Am cunoscut-o dupa aceasta denumire, biserica lui Belivaca. Treceam aproape zilnic pe langa ea, pe strada Amaradia, ca mai apoi sa aflu ca purta hramul Sfantului Nicolae si al Schimbarii la Fata. Aici am participat ani de zile impreuna cu familia la unele dintre cele mai importante si mai frumoase sarbatori ale crestinatatii, iar apoi m-am mutat din acea zona si intr-un fel am dat-o uitarii. Trecand o data pe acolo am observat o fata care restaura crucea de piatra din curtea bisericii, cea pe care la un moment dat incercasem sa-i descifrez slovele si am vrut sa o intreb despre scopul ei, dar eram grabita si am amanat. Incercasem ca proaspat scolar ce invata la scoala rusa, sa deslusesc intelesul si catorva litere chirilice din interiorul bisericii, dar erau adanc ingropate in negreala zidului.
Acum catva timp am primit o invitatie la o nunta, iar ceremonia religioasa avea loc in aceasta biserica. Intrand in ea m-a izbit aspectul sau innoit prin restaurarea si consolidarea intregului ansamblu al bisericii Sfantul Nicolae, Amaradia, Biserica lui Belivaca, Crucea de Piatra (1794), Turnul de Intrare.
Cuprins
Cine a fost Belivaca?
Belivaca a fost un negustor care se ocupa la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX cu comercializarea vitelor, pieilor si seului, lucru reflectat in porecla sa devenita nume. Biserica ctitorita de el, Hristea Belivaca, si de Mihai Socolescu a fost sfintita in 1794 si pastreaza pana astazi stilul postbrancovenesc ( o sinteza intre arta religioasa postbizantina si cea occindentala) al vechilor biserici din Tara Romaneasca. Spre deosebire de bisericile din Moldova de sec XV- XVI care sunt in Lista Patrimoniului Mondial, cele din Oltenia nu au fost adugate desi au o deosebita valoare estetica de factura populara. In Oltenia ctitori de lacasuri de cult au fost mestesugarii, targovetii, negustorii, preotii, toti din clasa inferioara boierilor, dar care voiau sa urce pe scara sociala. „Jugravii” erau constituiti aici in scoli si echipe ce colindau toata Oltenia transmitandu-si tehnicile de lucru.
Pictura din Biserica lui Belivaca
Pictura murala in fresca este originala si are culori vii, luminoase, poleite pe alocuri cu aur, elemente florale bogate si tablouri votive ce-i infatiseaza pe ctitori in hainele vremii. Hristea Belivaca este reprezentat pe peretele dinspre apus alaturi de sotia sa, Balasa, doua fiice si trei fii care au mainile pe piept, semn ca au murit de tineri. Interesanta este costumatia femeilor, cele batrane au broboada si haine dupa traditie, dar cele tinere sunt invesmantate dupa moda apuseana, poarta caciuli cu blana, rochii decoltate, bijuterii. Numele „jugravilor” – Marcu si Tudor.
Crucea de piatra din curtea Bisericii lui Belivaca
Crucea de piatra poarta urmatorul text: ” Cu ajutoriu Sfintei Troiţă s-au ridicată această Sfântă Cruce în zilele mării sale Alisandru Moruzi vodă, de robu lui Dumnezeu jupană Hristea Belivacă. Pomeneşte Doamne: Nastasiia, Dumitru Ioana, Păuna, Ioana, Ştefană ereu, Climentă mona(h), Iona, Pătraşco, Vilavia, Dumitra, Opriia, Pătru, Bălaşa, Opriţa, Dima, Pătru, Marco, Costandina, Ion, Voica, Mariia, Ioana, Mihai, Giura, Pătraşco, Dumitra, Mariia, Zamfir, Hristia dascălu, Radu, Malciu, Ancuţa, Hristia naşu dumnialui, Dumitrakie naşul dumnialui, Mariuţa naşi dumă(nealui) Hristea Belivacă, cu niamul lui”.
Nu se stie exact daca a fost ridicata pe locul de veci sau are pur caracter votiv, dar este un valoros monument istoric.
De-a lungul timpului una din reparatiile bisericii a fost facuta chiar de sora lui Tudor Vladimirescu, Doamna Balasica. De aceea se banuieste ca ofiterul calare ar fi chiar Tudor Vladimirescu, care a locuit intr-o perioada langa biserica.
