Platforme de eCommerce. Cum mi-am deschis magazin online pe Gomag, in 30 de minute

Platforme de eCommerce.

Cauti o platforma de comert electronic pentru a-ti lansa afacerea in online? Te preocupa diferentele dintre diversele platforme existente pe piata si nu stii pe care s-o alegi? Vrei doar sa-ti indice cineva cea mai buna platforma, ca apoi sa-ti pornesti un magazin online? Imi pare rau ca te deziluzionez, dar nu exista cea mai buna platforma in mod generic. In schimb, exista cea mai buna platforma de ecommerce potrivita afacerii tale. Modul in care scaleaza un magazin online depinde aproximativ 90% de platforma ecommerce aleasa. Trebuie doar sa cauti platforma care-ti va oferi analizele dorite la cel mai bun cost/beneficiu, cea care va creste odata cu magazinul tau online, care-ti va oferi toate caracteristicile de care ai nevoie, chiar daca aceste nevoi se vor schimba in timp. Singur, fiindca tu cunosti cel mai bine idea ta de afacere, stii ce fel de magazin online iti doresti.  Eu, de exemplu, mi-as deschide magazin online pe Gomag, platforma de comert electronic romaneasca, si o sa-ti demonstrez de ce.

Platforme de eCommerce. Cum sa deschizi un magazin online in 30 de minute

Comertul electronic este viitorul!

Nimic bun nu începe fara a construi un plan, iar eu imi fac planuri cum sa-mi deschid un magazin online si pe ce platforma sa fie acesta.  Azi, comertul online valoreaza in SUA 2,8 trilioane de dolari si va fi de aproape dublat la 4,48 trilioane pana in 2020. Se pare ca in 2018, aproximativ 1,8 miliarde de persoane din intreaga lume au achizitionat bunuri online, iar in 2021, peste 2,14 miliarde de persoane din intreaga lume sunt asteptate sa cumpere bunuri si servicii online. Am fost curioasa sa aflu mai multe date, mai ales pentru Romania si Europa, dar din pacate pentru ele ar trebui sa am cont platit pe Statista. Poate ai tu si atunci completam impreuna tabloul numarului de cumparatori digitali din Romania, Europa. Daca nu esti convinsa, citeste articolul TOP 3 motive pentru care sa-ti deschizi un website daca detii o afacere .

In timpul pandemiei de COVID-19 s-a vazut cel mai bine cat este de importanta este prezenta online. Acum era nevoie de o oportunitate de a actualiza clientii fideli, de a aduce venituri suplimentare (daca magazinul fizic a fost inchis) si de a oferi noi optiuni, cum ar fi serviciile virtuale sau programarea pickup-urilor. Si cei mai multi antreprenori nu au avut timpul necesar de a face acest lucru. Asta presupunand ca au avut banii necesari.

tendințe de comerț electronic

Ce este o platforma de comert electronic?

Platforma de comert electronic este o aplicatie software care permite intreprinzatorilor online sa exercite functii complexe atat in front-end, cat si in back-end si isi gestioneze site-ul, marketingul, vanzarile si operatiunile. Platforma de comert electronic indeplineste rolul de a fi sediul de afaceri digital. Platformele de comert electronic poate fi de mai multe feluri:

  • poti sa o dezvolti singur, tu sau cineva din echipa ta sa-ti programeze platforma in functie de nevoi si cerinte (hai sa radem, daca stiai sa faci asa ceva n-ai fi ajuns in veci pe articolul meu),
  • sa externalizezi unui expert ( daca aveai bani de asa ceva nu ajungeai pe blogul meu),
  • sa vinzi doar pe piete si retele sociale (marketplace, Facebook, dar nu mi se pare o solutie viabila),
  • sa alegi o solutie prestabilita care-ti ofera tehnologia necesara ca tu te poti concentra pe vanzari ( aici ne afla noi doi).
    • Folosirea unei platforme open source dezvoltata de experti (Prestashop, Magento, Woo Commerce);
    • Solutii SaaS unde platesti sa utilizezi software-ul ca serviciu (Gomag);
    • Platforma autorizata creata de companii de software precum IBM, Oracle ( sunt recomandate companiilor nu mari, ci foarte mari).

