Ernest Hemingway a spus: „Fericirea la oamenii inteligenti este cel mai rar lucru pe care il stiu.” Primul la care ma gandesc este chiar el, pentru ca Hemingway s-a sinucis, deci pare a fi o legatura intre inteligenta si starea de spirit. In trecutul nu foarte indepartat se credea ca cei cu IQ mare au inclinatii spre depresie sau stari de rau ca apatia, anxietatea. Astazi se pare ca cercetatorii americani au descoperit altceva, o legatura intre aceasta pilozitate corporala si gradul de inteligenta…. la femei. Se pare ca cele care au capacitatea de a rezolva situatii nou-aparute si dificile cu ajutorul experientei, adica care au IQ-ul mare, sunt mai paroase. Acum parca se leaga cu ce spune Hemingway, parul in surplus chiar are tendinta de a te duce la disperare. Eu nu pot decat sa spun ca am un coeficient de inteligenta peste medie si le dau dreptate tuturor:)).
Asa ca daca auziti ca e medic stagiar, fugiti! Daca aveti in program sa mergeti la strand alegeti ca partener un boxer, alt sportiv sau mai bine un politist.
Te-am speriat? Nu cred, istoria indepartarii pilozitatii corporale incepe din Egiptul Antic, din anul 3000 i.e.n. Egiptenii sunt precursorii multor ritualuri de frumusete, asa ca au investit timp si pentru indepartarea parului. Corpul complet fara par ( doar sprancenele si genele au scapat, parul de pe cap nu a avut norocul acesta fiind ras) era considerat a fi sinonim cu tineretea si frumusetea.
In Grecia sportivii de la Jocurile Olimpice antice concurau goi, asa ca isi epilau tot parul corporal. Parul pubian era considerat necivilizat si acesta este motivul pentru care lipseste din statuile grecesti.
Din anul 27. i.e.n, din timpul Imperiului Roman, lipsa de par de pe corp a fost considerata un semn de clasa.
Trecand in era noastra, in jur de anul 500, Sunnah (inregistrarea verbala a invataturilor lui Mahomed) sfatuia toti musulmanii, atat barbati cat si femei sa indeparteze parul de sub axile si ombilic. Au urmat secole intunecate cand singurul motiv de a scapa de par l-au constituit paduchii.
Pe la 1850 potrivit legendei, victorianul critic de arta John Ruskin a fost oripilat cand a descoperit in noaptea nuntii ca sotia lui avea pilozitate corporala in exces, incat nu a consumat casatoria. Se pare ca avea un ideal feminin bazat pe modul in care aratau statuile antice grecesti si nu si-a dat seama ca o femeie poate fi la fel de paroasa ca si el. Istoria nu consemneaza insa cate femei au fost oripilate sa constate ca proaspatul sot arata fix ca o maimuta.
Din 1900 hainele au inceput sa se scurteze, asa ca s-a impus indepartarea parului in surplus. In 1970 au aparut bikinii si in 1980 s-a nascut moda braziliana.
La aproape 200 de ani de la intamplarea lui Ruskin parul inca constituie un subiect de dezbatere feminista, ele argumenteaza citand „autonomia corporală” ca toata lumea ar trebui sa fie libera de constrangeri corporale gen indepartarea pilozitatii corporale. Miscarea s-a nascut cam odata cu oripilarea lui Ruskin, asa ca nu m-ar mira sa aud ca nevasta sa a fost una din precursoare.
Femeile fac unele lucruri destul de nebune pentru a atinge standardele moderne de frumusete: incalta pantofi suprainaltati care cauzeaza lucruri teribile picioarelor, poarta sutiene care strang si imping sanii in conformatii ciudate, se machiaza pentru a ascunde imperfectiunile pielii, isi vopsesc parul in culori nenaturale si au obiceiul sa-si smulga parul de pe corp.
Daca vechii egipteni si romanii, vedeau in prezenta parului pe corp o indicatie de apartenenta de clasa, azi numai factorii geografici decid daca esti sau nu sclav al indepartarii parului.
Intrebarea fundamentala este daca societatea decreteaza unde ar trebui sa fim cu par si unde nu? Pilozitate corporala sau nu?
Ce ma mai linisteste e ca de la inceputul noului mileniu „tirania” de indepărtare a parului nu mai este un aspect exclusiv feminin, barbatii simt si ei presiunea. Saloanele de infrumusetare pentru barbati sunt in plina expansiune pentru a satisface schimbarea barbatului modern. Era lui Burt Reynolds cu blana s-a dus si au aparut baietii metrosexuali. Daca barbatii sunt traumatizati de gambele paroase de sex feminin si femeile sunt impresionate negativ de pachetul: gambe, piept si spate paros. Cercul deschis de John Ruskin s-a inchis si cuplurile angajate intr-o intalnire „blana la blana” pot fi de acum la egalitate, ori amandoi blanosi, ori ambii cu pielea neteda ca obrazul unui copil.
