Limba engleza in perioade si culori

Limba engleza in perioade si culori

Ai incercat sa inveti o limba straina atunci cand nu ai facut boaba din ea in scoala, cand nimeni in jurul tau nu o vorbea, cand muzica si filmele in acea limba erau oarecum prohibite? Numai atunci  poti intelege prin ce am trecut eu ca sa invat engleza singura, fara calculator sau cursuri de engleza online, asa cum ai tu acum. Limba engleza in perioade si culori

Limba engleza in perioade si culori

Limba engleza in perioada rosu-comunist

La scoala generala profesorii imi spuneau ca am talent pentru limbile straine si ca ar trebui sa perseverez in studiul lor, dar cum faceam rusa si germana nu prea gaseam in ele nici rasplata, nici placere. Cu toate acestea am fost la olimpiade la germana pana am trecut la liceu, cred ca din obisnuinta si dintr-o nevoie de apreciere a meritelor, dar sigur nu din pasiune. Cat despre rusa am invatat-o de nevoie si n-am placut-o pentru ca era singurul act de protest posibil in comunism.

La un moment dat mi-am dorit sa invat engleza singura asa ca am imprumutat cartea de capatai a acelor ani  „Limba engleza fara profesor” de Dan Dutescu si am tocit. De ce? Pentru a intelege filmele in limba engleza care rulau pe canalele iugoslave. Rezultatul a fost ca am invatat bine limba sarba si rupeam ceva in engleza. Motivatia fiind satisfacuta, chiar daca intr-un cu totul alt mod, a disparut si dorinta invatarii limbii engleze.

Limba engleza in perioada verde a senzatiei de libertate

A venit si Revolutia. Acum aveam filme, muzica, dorinta de a lucra intr-o multinationala, o alta perspectiva. Visuri, realitatea era cu totul alta in Craiova.  M-am angajat si singurele limbi care constituiau un avantaj erau iugoslava si bulgara, pentru ca ei erau partenerii de afaceri.

Limba engleza in perioada albastra a profunzimii trairilor si sentimentelor

La cativa ani m-am casatorit. Ghici unde am fost in luna de miere? In Anglia? Nici gand, la vecinii nostri, la Marea Adriatica, in Muntenegru.

Apoi au avut loc transformari majore in viata mea, am ramas gravida, am nascut si doi ani de zile am stat in concediu postnatal. Am descoperit repede ca imi ramanea destul timp liber pentru a citi sau a ma instrui si am revenit iar la a invata engleza singura ca fiind o expresie a dorintei de transformare interioara. Banuiesc ca am ales-o deoarece in aceeasi perioada sotului i s-a cerut cunoasterea ei la locul de munca si aveam diverse carti, CD-uri prin casa. Binenteles ca si el era la fel de blana la aceasta limba pentru ca in scoala facuse tot rusa si germana, dar cu ajutorul unor cursuri de engleza predate la servici si cu practicarea ei intr-un mediu viu, real, a reusit s-o invete repede. La fel am crezut ca o sa mi se intample si mie, chiar daca practicam limba in conversatii cu Muzzy de la BBC, dar metoda s-a dovedit imperfecta in cazul meu si perfecta in cazul fie-mii. Dupa doi ani cand m-am intors la serviciu fie-mea stia la perfectie tot ce contineau DVD-urile legand propozitii scurte, dar cu un accent imbatabil. Eu in schimb chiar daca am capatat o abilitate de a gandi in limba engleza n-am avansat prea mult. Ce m-a oprit? Aveam o lista nelimitata de de ce-uri, m-am incurcat in regulile gramaticale care mi s-au parut conflictuale, in prepozitii ilogice, expresii ciudate, pronuntari care-mi scranteau limba. Ai sa spui ca aveam nevoie de un profesor de engleza care sa ma mediteze si sa raspunda tuturor intrebarilor mele. Sigur, mi-ar fi prins bine platforma profesionala de elearning meditatorengleza.com, dar atunci nu exista asa ceva.

Limba engleza in perioade si culori
Understanding the English by Joanne Whitlock

Limba engleza in perioada neagra, a negarii si a starii de autoaparare

Cam aici s-au oprit incercarile mele de aprofundare a limbii engleze, inteleg un text scris atunci cand sunt folosite cuvinte simple, pot sa leg doua vorbe la nevoie, dar intr-un dialog cu un nativ nu pot intelege cuvintele datorita pronuntiei. La capitolul omonime sunt praf si pulbere, nu ma prind de sensul lor decat daca fraza e suficient de lunga si cuvinte ca:  peace – piece,  hear-here,  plain – plane, right – write, affect – effect, imi dau noi circumvolutiuni pe creier. Si cum m-am descurcat in atatea iesiri in afara?  Mi-am perfectionat un ghid. Chiar daca te astepti ca el sa fie pentru mine, un nou-nascut Bambi aruncat pe gheata englezei, el este pentru adresat interlocutorilor mei, care desi bineintentionati te fac sa te simti ca un caveman in ale englezei.

