Datorita evenimentului #prinHD, eveniment care-si propune promovarea judetului Hunedoara, am descoperit Tinutul Padurenilor. Judetul Hunedoara este unul din cele mai atragatoare judete ale Romaniei, aici se afla multe obiective turistice, monumente arhitectonice si peisaje uimitoare, dar din pacate prea putin cunoscute. Aici se afla cele doua epicentre ale genezei poporului nostru: capitala statului dac inainte de venirea romanilor- Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, impreuna cu celelalte 5 fortarete dacice ale lui Decebal (Luncani – Piatra Rosie, Costesti – Blidaru, Costesti – Cetatuie, Capalna si Banita) si Sarmizegetuza Ulpia Traiana din Tara Hategului- capitala provinciei romane Dacia, toate facand parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO. Localnicii sunt oameni mandri: de bogatia minereurilor din munti fie ele aurifere, fie feroase; de personajele emblematice care s-au nascut si au trait pe aceste meleaguri: Burebista, Decebal, Iancu de Hunedoara, Crisan, Aurel Vlaicu, Ioan Budai-Deleanu, Desusianu; de frumusetea rapitoare a peisajului; de bogatele si variatele traditii etno-folclorice si religioase.
Tinutul Padurenilor
Tinutul Padurenilor se afla la cativa kilometri de Hunedoara si de uimitorul Castel al Corvinilor. Este o zona originala, unitara si destul de conservatoare datorita izolarii sale. Se spune ca-i vine numele de la faptul ca prin orice loc ai fi incercat sa treci, dadeai de o padure.
Am cautat impartirea sa administrativ- teritoriala: comuna Batrana cu satele Fata Rosie, Piatra, Rachitaua, Batrana; comuna Bunila cu satele Bunila, Alun, Cernisoara, Florese, Poienita Voinii, Vadu Dobrii; comuna Cerbal cu satele Aranies, Feregi, Merisoru de Munte, Poiana Rachitelii, Poienita Tomii, Socet, Ulm; comuna Ghelari cu satele Govajdia, Plop, Ruda; comuna Lelese cu satele Cerisor, Runcu Mare si Sohodol; comuna Lunca Cernii de Jos cu satele Fantana, Gura Bordului, Lunca Cernii de Sus, Meria, Negoiu, Valea Babii si Ciumita) si comuna Toplita cu satele Dabaca, Dealu Mic, Goles, Hasdau, Mosoru, Valari, nume care mie nu mi-au spus nimic, dar care reprezinta acasa pentru padureni. Acestia se indeletnicesc in mod traditional cu agricultura, cresterea animalelor, mineritul, metalurgia, prelucrarea lemnului si si-au ridicat casele pe culmile dealurilor, dar intr-un mod unitar, la fel ca in satele de la campie. Credeam ca acest tinut se afla la altitudine mai mare, poate datorita proximitatii versantilor Muntilor Poiana Rusca, Retezat, Parang, dar de fapt zona este o depresiune alcatuita din vaile a sapte rauri.
Strabatand zona am dat la Ghelari de o harta turistica a zonei foarte interesanta, harta care cuprinde urmatoarele trasee:
- Traseul Baiesilor (minerilor)- refacerea traseului zilnic parcurs de minerii din satele Ruda, Florese, Valari Toplita, Golesi pentru a intra in sut la mina din Ghelari;
- Traseul Fierului- drumul parcurs de minereul de fier si locatii de prelucrare existente inca de pe vremea romanilor
- Traseul Marmurei- cariera de marmura de la Alun, monumentul istoric -biserica din lemn 1714;
- Traseul Ecumenic- lacase de cult;
- Aventura in Padurime;
- Manastire si lac Cincis, traseu care trece prin padurea de castani comestibili;
- Valea Runcului ce contine printre peisaje minunate si situri cu obiective industriale unice la vremea lor in Transilvania si partial cunoscute in Europa.
Periplul #prinHD n-a cuprins vreun traseu dintre acestea, ci un amalgam din bucati ale lor. Drumul ne-a purtat de pe malul Lacului Cincis, o frumoasa zona turistica de agrement care include numeroase pensiuni, printr-un cadru pitoresc, peisaje frumoase, puncte de belvedere, forme de relief spectaculoase, sate padurene cu arhitectura locala unica si un obiectiv industrial interesant- Furnalul de la Govajdia. Ce as fi vrut sa vad, dar timpul nu ne-a permis a fost padurea de castani, padurea de ciresi si liliac salbatic, cariera de marmura si biserica de lemn datand de la 1714, Cascada Clocota, Pestera Bolii. Raman pe alta data.
