dintre bicarbonatul de sodiu si acidul citric. Inca sunt in testare cu diverse cantitati de amidon, astfel incat bombele mele sa dureze mai mult.
Uleiuri esentiale. Ele sunt extracte vegetale volatile obtinute din plante distilate la abur sau presate la rece. Se folosesc doar unele parti ale plantei: tulpini, frunze, coaja, radacini, seminte, rasini, flori sau toata planta. Sunt puternic concentrare si folosite in scopuri medicinale de secole tratand astazi multe probleme de sanatate fizica si emotionala. Multe medicamente moderne sunt derivate din uleiuri esentiale deoarece uleiurile esentiale reduc stresul, stimuleaza starea buna de spirit, calmeaza durerile, imbunatatesc somnul. Multe uleiuri esentiale sunt folosite in industria cosmetica fiind adaugate in lotiuni, sampoane, sapun pentru a fi utilizate in timpul tratamentelor de masaj si spa. Sunt sute de uleiuri esentiale, fiecare unic ca si parfum si proprietati potentiale de vindecare. Exploreaza infuzarea diferitelor tipuri de uleiuri pentru a aduce beneficii diferite baii tale. ( Uleiurile parfumate sunt compusi chimici aromatizati ).
Cateva uleiuri esentiale:
- bergamota– calmeaza anxietatea (confera aroma unica ceaiului Earl Grey);
- scortisoara- imbunatateste circulatia, amelioreaza stresul, combate infectiile;
- eucalipt– este utilizat frecvent in tratarea racelilor, congestiei si tusei;
- geraniu– ulei floral cu proprietati antimicrobiene;
- calendula- calmeaza eruptiile, infectiile si iritatiile;
- iasomie- ulei floral ce poate trata pielea uscata, inflamatiile, psoriazisul;
- lavanda– folosit pentru relaxare si ameliorarea insomniei;
- lamaie, portocala- stimuleaza starea de spirit si energia;
- trandafir- parfum floral calmant care usureaza stresul si crampele menstruale;
- neem- trateaza acneea si ciupercile unghiilor;
- arborele de ceai– trateaza infectiile fungice si acneea;
- lemn de santal- alina anxietatea si imbunatateste somnul.
Sarea Epsom (sulfatul de magneziu) este un remediu popular pentru multe boli. Numele ii vine de la orasul din Anglia, unde a fost descoperit. Majoritatea beneficiilor sale vin din continutul sau bogat in magneziu. In cazul baii magneziul este absorbit in piele reducandu-se stresul, durerile, in general cele musculare, inflamatiile, vindecand diverse probleme ale pielii si inducand somnul. Sarea Epsom este adaugata si in produsele de infrumusetare pentru piele, par, ajutand mai ales la curatarea porilor si la sporirea de volum a parului. Daca nu ai sare Epsom poti folosi sare de masa, sare roz, sare de la Marea Moarta, etc.
Coloranti. Nu-i un ingredient indispensabil, dar diferitii pigmenti in culori vibrante fac ca ritualul baii sa fie mult mai atractiv.
Aditivi. Aici intra diverse ingrediente: plante medicinale, flori uscate, fulgi de ovaz, cafea, gel de aloe, creme, lotiuni, diverse tipuri de unt si uleiuri hidratante, sclipici, etc. Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru, de aceea este important sa o pastram sanatoasa. Proprietătile hranitoare si hidratante ale uleiurilor pot ajuta la realizarea acestui lucru. Iată cateva uleiuri pe care le prefer:
- Ulei de jojoba;
- Ulei de migdale dulci;
- Ulei de nuca de cocos;
- Ulei de macese;
- Ulei de argan.
Ingrediente bombe de baie cu lavanda
- 2 linguri de bicarbonat de sodiu;
- 1 lingura de acid citric ;
- 1 lingura de amidon de porumb;
- 1 lingura de sare Epsom sau alta sare;
- 6 picaturi de ulei esential de lavanda (in functie de puterea aromei se poate schimba cantitatea);
- 10 picaturi de apa ( ceai, cafea);
- 2 picaturi de colorant alimentar albastru;
- 8 picaturi ulei de jojoba.
Modalitate de preparare a bombelor de baie
- Se amesteca bine ingredientele uscate ( bicarbonatul de sodiu, amidonul de porumb, sarea Epsom ) in afara de acidul citric (sarea de lamaie).