La fel cum un spatiu comercial offline are diverse limitari, la fel au si platformele de comert electronic. Aceste limitari iti pot complica afacerea. Nu exista platforma care sa functioneze pentru orice magazin online, in orice conditii si pentru eternitate. Exista diverse alternative, iar tu trebuie sa-ti rupi timp pentru a le cerceta, compara si alege varianta potrivita tie, dar nu inainte de a-ti cunoaste bine nevoile curente ale afacerii tale.

Am o idee excelenta!

Idei de afaceri blogger-esti

De ce spun ca-s in aceeasi oala cu tine? Ma tenteaza domeniul asta de ceva vreme. Dupa cum bine stii exista persoane fizice care castiga bani in online fara sa vanda printr-un magazin online. Aici ma incadrez si eu castigand de exemplu din linkurile de afiliere. Daca te uiti la suprafata, bloggerii nu par a vinde ceva online, dar nu-i asa, ei au un hobby transformat intr-o afacere si au multe de oferit in ceea ce priveste comertul online. Bloggerii au un fel de companie orientata catre servicii, iar cei aventurosi, dispusi sa-si asume provocari pot trece la nivelul urmator- magazinul online. Am la activ doua incercari, acum sunt la a treia si caut magazin online la cheie.

Cat costa un magazin online si de ce - Adrian Zamfira

Cat costa un magazin online si de ce – Adrian Zamfira

Ecommerce No Bullshit – Cosmin Daraban

Orice iti doresti - Derek Sivers

Orice iti doresti – Derek Sivers

Gandeste maret, actioneaza prudent - Jason Jennings

Gandeste maret, actioneaza prudent – Jason Jennings

Aplicatie pe smartphone

Acum patru ani, ASBO- ASociatia Bloggerilor Olteni, ONG al carui membru fondator sunt, a castigat un proiect finantat in cadrul programului de responsabilitate sociala HEINEKEN pentru Comunitati, editia 2016 si a trebuit sa facem o aplicatie pe Android. N-am facut-o eu, a fost o munca de echipa, dar asa mi-au inflorit ideile. Tot atunci mi-am cumparat cateva cursuri online, ba chiar m-am inscris la master, la Marketingul afacerilor electronice. Ce voiam sa fac? Sa pun la dispozitia utilizatorilor o platforma online prin intermediul careia sa-si poata vinde imbracamintea si incaltamintea nefolosita. Eu aveam nevoie de asa ceva, cumpar diverse chestii online pe care mai apoi nu le port din varii probleme. N-a iesit nimic. Aplicatia era pur si simplu un lucru mult prea complicat pentru mine, asa ca am incercat ceva mai simplu.  Mi-am instalat pe blog pluginul WooCommerce WorldPress.

Magazin online pe WooCommerce WordPress

WooCommerce WordPress este un plugin folosit de catre siteurile din WordPress pentru a adauga functionalitati de ecommerce. E activ de ceva vreme, 2011, si are marele avantaj ca este construit pe cel mai popular CMS, sistem de gestionare a continutului din lume ( https://w3techs.com/ spune ca are o cota de piata de 63,3%, Joomla 4,2%, Shopify 4% ) – WordPress. WooCommerce este open source, deci poti adauga sau modifica functii in back-end, are peste 500 de pluginuri care contin inclusiv plati, marketing, si este gratis. Chestia cu gratuitatea e buna, dar e cu dus si intors, trebuie sa inveti sa-l configurezi si cum sa gasesti, dezvolti pluginuri speciale pentru a-ti imbunatati magazul. Asta cam sperie, mai ales un incepator, dar daca nu-i presat de timp si are macar vreo 3-4 luni la dispozitie cat sa scroleze tot netul, merge.