Lacul Cincis
Primul obiectiv turistic demn de semnalat este Lacul Cincis cu pensiunile ce- l inconjoara. E un loc minunat cu aer curat, o liniste de nedescris, unde te poti bucura de relaxare in natura, de cantul pasarelelor, de multitudinea stelelor vazute pe cer, de o plimbare cu barca, de pescuit, de prepararea unui gratar sau poti sa contempli un apus sau rasarit de soare pe lac. Lacul a fost infiintat acum 60 de ani ca urmare a construirii Barajului pe raul Cerna (1962-1963), la circa 10 km de Hunedoara. Barajul a fost menit sa alimenteze cu apa combinatul siderurgic din Hunedoara si sa previna inundatiile pe raul Cerna pana la varsarea sa in Mures. Lacul de acumulare are peste 250 ha, iar adancimea sa maxima depaseste 30 metri. El a fost construit pe vatra satelor Cincis, Cerna si a catorva catune. Structura sa arcuita care leaga cei doi versanti are la baza o grosime de 14 metri, iar la coronament 4,5 metri. Lungimea este de 221 metri, inaltimea de 48 metri si se ridica la circa 300 metri deasupra marii.
Azi, lacul este o zona minunata de relaxare, doar ca n-am vazut locuri directe de acces catre apa, ci numai de pe proprietati private. Pensiuni pe lac sunt multe, ai de unde alege, dar noi am stat la Vila Ponton, aflata la 24 de kilometri de Hateg, 17 kilometri de Hunedoara, 35 de kilometri de Deva. Cu o plaja si o terasa privata, o piscina in aer liber, un salon, o bucatarie, un gratar la comun, locatarii celor 5 camere spatioase nu pot fi decat incantati. La fel a fost si grupul nostru de bloggeri: Daniela Bojinca, Cristina Durau, Rahela Petrescu, chimisto-folkistul Marius Matache, Marius Mandache, Danuel Botea, Marian Buzarnescu, Calin Bobora, plus un fost participant la masterchef, Alexandru Hora.
Am crezut ca lacul este natural, dar ulterior am aflat ca este un lac artificial, de acumulare. Initial aici, la poalele Muntilor Poiana Rusca, a fost vatra satului Cincis, iar stramutarea lui i-ar fi adus si renumele lacului de „blestemat”. Se zice ca uneori, cand scade nivelul apei, se mai poate zari turla fostei biserici, biserica ce era atestata documentar de la 1360.
Poienita Voinii- Casa lui Dragan Muntean
Dupa o vizita la Complexul Integrat Avicol, AVIS 3000, o recreere culturala si gastronomica la Cafeneaua dependenta de cultura- „Jos Palaria”, am plecat sa vizitam Tinutul Padurenilor. Prima oprire a fost la Poinita Voinii, la casa renumitului rapsod popular, Dragan Muntean. Casa mica avand amprenta arhitecturii locale adaposteste astazi un muzeu dedicat cantaretului de muzica populara, dar si al obiectelor de arta faurite de mesterii zonei, fie ca e vorba de portul inconfundabil al zonei sau de prelucrarea artistica a lemnului integrata in piese utilitare sau ceremoniale. Astfel de obiecte innobilate cu sufletul mestesugarilor erau intalnite in orice gospodarie a padurenilor si sper ca in zona sa se fi transmis tainele lor, sa nu fie pierdute pentru totdeauna.
M-au frapat costumele populare padurenene, daca la barbati piesele de baza: camasa si izmenele seamana cu ceea ce am mai vazut prin alte zone ( cu singura diferenta -lungimea mare a camasilor si o vesta neagra care mi s-a parut a aduce cu costumul secuiesc), portul de sarbatoare al femeilor impresioneaza prin gradul de impodobire.
Iile sunt cusute cu motive stravechi pe o suprafata impresionanta, fara a lasa prea mult material la vedere. Initial am crezut ca asocierile de puncte, linii sunt obtinute prin tesere in material, atat sunt de batute. Pe ici, pe colo, cateva costume populare au adaugate si paiete, semne ale faloseniei padurencelor.
