Mini omleta cu cartofi la cuptor (Tortilla de patatas- varianta mea)

Mini omleta cu cartofi la cuptor
Omleta cu cartofi este un clasic al gastronomiei spaniole, o mancare de succes ce  iese in evidenta prin aroma si simplitatea producerii ei. Se face cu diverse ingrediente in functie de regiune si de felul in care are fiecare garnisita camara. In ciuda faptului ca nu contine decat cateva ingrediente si pregatirea sa nu este complicata, fiecare o face altfel si nu gasesti doua la fel. In general sunt doua retete: una cu cartofi prajiti, alta cu cartofii fierti. De aceasta data am pregatit-o cu piure de cartofi.
 
 
  Prima scrisoare in care a fost descrisa tortilla de patatas provine din anul 1817. In ea se specifica faptul ca oamenii din Pamplona au facut tortilla prin amestecarea oualelor cu paine, cartofi si alte ingrediente. Exista si o alta varianta cum ca cel care ar fi creditat cu inventarea sa ar fi Thomas Zumalacárregui, un general pe care necesitatea l-a indemnat sa amestece diverse ingrediente pentru a satisface foamea ostirii sale.
   Mie mi se pare un excelent mic dejun alaturi de cateva felii de paine prajita.
Mini omleta cu cartofi la cuptor (Tortilla de patatas

Ingrediente omleta cu cartofi:

– 4 oua;
– 4 felii de sunca;
– 2 fire ceapa verde;
– 200 gr piure de cartofi;
– 100 gr cascaval;
– o mana de ciuperci;
– o cutie branzica calcica;
– un plic praf de copt;
– sare, piper.
Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Oala sub presiune electrica Tefal CY505E30 One Pot

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Set 6 piese Tefal Ingenio Elegance

Oala Tefal Trattoria, aluminiu, 4.5 L, 24 cm, Neagra

4. Rumenire (Brown)  Mai sus ti-am spus cum am rumenit puiul. Cam la atat se limiteaza experienta mea cu aceasta functie. Cred ca aceasta rumenire (Brown) se poate confunda cu prajirea. Cred ca ii face concurenta friteuzei,  se poate face prajirea la temperatura inalta in baie mica de ulei, astfel incat suprafata exterioara a alimentelor sa iasa crocanta si interiorul sa ramana moale. Cred ca de fapt aceasta functie a fost creata in special pentru a sota legume, carnea inainte sa fie bagata la presiune si nu pentru a praji cartofi. Aceasta operatie de rumenire se face numai cu capacul deschis, in caz contrar exista pericolul de accidente.  Mai este specificat inmod expres ca aceasta rumenire sa nu depaseasca 30 de minute. Daca ma uit in brosura vad ca acest multicooker poate dezvolta suficienta caldura (100-170 C) pentru ca anumite uleiuri sa atinga temperatura de fumegare. Uleiul de floarea soarelui are punctul de fumegare la 107C. https://www.thespruceeats.com/smoking-points-of-fats-and-oils-1328753 5. Fierbere sau gatitul electric Daca deschizi capacul multicookerului, acesta se comporta ca o simpla oala electrica. Am facut o delicioasa ciorba din pui, de la AVIS 3000-  complex integrat avicol din Hunedoara, pe care l-am vizitat  acum o saptamana. 6. Coacere (Bake) Am incercat sa fac un tort cu mere, dar nu mi-a iesit grozav. Era facut, dar cam uscat si nu era rumenit pe deasupra asa cum se intampla in cuptorul clasic. Poate a fost vina mea, poate ca am setat ceva gresit. Am pus hartie de copt pe fundul oalei, am turnat aluatul dupa care am pus bucatile de mar deasupra si am inchis capacul fara sa-l blochez. Am selectat programul Bake timp de 40minute. I-a mai luat vreo trei minute sa atinga temperatura necesara ca sa porneasca timerul. Data viitoare vreau sa incerc sa coc paine. 7. Reincalzire (Reheat)  Functia Keep Warm mentine temperatura optima a mancarii timp de 24 de ore. Inteleg aceasta functie la filtrul de cafea, dar la multicooker mi se pare fita. Cine tine mancarea calda timp indelungat? Ca o incununare a tuturor functiilor am mai facut o tocana in care mai intai am rumenit (setarea Brown) ceapa si ciupercile cu capacul deschis si apoi am pus carnea de vita si restul de legume. Am inchis capacul si am selectat programul Stew/Soup, optiunea carne de vita. A iesit foarte buna, iar vita a fost fiarta bine.

Oala cu capac Tefal A7024685, 24cm, 4.9L (Inox)

   Mod de preparare omleta cu cartofi:

 
 
 Ciupercile pe care le-am folosit au fost urechi de lemn deshidratate, asa ca primul pas a fost sa le pun intr-un bol cu apa. Am taiat bucatele sunca, ceapa si am ras cascavalul, piureul era ramas de la cina si nu l-am facut special. Pentru un aspect mai frumos am folosit formele de silicon pe care le-am uns cu putin ulei si apoi le-am umplut cu cantitati egale de ingrediente. (In imagine se afla omleta facuta pentru copii, asa ca lipseste ceapa dupa care nu se dau in vant) Am adaugat in fiecare cavitate cate doua bucati de branzica calcica, care e foarte apreciata de copii.
 Ouale le-am batut impreuna cu praful de copt, piureul si condimentele si le-am adaugat in fiecare cavitate a formei de silicon, cat sa fie fiecare aproape plina. Peste am pus cascaval ras si apoi am bagat forma in cuptorul dat la minim. Cu cat mai lent se va face, cu atat va fi mai buna, nu trebuie sa fie interiorul crud sau exteriorul ars.
  Am prajit cateva felii de paine si am servit fiecare mini omleta pe cate o felie de paine.
Mini omleta cu cartofi la cuptor (2)

Incearca si tu sa faci varianta ta!

Azi, in cadrul proiectului „Miercurea fara carne” Daniel a ales tot un produs clasic al Spaniei- paella.

Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume - Jennifer MacKenzie

Muraturi, sosuri si chutney din fructe si legume – Jennifer MacKenzie

Delicii in otet, ulei si alcool - Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer

Delicii in otet, ulei si alcool – Eva Aufreiter, Bernadette Baumgartner, Birgit Hauer

Bucate si preparate de post

Bucate si preparate de post

Trei secole de gastronomie romaneasca - Daniela Ulieriu, Doina Popescu

Trei secole de gastronomie romaneasca – Daniela Ulieriu, Doina Popescu

13 comentarii la „Mini omleta cu cartofi la cuptor (Tortilla de patatas- varianta mea)

    1. Am facut doua tavi, adica 12 mini omlete si am crezut ca ne mai ramane si pentru mai tarziu. As, am mancat fiecare cate patru. Eu am trisat putin la feliile de paine, am mancat doar doua, daca mancam patru cred ca nu mai puteam sa ma ridic de la masa :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.