Aviz pentru doamne: daca domnul da inapoi de la o padure amazoniana ingrijita si asteapta o pista de aterizare braziliana il puteti trimite sa se ambaleze in ceara.
Dupa mine ingrijirea parului: parul de pe cap, sprancenele sau de oriunde altundeva, arata ca-ti pasa de aspectul tau. De asemenea ai si toata libertatea din partea mea sa sari gol pe un cactus, dar asta nu inseamna ca ar trebui s-o faci. Este o chestiune de alegere.
In prezent exista mai multe sisteme de indepartare a parului si tot mai multi oameni sunt interesati de un mod eficient de a elimina parul de pe corp, insa la baza ramane tot epilarea cu ceara care exista si acum 3000 de ani. Au aparut doar noi produse de epilare cu ceara sau accesorii de epilat, imbunatatindu-se cele vechi in performanta, astfel incat sa permită eliminarea parului pe toate tipurilor de zone, reducerea durerii si a riscului de deteriorare a pielii noastre. Acum exista ceara roz depilatoare cu dioxid de titan pentru piele hiper-sensibila (recomandata si pentru zone intime), ceara verde cu aloe vera pentru piele uscata, ceara galbena cu miere potrivita oricarui tip de piele, in diferite moduri de prezentare: traditionale, perle sau discuri.
Ce spun cei care folosesc un Epilator Philips Lumea IPL 250000 pulsatii
Am achizitionat produsul de aproximativ o saptamana. L-am folosit deja pe picioare, inghinal, brate, axila si pe fata (mustata, barba). Ca si intensitate am folosit 5, cu exceptia fetei unde am folosit 4. Mentionez ca am avut facute in prealabil vreo 6 sedinte la salon. Sunt multumita de produsul achizitiona! Am aceasi senzatie cu el ca la salon. Pe mana deja mi s-a raririt parul de la prima utilizare (aici nu am avut sedinte la salon in prealabil). Recomand acest produs! Raport excellent calitate-pret! In confortul case tale iti poti oferi servicii de salon!:) De retinut insa ca produsul este pe baza de IPL, si nu SPL ca la salon. Asadar, trebuie sa ii fie acordata mai multa rabdare pana la obtinerea rezultatelor dorite.
Corina
Avantaje: - dupa prima folosire deja unele fire de par incep sa cada singure, altele devin mai fine si cresc mai greu - e mai ok decat cel wireless, pentru ca il folosesti in timp ce e bagat in priza si nu ai limita de timp pana ramane fara baterie Dezavantaje: - se incinge foarte repede, dupa 5-10 minute de folosire la puterea 4-5, se opreste pana se raceste la loc, deci trebuie lucrat pe bucatele, cu pauze - are o lumina foarte puternica si daca ai ochii sensibili nu e ok sa te uiti in el cand functioneaza - dureaza mult timp pe picioare. Mie imi ia cam o ora gamba + genunchi si o ora coapsa.. Pana ma plictisesc - pe portiunile cu piele sensibila - axila, inghinal e dureros - este dureros si cand se incinge - deci destul de repede - este dureros si daca nu te-ai facut bine cu lama si inca mai sunt fire de par putin mai lungi - le arde - lentila se murdareste repede si trebuie curatata de mai multe ori intr-o sedinta Cu toate neajunsurile, tot il recomand pentru ca isi face treaba, ramai fara parul nedorit si.. Rabda baba la frumusete.
Adri
Fetelor sa va cumparati cu incredere aparatul mai ales daca il luati la reducere (eu l-am prins la oferta la pretul de 850 lei). Eu am hirsutism de ani buni si am tot mers pe la saloane si am cheltuit o groaza de bani sa vad ca de fapt pe majoritatea zonelor parul creste inapoi daca nu mai intretii sedintele. Am folosit lumea la intensitatea 4 prima data ( pentru ca fusesem la salon o luna inainte si am cam 2 ani de cand tot merg) si apoi la intensitatea 5 si voi continua sa il folosesc cam la o luna la intensitatea 5 pana cand va mai fi nevoie doar de intretinere partiala la 2-3 luni distanta. Ce pot sa spun este ca face exact acelasi lucru ca si la salon, ba mai mult... Doare mai putin si efectul este mult mai bun pentru ca eu am avut rabdarea sa acopar toate zonele intrucat cosmeticiana nu acoperea niciodata tot parul. Efectul... Piele ca de bebelus... Si chiar nu ma asteptam la asta. Il recomand pe acesta deoarece firul este un avantaj in ceea ce priveste durata de folosire a lui. Eu dupa vreo 20 min cand se incinge il mai las vreo 15 min sa se raceasca. Pentru mai multe detalii imi lasati mesaj.
