Sunt zile in care starea noastra de sanatate nu e pe roze. Fie ca vorbim despre o banala raceala, despre o toxiinfectie alimentara, indigestie sau o afectiune mai complicata, corpul trage semnale de alarma ca ceva nu e in regula. In acele momente, in loc sa constientizam ceea ce se intampla, evitam sa actionam in consecinta si facem greseli, mai simple sau mai grave, care ne agraveaza problemele de sanatate fie pe moment, fie pe termen mai indelungat. Tu cum reactionezi atunci cand esti bolnev? Mergi la doctor sau nu?
Iata care sunt cele mai comune greseli pe care le facem atunci cand ne simtim rau si cum trebuie sa le evitam pentru o stare de sanatate buna:
Evitam sa mergem la doctor
Cea mai comuna greseala pe care o fac tot mai multi romani este sa amane vizita la doctor in momentul in care se simt rau. Potrivit unor studii din 2017, 3 din 4 romani isi pun singur un diagnostic, iar 30% dintre romani nu au fost deloc la medic in ultimul an. Aceasta practica tot mai frecventa nu face decat sa adanceasca numarul celor care isi risca sanatatea. Orice problema medicala devine de netratat in momentul in care se ajunge la medic prea tarziu. Chit ca esti o persoana ocupata sau iti este teama de drumurile pana la doctor sau chiar de posibilul diagnostic, gandeste-te ca iti faci tie un serviciu prin simpla programare la o consultatie. Atunci cand esti bolnav, mergi la doctor! Retine, este mai bine sa previi decat sa tratezi.
Practicam autodiagnosticarea si automedicatia
Pe premiza “am auzit eu ca face bine” sau “asta am luat si data trecuta”, tot mai multi oameni prefera sa isi puna singuri un diagnostic si sa mearga la farmacie pentru tratament. Riscul? Poti, si cu mari sanse, sa gresesti medicatia. Sau sa fie ceva mult prea grav pentru a fi tratat cu un banal medicament. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca, de cele mai multe ori, automedicatia trateaza doar simptomele si nu boala propriu-zisa. Chiar daca este vorba de o durere de cap, aceasta poate ascunde o problema medicala mult mai grava. In consecinta, cel mai bine este sa pui mana pe telefon si sa faci o programare la medicul de familie.
Nu mergem la un control de rutina
Chiar daca te simti perfect, nu este bine sa ignori controalele de rutina recomandate de toti medicii, care se fac anual. Lipsa simptomelor nu inseamna neaparat un corp sanatos tun. Cel mai bine este sa faci o lista cu toate controalele recomandate de doctori, sa te gandesti care au fost ultimele controale la care ai mers si sa te programezi acolo unde ai nevoie. La aceasta categorie intra si controlul stomatologic, de doua ori pe an, dar si analizele medicale, care pot raspunde la multe intrebari cu privire la corpul tau.
Uitam de efectul benefic al plantelor
Proprietatile terapeutice ale plantelor sunt cunoscute inca din timpuri stravechi. In continuare plantele medicinale sunt folosite in tratarea diferitelor afectiuni si se fac remedii pe baza acestora. Astfel, unele cazuri medicale mai putin complicate pot fi tratate si cu remedii naturiste, iar anumite simptome de oboseala, stres, insomnie pot fi ameliorate dupa consumul unor ceaiuri. De exemplu, Biomicin Forte este un antibiotic natural ce contribuie la eliminarea microorganismelor potential patogene din tractul respirator, cel digestiv si cel genito-urinar, alicina din usturoi protejeaza inima, iar uleiul de menta te ajuta sa scapi de dureri.
Atentie, insa! Niciun medicament nu poate fi inlocuit cu un remediu naturist fara aprobarea medicului.
Tu cat de des mergi la medic? Mergi doar atunci cand esti bolnav sau faci si controale profilactice?
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com
10 comentarii la „Cum sa eviti cele mai comune greseli atunci cand esti bolnav”
Nu imi place sa iau pastile d enici un fel, incerc sa previn decat sa tratez, totusi daca trebuie ajung si la un consul, chiar daca lucrez in sistem 🙂
Daca e ceva mai complicat, merg la medic nu ma tratez dupa ureche, daca e ceva usor, apelez la tratamentele cunoscute.
Apelez la medici pentru controale și probleme grave dar iau măsuri pe care le cunosc pentru cele ușoare. Folosesc de asemeni și produse naturiste.
Mulțumesc pentru informații!
Merg la medic când este ceva mai grav, iar pastile iau la fel când este grav. Este important un program de vizite la medici și încerc sa ma țin și eu de un astfel de program chiar dacă nu reușesc mereu.
Eu ma duc la dr la cel mai mic simptom si fac si analize periodice cu toate astea tot nu am fost ferita de necazuri insa macar au fost depistate din timp si am putut actiona rapid.
Off, si eu cam evit mersul la doctor, din cauza faptului ca toata copilaria mi-am petrecut-o prin spitale. 🙁
De fel apelez la doctor mai ales daca simt ca e ceva ce nu am mai avut si nu trece in scurt timp. E bine sa nu luam orice tratament dupa ureche.
Chiar foarte adevarat, si eu uneori mai devin ,,medic,, pentru problemele mele, dar aproape intotdeauna aleg sa merg la un medic adevarat.
Ce-i drept, eu cam fac toate aceste greseli. Desi … cred ca toata lumea incearca intai automedicatia si abia apoi consulta un medic
La partea cu plantele trebuie sa recunosc ca nu ma pricep deloc.