Suntem inconjurati de inventii si inovatii. Uita-te in jurul tau. Fiecare obiect pe care-l vezi constituie o inventie, o inovatie, dar despre iscusinta, experienta, abilitatile creatoare speciale a celor care se afla in spatele lor, stim atat de putin. Avem ratiune, o inteligenta superioara oricarui animal, suntem curiosi, straluciti inovatori inca de la Homo Sapiens. Primele inventii au fost destinate sa ne ajute sa supravietuim, ca apoi acestea sa urmareasca a ne face viata mai usoara, munca mai eficienta. Imagineaza-ti cat de diferita ar fi viata noastra fara prin anumite lucruri sau procese din jurul nostru: computere, electricitate, masini, medicamente, camere foto, comert online, etc.Eesunt inventii care ne eficientizeaza siusureaza viata.
Inventia este ceva nou, ce nu a mai fost facut inainte, iar inovatia se refera la un produs sau proces caruia i se adauga valoare si utilitate. Ce au in comun inventatorii? Au curiozitate, le place sa invete, sa exploreze, sa-si foloseasca imaginatia si recunosc potentialul. Inventarea este de obicei un proces indelungat care necesita studiu, experimente si foarte multe esecuri, iar inventatorii merita recunosterea si respectul nostru. Afla mai multe despre urmatoarele trei inventii care ne eficientizeaza si usureaza viata.
Vehiculul electric
Astazi, indiferent de tipul de vehicul electric: BEV (vehicul electric cu baterii), PHEV (vehicul electric hibrid plug-in)sau HEV (vehicul electric hibrid), EREV(vehicul electric gama extinsa), NEV(vehicul electric de vecinatate), NREV( vehicule non-rutiere) gasesti usor un incarcator pentru masina electrica, fie ca e rezidential, comercial sau public, dar asta nu inseamna ca masina electrica este o inventie a timpurilor moderne. Vehiculele electrice sunt automobile propulsate de catre motoare electrice care folosesc energia electrica ce provine in principal din baterii. Ele pot utiliza putin sau deloc combustibil si nu polueaza mediul, astfel contribuind la reducerea schimbarilor climatice.
E greu de identificat inventatorul vehiculului electric deoarece face parte dintr-o serie de descoperiri care au inceput din anii 1800 cu bateria si motorul electric. Conform Wikipedia primul care a creat o masina care mergea cu un motor electric a fost Ányos Jedlik in 1828, urmat in 1834 de fierarul Thomas Davenport. Tot in acelasi ani, un profesor din Olanda Sibrandus Stratingh impreuna cu asistentul sau, Christopher Becker, au creat o masina electrică la scara mica. Prima masina electrica fabricata in SUA si-a facut debutul in anul 1890, datorita unui chimist din Iowa, William Morrison. Prima masina electrica hibrida a fost creata de catre Thomas Edison in 1898. In acelasi an, un tanar de 22 de ani numit Ferdinand Porsche a dezvoltat prima sa masina, P1, electrica. Pana in 1900 masinile electrice deja constituiau un succes, reprezentand aproximativ o treime din totalul vehiculelor aflate pe sosea. Pana si Henry Ford a explorat in 1914 optiunile unei masini electrice low-cost, dar pretul accesibil, de aproape trei ori mai mic, al modelului T introdus in 1908 si-a spus in final cuvantul. Descoperirea petrolului in Texas si implicit ieftinirea benzinei, multitudinea statiilor de alimentare cu benzina fata de disponibilitatea electricitatii in mediul rural au dus treptat la disparitia pana in 1935 a vehiculelor electrice.
Incepand cu sfarsitul anilor 1960, odata cu cresterea pretului petrolului, embargoul petrolier arab din 1973, s-a creat un interes crescand in gasirea surselor alternative de combustibil si s-a sprijinit cercetarea si dezvoltarea vehiculelor electrice si hibride. Preocuparea pentru mediu, economia in expansiune a contribuit si accentuat in anii 1990 marirea interesului pentru vehiculele electrice. Puncte de cotitura au fost aparitia primului vehicul electric produs in masa, Toyota Prius in 1997 sau anuntul din 2006 a lui Tesla Motors ca va incepe sa produca o masina sport cu autonomie de 300 de kilometri. Urmatoarea problema de rezolvat a fost existenta punctelor de incarcare, dar astazi aceasta este solutionata prin existenta unei infrastructuri internationale de incarcatoare rezidentiale, comerciale si publice. Reducerea costurilor cu bateriile electrice, imbunatatirea performantei lor au dus la reducerea costurilor vehiculelor electrice facandu-le mult mai accesibile, iar preocuparea sporita pentru mediu le face sa castige mereu in popularitate.
Stiai ca…
- „Mirosul de masina noua“ este compus din peste 50 compusi organici volatili.
- In Finlanda exista mai multe saune decat masini.
- Pe masura ce cresc temperaturile globale, florile emit mai putine mirosuri.
