Omleta cu cartofi este un clasic al gastronomiei spaniole, o mancare de succes ce iese in evidenta prin aroma si simplitatea producerii ei. Se face cu diverse ingrediente in functie de regiune si de felul in care are fiecare garnisita camara. In ciuda faptului ca nu contine decat cateva ingrediente si pregatirea sa nu este complicata, fiecare o face altfel si nu gasesti doua la fel. In general sunt doua retete: una cu cartofi prajiti, alta cu cartofii fierti. De aceasta data am pregatit-o cu piure de cartofi.
Prima scrisoare in care a fost descrisa tortilla de patatas provine din anul 1817. In ea se specifica faptul ca oamenii din Pamplona au facut tortilla prin amestecarea oualelor cu paine, cartofi si alte ingrediente. Exista si o alta varianta cum ca cel care ar fi creditat cu inventarea sa ar fi Thomas Zumalacárregui, un general pe care necesitatea l-a indemnat sa amestece diverse ingrediente pentru a satisface foamea ostirii sale.
Mie mi se pare un excelent mic dejun alaturi de cateva felii de paine prajita.
Ingrediente omleta cu cartofi:
– 4 oua;
– 4 felii de sunca;
– 2 fire ceapa verde;
– 200 gr piure de cartofi;
– 100 gr cascaval;
– o mana de ciuperci;
– o cutie branzica calcica;
– un plic praf de copt;
– sare, piper.
Mod de preparare omleta cu cartofi:
Ciupercile pe care le-am folosit au fost urechi de lemn deshidratate, asa ca primul pas a fost sa le pun intr-un bol cu apa. Am taiat bucatele sunca, ceapa si am ras cascavalul, piureul era ramas de la cina si nu l-am facut special. Pentru un aspect mai frumos am folosit formele de silicon pe care le-am uns cu putin ulei si apoi le-am umplut cu cantitati egale de ingrediente. (In imagine se afla omleta facuta pentru copii, asa ca lipseste ceapa dupa care nu se dau in vant) Am adaugat in fiecare cavitate cate doua bucati de branzica calcica, care e foarte apreciata de copii.
Ouale le-am batut impreuna cu praful de copt, piureul si condimentele si le-am adaugat in fiecare cavitate a formei de silicon, cat sa fie fiecare aproape plina. Peste am pus cascaval ras si apoi am bagat forma in cuptorul dat la minim. Cu cat mai lent se va face, cu atat va fi mai buna, nu trebuie sa fie interiorul crud sau exteriorul ars.
Am prajit cateva felii de paine si am servit fiecare mini omleta pe cate o felie de paine.
Incearca si tu sa faci varianta ta!
Azi, in cadrul proiectului „Miercurea fara carne” Daniel a ales tot un produs clasic al Spaniei- paella.
13 comentarii la „Mini omleta cu cartofi la cuptor (Tortilla de patatas- varianta mea)”
m-ai dat gata,lasa si mie putin nu manca tu tot 🙂
Am facut doua tavi, adica 12 mini omlete si am crezut ca ne mai ramane si pentru mai tarziu. As, am mancat fiecare cate patru. Eu am trisat putin la feliile de paine, am mancat doar doua, daca mancam patru cred ca nu mai puteam sa ma ridic de la masa :))
Yammy!
BUUN!
Am incercat si eu de muulte ori astfel de mini omlete, se mananca mult mai bine si mai cu pofta 🙂
O sa prepar si eu reteta pentru baietelul meu, tot fara ceapa si sunt sigura ca o sa ne placa.
Cum poti sa faci asa ceva unei gurmande? :)) Voi face cat de curand niste mini omlete din astea ca mi-a ramas gandul la ele
Cand citesc acest articol sunt cu o cafea in mana si ma gandesc ca am sarit peste micul dejun. Arata fenomenal aceasta omleta!
Nu am facut inca mini omlete insa reteta ta e absolut delicioasa. Am sa o incerc si eu.
Ce bine arata. Mai ai si pentru mine una mica?
Arata foarte bine! Cu siguranta (dupa post) voi incerca si eu reteta!
Ce bine arata! Omleta cred ca e printre cele mai versatile mancaruri. Te poti juca cu ea cum vrei.
Aoleuuuu…si chiar imi este foarte foame 🙂 Voi incerc ta reteta ta in curand.