Ce o deosebeste pe aceasta biserica de celelalte?
Stucurile de pe frontispiciu care ii reprezinta pe arhanghelii Mihail si Gavril ca aparatori ai intrarii si doua picturi laice pe fatada de sud, una fiind o reprezentare laica a mortii si cealalta a unui ofiter calare care se crede ca ar fi Tudor Vladimirescu.
Biserica Belivaca are cea mai veche fresca pastrata integral din orasul Craiova, constituind o disertatie despre viata si moarte cu simt estetic si emotiv ridicat. Printr-un program de consolidare, restaurare finantat de POR i s-a redat maretia de odinioara si a fost redata circuitului turistic si ecleziastic, contribuind la promovarea obiectivelor de patrimoniu din Craiova.
22 de comentarii la „Biserica lui Belivaca, monument istoric al Craiovei”
Imi era dor de articolele tale documentate si argumentate 🙂
multumesc de informatii, o prezentare a locului foarte frumoasa!
Inca o lectie de istorie draguta, inca un obiectiv turistic pe care imi doresc sa-l bifez.
Ce loc frumos, din pacate nu am ajuns sa vizitez aceasta biserica, sper ca pe viitor o voi face.
E foarte frumoasa biserica! Ma bucur ca ai scris despre ea. Poate candva o sa ajung si eu la Craiova si atunci voi sti la ce sa ma uit 😉
In Craiova n-am ajuns pana acum, dar as dori!
Eu sunt mereu impresionată de picturile bisericilor și de clopotul acestora. E superb locul, poate îl voi vizita cândva.
Ar fi bine daca s-ar pastra asa. Multe biserici vad cu termopane si alte ,,chestii” care le strica valoarea.
Anul trecut am fost prima data la Craiova, am stat doar cateva ore, ne-am plimbat prin magazinele cu rochiid e mireasa din centrul vechi. Mi-a placut ce am vazut acolo si primaria, cred ca era, sau o facultate,nu mai retin. Timpul a fost prea scurt pt. alte vizite si oricum scopul nostru a fost altul, dar acum imi pare rau ca nu am vazut mai multe.
Imi place mult articolul tau, foarte bine documentat si convingator.
Planuim in vara aceasta o vizita la Craiova, m-ar ajuta o lista cu Top 10 (nu neaparat ordonate pe baza unor criterii) obiective de vizitat…
Merci de idee, o sa scriu un articol pe aceasta tema.
Interesant articol.
N-am vizitat aceasta biserica, dar la urmatoarea oprire in Craiova o voi face! Imi plac bisericile astea vechi, ma simt extraordinar ori de cate ori intru intr-o astfel de minunatie! Am citit cu mare placere articolul tau!
Wow… o biserica foarte frumoasa. Multumim Raluca pentru prezentare.
Bisericile sunt o oaza de liniste si ascund multe povesti.
Frumos! Pacat ca de multe ori oamenii transforma frumusetea in altceva.
Nu ma prinde subiectul :(. Am citit și apreciez acuratețea informațiilor însă nu mă pasionează subiectul și nu știu ce as putea spune mai mult. Totusi ti as spune ceva legat de foto: incearca o încadrare mai larga, unele sunt tăiate inestetic.
Eu locuiesc foarte aproape de Craiova, dar n-am fost niciodată să vizitez obiectivele turistice din acest oraș. Când am fost, am trecut doar cu treabă și n-am avut timp 😀
Mai toatele bisericile vechi din oraşe au farmecul lor aparte. Poartă cu ele multe momente de cumpănă sau fericire. Foarte frumoasă biserica prezentată.
Am tot trecut prin Craiova cu diferite treburi, insa niciodata nu mi-am facut timp de vizitat. Chiar ar fi o idee buna daca ai scrie un articol cu top 10 chestii de vazut, poate reusesc sa ajung si eu vara asta. 🙂
Abia așteptam să aflu în ce oraș e. Foarte interesantă povestea bisericii 🙂 și sigur, dacă voi avea drum pe acolo, mă voi opri să admir arhitectura ei.
Data viitoare cand trec prin Craiova o sa ma opresc sa o vizitez!