Prima data m-a frapat imaginea acestei zeite vazand o poza facuta de mama atunci cand a fost la Efes. Aici se afla ruinele uneia dintre cele sapte minuni ale lumii- Templul lui Arthemis. Pliniu a notat ca acesta avea 127 de coloane inalte de 16 m, o lungime de 130 m si latimea de 69 m. In comparatie cu el Parthenonul atenian are lungimea de 70m, 30m latime si avea 58 de coloane. Acest lucru confirma statutul de zeitate proeminenta al Arthemisei la grecii din Asia Mica. Spre deosebire de Arthemis din Grecia care era zeita vanatorii si era reprezentata ca un vanator cu arc si sageti, aceasta era venerata ca o zeita a fertilitatii si a fost identificata cu zeita Cybele. Reprezentarea ei mi s-a parut oarecum ciudata, in pozitie verticala si drapata cu ceva ce semana a sani, numai ca erau foarte multi, plasati ciudat si fara areole sau mameloane.
Vizitand Museul Vaticanului la Roma am observat o alta reprezentare ciudata a zeitei si am cautat mai multe date despre simbolurile reprezentate in marmura, de la gat pana in talie.
Stupoare! Abundenta a ceea ce am crezut eu ca sunt sani s-au dovedit a fi testicule de taur datorita rolului ei de zeita greaca a fertilitatii si zeita taur. Teoria ii apartine lui Gerard Seiterle, care in 1979 a sustinut ca Arthemis ar fi astfel reprezentata deoarece:
-taurul era un simbol al fertilitatii inca din cele mai vechi timpuri;
-altarul de la Efes este suficient de mare pentru a se putea face sacrifica un taur;
-Arthemis avea drept preoti eunuci.
Aceste argumente nu au convins toti oamenii de stiinta, dar de curand am vazut la TV un documentar despre Biblie si despre dificultatile pe care Pavel le-a intampinat cu predica sa in acest oras, datorita modului in care vedeau efesenii aceasta zeita, ca tinand viata lor in mainile ei. In acest film era data aceeasi explicatie protuberantelor de pe trunchiul zeitei.
Uitandu-ma iar la poza statuii din Muzeul Vaticanului, mi se pare ca imaginea ei vorbeste de la sine, mainile intinse catre noi vorbesc despre dorinta ei de a sustine fertilitatea, indiferent de semnificatia pe care o dam proeminentelor. Ea a reprezentat un ideal contradictoriu deoarece a fost temuta si iubita in mod egal, dar nimeni nu i-a contestat puterea.
27 de comentarii la „O iconografie bizara – Arthemis din Efes”
wow, uite ca la asta chiar nu ma gandisem pana acum! eu o stiam tot de zeita vanatorii, din Legendele Olimpului, nu stiam de semnificatia asta
Articolul tau imi aduce aminte de adolescenta cand citeam mult despre mitologia greaca si romana!
Sa stii ca nu esti singura care a vazut acele chestii ca pe niste sani. 😀
Am si eu o statueta din aceasta in miniatura adusa dintr-o vacanta in Turcia. Stiu ca semnifica fertilitate!
Cand eram copil, nu prea ma atrageau aceste legende, abia mult mai tarziu am inceput sa mai citesc despre mitologie. Cred ca eram printre putinii care nu eram atrasa de acestea. Acum imi plac si ma fascineaza tot ce aflu.
La Efes am fost dar nu am vazut statuia, eram in trecere spre Bodrum, multumim de prezentare!
iti multumesc mult pentru prezentare,foarte interesant si nu cred eu ca interpretarea de catre specialisti e cea care este prezentata,mai cautam si poate se vor gasi si alte interpretari!
Imi place sa citesc tot felul de chestii interesante .Nu stiam de aceasta statuie dar noroc cu tine ca mereu ne povestesti despre experientele tale
Interesant, nu stiam toate aceste lucruri. Nici macar de statuie nu stiam! Ma bucur ca am avut placerea sa iti citesc articolul!
Interesant articol! A fost o placere sa-l citesc! Felicitari!
Iti multumesc pentru articol fiindca datorita lui azi am mai aflat cateva lucruri pe care nu le stiam.
Nu stiam pana acum de aceasta statuieta, dar se merita.
Imi aduc aminte ca am vazut statuia la Vatican, dar nu am fost surprinsa fiindca ii citisem povestea :).
In copilarie am citit din mitologia greaca foarte mult dar chiar nu stiam despre aceasta varianta a zeitei 😀 Imi place ca la tine gasesc de fiecare data noi informatii despre orice. 🙂
La sâni m-am gândit și eu, dar iată ca erau cu totul și cu totul altceva.
Îmi place articolul. ,, m-am mai cultivat” și eu😃
Articolul tau ma poarta cu gandul in copilarie. Nu am mai citit nimic despre mitologia greaca din liceu
Pe mine m-au dus cu gandul la oua, dar nu aurite 😀
chiar e o statuie interesanta! mi-ar placea si mie sa vizitez muzeul de la Vatican
Ea e mai mult cunoscuta ca zeita vanatorii daca nu ma insel, insa in mitologia greaca totul e posibil.
Ce tare toate aceste statui. E interesant articolul
Nimeni nu i-a contestat puterea pana azi, adica, nu? 😀 Ca acum nu se prea mai crede in nimic, oricum.
Foarte interesantă statuia și îmi place că ai fost curioasă și ne-ai povestit și legenda din spate pentru a nu lăsa loc de interpretări.
Eram sigură că sunt sâni. Interesantă abordarea și faptul că cineva încă se preocupă de simbolurile de altădată.
Si eu credeam ca sunt sani. Insa fiecare percepe cum poate simbolurile. Atata timp cat prezenta sa este una impunatoare si de bun augur, simbolurile sunt pentru a fi interpretate. Asta daca nu se gaseste cumva vreun „manual” pentru acest statui.
Nu stiam de aceasta statuie. Nu am citit prea mult, din pacate, nici de mitologia greaca nici de cea romana.
Spre rusinea mea nu stiam toate aceste informatii, dar de asta sunt blogurile 🙂
Waw nu știam despre semnificațiile astea. Nu prea m-au tentat Zeitățile însă pe măsură ce trec anii mi se pare un subiect din ce în ce mai interesant! 🙂