Un alt detaliu interesant al costumului popular padurean este pieptarul, un soi de cojocel brodat manual cu motive florale si traditionale specifice romanesti. Sub rastelul cu camasi stateau cuminti niste opinci cu gurgui tuguiat, din piele de vita, asteptandu-si stapanul. Mai la dreapta statea trufas razboiul de tesut falindu-se ca el a facut cerga de pe pat si covoarele de pe jos. Masuta ospitaliera iesea in evidenta cu daruri pentru vizitatori: palinca de pruna de-a tare si renumitele placinte padurene, iar in dulap stralucaeu insoare vasele de ceramica frumos pictate.
Totul era frumos aranjat asteptandu-si stapanul, dar din pacate acesta a plecat intr-o lume mai buna. Dragan Muntean este un renumit rapsod popular de muzica populara. Calitatile vocale si interpretative i-au fost recunoscute nu numai de catre padureni, ci si de catre intreaga Romanie. Cea mai importanta manifestare etnofolclorica a zonei este Festivalul Padurenilor si de la moartea rapsodului acesta este organizat anual in Poienita Voinii, satul sau natal.
In urmatorul articol o sa va povestesc despre urmatoarele obiective turistice din Tinutul Padurenilor:
- Furnalul de la Govajdie;
- Biserica Ghelari;
- Observatorul turistic Mestacanet.
P.S.
#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.
28 de comentarii la „Tinutul Padurenilor – Lacul Cincis, Casa memoriala Dragan Muntean”
Ce tara frumoasa avem! Mi-a placut foarte mult acel magazin cu costume traditionale padurene.
Minunat traseu, excepționale locuri! M-am simțit minunat, de parcă aș fi fost cu voi în acele locuri.
Locuri care vorbesc despre noi și România noastră!
Am fost în vară prin Ardeal și Maramureș unde am descoperit oameni si locuri la fel de minunate.
Am fost pe aici cand eram studenta, in practica geografica. Locuri superbe, le-as mai v izita oricand, daca as avea ocazia!
Eu locuiesc in judetul Hunedoara, la doar 15 km de Lacul Cincus si l-am vizitat in multe weekend-uri ! Avem o tara tare frumoasa 🙂 .
Mi-ar plăcea să vizitez acest traseu
Trebuie sa ajung și eu pe acolo! Este un loc minunat ce merita vizitat 🤗
Noi am vizitat Lacul Cincis si ne-a placut mult, Tara Hategului este minunata.
Dacă nu as fi citit articolul tău, cred ca nu as fi aflat niciodată de aceasta zona. Și rușine sa îmi fie. Chiar pare foarte frumoase și îmi dau seama ca acolo chiar ai ce vizita
Ce frumos! Poate candva am sa ajung si eu prin zona aia. E cam departe de mine dar nu e imposibil de ajuns 🙂
Avem atatea locuri frumoase in tara asta incat nu apucam sa le vedem pe toate intr-o viata. Nu am fost niciodata in Hunedoara dar acum dupa ce am citit articolul tau imi doresc sa ajung. Iile alea sunt absolut superbe!
Cat de frumos, avem o tara minunata dar pacat ca nu ne permitem sau nu vrem sa o vizitam… Nu am fost in aceasta zona dar tare mi-ar placea
Ce deosebite sunt costumele populare ❤️
Ce frumos traseu. Cred ca e perfect pt o calatorie placuta. Costumele traditionale sunt tare faine.
WOW, m-a bucur mult când descopăr așa locuri frumoase in România. Doresc sa ajung și eu cât mai curând cu putință.
Lacul Cincis este si pe lista mea de vizitat! O imagine superba!
Foarte frumoasa zona… superbe amintirile si pozele tale!
Ce locuri frumoase ati vazut! In zona aia nu am ajuns pana acum, este pe lista.
Chiar am asistat la o lectie de istorie interesanta. Nu stiam mai nimic despre tot ceea ce ne-ai povestit
Wow, chiar pare un loc de poveste! As vrea sa ajung si eu acolo pentru o sesiune de relaxare. ^_^
Ce articol cuprinzator! Iar mi-ai facut pofta de umblat! Costumele populare imi plac si mie foarte mult. Nu sunt genul de persoana care se imbraca in ie, dar recunosc valoarea unei astfel de piese traditionale si ori de cate ori am ocazia sa vad o expozitie de costume populare o cercetez cu interes.
Avem o tara asa frumoasa… multe tari nu au ce avem noi.
O zona absolut minunata! Sper sa o vizitam si noi cat de curand!
Nu am avut până acum ocazia de a vizita acele meleaguri, dar tare mult mi-ar plăcea! 🙂