Platforma de eCommerce potrivita

Avand blogul activ si ideea de afacere pe faschion, mi-am instalat WooCommerce, am adaugat alte pluginuri, toate free:

  • Facebook pentru WooCommerce care ajuta la crearea de relatii de durata si maximizeaza performanta campaniilor prin optimizarea anunturilor,
  • WooCommerce Google Analytics prin care obtii analize de comert electronic gratuit;
  • PayPal Checkout cea mai recenta si cea mai mare extensie de plati de la PayPal care permite clientilor sa cumpere direct din paginile de  produse;
  • WooCommerce Shipping;
  • Mailchimp pentru WooCommerce;
  • LiveChat pentru WooCommerce;
  • o tema pre-construita

, dar, si e un mare daaar, plugn-urile premium care au multe functii nu sunt gratuite sau nu-s folosite de catre romani (ca exemplu PayPal). Chestia e ca taman alea iti trebuiesc: integrare facturare electronica, marketing cross-channel, chatbots, cautare de furnizori pentru livrarea de expedieri, mai ales ca vrei sa elimini riscurile de securitate. Vorbind in mod realist, pentru a obtine rezultate de calitate superioara, merita si trebuie sa investesti ducandu-te catre optiuni platite. Se pare ca avem de-a face cu o conceptie gresita, construirea unui magazin online, functional in Romania, pe WordPress, nu-i gratuita. Desi exista CMS-ul gratuit, exista lucruri pe care trebuie sa le platesti:

  • hosting -spatiul pe server;
  • integrarea comertului electronic – adaus de instrumente ce permit vinderea de produse online;
  • plugin-uri – aplicatii care adauga functionalitati;
  • template;
  • daca nu ai abilitati tehnice mai adaugi si un dezvoltator care sa te ajute la construire si multe altele.
Start in antreprenoriat - Cristian Onetiu

Start in antreprenoriat – Cristian Onetiu

Online de simplu - Lorand Soares Szasz, Simina Porosnicu

Online de simplu – Lorand Soares Szasz, Simina Porosnicu

Fii obsedat sau fii mediocru - Grant Cardone

Fii obsedat sau fii mediocru – Grant Cardone

Secretele succesului in era digitala - Dale Carnegie

Secretele succesului in era digitala – Dale Carnegie

Magazin online pe Shopify

Pandemia asta se pare ca are si avantaje – ai mult tmp de scrolat. Asa am descoperit ca in aceasta perioada ai acces gratuit la Shopify timp de 90 de zile. Merita incercat ca sa te pui cat de cat in tema si sa stii cam ce sa ceri la o solutie prestabilita de SaaS, ca asta e de noi (te-am bagat cu mine in aceeasi oala presupunand ca nu ai prea multe cunostinte tehnice in domeniu). Dupa ce se termina perioada free pretul e de 29 USD / luna (magazin online) sau de 9 USD / luna (pentru a vinde prin intermediul retelelor de socializare). Mi se pare buna platforma pentru incepatori, mai mult pentru invatat, dar nu si sa te lansezi in industria comertului electronic.

Magazin online pe Gomag. Cine este Gomag?

Tot scroland pe net si cautand pe Google Trends ce exploreaza altii pe subiectul platformelor de comert electronic, in Romania, am ajuns sa cunosc si sa-mi fac cont demo pe Gomag. Pe o perioda de 15 zile totul e gratis si in timpul asta poti testa piata.

Testeaza Gomag!

 

Foto: https://www.gomag.ro/

Gomag este o platforma de comert electronic romaneasca special conceputa pentru a permite antreprenorilor fara abilitati tehnice sau web, sa isi construiasca si sa lanseze propriul magazin online, fara a recurge la codare. Gomag este o solutie gazduita, o platforma ecommerce inchiriata, care iti ofera integrarea pe piata din Romania. Vei fi integrat in ecosistemul de comert electronic romanesc si nu-ti mai bati capul cu amanunte sacaitoare, ai totul asigurat. Peste noapte ai un magazin online la cheie.

Gomag este un  SaaS (Software as a Service) iar asta inseamna ca tu nu detii o copie a software-ului, ci platesti o taxa lunara ca sa-l utilizezi. Marimea taxei este in functie de cerintele magazinului tau electronic.

