Istoria acestui vin „primeur” este o analogie cu cea a celebrului Beaujolais Nouveau francez sau Novello italian. Toate aceste vinuri sunt rezultatul unui proces modern de vinificatie, care a fost conceput in 1861 de catre celebrul om de stiinta francez Louis Pasteur si perfectionat in 1934 de M. Flanzy.
Asa cum se intampla de obicei, aceasta descoperire a fost accidentala, de fapt cautandu-se o metoda de conservare a strugurilor proaspat colectati. Punandu-se strugurii sub o perdea de dioxid de carbon timp de cateva saptamani, s-a constatat la sfarsitul perioadei ca acestia au fermentat, devenind un lichid gazos si spumant. S-a decis pentru a se continua cu aceasta fermentatie rapida, deoarece avea avantajul ca la o perioada scurta de timp dupa recoltare vinul sa fie gata. Aceasta vinificatie se numeste „macerare carbonica”.
In fiecare an Vinarte incearca sa vina cu o diversificare a vinului „primeur”, imbunatatindu-l mereu. Reteta din acest an „Floare de Toamna” 2015 contine struguri din soiul Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Novac. S-a facut iesirea sa pe piata, la cea de-a XI aniversare, sambata 14 noiembrie, simultan in mai multe orase: Bucuresti- Hanul lui Manus, Timisoara- Salonul Rovinhud, Craiova- Epoca Steak House, unde au fost organizate degustari. Vinul are arome prospete, rotunde, cu mai fruct obtinut de la Feteasca Neagra, forta, mandrie si intensitate a culorii de la Novac, dar si personalitate, potentialul bogat, caracterul barbatesc cu care te poti imprieteni repede al Negrului de Dragasani.
Acest melanj da acestui vin proaspat mai multe arome de fructe, iar metoda de obtinere ii confera un continut mai mic de taninuri, fiind un acompaniament perfect pentru gratar si branzeturi proaspete, moi, ciuperci, legume. Datorita cantitatii reduse in care se produce va fi un vin greu de gasit, dar cei care o vor face vor fi pe deplin satisfacuti, chiar daca vinul nu dispune de suficienta stabilitate pentru a fi pastrat perioade lungi.
Florile vinului din aceasta toamna iti vor bucura papilele gustative si te vor binedispune imediat.
8 comentarii la „Florile vinului de toamna la Vinarte”
oricand este binevenit un asa vin cu gust minunat!
As gusta si eu o petala, doua, trei din florile astea :))
Nu m-as supara sa gust si eu un pahar din acest buchet bine ales.
Cred ca e o atmosfera tare calda si placuta la aceste degustari!
hm, ce intalnire frumoasa, va doresc cat mai multe si cat mai reusite! noroc!!
Chiar as vrea sa iau parte la o astfel de degustare, cred ca e minunata experiența.
Este prima oara cand aud de aceasta denumire. Ma voi uita dupa el prin market
Esti o norocoasa ca poti invata atat de multe despre vinuri.