Miky
Trebuie de la inceput specificat ca epilatorul este eficient DOAR in cazul epilarii parului inchis la culoare pe piele deschisa la culoare. Cu cat este parul mai deschis la culoare si cu cat pielea mai maslinie cu atat vor fi doar bani aruncati pe fereastra. In rest numai de bine. Am facut 4 sedinte (parul a inceput sa cada, sa se rareasca si sa aiba o rata de crestere mai mica incepand cu prima utilizare) si rare sunt firele de par care inca mai cresc. Trebuie sa mentionez ca am parul inchis la culoare si pielea alba. Nu vad de ce ai avea nevoie de apartul wireless. Nu e ca si cum mergi in padure cu cortul si ai nevoie sa te epilezi. Cablul de alimentare are aprox 2 metri. Suficient. Singurul lucru care te poate impiedica sa cumperi acest produs este (insist) CULOAREA pielii si a parului.
Cristian T
Este un aparat care isi face treaba. Eu am folosit asemenea servicii la saloane de profil, am fost foarte multumita de rezultat, iar aparatul Philips mi-a oferit aceeasi multumire ca la salon. Pe picioare dupa 4 sedinte mi-a cazut parul in proportie de 85%, axila complet (eram deja epilata la salon dar mai ramasesera fire), inghinal cam 95% (eram deja epilata la salon dar mai ramasesera fire), abdoment 80 %. L-a folosit si prietenul meu pe spate, nu a facut sedintele conform indicatiilor date ( 1 sed la aprox. 2 sapt), ci mai rar, dar a facut 3 sedinte si parul a cazut cam 50%. Nu se inchide in timp ce este folosit, nu se incinge, cel putin aparatul meu nu. Mie imi ia cam 2 ore jumatate, 3, sa ma fac pe tot corpul, cu tot cu epilat cu lama inainte. Pe picioare (pulpa) ma pisca foarte tare cand il folosesc, in restul corpului aproape nu simt nimic. L-am folosit la intensitate maxima, atat pentru mine cat si pentru prietenul meu. Eu am firul de par gros si negru, dar am pielea maslinie. Prietenul meu are firul mai subtire si negru, dar are pielea mai deschisa. Pe picioare am scapat de foliculita (fire crescute in piele si iritatie a porilor dupa epilare), ceea ce m-a super multumit. Il recomand! Este o investitie care merita. Este mult mai ieftin ca la salon si te poti epila in confortul casei tale.
Roxana
Cineva, barbat si nu-i dau numele, dar se stie el, si-a facut un tatuaj. A fost simplu, artistul l-a ras pe gamba si apoi a desenat tatuajul. Actiunea nu a fost foarte dureroasa pentru ca gamba este o zona mai putin sensibila, insa frumusetea a venit la o luna cand s-a dus sa se epileze.. pentru prima oara. Experienta s-a dovedit una horror. De atunci nu mai suporta mirosul de ceara, asa ca s-au dus zilele romantice la lumina calda a lumanarilor, acum acestea ii amintesc de teroare. Si in somn mai simte fiecare fir de par cum ii paraseste fiecare foliculul si pe masochista care parca ii lua strat dupa strat de piele, ca apoi sa continue cu indepartarea firelor rebele cu ajutorul pensetei. A comparat salonul cu un abator, esteticiana cu un macelar si el cu un pui nevinovat. La partea cu puiul subscriu deoarece apoi am fost la mare si combinatia de soare, mare si nisip l-au facut sa semene cu un meniu Romanian Fried Chicken. Restul verii a umblat numai cu pantaloni lungi, mai ales ca avea mereu o senzatie de mancarime. Banuiesc ca are o toleranta scazuta la durere sau o fi fost din cauza starii de tensionare de la serviciu, dar mi-l si imaginez cu mainile dur inghetate si albe, intr-o stare asemanatoare rigor mortis de la forta cu care se prinsese de masa de epilat. Cred ca s-a intrebat mereu daca face parte din impartasirea unei tactici de razboi sau daca este cumva filmat cu camera ascunsa.