Preturi abonamente Gomag

Gomag este o platforma care ruleaza in cloud, asa ca nu-ti face griji. Atata timp cat ai acces la internet, poti sa-ti gestionezi magazinul de oriunde din lume. Publicul tinta al platformei sunt antreprenorii fara abilitati de dezvoltare web sau cu foarte putine, dar care au idei de afaceri bune. Unii dintre ei poate au deja magazine fizice si vor acum sa-si vanda produsele online. Ei apeleaza la Gomag pentru a-si face repede magazin online si asta fara sa aiba batai de cap. Vor magazin online la cheie si asta primesc. Farmecul platformei este ca nu esti niciodata pe cont propriu, ai pe cine intreba, cu cine te sfatui si asta in limba romana. Gomag este o platforma 100% romaneasca, ce-ti acorda suport complet. Ai multe optiuni de asistenta, training 1:1, suport pe diverse canale, resurse, plugin-uri, astfel incat sa-ti adaptezi magazinul online conform nevoilor tale. In plus, exista o baza foarte mare de utilizatori ai acestei platforme, pe care ii gasesti pe grupul de Facebook. Aici poti intreba orice si sigur te va ajuta cineva care deja s-a lovit de aceasta problema. Cat priveste ingrijorarea mea vis-a-vis de GDPR, Gomag este o solutie gazduita si platita, asa ca aspectul securizat de prelucrare a datelor si captare zic eu ca este responsabilitatea lui (desi in calitate de proprietar de afaceri, ai obligatia de a te asigura ca toate datele capturate prin intermediul platformei sunt facute in mod legal).

Am pornit de la premiza ca-i o platforma pentru antreprenori, deci primul lucru pe care trebuie sa-l ai este firma. Cum dorinta ta de patrundere pe piata online nu-i de azi, banuiesc ca deja ai domeniu, pachet de gazduire, imagini ale produselor. Ce ti-ar mai trebui? Un logo, un certificat SSL, cam atat. Banuiesc ca ai un procesator de plati preferat, cauta-l in platforma ( ai integrari preexistente cu MobilPay, PayU, Plati Online, ING, PayPal, EuPlatesc.ro, LibraPay etc, sigur il vei gasi) si completeaza contractul cu ei. La fel trebuie sa procedezi spre a intocmi contractul cu serviciul de curierat ( ai 12 variante de unde poti alege).

Procesatori de plati Gomag

Concluzia? Tot ce-ti trebuie gasesti in Gomag, magazinul vine de-a gata, tu doar il personalizezi conform dorintelor tale cu ajutorul unui ecosistem vibrant. Iti alegi un template care sa-ti puna in valoare magazinul, adaugi pozele de produs si descrieri ale lor atractive, configurezi emailul, curierul, detaliile de plata, de facturare, adaugi logo-ul si bannerele. Gata! Versatilitatea, uzabilitatea si accesibilitatea platformei Gomag va aduce succesul in calea magazinului tau. Asta il face atat de popular. Sa curga comenzile!

Spaima mea -GDPR-ul

Stii ce ma ingrozeste pe mine cel mai tare? Conformitatea cu GDPR-ul. Nu-s un profesionist in domeniul juridic, asa ca m-am agitat ceva cu blogul de cand a intrat anul trecut in vigoare GDPR-ul. Ideea e ca nici acum nu-s sigura ca-i bine ce am facut. Ia transpune tu asta la nivel de magazin online. Soc si groaza! Construirea unui site web presupune indeplinirea multor cerinte legale cu privire la protectia datelor si confidentialitatea vizitatorilor:

  • procesarea si pastrarea datelor in siguranta;
  • termenii si conditiile adecvate magazinului, politicile de confidentialitate si a cookie-urilor;
  • obtinerea consimtamantului explicit din partea clientilor care se inscriu pe listele de email si carora vei trimite newsletterele;
  • mijlocul prin care vizitatorii opteaza sau revoca consimtamantul pentru utilizarea cookie-urilor neesentiale.

