Am primit acum cateva zile de la Grupul Editorial All un roman, Middlemarch – George Eliot, pe care l-am citit cand aveam vreo 20 de ani si pe care nu prea l-am inteles atunci, poate din cauza ca nu eram casatorita si nici nu intentionam. Acum vad altfel lucrurile si poate recitindu-l peste cativa ani voi percepe totul mult mai clar.
George Eliot, pseudonimul literar al lui Mary Ann Evan, nu a fost o feminista, romanul Middlemarch este scris la cativa ani dupa dezbaterile publice din Anglia care urmareau permiterea femeilor la drepturi sociale, politice si economice, dar aceste lucruri nu se vad in roman. Personajele feminine sunt prinse in capcana casatoriei devenind sotii conventionale si mame, atat. Personalitatea lor este suprimata intr-o mare masura, iar motivele ar fi banii, moravurile vremii si pregatirea lor improprie pentru viata. Practic intr-un orasel mic tinerele femei nu au prea multe optiuni de a-si alege sotul, multumindu-se doar sa contracteze o casatorie buna din punct de vedere social si financiar. Personajele sunt realiste, bine conturate, te poti identifica, empatizezi cu ele, decat ca nu-ti vine sa crezi cat de credule puteau fi. Erau infinit de nepregatite pentru viata si acest lucru duce la destine neimplinite.
Cu toate acestea George Eliot in viata privata a fost o rebela, a provocat agitatie, lucru care mi s-ar fi parut normal sa transpare si in roman, deoarece a trait cu George Henry Lewes, un filozof englez si critic al literaturii, teatrului, fara a se putea casatori cu el, din simplul motiv ca acesta era deja casatorit. Bine, eu judec situatia din punctul de vedere al unei femei din sex XXI si mi-e greu sa inteleg actiunile unor femei din sec XIX.
Prin cuplurile formate de-a lungul romanului explorezi modul de actionare a mediului social asupra caracterelor lor si rezultatele in mare parte dezastruoase. Vor suferi ambii parteneri datorita casatoriilor incompatibile. Povestile sunt bazate pe dragoste, lacomie, tragedie, speranta.
An aparitie: 2010
Autor: George Eliot
Categoria: Literatura Universala
Editura: ALL
Format: 180 x 110 mm
Nr. pagini: 352
Primul cuplu: Dorothea Brooke si Edward Casaubon
Dorothea (inseamna darul zeilor) este eroina romanului si are calitati extraordinare care ar trebui s-o indreptateasca la o viata frumoasa, fericita. Este o tanara aproape perfecta, frumoasa, inteligenta, independenta, preocupata de filozofie, spiritualitate, se deosebeste de semenele sale, nu-si doreste bogatie, haine sau un sot instarit. Cauta ca viata sa sa aiba un sens, sa devina educata, sa-i fie hranita curiozitatea stiintifica, sa poata sa-i ajute pe semenii sai. Se casatoreste cu Edward Casaubon care are mult mai mult decat dublul varstei sale, pentru ca vede in el un erudit, o personalitate de importanta istorica mondiala, care o poate calauzi spiritual. Din pacate Casaubon este altfel decat idealul proiectat de catre fata, un om sters fara opinii proprii, bolnav si usor mitocan care nu-i poate pretui personalitatea imaculata. Dupa ce descopera adevarata fata a sotului sau nu-l uraste sau dispretuieste, nu vede relatia ca pe o inchisoare din care nu mai are scapare, ci emapatizeaza cu el si incearca in continuare sa-l ajute, sa-l consoleze in boala.
Desi intra in scena un tanar artist, scriitor, politician si nepotul sotului, Will Ladislaw, care ii intelege sufletul si framantarile, nu vom avea niciun adulter, toata povestea fiind romantica si atat. Puritatea eroinei este neintinata, iar interactiunile dintre cei doi sunt mai mult intelectuale.
Cuplul al doilea: Dr. Tertius Lydgate si Rosamond Vincy
Aici idealistul este barbatul, vrea ca prin cunostiintele sale medicale sa fie de ajutor in oras si in noul spital. Din pacate se indragosteste de Rosamond (inseamna trandafirul lumii), o frumoasa superficiala si egocentrica care nu isi poate adapta viata la un stil cumpatat astfel incat il va baga in datorii si probleme. Fata a facut o scoala buna alaturi de alte fete cu pozitie inalta si a vrut sa urce prin casatorie pe scara sociala, ajungand in randul aristocratiei si tanarul sau sot nu-i poate satisface capriciile. Planurile marete si nobile ale doctorului sunt zdrobite de problemele financiare si datoriile contractate.
Metoda de practica medicala este criticata de ceilalti doctori din oras si in curand va fi nevoit sa plece de aici, desi Dorothea il sprijina. Moartea lui se simte ca un esec al viselor si sperantelor, nu va putea sa faca descoperirea majora medicala spre care tanjea.
Cuplul al treilea: Fred Vincy si Mary Garth
Fratele lui Rosamond seamana cu ea, este un tanar iresponsabil dar care datorita dragostei sale fata de Mary Garth va ajunge sa prospere. Fred este simplu, onest si suficient de inteligent pentru a vedea caracterul frumos al fetei. Mary Garth este sub situatia sa sociala, dar este inteligenta, are o fire practica, fiind realista tocmai din cauza greutatilor indurate de familia sa. Nu este frumoasa, dar nici dezagreabila, are un farmec aparte care-l va vraji pe Fred si-l va determina sa se transforme de dragul ei. Au o poveste de dragoste simpla si fericita.
Acestea sunt cateva caractere prezentate in roman din marea comunitate a orasului Middlemarch. George Eliot iti permite sa intri in vietile lor accedand la gandurile lor intime, astfel incat sa empatizezi cu ei si sa le judeci alegerile pripite sau nefondate. Discrepantele din acest roman vin din contradictia dintre iluzie si realitate. Romanul indeamna la evaluarea reala a celui cu care te vei insoti in viata, si indiferent de alegerile facuta sa poti accepta esecurile, pierderile sau sa te bucuri de putinele momente de fericire din viata.
Tu ce crezi ca priveau compatriotii lui George Eliot viata Dorothei?
Ce reprezenta un esec in acea epoca?
Cat de mult conta dragostea intr-o casatorie?
11 comentarii la „Cupluri si caractere in romanul Middlemarch de George Eliot”
Cred ca cel de-al treilea cuplu este pe placul meu. Nu imi place ca in primul cuplu barbatul este mitocan si nici cel de-al doilea cuplu nu este prea fericit. Imi place sa vad ca Fred isi asculta nevasta si in felul asta se vor intelege de minune
Recenziile frumoase ne ajuta sa descoperim carti minunate, de valoare!
Destul de interesant, mai ales ca toate cele 4 volume costa atat de putin. Cine spunea ca numai cartile scumpe sunt bune, se insela.
Pare interesanta seria de carti, iar pretul este atractiv.
Multumim pentru recenzie, asa mai descoperim carti noi 🙂
16 lei toate 4?
Asta da oferta, mai ales ca m-a „prins” si recenzia.
N-am mai auzit pana acum despre astfel de carti, m-ai facut curioasa.
Asa pret avantajos? Pentru patru volume? Asta chiar ca e un lucru de neratat!
Un super pret pentru acest set de carti, dar din pacate nu ma atrage povestea.
Multumim de recenzie!
Dincolo de carti, mie-mi place mult cum scrii tu, ai un mod atragator de a prezenta lucrurile si poti convinge usor, iar daca nu as fi setata pe modul economic in prezent, sigur as vrea sa cumpar cartile. 😀