Fotografia
Toti purtam camere foto in smartphon-urile noastre si putem face fotografii oricand. La evenimente importante precum casatoria, apelam la un fotograf de nunta care are aparate foto profesionale, dar ce stim despre istoria camerei foto sau a fotografiei? Fotografia nu a fost in trecut nici ieftina si nici la indemana. Totul a inceput in sec XI cu un expert in optica, Ibn Al-Haytham, care a inventat aparatul foto denumit camera Pinole sau camera obscura. Era doar o cutie de lemn, intunecata, ce avea un mic orificiu prin care trecea lumina creand o imagine inversata in interiorul acesteia. Cu ea doar se urmareau imaginile formate, insa nu se reusea si pastrarea lor. Cel care avea sa fie creditat ca inventator al fotografiei, Nicéphore Niepce, a inventat in 1825 o hartie sensibila la lumina, acoperita cu clorura de argint. Lumina reusea sa impresioneze hartia asezata in camera obscura formand o imagine negativ. Prima fotografie dateaza din 1827. Avea nevoie de aproximativ opt ore pentru a se forma si nu era permanenta datorita sensibilitatii la lumina.
Stiai ca…
- Camera foto Polaroid a fost inventată atunci cand fiica de trei ani a lui Edwin Land a vrut sa aiba imediat o fotografie.
- Prima fotografie color a fost facuta in 1861.
- Intre anii 1940 si 1970, Harvard si Yale au facut fotografii nud tuturor bobocilor lor.
- Prima carte ce continea fotografii a fost publicata in 1845 si era despre age.
- Ursii polari sunt aproape invizibili in fotografiile in infrarosu .
- Exista un algoritm care poate scana fotografiile de familie prezicand tulburari genetice cu o precizie de 99,5%.
Cumparaturile online
Am nevoie de cateva produse cosmetice si citesc o recenzie la tratamente pentru caderea parului pe blogul asociat magazinului online al Zenobiei. Urmatorul pas va fi sa comand online produsele, fapt ce ma face sa ma intreb care este istoria cumparaturilor online. Un englez a inventat cumparaturile online, Michael Aldrich. El a conectat in 1979 printr-o linie telefonica o televiziune la un calculator putand procesa in timp real tranzactii. Sistemul sau a fost comercializat din 1980 pentru Business-to-Business, iar viabilitatea lui economica si financiara l-a facut sa migreze curand si spre Business-to-Consumer odata cu utilizarea pe scara larga a PC-urilor si a aparitiei browserului World Wide Web in 1990. De atunci cumparaturile a inceput sa creasca in popularitate, iar Amazon, infiintat in 1994, de Jeff Bezos, este astazi primul in topul site-urilor de cumparaturi pe Internet.
Stiai ca …
- Primul lucru vandut pe Internet a fost un album al lui Sting (Ten Summoner’s Tales), iar urmatorul a fost o pizza de la PizzaHut.
- Online oamenii vand si cumpara tot felul de ciudatenii- Pablo Peñalver si-a vandut sufletul pentru 47,51 de euro pe eBay in 2007, o bucata de guma aruncata de Britney Spears la un concert pe Wembley Arena in anul 2000 a fost vanduta pentru 14,000 USD!
- 81% dintre cumpărătorii online cerceteaza inainte de a efectua o achiziție. In medie, ei navigheaza pe cel puțin 3 site-uri inainte de a lansa o comanda.
Dupa cum vezi oameni din toate colturile lumii, de varste diferite, au devenit inventatori prin identificarea unor probleme si urmarirea ideilor lor in a dezvolta solutii care s-au transformat in inventii. Si tu esti curios si observi probleme care necesita solutii. Unele din ele vor deveni in timp inventii. Cu imaginatie, cunostinte si perseverenta, poti contribui la a gasi modalitati prin care sa-ti faci tie sau celor din jurul tau viata mai usoara si mai eficienta si de ce nu, sa devii inventator.
Foto: factslides.com
10 comentarii la „Trei inventii care ne eficientizeaza si usureaza viata: vehiculul electric, fotografia, cumparaturile online”
Fără mașină nu imi vad viata, fotografiile le ador pentru ca imi amintesc de locuri si momente minunate, iar shoppingul online este mare mea pasiune.
Fotografia si shoppingul e viata mea :)) daca pot sa spun asa… la masina nu ma bag ca nu-s experta dar mi-as dori si o masina
Cumparaturile online castiga tot mai mult teren si fara fotografii nu stiu ce ne-am face :)) Masinile electrice nu au prins atat de bine la noi din cauza infrastructurii si probabil si a pretului insa cat de curand va lua amploare. Mie masinile autonome mi se par cea ma grozava descoperire insa Tesla estimeaza ca in curand vom avea si masini autonome.
masina nu mai e de mult un lux, ci o necesitate. as vrea ca vehiculele electrice sa se extinda, pentru a proteja mai mult planeta
Mi-as dori sa traiesc in Finlanda, unde sunt mai multe saune decat masini 🙂
Chiar am evoluat mult si tehnologia acum ne usureaza foarte mult viata.
O, chiar nu imi imaginez viata fara aceste trei inventii. Ma bucur ca exista. 😀
Mi-as dori ca preturile la masinile electrice sa fie cat mai accesibile pentru a putea cat mai multa lume sa faca trecerea