Platforme de eComerce

Cum mi-am creat propriul magazin online in 30 de minute

Esti gata sa afli cum mi-am creat propriul magazin online in 30 de minute? Ai o idee minunata de produs si ai vrea să vezi daca este cineva dispus sa-l cumpere. Ai noroc, acum nu mai trebuie sa fii un dezvoltator web cu experienta pentru a-ti construi un magazin online. Il faci repede pe Gomag. Eu mi l-am făcut in 30 de minute.

Zis si facut! Am inceput testarea platformei Gomag si mi-am creat magazinul „Cosmetice Handmade” pe Gomag, http://cosmeticehandmade.gomag.ro.  Asta dupa ce mi-am facut repede un cont gratuit. Prima etapa este cea de configurare a magazinului. Mi-am ales templat-ul de design Tiffany, mi-am urcat logo-ul, mi-am gandit meniurile si categoriile ca sa fie bine grupate, pozitionate, rapid vizibile, apoi mi-am adaugat produsele in magazin. Am activat procesatorul de plati, curierul, datele de facturare, am adaugat bannere.

Pe meniul principal se bazeaza in navigare cam 50% din vizitatori, iar pe logo aproximativ 48%. 86% din cei care intra pe magazinul online se asteapta sa aiba structurat tot, in mod vizibil, pe home page, asa ca mi-am dat putin interesul. Cat a durat? Cam o jumatate de ora. Cum a iesit? Uite.

Magazinul meu online pe mobil

Varianta pe Desktop

Produs din magazinul meu online pe desktop

Magazinul meu online pe desktop

Nu-ti spun inca care platforma este cea castigatoare in cazul meu, iti voi spune dupa ce numai dupa ce vei raspunde la cateva intrebari si vei lua in calcul cativa factori. Pentru a te ghida, am completat eu prima chestionarele.

13 Intrebari cu noroc pentru a gasi platforma ideala

Dupa ce mi-am pus cateva intrebari despre magazinul meu online si produsele comercializate in el iata raspunsurile:

  • Ce produse / servicii voi vinde?
  •  Care este nisa mea? Cui voi vinde?
    • Beauty;
    • Femei romance interesate de beauty, studii superioare, varsta 19-29 ani;
  • Există o piata in care sa pot valida mai intai daca exista cerere pentru ceea ce ofer?
    • Exista posibilitatea de a face acest lucru pe Gomag (15 zile poti face asta chiar gratis!!!). Eu am incercat cu Twitter Lead Generation, e gratis, dar la cat se foloseste in Romania Twitter rezultatul e irelevant. Acum o sa incerc pe Gomag, tot gratis.
  • Pot vinde mai intâi pe retelele de socializare?
    • Binenteles;
  • Unde voi vinde?
    • Deocamdata doar Romania si doar online; Nu ma gandesc inca la internationalizare;
  • Limba suportului platformei pe care o sa vand?
    • Prefer romana, dar nu exclud engleza;
  • Am un dezvoltator in echipa mea?
    • Nu;
  • De ce fel de integrari am nevoie?
    • facturare electronica, marketing cross-channel, chatbots, cautare de furnizori pentru livrarea de expedieri, etc;
  • Volum de produse?
    • Mic;
  • Nivel de personalizare grafica?
    • Mic;
  • De ce metode de plata am nevoie?
    • Modalitățile de plata pentru finalizarea unei comenzi online vor fi: numerar la livrare si online cu card bancar;
  • Valoarea de inceput a investitiei?
    • 3000 euro;
  • Timpul dorit pentru a finaliza magazinul online?
    • 6 luni.