Vorbeste rar. Mi se pare ceva evident dar cei mai multi oameni nu o fac, ba chiar apasa pe butonul fast forward. Daca esti si posesorul unui minunat accent regional te rog repeta macar de doua ori, ritmul unui melc ma avantajeaza enorm. Te rog frumos sa nu tipi, nu-s surda, doar  nu inteleg si daca ridici tonul sigur nu o sa pricep prea multe. Nu te-ai prins ca nu inteleg cuvantul acela, de ce tii mortis sa-l repeti de douazeci de ori? Incearca o noua abordare poate vizuala, poate prin gestica sau postura.

Nu-mi vorbi de sus. E drept ca oi avea competenta lingvistica a unui copil de scoala primara, dar intelectul mi-e mult mai mult dezvoltat, doar am terminat o facultate. Daca te rog sa-mi raspunzi in cuvinte simple, fraze asemenea, este pentru ca pe acestea le inteleg si ma pierd in orice repertoriu expansiv al lexicului. Stiu ca esti inteligent, se citeste pe fata ta si in tonul superior pe care ti-l iei, dar lasa hiperbolele, metaforele si alte figuri de stil la nivel semantic sau figuri de cuvant. Esti prolix, scoti o suta de cuvinte cand zece mi-ar fi de ajuns ca sa gasesc o simpla strada sau sa comand ceva de mancare.

Lasa-ma sa termin ce am de spus si nu rade de mine. Stiu ca tu crezi ca sunt prea gratioasa in exprimare, folosesc prea multe cuvinte dulci, dar la naiba, am invatat bruma de engleza alaturi de fie-mea din carti, cantecele si filme pentru copii. Amestec cuvintele intr-un mod care te face sa pufnesti in ras, dar abtine-te si incearca sa vezi ce vreau. Or exista o suta de feluri prin care se poate spune ca vreau mancarea sa fie nesarata si de post, dar eu numai varianta asta o stiu si te rog sa nu te tavali de ras in fata mea. Per ansamblu am o piele groasa si o toleranta excelenta la umor, dar am cateva exceptii: cand mi-e foame si cand razi miseleste de mine si nu cu mine.

Nu critica abilitatile lente de invatare. Toti se mira ca nu esti fluent intr-o limba ca engleza si asta se percepe: Wow, o fi prost …sau ignorant cultural…sau ambele? Nu am de gand sa-mi apar inteligenta, dar banuiesc ca si tu ai lacune intr-un alt domeniu, asa ca ar trebui sa-ti tii remarcile astea pentru tine.

Scrie-mi. Daca vezi ca nu pricep ceea ce-mi spui, scrie-mi. Scrierea cuvantului in engleza ajuta la eliminarea problemelor cu pronuntia cand vorbesti prea repede pentru mine sau cu un accent puternic. Asa ma pot uita eventual pe Goggle Translate sau pot sa-mi amintesc intelesul lui.

Limba engleza in perioada violet a abilitatii de a actiona cu judecata si simt practic

Cu tot ghidul meu care ma protejeaza de atitudinile neprietenoase ale interlocutorilor, a venit  timpul sa-mi schimb atitudinea. Toti ne dorim sa vorbim o limba straina, daca nu macar la fel de fluent ca cea materna, macar sa fim pe aproape de acest obiectiv, dar din pacate nu de fiecare data efortul nostru are succes. Aici se incadreaza si voracitatea mea de a incepe multe lucruri si a le lasa mai apoi balta. Eram un fel de atlet care alerga pe o banda hedonica ce nu ducea nicaieri datorita fluxului mare de informatii. In cazul meu acest esec era dat de lipsa de motivatie si de procrastinare, dar am realizat ca nu conteaza cat de destept esti, cata experienta ai, in ce stadiu al carierei te afli, ci important este planul de viitor pe care ti-l alcatuiesti, planul de dezvoltare personala. Cel mai important lucru a fost ca am inteles unde greseam. Da, voiam sa ma organizez mai bine, sa-mi cresc inteligenta emotionala, sa fiu motivata, astfel incat am reusit sa ma sufoc. Cand esti universal nu prea mai esti nimic, decat te risipesti in toate zarile, asa ca am prioritizat directia de dezvoltare.