Vezi si: Modele de costume de baie ieftine
Eu daca fac aceasta operatie de ani de zile nici nu-i mai dau importanta, mi se pare ca ma duc mai mult sa socialize, nu mi se pare incomod nici fizic si nici social. Problema in cazul lui cred ca a fost alta, tatuajul trece prin etape diferite ultima dintre ele fiind peelingul. Dupa aceea pielea incepe sa se regenereze si va produce un nou strat protector peste tatuaj. In functie de tatuaj si de capacitatea propriului corp de vindecare se poate trece la epilare, dar nu inainte de a se face un mic test: inchide ochii si pipaie cu varful degetelor tatuajul. Tatuajul trebuie sa se simta la fel ca pielea din jur, nu trebuie sa-ti dai seama unde incepe si unde se termina acesta. Pielea trebuie sa fie fara umflaturi, cruste dure sau orice neregula a pielii, numai atunci poti trece la epilare. Uneori pielea tatuata poate fi inflamata usor chiar cateva luni, lucru ce poate fi frustrant plus senzatia de mancarime.
Nu va faceti griji, barbati, a scapa de aceasta pilozitate corporala nedorita este mai usor decat va imaginati. Vedete precum David Beckham contribuie la tendinta de epilare a barbatilor. Sa nu credeti ca numai metrosexualii, barbatii gay sau sportivii fac aceasta operatie, nu, conform unei surse de incredere, esteticiana mea, aproape un sfert din clientii salonului sunt barbati. Poate o fac impinsi de moda, poate de prietene, poate pentru le da senzatia de curatenie, poate pentru igiena, poate din beneficii estetice sau poate ca prin minimizarea parului maximizeaza aparitia altor piese. Moda poate fi uneori putin cruda, dar stilul este ceea ce conteaza cu adevarat.
22 de comentarii la „A fi sau a nu fi …paros! Pilozitate corporala sau nu?”
a fi curat,a fi epilat tine doar de metalitatea acelui ce isi doreste asa ceva.Un pic mai multa educatie si totul ar fi bine!
Binenteles ca aleg sa nu fiu "paroasa" :))
Ține de educația fiecăruia ce alege să facă. 🙂
Mie imi place fără, dar respect decizia fiecaruia.
Zic sa fie neparoasa toata lumea :)))))….asa imi place mie.
Ha! Ce mi-a plăcut abordarea. Tu întotdeauna aduci o scriitura fresh! Felicitări
Nu cred ca barbatii sr uita la moda, al meu zice ca nu ii mai e atat de cald daca se rade pe picioare:))
Eu cred ca epilarea in anumite zone ale corpului indiferent daca vorbim de femei sau de barbati tine de igiena personala, dar e drept ca noi suntem mult mai rezistente atunci cand vine vorba despre durerea aferenta procedurilor.
Interesant subiect, sotul meu spune ca un pic de par este mai masculin, i se pare ca si arpierde mascuinitatea daca s ar rade peste tot. Pe de alta parte, eu nu as putea sa stau langa un barbat care are par pe piept, pur si simplu am o repulsie, e bine ca la al meu nu este cazul 🙂
Cred ca depinde de perceptia fiecarei persoane pana la urma. Ce e drept are si parul rolul sau de aparare, dar eu una nu as putea sa il stiu ca e, astfel ca apelez la metodele de „defrisare” sa ii zic asa.
Foarte tare articolul tău!
Nu-mi plac ..păroșii. Am vrut chiar să spun blănoșii 🙂
Bineînțeles că ține de educați sanitară, dar și de preferințe, nu ai ce face. Totuși, prefer .. educația. Sub orice formă.
Cred ca tine de preferinte. Da, epilatul in zonele intime sau la subsuoara mi se pare insa ca tine de igiena si ar trebui ca toata lumea sa il faca. Restul e cancan.
Fiecare alege cum sa aiba grija de corpul lui. Important e sa fim curati, igenici si cand e nevoie si suntem prea blanosi, sa tinem cont si de acest aspect. 😳🤣🙈 Nu tot parul isi mai are rolul pe care il avea pe vremuri, hihi!
Și eu sunt pro epilarea cu ceară! ❤
Cred ca zonele esentiale(axila, picioare)sunt cele de preferat a fi”neparoase” …In rest fiecare cum prefera 🙂
Eu iubesc parul, cel de pe cap… In rest îl îndepărtez prin diferite metode.
Parul imi place doar cel de pe cap. In rest nu-l suport si el creste de zici ca-i pun apa la radacina
Sunt pro defrișare, în special la axila, zona inghinala si picioarele la femei. N-am încercat niciodată varianta cu ceară, nu cred că aș suporta durerea, Big-ul rămâne my first and forever love.
Total de acord cu tine ‼️..chiar consider ca tine de igiena sa nu cari după tine zilnic un par inutil ce mai este și inestetic.