Factori de luat in considerare in alegerea platformei de comert online

  • Pret – Deoarece nu dispun de o valoare mare de bani vreau sa ma incadrez in minimum minimorum, caut pretul cel mai mic de platforma.
  • Asistenta tehnica – In limba romana mi-e cel mai confortabil sa solicit asistenta si daca ar fi si 24/7 ar fi ideal.
  • Sabloane, template-uri – As prefera sa nu existe taxe suplimentare, dar nici nu vreau ca magazinul meu sa aiba o multime de frati asemanatori, ca doar trebuie sa am magnet la clienti. Designul conteaza, mult de tot.
  • Personalizare – E musai sa fie facuta personalizarea fara sa trebuiasca sa umblu la coduri.
  • Aplicatii integrate – App-uri si add-on-uri, facturare electronica, marketing cross-channel, chatbots, cautare de furnizori pentru livrarea de expedieri, aplicație Facebook, email marketing,   integrare cu cele mai utilizate gateway-uri de plata din Romania, analize si rapoarte nu numai in raport cu vanzarile, ci cu intreaga calatorie a clientului; gestionarea stocurilor si comenzilor, plus manipularea transportului,  CRM, gestionarea stocurilor, etc.
  • Hosting – Vreau ca sgazduirea site-ului sa fie al platformei, deoarece cred ca va fi mult mai buna securitatea si credibilitatea magazinului. In plus sa poata gestiona niveluri ridicate de trafic pentru ca nu doresc ca site-ul sa se prabuseasca odata ce vine Black Friday.
  • Uzabilitatea – Am nevoie de ceva simplu si intuitiv, o platforma flexibila, confortabila si usor de utilizat, nu vreau o platforma pe care sa n-o inteleg nici eu si nici clientii. O interfata usor de utilizat chiar de cei fara abilitati in lucrul cu calculatorul pentru a mari rata de conversie;
  • Scalabilitate pentru vizitatorii site-ului- Iau in calcul progresul astfel incat sa pot primi mai multi vizitatori pe site si il vreau consolidat.
  • Securitate – M-am ciocnit de diverse probleme de securitate cibernetica asa ca suflu si-n iaurt.

Platforme de eCommerce

Concluzii

Daca testezi mai multe platforme de comert online poti face comparatii de timpi de incarcare, viteza si performanta SEO, caracteristici, scalabilitate, performanta, dar numai coroborat cu modelul tau de afaceri, folosind date reale din site-ul tau, Astfel poti aprecia care varianta iti satisface nevoile si care functioneaza cel mai bine pentru tine. Pentru mine cea mai buna varianta este Gomag.

Cu Gomag primesti mereu suport si capeti liniste sufleteasca cu privire la aspectele tehnice ale mentinerii site-ului, inclusiv pe partea de securitate. Pentru celelalte platforme mi se pare ca exista o curba abrupta de invatare si ai mult mai multe configurari de facut si cine crezi ca sta sa-ti ofere suportul de care ai nevoie. Asta daca stii bine engleza, ca altfel n-ai nicio sansa.

Acum te las sa alegi care platforma de comert electronic te avantajeaza pe tine si afacerea ta. Alege in functie de ce ti-am spus mai sus si de obiectivele si nevoile tale, dar cred ca Gomag este calea corecta. Iti recomand sa incepi o proba gratuita, sa te joci cu platforma, sa simti afinitatea dintre voi. Daca ai nevoie de ajutor, Iulia de la Gomag te poate indruma. Eu mi-am facut contul la ora 22, iar dimineata am fost sunata de catre ea ca sa ma intrebe daca ma poate ajuta cu ceva. Mi-a placut foarte mult promtitudinea si modul de abordare.

Pentru ca traversam perioada grea a pandemiei cu COVID-19, cred ca ar fi indicat daca ai urmari articolul scris de catre Cosmin Daraban, Cofondator SilkWEB & Gomag, 10+ sfaturi pentru afacerile online in perioade critice.

Decizia iti apartine! Indiferent ce alegi, iti doresc noroc in calatoria ta pe taramul comertului electronic! 

23 de comentarii la „Platforme de eCommerce. Cum mi-am deschis magazin online pe Gomag, in 30 de minute

  1. Wow, ai ceva material de citit aici. Pentru cineva care chiar cauta asa ceva, este foarte bine structurat. O prietena vrea sa lanseze o mica afacere si cred ca are nevoie si de un site pentrua sta. Am sa ii spun despre asta.

  2. Instrucțiuni pas cu pas și idei foarte practice.
    Articolul tău m-a pus pe gânduri și mi-ai oferit câteva idei.
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.