Gata, am oprit banda si mi-am facut planificarea, voi invata limba engleza prin cursuri de engleza online. Nu de maine, de luni, ci de astazi si asta intr-un mod flexibil, nu rigid. Mi-am facut cont pe platforma de elearning nu pentru a-mi imbunatati potentialul de angajare sau pentru a-mi mari capacitatea de a folosi limba materna mai eficient, ci pentru a-mi ascuti abilitatile cognitive si de viata. Ai sa ma intrebi cum poate studiul unei limbi straine, in cazul meu limba engleza sa imbunatateasca toate acestea. E simplu si demonstrat ca cei care invata o limba straina au o mai mare dezvoltare cognitiva in domenii cum ar fi flexibilitatea mentala, creativitatea, dezvolta abilitati de gandire superioare cum ar fi conceptualizarea, rationamentul. Despre abilitatile de viata nu cred ca ai dubii deoarece intalnirea cu o cultura diferita duce la toleranta stilurilor de viata si obiceiuri, imbunatateste capacitatea de a intelege si a comunica cu oameni din medii diferite, adapteaza persoana la a face fata intr-o lume in continua schimbare. O limba reflecta mai mult decat cunoasterea unor reguli fonetice si lingvistice, inseamna istorie, evenimente, mediu cultural, caracteristici nationale.

Importanta platformei de elearning meditatorengleza.com

Initial am participat din curiozitate la un webinar gratuit interactiv si o sesiune live pe Facebook, ca apoi sa-mi aleg cursul online de engleza nivelul mediu. Desi sunt la inceput sau tocmai de aia, cursul pare usor de urmat fiind impartit pe module,  fiecare cu partea sa de teorie.Limba engleza in perioade si culori

La unele lectii trebuie sa-ti faci tema ca la scoala si profesorul de engleza te corecteaza. Iei nota mica, nu treci clasa, pardon, modulul, si refaci exercitiul pana reusesti un punctaj satisfacator. Imi place ca testul il parcurg in ritmul meu, acasa, atunci cand prind ceva timp liber si mai am si ecoaching gratis. Desi nu am parcurs decat primul modul, pentru viitor mi-am propus sa optez  pentru sedinte pe Skype,  mi se pare metoda ideala pentru predarea englezei online. Pot avea conversatie audio sau video, posibilitatea de a trimite fisiere, prezentari PowerPoint, corecturi si vocabular nou in caseta de mesaj, esti intr-o clasa virtuala interactiva sub privirile atente ale profesorului.  Ma avantajeaza faptul ca dupa exercitiul propriu-zis pot sa-mi urmez inspiratia si instinctele astfel incat sa pun si cele mai nebunesti intrebari care-mi vin in minte in legatura cu lectia sa poate doar sa-mi exersez conversatia. Atunci cand sunt provocata prin excelenta altcuiva devin mai indrazneata si mai creativa.

Aceasta este misiunea mea in acest an. Este posibil sa fie greu, dar voi continua sa perseverez deoarece acum nu mai sunt singura, am o platforma de elearning alaturi. Internetul este o fereastra de oportunitate de a invata limba engleza, de care ar fi pacat sa nu profitam. El ne permite sa ne dezvoltam, sa cream, sa distribuim si sa invatam oriunde, la orice ora si oricum alegem limba lui Shakespeare.

Consideri ca este usor sa inveti limba o limba straina? Ai vreo poveste sau vreun sfat care ar putea sa ma ajute in a invata mai usor limba engleza? Ai incercat platforma de elearning meditatorengleza.com? Ce parere ai despre ea?

Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2017.

30 de comentarii la „Limba engleza in perioade si culori

  1. Mi-am verificat engleza cu Duolingo, din lipsa de timp liber am abandonat. Dar vreau sa reiau, o sa studiez si aceasta platforma.

  2. Eu studiez engleza din clasa a doua si-mi amintesc ca la inceput imi era foarte greu. Mai ales pronuntia. Aveam un carnetel in care fiecare cuvant nou pe care il invatam eram scris si cu pronuntia in paranteza. Acum aproape ca nu-mi vine sa cred ca mi-a fost mai usor sa invat germana decat engleza.

    1. Cu pronuntia cred ca aprope toata lumea a avut probleme, dar orice inceput este un pic mai greu fiindca iesi din zona de confort. Important este insa sa actionezi.

    1. Cam asa imi facusem si eu planul, ca o sa invat cot la cot cu Iris. Mai vazusi! M-a depasit dupa primul an, n-am putut sa ma tin de ea, a prins foarte repede.