- Se pun ingredientele ude peste cele uscate si se amesteca. Consistenta este similara nisipului ud.
- Se adauga acidul citric. Ce se întampla cand este adaugat? Incepe reactia chimica. Deoarece nu vrei ca bombele sa reactioneze inca apasa repede locurile cu mana sau o lingura si reactia ar trebui sa se opreasca.
- Se preseaza cu mana amestecul in forme. In unele cazuri formele necesita sa fie unse cu ulei pentru a fi extrase bombele mai usor.
- Se lasa la uscat peste noapte sau se pot pune in cuptorul preincalzit.
Sfaturi:
- In functie de umiditatea din aer e posibil sa adaugi o cantitate mai mica de ingrediente ude;
- Daca bombele continua sa sfaraie dupa ce ai amestecat toate ingredientele. sigur amestecul a fost prea umed. Ia-o de la cap, dar foloseste mai putina apa in reteta;
- Lasa bombele sa se usuce si scoate-le cu atentie din forma;
- Poti folosi tava de briose, tava de cuburi de gheata;
- Daca bombele sunt sfaramicioase, e posibil sa fi fost prea putina apa in amestec. Ia-o de la capat, refa-le utilizand de aceasta data mai multa apa;
- Odata facute pune-le intr-o punga de plastic departe de orice umezeala si nu le stoca la nesfarsit. Bombele de baie devin mai putin eficiente odata cu trecerea timpului. M-am uitat la niste de baie de la Lush si aveau termen de garantie 21 de zile.
- Bafta!
Felicitari! Ai obtinut primele tale bombe de baie. Cauta acum noi modalitati de a-ti transforma creatiile in opere de arta, adauga sclipici, sare de mare de culori vii si distreaza-te!
17 comentarii la „Proiect DIY – Bombe de baie”
Și mie îmi plac bombele de baie… Am aflat o groază de lucruri noi din acest articol și mai ales ca e la îndemână sa faci astfel de produse acasa
Waaa, ce idee misto si cat de fain arata.
I want, I want, I want! I must have!
Am auzit si eu de curand de sare Epsom, cred ca o sa caut pt. insomniile mele.
De mult mai citisem un material despre realizarea acestor produse de baie, și chiar mi-am propus sa le realizez cândva. Asa ca acum pot spune ca o iau ca pe un semn… Ca am ceva mai mult timp și piticul meu sigur va fi super incantat sa ma asiste! Mulțumesc mult pentru material
Super faina ideea ta, cred ca o sa-mi fac si eu cateva sa vad daca imi ies 🙂
Eu fac frecvent bombe de baie.Cred ca ai adaugat cam multa apa si din cauza aceasta au iesit mai poroase. Ale mele ies exact ca cele din comert (intr-adevar am si formele speciale)
Ce minunat. Imi voi face si eu bombe de baie. Multumesc de reteta.
Super. Mi-ai dat de gandit. Dar nu am in casa tot ce imi trebuie. Insa, cu prima ocazie cand ies din casa voi lua.
Ce idee drăguță! Nu am încercat până acum să îmi fac singură bombele de baie. Mereu am achiziționat când am avut nevoie.
Imi plac la nebunie da nu cred ca am rabdare sa mi le fac eu, mai bine cumpar una si gata 😂
Foarte interesant și mai ales util din multe puncte de vedere.
Mi-a plăcut ce și cum ne-ai introdus în lumea DIY dar și faptul că ți-ai asortat manichiura cu bombele de baie.
Felicitări!
Ce faine sunt aceste bombe! Nu m-am gandit niciodata ca le pot face acasa, trebuie neaparat sa incerc. O sa recitesc cu atentie recomandarile tale.
Mă bate gândul să încerc să fac și eu bombe de baie. Nu pare așa de greu cum credeam eu.
Eu fac dus, nu prea le folosesc dar imi plac, insa nu cred ca am rabdare sa le fac eu.
Te felicit pentru rabdare! Eu n-as putea sa imi fac singura, mi se pare prea migalos.
Genial! Multumesc mult pentru informatie. Chiar voi cauta sa imi fac si eu aceste bombe de baie. Iar articolul tau mi se pare minunat structurat si usor de asimilat pasii 🙂
Chiar ar fi interesant sa-mi fac singura bombe de baie, sunt curioasa ce ar iesi.
Curiozitatea e mare, cred ca o sa incerc.