Altarul Patriei a fost comandat in 1885 de catre guvernul italian care a avut intentii nobile, la un nivel superficial trebuia sa constituie un memorial pentru Victor Emamanuel II, primul rege al Italiei unificate, dar adevarata sa destinatie a fost de a intruchipa identitatea italiana si puterea de stat. De aceea arhitectul Giuseppe Sacconi nu a imaginat ceva gratios fiindca nu ar fi inspirat emotii ancestrale si a ales ceva imens, un monolit acoperit cu marmura alba.
Din start a fost un monument controversat in parte deoarece pentru construirea lui au fost distruse averi de arta si istorie imense aflate pe panta dealului Capitoliului: un sat medieval, vile si turnul fortificat al lui Papa Paul al III-lea, ce au fost demolate pentru vecie. O vulgaritate artistica a fost si faptul ca desi initial a fost conceput din travertin, in final monumentul a fost ridicat din marmura alba de Brescia. Astfel cladirea intra in conflict estetic cu restul cladirilor Romei si a existat un proiect la un moment de a-l vopsi intr-o nuanta mai de pamant.
A scapat doar datorita ascensiunii lui Mussolini si faptului ca se incadra perfect in doctrina fascista. A achizitionat astfel un set nou de semnificatii, deoarece fascismul este construit pe ideea de stat intens- nationalist si cel italian a sustinut mostenirea Romei antice, dar asta e alta poveste.
Mausoleul Altarul Patriei spune povestea statului italian si lupta sa de a crea o identitate nationala pentru o natiune tanara cum era Italia in 1885 si a fost destinat pentru a fi un simbol cultural in jurul careia sa se uneasca italienii.Timp de secole s-a dorit crearea unui stat care sa cuprinda intreaga peninsula Italica si ultimul stat care ocupase acest teritoriu era Imperiul Roman.
Se spune ca insasi Victor Emmanuel avea o personalitate asemanatoare mausoleului, dar a fost un conducator iubit, fapt pentru care poporul a trecut peste toate, inclusiv costul imens al monumentului.
De jos in sus sunt asezate figuri simbolice care tes o istorie romantata a Italiei. La baza scarilor exista doua grupuri de sculpturi de bronz aurit ce reprezinta alegorii a doua valori italiene: Gandirea si Actiunea. In mod specific sunt reprezentati aici generalul Giuseppe Garibaldi si filozoful Giuseppe Mazzini.
In cadrul acestui altar a fost plasat in 1921 Mormantul Ostasului Necunoscut cu flacara eterna.
Ca aproape fiecare figura proeminenta Victor Emmanuel este portretizat in uniforma militara si e evident faptul ca monumentul e o demonstratie a puterii militare a statului, in niciun caz nu promoveaza pacea. Acest lucru a fost dovedit in urmatoarele decenii cand guvernul italian s-a folosit de forta pentru a forma un colonialism timpuriu profitand de o mana de teritorii: Eritreea, Etiopia, Libia, Somalia. Orgoliul monumentului a fost nejustificat, nazuintele imperiale ale Italiei s-au dovedit un esec.
Cele doua cvadrigi ce se inalta la 81 de metri deasupra pietei simbolizeaza Unitatea si Libertatea.
25 de comentarii la „Roma – Altarul Patriei sau Il Vittoriano – un monument prea grandios”
Ma faci de acum ma urc in avion sa vad si eu monumentul.
Vio cand te urci in avion spune-mi si mie sa mergem impreuna :))
Chiar mi-a fost dor sa citesc articolele tale despre calatorii si locuri captivante.
Tare mi-as dori sa ajungem la Roma, desi sotul nu incantat de idee. Ar fi atat de multe lucruri frumoase de vazut.
o sa merg in toamna, merg des la o prietena, fiica-mea tocmai decoleaza peste o ora spre Roma, vrea sa fie la Vatican de Paste!
E superb la Roma mi-a placut tare mult, abea astept o noua vizita <3
Și din nou ai reușit sa mă relaxezi citind despre Roma.
Se vede ca Îți plac călătoriile și ca savurezi din plin vacantele.
deja-mi fac o agenda doar despre roma. si cand o sa ajung acolo – in viata asta, sper, o sa fiu pregatita sa plec peste tot!
Roma nu e niciodata printre destinatiile mele de vacanta pe primele pozitii. Adica imi doresc sa merg candva acolo, dar nu simt urgenta. Desi imi place ce vad, sunt alte orase mai pe gustul meu.
Felicitari pentru filmulet! Ador Roma, sper sa ajung si eu pe acele meleaguri!
Iarasi Roma? cate obiective truistice oare ai mai vizitat in aceasta tara?
Acum in Roma acum 4 sau 5 ani si am vizitat cam ce ne-ai aratat si tu. Nu le mai stiam exact denumirile, dar stiu ca mi-a placut extrem de mult
Un loc ideal pentru o vacanta. Frumoase pozele 😄
Deja mi-am facut un intinerar prea mare pentru Italia, nu stiu daca imi ajunge o sapt sa vad tot ce mi-am propus
In noiembrie ajungem (si) la Roma, abia astept sa vizitez! Clar includ si sugestiile tale!
Am fost si eu in Roma si am incercat ca in cele 4 zile cat am stat sa vad principalele obiective turistice. O parte din obiectivele prezentate imi sunt cunoscute. Mi-a placut mult Roma si mi-as dori sa mai pot ajunge acolo, macar o data
Întradevăr Roma este un oraș cu o istorie foarte bogată, oraș ce merită vizitat nu doar odată. Sunt sigur că la fiecare vizită poți descoperi ceva „nou” și interesant cu referire la arhitectura și istoria sa.
Data viitoare cand ajung in Roma știi ce fac? Deschid articolul tău și îl recitesc. Atât de multe informații și atât de multe lucruri pe care nu le știam… mulțumesc :*
Roma este pe lista mea de mai multa vreme si sper sa ajungem sa o vizitam!
Un articol fain pentru cine urmeaza sa viziteze ROma.
Superb! Arata superb si chiar merita vizitat! Chiar o sa pun aceasta destinatie pe lista mea! 💙💜💙
Mi-a placut prezentarea in scris, dar nu mi-au placut pozele. Consider ca daca tot ai un blog si vrei sa folosesti foto, stiind ca multi oameni vor ajunge aici si vor vedea pozele acestea, te straduiesti sa le oferi altceva decat ar putea si ei singuri sa faca. Nu o lua in nume de rau, daca vrei sa accepti cateva sfaturi iti voi da cateva cuvinte cheie: incadrare, edit, perspectiva.
Stau cam rau la capitolul poze, aici am pus-o pe fie-mea sa ma pozeze, insa nici eu nu cred ca le faceam mai stralucite.
Nu am fost niciodata in Roma, dar cand o sa am aceasta ocazie, o sa trec acest monumet pe lista locurilor de vizitat. Este absolut superb!
Prin ce locuri superbe călătorești…trebuie sa ajung si eu la Roma. Te pup