  3. eu as fi vrut sa invat germana, dar pana la varsta asta n-am reusit. poate gasesc si eu niste cursuri, ceva

  4. Din pacare, am fost scolita in perioada rosu comunista cu rusa si franceza iar daca nu le-am practicat, nici nu mai stiu nimic. Fi-meu a invatat de la 5- 6 ani singur de la tv. Il intorceam cu spatele la tv si il puneam sa traduca la filme, eu urmarind pe ecran. Nu era perfect dar ideea o intelegeai. Deci nu s-a pus problema sa il ajut eu la scoala ca sa mai pricep si eu ceva. De cand cu internetul, am inceput sa mai stiu cuvinte, sa mai inteleg dar sa nu ma pui sa vorbesc ceva in engleza ca e catastrofa 😀

    1. M-a tentat foarte tare engleza la un momentdat pentru ca aveam un coleg caruia ii trimiteau rudele casete cu muzica si reviste. Si unele si altele au fost facute ferfenita de la trecutul prin atatea maini. Stiu ca eram pasionata intr-un timp de Boy George, acum nu stiu daca ma atragea mai mult muzica lui sau imi placea machiajul, dar buchiseam orice unde era numele lui scris.

  5. limba engleza se vorbeste peste tot si chiar trebuie sa o cunoastem! eu inteleg tot dar vorbesc mai greu, ma descurc cumva si e bine sa aprofundez!

    1. Cam aici ma aflu si eu, inteleg dar mi-e greu sa ma exprim. Cred ca de vina este faptul ca nu avem exercitiu.

  6. La scoala nu am invatat limba engleza pentru ca mi se parea ca nu o sa am niciodata nevoie de ea, dar peste ani am fost in UK si am regretat asa ca am inceput sa invat singura engleza.

    1. Daca am invata numai ce credem ca am avea nevoie in viata nu cred ca am face mare branza. Eu asa credeam despre matematica pana mi-am dat seama ca este implicata in absolut orice actiune de-a noastra.

  7. Mie mi se pare greu sa inveti o limba straina. Cel putin eu am probleme cu vorbitul face to face. Degeaba scriu eu, inteleg si citesc bine in engleza, la faza de comunicare sunt praf. Si asta se aplica la orice limba straina pe care o stiu

    1. E greu cand incepi studiul la o varsta mai avansata, daca am incepe studiul de mici ne-ar fi mult mai usor. Daca s-ar vorbi limba in familie ar fi modul ideal.

  8. Tot de profesori de engleza unu si unu am avut parte prin scoala, cu ghilimelele de rigoare.
    Inca am de invatat destul la engleza. Din pacate, se impune sa stim limba aceasta, te lovesti peste tot de ea. Afara esti complet neajutorat daca n-o vorbesti. E mult prea necesara!

    1. Aici cam ai dreptate, eu am invatat germana destul de bine pentru ca am avut un profesor extraordinar. Poate a contat si faptul ca era tanar si avea o metoda cam neortodoxa pentru acele timpuri, adica aducea reviste despre vedetele din muzica si film. Noi eram tare curiosi ce scrie acolo astfel incat nu realizam ca invatam limba mai mult in joaca.

  9. Eu am invatat engleza in scoala si in facultate si ma descurc. Sunt la un nivel mediu si chiar cred ca as mai avea si eu nevoie de mici imbunatatiri. Poate voi incerca aceste cursuri

  10. Desi, am facut engleza din clasa a doua nu s-a prins mai nimic de mine :)))) Imi placea mai mult rusa. Ideea e ca stiu si inteleg engleza, dar sa nu ma pui sa vorbesc ca nu scot nici macar miau :))))

  11. Eu am invatat limba engleza de mica, inainte de a merge la scoala, apoi m-am perfectionat in ani pana cand nu am mai avut cu cine sa vorbesc, carti interesante de citit si am inceput sa uit. Acum sunt in faza in care inteleg mai mult decat pot sa vorbesc. :))

  12. Duolingo foloseste si fetita mea ca si platform de joaca , dar eu nu stiu daca mi-as perfectiona engleza asa…poate sunt eu mai de ‘moda veche’ si prefer cartile si cd-urile

    1. O platforma de invatat limba este superioara lui Duolingo si nu cred ca singura ai putea sa inveti intr-un mod corect aceasta limba, ai nevoie de putin ajutor.

  13. Am mămici care se apucă de engleză de când e cel mic în burtică..să nu se facă de rușine când vine pe lume. Dar copiii de azi vin cred cu o genă în plus pentru limba engleză, deci șansele să ținem ritmul sunt cam mici 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.